Za področje

  Hiša Š | GMT+1 arhitekti

  Članek je koristil že 2770+ uporabnikom
  Arhitekt z vsakim uresničenim projektom usodno poseže v neki naravni ali urbani ambient. Prostor po njegovi intervenciji nikoli ni več enak kot prej. Tudi zato je njegova odgovornost do prostora, v katerega posega, še toliko večja. Takšno etično izhodišče arhitektov vsekakor ne sme umanjkati tudi kadar gradnja posega v podeželjsko okolje in prostor stavbne dediščine obdan z neokrnjeno naravo.

  besedilo: Špela Rogel

  Tuhinjska dolina se razteza pod Menino planino in zajema dolini Nevljice in Motnišnice. Tu je v 12. stoletju potekala glavna trgovska pot med Kranjsko in Štajersko ob njej pa so nastajala gručasta naselja ter posamezne ljubke vasice, ki se skrivajo tudi v stranskih, neokrnjenih dolinicah med hribi. V enem teh naselij je zrasla Hiša Š, ki so jo zasnovali GMT+1 arhitekti.

  Naročnik sta želela uresničiti vizijo življenja daleč od mestnega hrupa in vrveža - na svežem zraku, nad meglo in v objemu narave, kjer te, poleg petelinov, zbudijo sončni žarki in dih jemajoči pogledi na slikovito gričevnato pokrajino.
  Naročnika sta želela uresničiti vizijo življenja daleč od mestnega hrupa in vrveža - na svežem zraku, nad meglo in v objemu narave, kjer te, poleg petelinov, zbudijo sončni žarki in dih jemajoči pogledi na slikovito gričevnato pokrajino.

   

  Naročnika, zakonski par s tremi otroci, sta podjetnika, ki si sama razporejata svoj delovni čas in, če tako želita, lahko delata tudi od doma. Za svojo mlado družino sta zato želela uresničiti vizijo življenja daleč od mestnega hrupa in vrveža - na svežem zraku, nad meglo in v objemu narave, kjer te, poleg petelinov, zbudijo sončni žarki in dih jemajoči pogledi na slikovito gričevnato pokrajino. Načrtovanja hiše sta se lotila na nekonvencionalen način, vsekakor pa izjemno premišljeno in sistematično. Spisala sta projektno nalogo v kateri sta stvarno opredelila glavne potrebe, nato pa še esej, v katerem sta izrazila tudi svoje želje, občutja in pričakovanja. Na podlagi ogledanih referenc sta izbrala nekaj arhitekturnih birojev in jih povabila k sodelovanju na zasebnem “mini” arhitekturnem natečaju. Izmed vseh idejnih rešitev, ki sta jih prejela, ju je najbolj prepričal predlog arhitekturnega kolektiva GMT+1 arhitekti.

  Arhitekti so strmo pobočje parcele prepoznali kot prednost in ne kot oviro.Že v izhodišču so se zavezali, da bodo v čim večji meri obvarovali dragoceno okolje in v njem pustiti čim manjši odtis.
  Arhitekti so strmo pobočje parcele prepoznali kot prednost, ne oviro. Že v izhodišču so se zavezali, da bodo v čim večji meri obvarovali dragoceno okolje in v njem pustiti čim manjši odtis.

  Parcela se nahaja ob robu vasi, na vrhu travnatega hriba, na sončni legi, ravno prav visoko, da se z nje široko razprejo pogledi po slikoviti dolini. Arhitekti Taja Benčina, Gregor Černelč in Martin Pelcl iz biroja GMT+1 arhitekti, so strmo pobočje parcele prepoznali kot prednost in ne kot oviro. Tudi sicer jih veselijo projekti, ki imajo zahtevne, celo, na prvi pogled nemogoče, robne pogoje in jih izzovejo k iskanju inovativnih in kreativnih rešitev. Že v izhodišču so se zavezali, da bodo v čim večji meri obvarovali dragoceno okolje in v njem pustiti čim manjši odtis.

  Spodnja stavbna masa kot masiven, kamnit podstavek raste iz tal in se skrije v gričevnati pokrajini. Nanjo je, kot njeno popolno nasprotje, na ogled postavljena lahkotna, bela, rahlo zadržana, zgornja lamela hiše.
  Spodnja stavbna masa kot masiven, kamnit podstavek raste iz tal. Nanjo je, kot njeno popolno nasprotje, na ogled postavljena lahkotna, bela, rahlo zadržana, zgornja lamela hiše.

  Hiša Š je zasnovana v dveh nivojih. Večji, spodnji volumen, s tlorisom v obliki črke L, je s treh strani vkopan v breg, ostale tri, skoraj v celoti zastekljene stranice, pa so odprli proti intimnem vrtu z lepim razgledom. Spodnja stavbna masa kot masiven, kamnit podstavek raste iz tal in se skrije v gričevnati pokrajini. Razen iz neposredne bližine hiše, ostaja skoraj nevidna. Nanjo je, kot njeno popolno nasprotje, na ogled postavljena lahkotna, bela, rahlo zadržana, zgornja lamela hiše, ki so jo arhitekti oblikovali kot sodobno, interpretacijo arhetipa tradicionalne kmečke hiše.

  Zgornja lamela hiše je oblikovana kot sodobna interpretacija arhetipa tradicionalne kmečke hiše. Naklon temne, dvokapne strehe z minimalnim napuščom, sledi obliki streh starejših hiš v okolici, sodobnejši izgled pa je dosežen s široko temno obrobo v barvi strehe.
  Zgornja lamela je sodobna interpretacija tradicionalne kmečke hiše. Naklon temne, dvokapne strehe z minimalnim napuščom, sledi obliki streh starejših hiš v okolici, sodobnejši izgled pa je dosežen s široko temno obrobo v barvi strehe.

  Po dolžini lamela teče v smeri od severa proti jugu, s čimer je bila omogočena minimalizacija severne in južne fasade in doseženo naravno blaženje pregrevanja hiše v poletnih mesecih ter ohlajanje v zimskih. Naklon temne, dvokapne strehe z minimalnim napuščom, sledi obliki streh starejših hiš v okolici, sodobnejši izgled pa je dosežen s široko temno obrobo v barvi strehe. Namesto tradicionalnih polken, je v ometano fasado vtopljen pas tankih, verikalno položenih letvic sibirskega macesna.

  Na drugi strani hiše, kjer sije sonce in se odpirajo lepi pogledi so ob velikih panoramskih stenah, namesto senčnikov, kovinski drsni paneli s polnilom iz enakih macesnovih letvic.
  Na drugi strani, kjer sije sonce in se odpirajo lepi pogledi so ob velikih panoramskih stenah, namesto senčnikov, kovinski drsni paneli s polnilom iz macesnovih letvic.

   

  Na drugi strani hiše, kjer sije sonce in se odpirajo lepi pogledi, pa so ob velikih panoramskih stenah, namesto senčnikov, kovinski drsni paneli s polnilom iz enakih macesnovih letvic. Pred spalnicami po vsej dolžini objekta teče lesen gank, ki se razširi v sončno teraso. Gank in terasa obenem ustvarjata širok nadstrešek spodnjih bivalnih prostorov kjer formirata pokrit prehodni prostor med notranjostjo in zunanjostjo. Ločnico med spodnjim in zgornjim stavbnim volumnom odločno začrta širok temen pas, ki se po fasadi vije okrog hiše.

   Pred spalnicami po vsej dolžini objekta teče lesen gank, ki se razširi v sončno teraso.

  Pred spalnicami po vsej dolžini objekta teče lesen gank, ki se razširi v sončno teraso.

  Dostop do objekta je urejen po cesti, ki zapelje navkreber, mimo hiše, do zgornje lamele z veliko nadstrešnico za avtomobile ter glavnim vhodom v hišo. Zaradi karakteristik parcele so se arhitekti izbrali dokaj atipično programsko shemo stanovanjske hiše. V zgornje nadstropje so, na nivo vhoda, namesto bivalnih, umestili spalne prostore. Poleg svetlih otroških sob, spalnice staršev ter kopalnice, se tu nahajata tudi igralnica ter velik vhodni prostor z garderobo. Do bivalnih prostorov v spodnjem nadstropju popeljejo stopnice, v enakem naklonu kot poteka teren - poteza, ki tudi v notranjosti hiše naslavlja gričevnato morfologijo okolice. S stopnic sestopimo v velik (80 m2), odprt bivalni prostor s kuhinjskim, jedilniškim in dnevnim delom, ki se preko velikih panoramskih sten preliva na pokrito teraso in cvetoč vrt z razgledom na zeleno dolino. V tej etaži je, poleg različnih servisnih in drugih prostorov, tudi velika pisarna, ki se je izkazala za neprecenljivo v času aktualne epidemije.

  Odprt bivalni prostor s kuhinjskim, jedilniškim in dnevnim delom, se preko velikih panoramskih sten preliva na pokrito teraso in cvetoč vrt z razgledom na zeleno dolino.
  Odprt bivalni prostor s kuhinjskim, jedilniškim in dnevnim delom, se preliva na pokrito teraso in cvetoč vrt z razgledom na zeleno dolino.

   

  Arhitektom GMT+1 je uspelo zasnovati hišo, ki se brezsšivno prilega svoji lokaciji. Čeprav je velika - petčlanska družina in delo od doma terjajo svoj prostor - tega v prostoru ne zaznamo. Na prvi pogled pravzaprav v ničemer ne izstopa, ko pa se ji približamo, nas navdušijo premišljeno zasnovane prostorske rešitve, izbira materialov, ter precizna izvedba. Hiša Š je izvrstna tudi zaradi tesnega in usklajenega sodelovanja z arhitektov z investitorjema, ki sta bila ves čas angažirano vključena v proces zasnove in gradnje. To je dobra popotnica, ki zagotavlja, da se bo hiša razvijala in rasla skupaj z njuno mlado družino.

  Projekt

  ime projekta: HIŠA Š

  arhitektura: GMT+1 arhitekti

  fotografija: Tomaž Pažek

  leto načrtovanja: 2014

  leto izvedbe: 2018

  velikost objekta: 260 m2 neto

  etažnost objekta: pritličje + mansarda

  velikost parcele: 800m2

  vrednost objekta : 500.000 EUR

  Ostali projektanti

  načrt gradbeništva: Dejan Kvar, Gravitas d.o.o.

  načrt strojništva: Sašo Poberžnik, Miktra d.o.o.

  načrt elektrotehnike: Tomaž Mikic, Elsist s.p.

  gradbeni nadzor: Andrej Kunc, Atest, Andrej Kunc s.p.

  geodezija: Apolonij d.o.o.

  Izvajalci

  gradbena dela: Vodeja d.o.o.

  tesarska in krovska dela: Gepic s.p.

  fasaderska in slikarska dela: Slikopleskarstvo Andrej s.p.

  stavbno pohištvo: Mizarstvo zrim (okna, zunanja vrata), notranja vrata Lestur d.o.o.

  lesena fasada in lesena terasa: Skarabej skupina d.o.o

  ometi in estrihi: Peter Sevnik s.p.

  polaganje tlakovcev: Vodeja d.o.o.

  kamen, stopnice: dr. konekt d.o.o.

  zasaditve: Pro horto Strgar d.o.o.

  strojne inštalacije: Blaž Vošnjak s.p.

  električne inštalacije: Telektro d.o.o.

  nadstrešek: Gepic s.p.

  ograje: Gregor Dermastja s.p.

  kleparska dela: kleparska dela iz Prefa pločevine, Matej Švarc s.p.

  Materiali

  Zidak: Wienerberger

  Streha, strešna kritina: Wienerberger, Tondach Fidelio

  Obroba strehe: Prefa kompozit plošča

  Izolacija: Slikopleskarstvo Andrej s.p.

  Fasada: Slikopleskarstvo Andrej s.p.

  Kamen na fasadi: dr. konekt d.o.o.

  Senčila: Skarabej skupina d.o.o. in Gregor Dermastja s.p.

  Okna: Mizarstvo Zrim s.p.

  Vrata: Lestur d.o.o.

  Ograja: Gregor Dermastja s.p.

  Lesena fasada in terasa: Skarabej skupina d.o.o. – sibirski macesen

  Zasaditev: Pro horto Strgar d.o.o.

  Luči, osvetlitev: Svetlarna d.o.o.

  Galerija:

  Ob velikih panoramskih stenah spalnic so namesto senčnikov, kovinski drsni paneli s polnilom iz macesnovih letvic.
  Pred okni spalnic so namesto senčnikov, kovinski drsni paneli s polnilom iz macesnovih letvic.
  Detajl kovinskega drsnega panela s polnilom iz macesnovih letvic.
  Detajl drsnega panela 

   

   

  2770
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ARHITEKTI, ARHITEKTURA?

 • Arhitekti, arhitektura Ljubljana
 • Arhitekti, arhitektura Maribor
 • Arhitekti, arhitektura Celje
 • Arhitekti, arhitektura Koper
 • Arhitekti, arhitektura Kranj
 • Arhitekti, arhitektura Ajdovščina
 • Arhitekti, arhitektura Bled
 • Arhitekti, arhitektura Bovec
 • Arhitekti, arhitektura Črna na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Črnomelj
 • Arhitekti, arhitektura Domžale
 • Arhitekti, arhitektura Gornja Radgona
 • Arhitekti, arhitektura Gornji Grad
 • Arhitekti, arhitektura Hrastnik
 • Arhitekti, arhitektura Ilirska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Izola
 • Arhitekti, arhitektura Jesenice
 • Arhitekti, arhitektura Kamnik
 • Arhitekti, arhitektura Kidričevo
 • Arhitekti, arhitektura Kobarid
 • Arhitekti, arhitektura Kočevje
 • Arhitekti, arhitektura Kranjska Gora
 • Arhitekti, arhitektura Krško
 • Arhitekti, arhitektura Laško
 • Arhitekti, arhitektura Lendava
 • Arhitekti, arhitektura Litija
 • Arhitekti, arhitektura Ljutomer
 • Arhitekti, arhitektura Metlika
 • Arhitekti, arhitektura Mojstrana
 • Arhitekti, arhitektura Mozirje
 • Arhitekti, arhitektura Murska Sobota
 • Arhitekti, arhitektura Nova Gorica
 • Arhitekti, arhitektura Novo mesto
 • Arhitekti, arhitektura Ormož
 • Arhitekti, arhitektura Piran - Pirano
 • Arhitekti, arhitektura Pivka
 • Arhitekti, arhitektura Portorož
 • Arhitekti, arhitektura Postojna
 • Arhitekti, arhitektura Ptuj
 • Arhitekti, arhitektura Radeče
 • Arhitekti, arhitektura Radenci
 • Arhitekti, arhitektura Radovljica
 • Arhitekti, arhitektura Ravne Na Koroškem
 • Arhitekti, arhitektura Ribnica
 • Arhitekti, arhitektura Rogaška Slatina
 • Arhitekti, arhitektura Sevnica
 • Arhitekti, arhitektura Sežana
 • Arhitekti, arhitektura Škofja Loka
 • Arhitekti, arhitektura Slovenj Gradec
 • Arhitekti, arhitektura Slovenska Bistrica
 • Arhitekti, arhitektura Slovenske Konjice
 • Arhitekti, arhitektura Šoštanj
 • Arhitekti, arhitektura Štore
 • Arhitekti, arhitektura Tolmin
 • Arhitekti, arhitektura Trbovlje
 • Arhitekti, arhitektura Tržič
 • Arhitekti, arhitektura Trzin
 • Arhitekti, arhitektura Velenje
 • Arhitekti, arhitektura Vipava
 • Arhitekti, arhitektura Vojnik
 • Arhitekti, arhitektura Vransko
 • Arhitekti, arhitektura Vrhnika
 • Arhitekti, arhitektura Žalec
 • Arhitekti, arhitektura Zreče
 • Arhitekti, arhitektura Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane