Za področje

    Maruša Debevec: Mansardno stanovanje

    Članek je koristil že 2009+ uporabnikom
    Mansardno stanovanje stoji blizu mestnega središča Ljubljane, v zgradbi iz leta 1900, ki prvotno sicer ni imela izdelanega bivalnega podstrešja. Podstrešna stanovanja so bila narejena naknadno, omenjeno stanovanje pa je bilo potrebno temeljite prenove.

    Mlad par se je konec leta 2019 odločil za nakup mansardnega stanovanja, za ureditev katerega je poiskal pomoč arhitekta. Arhitektka se je z naročnico poznala že iz srednješolskih let, zato so se hitro ujeli in že po prvem sestanku se je arhitektka lotila projektiranja, čeprav so v stanovanju živeli še predhodni lastniki. Zaradi tesnega sodelovanja med arhitektko in naročnikoma je projektiranje potekalo gladko.

    Iz dnevne sobe se po strmih stopnicah povzpnemo do domače pisarne v galeriji. 

    Osrednje arhitekturno izhodišče prenove mansardnega stanovanja je bila misel, da mora biti bivalni del pretočen in povezan ter se v čim večji meri odpirati proti terasi na jugu. Pri tem je arhitektka sledila željam naročnikov, naj bo stanovanje svetlo in sodobno, terasa pa osrednji prostor, h kateremu naj se odpira čim več notranjih prostorov.

    Dnevno sobo krasijo spuščene črne luči.

    Tlorisna zasnova je bila ločena na severni del, v katerega sta bili umeščeni dve spalnici in kopalnica, ter južni del, v katerem so bili bivalni prostori, ki so vodili do dodatne spalnice na koncu objekta. Zaradi omejitev nosilne konstrukcije je morala tlorisna zasnova ostati praktično ista, v želji po povezanosti dnevnih prostorov pa je arhitektka podrla nenosilno steno med kuhinjo in jedilnico. S tem je izčistila južni del stanovanja in ga odprla proti terasi. Nova zasnova sestoji iz povezane kuhinje in jedilnice na zahodu, ki se pretoči v bralni kotiček na sredini, nato pa v dnevno sobo na vzhodu. Strme stopnice vodijo iz dnevne sobe na odprto galerijo s pisarno enega od lastnikov.

    Tloris mansardnega stanovanja po prenovi, iz katerega je razvidno povezava vseh dnevnih prostorov z južno teraso. 

    Osvetlitev prostorov je zelo bogata in kvalitetna, izhaja pa iz tlorisne zasnove z veliko različnimi kombinacijami višin stropov in poševnin, čemur je arhitektka prilagajala tudi izbiro svetil. Ravni deli stropov so tako osvetljeni s točkovnimi svetili in plafonjerami, na strešne poševnine pa so umeščeni reflektorji. V dnevno sobo je umeščeno tudi večje spuščeno svetilo.

    Arhitektka je porušila nenosilno steno med kuhinjo in jedilnico ter ju združila v en prostor. 

    V stanovanju prevladujejo svetli naravni toni. Tlak je oljen hrastov parket, ki vnese v prostor tople naravne tone, v kopalnici in vstopnih prostorih pa so na tla položene keramične ploščice. V stanovanju je veliko vgradnega pohištva. Fronte omar so izdelane iz MDF-plošč, ki so bile izbrane zaradi enostavne obdelave in možnosti barvanja v različne odtenke. Ker imata lastnika veliko umetniških del, so stene bele, saj pridejo umetnine tako najbolj do izraza.

     

    Izvajalce sta priskrbeli stranki sami. Projektiranje in dela so potekala gladko, čeprav so med gradnjo ugotovili, da streha na določenih mestih zamaka, kar je bilo treba sanirati.

    Galerija

    Med kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo je bralni kotiček z veliko knjižno omaro. 
    Domača pisarna na podstrehi galerije. 
    Arhitektka je izkoristila in osmislila vsak kotiček stanovanja. 
    Ker imata lastnika veliko umetniških del, so vse stene bele. 

    Podatki o projektu

    Ime projekta: Mansardno stanovanje
    Projektanka: Maruša Debevec
    Leto načrtovanja projekta: 2019
    Leto izvedbe projekta: 2019
    Lokacija: Ljubljana
    Kvadratura: 140 m2
    Fotografija: Teodor Hribovšek

     

    Izvajalci

    mizarska dela - Mizarstvo Peklenk

    Material

    svetila - Svetlarna

     

    2009
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane