Za področje

    LUP: Mansardno stanovanje na Goriškem

    Članek je koristil že 1882+ uporabnikom
    Mansardna stanovanja običajno vzbujajo mešane občutke; po eni strani ni lepšega od pogleda na pokrajino opečnatih streh starega mestnega jedra, po drugi strani pa izzovejo veliko vprašanj o stojni površini in temperaturi prostorov v poletnem času. Predstavljeno mansardno stanovanje na Goriškem ponuja tehtne odgovore na vsa ta vprašanja. Odlikuje ga namreč izrazita prostornost, ki dokazuje, da je lahko življenje v mansardnem stanovanju zaradi različnih višin in razgibanosti stropov še kvalitetnejše in vznemirljivejše kot v drugih stanovanjih.

    Stanovanje se nahaja v spomeniško zaščitenem in potresno saniranem objektu v starem mestnem jedru na Goriškem. Arhitektki Ajda Vogelnik Saje in Katja Florjanc sta bili poklicani v fazi spremembe namembnosti neizkoriščenega podstrešja, ki ga je lastnik, stanujoč v manjšem stanovanju v najvišjem nadstropju hiše, želel spremeniti v bivalno mansardno stanovanje. Arhitektki sta njegovo prejšnje stanovanje spremenili v domačo pisarno, v podstrešju pa uredili prostorno stanovanje, ki bi petčlanski družini omogočalo udobno bivanje. Domača pisarna je z novim stanovanjem ostala povezana z notranjimi stopnicami.

    Prenova je bila zahtevna, saj sta morali arhitektki oleg gabaritov upoštevati tudi zahteve spomeniškega varstva.
    Prenova je bila zahtevna, saj sta morali arhitektki poleg gabaritov upoštevati tudi zahteve spomeniškega varstva.

    Arhitektki sta pri tlorisni zasnovi stanovanja izhajali iz lastnikove želje, da bi bil tloris čim bolj odprt in pretočen. Mansarda pod štirikapno streho brez kolenčnega zidu je predstavljala velik izziv – kako kljub veliki tlorisni površini zagotoviti dovolj stojne višine in ob tem tudi karseda funkcionalno razporediti prostore? Poleg gabaritov prostora sta morali arhitektki upoštevati tudi zahteve spomeniškega varstva, ki niso dovoljevale večjih posegov v streho, zato sta bili pri osvetlitvi prostorov omejeni s strešnimi okni in frčadami, dodaten izziv pa so predstavljale jeklena konstrukcija ostrešja in pozicije vertikalnih inštalacij. 

    Tehtno zasnovano stanovanje ne predstavlja le odgovora na omejujoče zahteve prostora; arhitektki sta omejitvam navkljub ustvarili prostoren sodoben prostor z močnim in unikatnim značajem. 
    LUP: stanovanje na Goriškem.
    Visoki stropovi mansardnega stanovanja so omogočali umestitev galerije v višje nadstropje. 
    Arhitektki sta bivalne prostore zasnovali pretočno in odprto.
    Arhitektki sta bivalne prostore zasnovali pretočno in odprto.

    Na vse omenjene omejitve sta arhitektki odgovorili z jasno centralno tlorisno zasnovo. Ta je na sredini zaznamovana z dvovišinskim prostorom z galerijo v nadstropju in lončeno pečjo pod njo, ki mansardo razdeli na dve polovici. V eni imamo velik, odprt bivalni del z dnevno sobo, jedilnico z izhodom na nov jeklen balkon v sklopu frčade in kuhinjo, v drugo polovico pa so umeščeni spalni prostori. Bivalni postori stanovanja so orientirani na jug in zahod, spalni pa pretežno na sever, pri čemer ima spalnica pogled tudi na vzhod. 

    V stanovanju prevladujejo naravni materiali z elegantnim, temnim parketom.
    V stanovanju prevladujejo naravni materiali z elegantnim, temnim parketom. 

    Arhitektki Ajda Vogelnik Saje in Katja Florjanc sta bivalni del stanovanja dodatno osvetlili s strešnima oknoma, ki sta umeščeni višje in prostor osvetljujeta po principu svetlobnikov, centralno umeščena kopalnica pa dobiva naravno svetlobo posredno, skozi stekleno cezuro oziroma steklena vrata spalnice.        

    Kopalnica dobiva naravno svetlobo skozi stekleno cezuro.
    Kopalnica dobiva naravno svetlobo skozi stekleno cezuro.  

    Poseben prostor je tudi odprta galerija v nadstropju mansarde, oblečena v tekstilno oblogo. Poleg močnega ambientalnega in prostorskega učinka gre za parafrazo opazovanja okoliških streh, posebna pa je tudi z vidika vključevanja tradicionalnih elementov v sicer izrazito sodobno opremljeno stanovanje. Tako pletena ograja arhitektke in oblikovalke Mance Ahlin spominja na idrijsko čipko, zidana lončena peč pod galerijo pa v prostor vnese pridih starinske rustikalnosti.

    Velika višina osnovnega prostora je omogočila povezavo zgornjega nivoja galerijskega prostora z otroško sobo. Pod stropom v otroški sobi je tako arhitektkama uspelo ustvariti »hiško«, ki nudi prostor za umik, skriti kotiček stanovanja. 
    Spalni prostori so orientirani na sever.
    Spalni prostori, tudi otroška soba s hišico pod stropom, so orientirani na sever.
    Pletena ograja arhitektke in oblikovalke Mance Ahlin spominja na idrijsko čipko.
    Pletena ograja arhitektke in oblikovalke Mance Ahlin spominja na idrijsko čipko.

    Uporabljeni so predvsem naravni materiali, med katerimi prevladuje svetel les v kombinaciji s temnimi poudarki in temnim parketom, položenim v obliki ribje kosti; ti poudarki dajejo prostoru poseben značaj. Da bi prostor približali merilu človeka, sta arhitektki del strešin obložili z lesom in višino stropov s tem vizualno nekoliko zmanjšali. Pod galerije je obložen z mehkim tekstilnim tlakom, primernim za igro otrok in prosti čas. 

    Pod galerije je obložen s tekstilom

    Pod galerije je obložen s tekstilom, ki omogoča počitek in igro otrok.
    Pod galerije je obložen s tekstilom, ki omogoča počitek in igro otrok.

    V stanovanju najdemo polno premišljenih kotičkov. Za primer lahko omenimo povezavo peči in obstoječega dimnika, ki je oblikovana kot udoben naslon za sedenje v mehkem delu galerije, ali pa stopnice s skoraj nezaznavno stekleno ograjo.

    Podatki o projektu:

    Ime projekta: Mansardno stanovanje na Goriškem
    Projektantki: Ajda Vogelnik Saje in Katja Florjanc; LUP
    Leto načrtovanja: 2019
    Leto izvedbe: 2020
    Lokacija: Goriška
    Površine: 171 m2 mansarda, 19 m2 galerija
    Fotografije: Virginia Vrecl 

    Materiali:

    parket: Alpod d.o.o.

    tekstilna talna obloga: Ekostil d.o.o.

    vgradno pohištvo: Lesocom d.o.o.

    premazi: Gnezdo d.o.o.

    svetila: Arcadia Svetila d.o.o.

    serijsko pohištvo: Elementare

    čipka iz vrvi: Manca Ahlin - MANTZALIN

    Podjetje Gnezdo d.o.o. : "Center sonaravne gradnje je presečišče poti vseh, ki se ukvarjajo z naravno gradnjo: investitorjev, samograditeljev, izvajalcev ter arhitektov, gradbenikov ipd. Verjamemo, da so v tradiciji stavbarstva rešitve in materiali, ki nam v posodobljeni obliki pomagajo graditi moderno vendar zdravo in z bistveno zmanjšanim vplivom na okolje. V sklopu centra vodimo trgovino z naravnimi gradbenimi materiali, svetujemo strankam, investitorjem in arhitektom, izvajamo oglede in svetovanja na objektih ter ponujamo izvedbo od celotnih objektov do ilovnatih in apnenih ometov, apnenih fasad, sten iz butane ilovice, dekorativnih apnenih tehnik (npr. tadelakt) itd."
    Podjetje Alpod d.o.o. : "Smo največji distributer lesenih talnih oblog v JV Evropi. Z nenehnim razvojem skrbimo, da so naši izdelki kvalitetni, ekološko in tehnološko napredni, ponudba pa kar najobsežnejša. Prodajni program obsega predvsem notranje in zunanje talne obloge.

    Pestro ponudbo gotovih dvoslojnih, troslojnih in masivnih parketov dopolnjuje nadstandardna kolekcija Four Seasons. To je parket po meri, ki je po dostopnih cenah namenjen najzahtevnejšim kupcem kot so arhitekti in oblikovalci. Parket, ki je predstavljen v mansardnem stanovanju smo naoljili v poseben Four Seasons odtenek po izbiri naročnika. Vgrajen je v brezčasnem vzorcu ribja kost, ki v prostor vnese eleganco in ga optično poveča.

    Vse bolj cenjena je tudi pluta, ki ni le čudovito topla, mehka in zdravju prijazna, ampak tudi popolnoma trajnostna talna obloga. Prav tako je na voljo velika izbira praktičnega vinila in laminata ter vse vrste zaključnih letev, profilov, podlog in drugih materialov potrebnih za vgradnjo talnih oblog.

    V naših razstavnih salonih v Cerknici, Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti vam prijazno svetujemo pri izbiri, naši mojstri pa poskrbijo za strokovno in kvalitetno vgradnjo."

    Podjetje Arcadia Svetila d.o.o. : 

    "Arcadia Lightwear ustvarja umetno svetlobo. Že več kot 30 let nudimo svoje znanje in usluge najbolj znanim in uspešnim slovenskim arhitektom in oblikovalcem, ter skupaj z njimi ustvarjamo prefinjene ter tehnološko dovršene rešitve.

    Ne glede na to, ali gre za drobno razstavo ali večnamensko urbanistično ureditev velikega obsega, vsak projekt zahteva rešitev, ki je prilagojena tako željam investitorja kot potrebam uporabnikov, hkrati pa je v skladu z najvišjimi tehničnimi in estetskimi standardi.

    Zato v Arcadia Lightwear verjamemo v močan, integriran in interdisciplinaren pristop k vsem projektom, ne glede na njihovo velikost. To nam omogoča da naročniku ponudimo potrebno podporo pri vseh vidikih osvetlitve – od razvoja koncepta do ocene učinkovitosti, skladnosti s predpisi, po meri izdelanih tehničnih rešitev in končno montaže in vzdrževanja.

    Arcadia Lightwear s svojimi projektantskimi izkušnjami, mednarodno mrežo dobaviteljev in natančnim poznavanjem njihovih produktov, poseduje vso potrebno znanje, da zadovolji vsem funkcionalnim in estetskm zahtevam vašega projekta. "

     

    Galerija:

    V mestih je veliko neizkoriščenih podsrešij, ki bi jih bilo mogoče osmisliti, kot sta mansardno stanovanje osmislili arhitektki biroja LUP.
    V mestih je veliko neizkoriščenih podsrešij, ki bi jih bilo mogoče osmisliti, kot sta mansardno stanovanje osmislili arhitektki biroja LUP.
    Zidana lončena peč pod galerijo v prostor vnese pridih starinske rustikalnosti.
    Zidana lončena peč pod galerijo v prostor vnese pridih starinske rustikalnosti.
    Lončena peč je središče tlorisa stanovanja.
    V stanovanju najdemo polno premišljenih kotičkov; ena izmed njih je povezava peči in dimnika, oblikovana kot udoben naslon za sedenje v mehkem delu galerije.
    Stanovanje je razdeljeno na dve polovici; na bivalni in spalni del.
    Stanovanje je razdeljeno na dve polovici; na bivalni in spalni del. 
    Ker spomeniško varstvo ni dovoljevalo višanja strehe, sta si morali arhitektki pomagati s številnimi strešnimi okni in frčadami.
    Ker spomeniško varstvo ni dovoljevalo višanja strehe, sta si morali arhitektki pomagati s številnimi strešnimi okni in frčadami. 
    Galerija je eden izmed mnogih posebnih kotičkov stanovanja, ki nudi poglede na okoliške strehe.
    Galerija je eden izmed mnogih posebnih kotičkov stanovanja, ki nudi poglede na okoliške strehe.
    Del strešin, oblečen v les, visoke stropove približa merilu človeka.
    Jeklena konstrukcija je pobarvana z belo barvo, nevtralna podlaga pa kombinirana z močno materialnostjo posameznih pohištvenih kosov. 

     

    1882
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane