Za področje

    Lesena pasivna hiša na robu gozda | Bojan Mrežar

    Članek je koristil že 817+ uporabnikom
    Zasnova hiše Polica v Grosupljem je rezultat izrazito individualnega pristopa do zelo jasno zastavljenih želja investitorja in dobrega sodelovanja z izkušenim izvajalcem Ekoart lesene hiše d.o.o., ki je bil s strani investitorja izbran že v fazi projektiranja. 

    Ključna poteza pri zasnovi hiše Polica, ki jo je zasnoval arhitet Bojan Mrežar, je bila ustrezna umestitev v brežino ob gozdu, ki je že kar sama po sebi narekovala dostope in odpiranje objekta na teren. Umeščena na severni rob ravnega platoja, na nekakšno »polico« – od tu tudi poimenovanje hiše. Osojna lega brežine, ki se spušča proti gozdu, je izkoriščena na način, da je kletna oz. po definiciji pritlična etaža s tlakovanim dvoriščem pomaknjena v ozadje na skrajni SZ del in je iz smeri dostopa do parcele praktično skrita. Hiša zato vizualno deluje nižja, kot v resnici je.

    Hiša Polica
    Pogled proti deloma nadkriti terasi in ganku.

    Hiša pomeni na nek način tudi raziskovanje narave, saj je v objektu nameščenih več senzorjev vlage, prek katerih investitor spremlja dogajanje v notranjosti konstrukcije. Za medetažno konstrukcijo in fasado je investitor uporabil les iz lastnih gozdov in bil ves čas strokovno vpet v proces gradnje.

    Hiša polica - les
    Leseni volumen je položen na vkopano armiranobetonsko bazo.

    Lesen skelet zgornjih dveh etaž je postavljen na armiranobetonski podstavek vkopane spodnje etaže. Precej inovativna je finalna obdelava lesene prezračevane fasade. Vertikalne lesene letve in ostali vidni leseni deli na fasadi so namreč premazani s sredstvom za pospešeno sivenje, kar pomeni, da je hiša že v samem začetku dosegla trajno enakomerno sivo barvo, oziroma »patino«. Sicer bi za isti efekt morali čakati več let. Dodatna, igriva dinamika na fasadi je dosežena z ritmičnim nizanjem različno širokih in obrnjenih letvic.

    Gank
    Gank, ki teče ob pritličnih bivalnih prostorih.

    Dnevni bivalni prostori v nadstropni etaži so z lesenim gankom in teraso ter velikimi steklenimi površinami nivojsko povezani z ravnim terenom na južni strani. Interier je tako kot eksterier hiše spokojen in umirjen, v njem pa prevladuje les; lesena je tako talna kot tudi stropna obloga hiše. Les je kombiniran z zemeljskimi in nevtralnimi barvami, vse sobe pa se odpirajo proti zunanjosti s pogledom proti drevesnim krošnjam. 

    Interier
    Tudi v interierju prevladuje les.

    Investitorjeva želja je bila, da ima hiša velike napušče. Napušči pa so se tudi sicer izkazali za zelo uporabne, saj opravljajo vsaj tri pomembne naloge. Poleg zaščite lesene fasade in zelo uporabnih pokritih prehodov ob hiši je hiša iz južne strani z napušči poleti senčena, pozimi pa napušči pri nižjem vpadnem kotu sonca svetlobo puščajo globlje v prostor. To omogoča pasivno ogrevanje notranjih prostorov v zimskem času in pasivno hlajenje v poletnem času, kar prispeva k ekonomičnemu ravnanju z energijo. Na južni strani so ti napušč podprli z leseni stebri, na severni strani pa s poševnimi ročicami uprtimi v fasado.

    Dolgi napušči
    Dolg napušč opravlja več funkcij.

    Okna, ki mejijo na teren, imajo parapet na višini 45 cm in leseno zunanjo polico, s čimer prevzamejo funkcijo klopi. Podobno se kot velika sedalna površina z razgledom proti gozdu ponuja notranja polica v jedilnici. Tako hiša svojim stanovalcem nudi ogromno intimnih kotičkov za opazovanje okoliške narave. 

    Posivela lesena fasada s patino
    Z vsakega okna se odpira pogled proti drevesnim krošnjam.

    Sistem gradnje je difuzijsko odprt, s čimer se prepreči morebitne škodljive vplive zaradi difuzijskega prehoda vlage. Dodatno za uravnavanje vlage skrbijo glineni ometi v notranjosti, katerih Ph vrednost preprečuje nastanek plesni in ne povzroča alergij.

    Glineni ometi
    Notranje stene so pobarvane z glinenimi ometi, ki skrbijo za uravnavanje vlage. 

    Posebnost hiše so tudi mozničene plošče, imenovane IQWOOD, ki so znane kot mogoča alternativa nekoliko bolj poznanim križno vezanim lesenim ploščam. Lesene pokončne letve so v ploščo spojene s posebnimi lesenimi mozniki in brez uporabe lepil, zaradi česar so zelo ekološke. Plošče so zaradi zelo estetskih zunanjih površin ostale vidne v dnevnem delu na stropu. Hiša ima vgrajen sistem prezračevanja z rekuperacijo in talno gretje, ki se napaja s toplotno črpalko zrak-voda. Po fizikalnih lastnostih dosega pasivni standard, saj ima po PHPP porabo, manjšo od 10 W/m2K. S tako nizko porabo energije se hiša spokojno in vljudno umešča v vaško tkivo. 

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Hiša Polica
    Avtor projekta: NAO d.o.o., Bojan Mrežar, u.d.i.a.
    Investitor: družina Lesar
    Lokacija: Polica, Grosuplje
    Leto načrtovanja: 2020
    Leto izvedbe: 2021
    Površine: 180 m2 neto
    Parcela: 800 m2
    Pozidana površina: 103 m2
    Vrednost investicije: cca. 250.000 €
    Fotografije: Miran Kambič

    Izvajalci:

    Gradbena dela - Kordiš gradbeništvo in inženiring d.o.o.

    Strojne inštalacije - H2O storitve in inženiring d.o.o.

    Mizarske storitve - Mizarstvo Zupanc d.o.o.

    Parket -Parketline Medved d.o.o.

     

     

    Strojne inštalacije - H2O storitve in inženiring d.o.o.

    "Podjetje H2O storitve in inženiring je specializirano za zagotavljanje celostnih storitev s področij ogrevanja, adaptacij, vodovodnih storitev in drugih storitev s področja inštalaterstva in gradbeništva. Njihovi prvi prioriteti sta strokovnost in zagotavljanje kvalitete izvedenih del. Vedno se trudijo, da zadostijo vsem pričakovanjem njihovih naročnikov. Veliko pozornosti namenjajo izobraževanju in pri delu uporabljajo samo preverjeno kvalitetne materiale.
    Največja pohvala je zadovoljstvo njihovih strank in ponosni so, da se dober glas o njihovem delu širi naprej. Trudijo se biti maksimalno odzivni in so vam vedno pripravljeni priskočiti na pomoč tudi z nasveti."

    -5210444431054572963.jpg

    Galerija:

    Hiša Polica
    Pogled proti terasi, ki ji senco poleg nadstreška zagotavlja mlado drevo.
    Kopalnica s keramičnimi ploščicami
    Minimalistično oblikovana kopalnica.
    Tloris
    Tloris pritličja z garažo in servisnimi prostori.
    Tloris nadstropja z bivalnimi prostori.
    Tloris nadstropja z bivalnimi prostori in delovnim kabinetom.
    Tloris drugega nadstropja s spalnimi prostori.
    Tloris mansarde s spalnimi prostori. 

     

    817
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane