Za področje

    Nova glavna avtobusna postaja - vhodna vrata prestolnice

    Članek je koristil že 2482+ uporabnikom
    Aktualna glavna ljubljanska avtobusna postaja je s svojo zastarelostjo in dotrajanostjo že dolgo prava črna pika prestolnice. Slovenske železnice so v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor (ZAPS) razpisale arhitekturni natečaj, ki se je zaključil konec leta. Med devetimi projekti je natečajno komisijo najbolj prepričala rešitev Bevk Perović arhitektov in pojasnili: “zmagovalna rešitev je vizija vstopnih vrat v prestolnico države in ima ambicijo vzpostaviti metropolitanski značaj nove avtobusne in železniške postaje Ljubljane”. Gradnja nove avtobusne postaje v Mestni občini Ljubljana naj bi se pričela konec naslednjega leta.
    Novice 2482
    1 3 1536x713
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    napisala: Špela Rogel

    Že deset let je minilo od prvega arhitekturnega natečaja za nov ljubljanski potniški center, t.i. projekt Emonika, ki bi poleg avtobusne postaje pod isto streho združil tudi železniško postajo ter poslovno-nakupovalni center. Na takratnem natečaju je zmagala rešitev priznanega biroja Ravnikar-Potokar, a projekt, ki je bil zastavljen kot javno zasebno partnerstvo, žal ni dočakal izvedbe.

    Vse kaže, da je tokrat uresničitev projekta verjetnejša, saj je izključna investitorka država. Zasebni partnerji, ki so v primeru projekta Emonika ovirali in pogojevali izvedbo novega potniškega centra, so tokrat izključeni iz enačbe.

    Nova-avtobusna-postaja-Ljubljana
    Glavna avtobusna postaja bo po novem stala ob Vilharjevi in ne več ob Masarykovi cesti, foto:ZAPS

    Glavna avtobusna postaja bo po novem stala ob Vilharjevi in ne več ob Masarykovi cesti, kjer je predvidena nova železniška postaja. V parterju novega objekta bodo vsi terminali, tam bo potekal tudi uvoz in izvoz avtobusov. V prvi etaži bodo imeli potniki v udobni čakalnici popoln pregled nad dogajanjem v parterju.

    V tem delu so predvidene tudi drogerija, lekarna, knjigarna, cvetličarna, restavracija in mini trgovina. Prostor čakalnice bo povezan z bodočo novo železniško postajo. Tretje, najvišje nadstropje, bodo zasedli poslovni prostori Slovenskih železnic. Pod stavbo bodo tudi štiri podzemne etaže s kolesarnico (3000 parkirnih mest) ter garažno hišo za avtomobile (650 parkirnih mest).

    Nova-avtobusna-postaja-Ljubljana
    V novi avtobusni postaji Ljubljana bodo poleg terminalov in čakalnice tudi poslovni prostori Slovenskih železnic ter parkirna mesta za kolesa in avtomobile. Skozi čakalnico bo nad železniškimi tiri potekala povezava z Želežniško postajo. foto: ZAPS 

    Skozi velike zastekljene površine novega objekta se bodo razpirali pogledi na mesto kar bo obiskovalcem omogočalo, da se hitro orientirajo, ne le v okviru postaje, temveč tudi v širšem mestnem prostoru.

    Ozelenjena streha ter predlagani novi drevored bosta poskrbela za omilitev pregrevanja ter prijetnejšo mikroklimo, obenem pa bosta nudila prijeten razgled iz notranjih prostorov ter zasebne vrtove za neformalno druženje zaposlenih pri Slovenskih Železnicah.

    Nova-avtobusna-postaja-Ljubljana
    Skozi velike zastekljene površine novega objekta se bodo razpirali pogledi na mesto. Predlagani novi drevored ob Vilharjevi bo poskrbel za omilitev pregrevanja ter prijetnejšo mikroklimo. foto:ZAPS

    Premik avtobusne postaje ob Vilharjevo cesto bo omogočil širitev Masarykove ceste. Predvidena je ureditev štiripasovnice, ob kateri bo prostor tudi za širok pločnik in kolesarsko stezo, medtem ko bosta na sredini drevored in rezerviran prostor za tramvaj.

    Nova-avtobusna-postaja-Ljubljana
    Z objektom nove glavne avtobusne postaje se nadaljuje že začeta prenova degradiranega območja severnega roba ljubljanske železnice. foto: ZAPS

    Z objektom nove glavne avtobusne postaje se nadaljuje že začeta prenova degradiranega območja severnega roba ljubljanske železnice s poslovno-stanovanjskim kompleksom Situla na eni in z Islamskim kulturnim centrom na drugi strani.

    Avtorji vseh omenjenih projektov so Bevk-Perović Arhitekti. Gradnja nove avtobusne postaje naj bi se začela do konca prihodnjega leta končala pa v letu 2025.

     

    Novice 2482
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    Gradbit d.o.o.


    8.9
    0

    Studio Abiro d.o.o.


    8.9
    3

    STORIS, Mark Dojčinovič s.p.


    8.9
    0

    KROG studio za arhitekturo in grafično oblikovanje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane