Za področje

    Turistično rekreacijski center SAVUS | Bojan Mrežar

    Objekt TRC Savus, ki ga je zasnoval arhitekt Bojan Mrežar, programsko združuje turistično informacijski center (TIC), prostore za splavarjenje in veslanje ter manjšo restavracijo. Umeščen je na rob platoja nad manjšim zalivom tik pod izlivom potoka Sopote v Savo. Zasnovan je kot delno zastekljen, delno z leseno fasado zaprt paviljonski objekt, ki se tlorisno prilagaja konturi zaliva. Na jugo-vzhodno stran objekta je umeščena lesena terasa, ki se dopolnjuje z lesenimi pomoli v zalivu pod objektom.

    Objekt Turistično rekreacijski center Savus je umeščen v prostor med vrhom brežine reke Save in mestno obvoznico, tik nad že formiranim zalivom, pod izlivom potoka Sopote. Struga se na tem mestu konveksno razširi v breg za približno 12 m gledano pravokotno na strugo, kar novo zasnovane pomole ščiti pred morebitnimi naplavinami. Raven plato se ob reki terasasto spusti do gladine reke oziroma do obstoječe servisne ceste tik ob reki, s čimer je omogočen lažji dostop. Dostop se izboljša z stopnicami in klančino, ki se navezuje na poti parka v nadaljevanju obrečnega prostora. Z namestitvijo lesenih tribun se brežina še dodatno izkoristi. V poletnih mesecih tribune skupaj z umestitvijo dogajanja na pomole ustvarjajo teatralen ambient, ki privlači številne obiskovalce.

    Lesene lamele
    Do objekta se povzpnemo po kratkih stopnicah. Vhod je nadkrit s steklenim nadstreškom.

    Sama zasnova sledi konfiguraciji terena tako tlorisno kot tudi po vertikali, kar pomeni, da ni pogojevala nikakršnih posegov v obstoječ teren,” odzivanje objekta na topografijo komentira avtor projekta. Tlorisno se objekt prilagaja konveksni konturi brežine, sledi pa tudi terasasto spuščajočemu se terenu proti vodi. Splavarski in veslaški pomol sta naslonjena na rob obstoječe brežine. S terenom sta povezana s komunikacijskim platojem, ki je rahlo dvignjen in z eno osjo sloni na terenu (nivo obstoječe servisne ceste. 

    Leseni nosilci
    Pogled z zraka.

    Objekt z restavracijo, turistično informacijskim centrom in splavarnico je lociran na rob ravnega platoja tik nad brežino. Volumensko je sestavljen iz dveh radialno (radij je povzet po obstoječem zalivu) zavitih paviljonsko zasnovanih objektov. V daljši zahodni del je umeščena manjša restavracija s pripadajočimi prostori (kuhinjo, sanitarijami za zaposlene in skladiščem), v obsegu 160 m2. Pred njim je večja lesena terasa, ki služi kot letni vrt. V drugem, krajšem volumnu s podobno, a bolj zaprto zasnovo, je pisarna turistično informacijskega centra in prostor za skladiščenje opreme za splavarjenje (45 m2). Celoten objekt je pritličen, z etažno višino 3,50 m.

    Tloris situacije
    Tloris situacije, iz katerega je razviden odnos objekta z rečno brežino. 
    Tloris pritličja
    Kontura objekta sledi konturi rečne brežine.

    Območje, ki je bilo izbrano za izgradnjo turistično rekreacijskega centra, je postavljeno tik ob mestno obvoznico. Kot pojasni arhitekt, to med drugim pomeni tudi, da “ima objekt poleg svoje turistične vsebine pomembno reprezentančno vlogo ob prihodu v mesto.” Pametna in arhitekturno atraktivna zasnova objekta je bila za to lokacijo ato toliko bolj bistvena. Na obravnavanem prostoru se občasno vršijo vzdrževalna dela na nabrežju reke Save oz. Betonskem koritu Sopote, zato so temu podrejeni tudi vsi posegi v prostor. Dovoz do lokala oziroma do parkirišča za lokalom je speljan po večji tlakovani ploščadi, ki obenem služi kot manevrirna površina v času prireditev.

    Leseni nadstrešek
    Fasada je zasnovana iz dimenzijsko enakih modulov, pri čemer so glede na program v notranjosti nekateri zastekljeni, drugi pa pokriti z lesenimi letvicami.

    Posebnega pomena za območje so pešpoti, ki poleg dostopnosti posameznih programov nudijo tudi ambientalno pestrost in v kombinaciji z raznimi igrišči tvorijo pester rekreacijski prostor. Glavna peš os se vije po robu varovalnega nasipa reke ob njej pa drevored z ambientalno osvetlitvijo. 

    TRC Savus
    Objekt se proti ulici zapira, odpira pa se proti reki.

    Glavni dostop do objekta je s parkirišča na zahodni strani ter preko terase na vzhodni strani. V severo-zahodnem vogalu objekta TRC Savus je umeščeno skladišče, pred njim pa je predviden prostor za vozila z dostavo. V osi glavnega vhoda v restavracijo je tudi izhod na teraso, ki se s stopnicami nadaljuje do spodnjega nivoja s pomoli. 

    TRC Savus
    Jekleni okvirji ustvarjajo poseben ritem fasade. 

    Objekt s svojo paviljonsko zasnovo je lahke montažne izvedbe. “Stavba je zasnovana tako, da je večina konstrukcijskih elementov izven ovoja fasade,” konstrukcijsko zasnovo paviljona pojasni arhitekt Bojan Mrežar. Paviljonski objekt je v restavracijskem delu zastekljen, preostali del pa je lesen. Poudarjen je vertikalni vzorec fasade sicer dolgega in nizkega (pritličnega) objekta. Najprej je členjen z rastrom jeklenih okvirjev, znotraj njih pa še z vertikalnimi lesenimi letvami.

    TRC SAVUS
    Nadkrita terasa se odpira proti igrišču in reki.

    Fasadna opna objekta se deli na transparentne in netransparentne elemente. Konstrukcijski jekleni okvirji (stebri) so na fasadi vidni, med njimi pa je vpeta fasada. Pri transparentnih delih (restavracija, tic) fasado ustvarjajo termoizolacijske zasteklitve v lesenih okvirjih, netransparentni deli pa so izvedeni z leseno prezračevano fasado. Objekt je pokrit z ravno prezračevano streho iz aluminijaste pločevine, pritrjene na leseno podkonstrukcijo. Pločevina v obliki venca deloma preide tudi na fasade. Vsi vhodi v objekt so opremljeni s konzolnimi steklenimi nadstreški.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: TRC Savus
    Arhitektura: Arhi-tura d.o.o.
    Avtor: Bojan Mrežar
    Lokacija: Nabrežje Save, Radeče
    Naročnik: Občina Radeče
    Leto projekta: 2012
    Leto izvedbe: 2013
    Površine: objekt 275 m2, pomoli 165 m2
    Fotografije: Miran Kambič, Iztok Gospodarič, Bojan Mrežar
    143
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane