Za področje

    Pričarajte zračnost newyorških loftov tudi v svojem domu!

    Članek je koristil že 947+ uporabnikom
    Verjetno se iz kakšnega filma spomnite prostornih, odprtih newyorških »loftov« z opečnatimi stenami, zelo visokimi stropi in velikimi, industrijskimi okni. Loft je odprto stanovanje, v katerem so prostori povezani. Največkrat gre za samo en, velik prostor z odprto galerijo ali spalnico, ki je del bivalnega prostora. Loft je kot nalašč primeren za pare, ki si želijo modernega življenja s pridihom industrijskega stila New Yorka. 
    Trendi, dizajn 947
    34048143 m
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Kaj je sploh loft?

    Loft je kot omenjeno odprto stanovanje manjše do srednje velike kvadrature, ki običajno sestoji iz enega samega bivalnega prostora. Gre za prostor z visokimi stropi in velikimi okni, ki stanovalcem omogoča obilico naravne svetlobe in poglede proti urbanemu okolju. Najpomembnejša značilnost lofta je njegova pretočnost in odprtost, vse je en prostor, zamejen zgolj s pohištvom. Znotraj odprtega prostora se tako definirajo različni otoki – delovna miza, kuhinja, jedilnica, dnevna soba in celo spalnica, vse pa je en, kontinuiran prostor. 

    Spalnica je v loftih največkrat umeščena kar v kot in od preostalega prostora ni ločena s steno, pač pa zgolj s premično pregrado, omarami ali knjižnimi policami ali pa je celo popolnoma povezala z bivalnim prostorom, katerega del je. Ker imajo newyorški lofti običajno zelo visoke strope (celo 5 in več metrov), je spalnica pogosto umeščena v galerijo v nadstropju, pod njo pa je organizirana kuhinja. Edini ločen prostor je kopalnica s straniščem.

    Velik volumen na majhni kvadraturi

    Lofti so zadnja desetletja pri mlajših generacijah zelo priljubljeni. Temu je tako zaradi zelo visoke bivanjske kakovosti, ki jo ponujajo na relativno majhni kvadraturi: visoki stropi in velika okna volumen tako fizično kot vizualno povečajo in prostoru omogočijo, da zadiha.

    loft
    Zaradi velike kakovosti bivanja so lofti med mlajšo generacijo vse bolj priljubljeni tudi pri nas. 

    Surova materialnost

    Druga privlačna lastnost loftov in razlog njihove naraščajoče priljubljenosti je njihova izrazita materialna pojavnost. Pogosto jih zaznamujejo grobe opečnate ali betonske stene in jekleni profili, ki spominjajo na industrijske prostore, v katerih so pred nekaj desetletji začeli nastajati prvi lofit. 

    Lofti imajo pogosto poudarjeno jekleno stropno in stebrno konstrukcijo, kar jim doda pridih robustnosti in avtentičnosti. 

    Zakaj umetniki obožujejo lofte

    Zaradi vseh naštetih lastnosti rezonirajo predvsem s kreativnimi ljudmi, ki si želijo bivati nekoliko bolj drzno in nekonvencionalno. Mnogi jih povezujejo z boemskim načinom bivanja. Veliko umetnikov, režiserjev, pisateljev in igralcev je živelo prav v loftih, kjer so imeli pogosto tudi svoje ateljeje, saj omogočajo razkošno bivanje in hitro prilagajanje stanovanja z obilo naravne svetlobe. Najbolj znan loft je zagotovo 101 Spring Street umetnika Donalda Judda, ki je nekdanjo tovarno spremenil v večnadstropno stanovanje v središču New Yorka. 

    1. Samostoječi pohištveni kosi

    Prva in najpomembnejša značilnost loftov so številni samostoječi kosi. Ker je loft sestavljen iz enega samega, velikega prostora, ki je vizualno odprt in kontinuiran, ni zaželeno, da se prostor pregrajuje s stenami. Posamezni ambienti lofta se tako definirajo z umestitvijo posameznih kosov pohištva; velik in udoben fotelj predstavlja dnevno sobo, v drugem kotičku je delovna miza, ki je od jedilnice morda predeljena s knjižno polico itd. Pohištvo je lahko zelo eklektično in raznoliko, pa to v loftu sploh ne deluje moteče. 

    Če želite poustvariti občutek odprtosti lofta, morate biti pozorni, da prostora ne zamejujete s stenami ali visokimi linijskimi elementi omar, saj bo to popolnoma spremenilo in uničilo značilno pretočen karakter tega tipa stanovanja. Svetujemo, da posegate po nižjih in samostoječih kosih pohištva, večje pa postavite ob steno. Če se želite zamejiti, priporočamo uporabo knjižnih polic ali španskih sten, lahko pa se zamejite tudi z večjimi in košatimi rastlinami. 

    Samostoječi kosi
    Loft je običajno naseljen s samostoječimi, premičnimi kosi pohištva, ki so lahko zelo eklektični. 

    2. Naravni videz materialov 

    Na vseh fotografijah loftov lahko občudujemo prvinskost materialov: opečnate stene, surovost betona ali trdnost jekla. Uporaba takšnih materialov ima smisel, če pomislimo, da so lofti pravzaprav stanovanja, ki so bila prvinsko urejena v starih industrijskih prostorih, skladiščih in halah, ki so bila zgrajena iz točno takšnih materialov.

    Robustni materiali
    Za lofte so značilni surovi materiali, kot so opeka, beton in jeklo. 

    3. Industrijska ali rustikalna kuhinja 

    K nekoliko robustnim, industrijskim materialom se kot nalašč prileže podobno robustna kuhinja. Ta je v loftih največkrat izrazito industrijska ali rustikalna. Industrijske kuhinje iz inoksa se še posebej dobro skladajo z opečnatimi stenami in dopolnjujejo z jekleno konstrukcijo, ki je v loftih velikokrat poudarjena. Kuhinja je v loftih vedno del enega prostora, zato je pomembno, da izberete takšno, ki nadaljuje rdečo nit oblikovanja prostora.

    rustikalna kuhinja
    industrijska ali rustikalna kuhinja sta nujni stvari vsakega sodobnega lofta!

    4. Naselitev predmetov po prostoru

    Loft predstavlja eno najbolj svobodnih oblik bivanja in temu običajno sledi tudi postavitev predmetov po prostoru; ta naj bo karseda preprosta, spontana, svobodna in neprisilna. V loftih bomo pogosto srečali knjige, ki naložene ena na drugo stojijo kar ob steni. Prav tako bomo naleteli na mnogo predalnikov, postavljenih na sredo prostora, poleg tega pa lahko naletimo tudi na kolo ali umetniške slike, prislonjene ob steno ter samostoječo televizijo, kipce, spominke in rastline ... Pri postavitvi predmetov in pohištva si lahko lahko dopustite marsikaj, česar navadno stanovanje oblikovno ne bi preneslo, predvsem pa obilo kreativnosti. 

    Predmetu po obodu
    Sproščena naselitev predmetov po prostoru je za loft ključna.

    5. Spalnica v istem prostoru kot dnevna soba

    Ni ga lofta brez spalnice v bivalnem prostoru. Če višina stropa to omogoča, pa priporočamo, da si spalnico organizirate v višjem nadstropju v odprti galeriji, podnjo pa umestite kuhinjo. Sicer jo lahko od preostalega prostora subtilno zamejite s špansko steno ali knjižnimi policami, lahko pa je tudi sploh ne zamejujete in tako nadaljujete logiko samostoječega pohištva. 

    Spalnica je del bivalnega prostora
    Spalnica je v loftu običajno kar del bivalnega prostora.

    6. Črna barva 

    V številnih loftih boste našli črne poudarke, ki še dodatno izpostavijo industrijski pridih stanovanja. Pogosti so črni okenski okvirji, črni stoli in mize, pa črne viseče luči ... Črna barva se prav tako odlično poda k robustnim materialom, nasploh pa so takšni pohištveni kosi in dodatki v notranjem oblikovanju sedaj zelo aktualni. 

    Črna barva
    Črna barva poudari industrijski stil lofta. 

     

    Trendi, dizajn 947
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    Gradbit d.o.o.


    8.6
    0

    AIR projektiranje d.o.o.


    8.9
    0

    OS ARHITEKTURA, Katarina Šauperl s.p.


    8.9
    0

    B - ARHITEKTURA, projektiranje, svetovanje in nadzor, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane