Za področje

  Inovativna nadgradnja stanovanjske hiše| Njiric+ arhitekti

  Članek je koristil že 985+ uporabnikom
  Rekonstrukcijo in nadgradnjo stanovanjskega objekta v Petrovi ulici v Zagrebu arhitektov Hrvoja Njirića in Iskre Filipović iz biroja Njiric + arhitekti je motivirala želja po dodatnem bivalnem prostoru. Za to realizacijo so prejeli tudi Nagrado »Drago Galić« za najboljšo stanovanjsko arhitekturo, ki jo podeljuje Združenje hrvaških arhitektov.

  Izbor in besedilo: Boris Vidaković

  Obstoječa stavba se nahaja v privlačnem stanovanjskem naselju, med širšim mestnim središčem in največjim mestnim parkom Maksimir. Privlačnost soseske se odraža v nizu aktualnih in nedavno dokončanih gradenj, ki močno zgostijo obstoječo mestno strukturo. Nove investicije so usmerjene predvsem v ustvarjanje čim večjega števila kvadratnih metrov stanovanj in niso pretirano zainteresirane za doseganje prostorskih kvalitet, kar se žal odraža v majhnem številu arhitekturno uspešnih ali na splošno spodobnih novogradenj.

  Omenjeni prizidek je znotraj tega trenda izjema. Ni prevelik ali vsiljiv, je pa arhitekturno ambiciozen. Čeprav je nadzidava vidno povečala velikost hiše, je uspešno ohranila merilo ulice, a tudi specifično vzdušje in dekor mestnega prostora.

  eksterijer-prizidka.jpg
  Zunanjost prizidka na Petrovi ulici, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
  njiric-arhitekti.jpg
  Zunanjost stavbe s prizidkom na Petrovi ulici, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Oblikovanje in materializacija dozidane etaže je v izrazitem kontrastu z obstoječo stavbo kot osnovo, ki je ometana in masivna, prizidek pa je oblečen v pločevinasto oblogo, ki pušča vtis lahkotnosti. Medtem ko je osnova oblikovno zadržana in stroga, je prizidek drznejši s prepoznavno obliko strehe. Značilna „shed“ streha asociira na nekdanje tovarne v soseščini, vendar postane predvsem element v funkciji ustvarjanja kakovostnega bivalnega prostora, saj omogoča večjo višino, strešna okna, ki odpirajo poglede in privabijo sončno svetlobo v globino notranjih prostorov.

  rekonstrukcija-prizidava.jpg
  Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
  prizidek-v-zagrebu.jpg
  Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Nova intervencija je v nenehnem dialogu z obstoječo stavbo. Vsi elementi, ki se pojavljajo na fasadi, kot so okna, vrata in balkoni, se v novi etaži ponovijo, vendar z minimalnimi nihanji v legi in dimenzijah, kar jasno diferencira novo od obstoječega. Inventar obstoječih elementov je ohranjen, prav tako ritem fasade, vendar v novi interpretaciji, ki vzpostavlja dialektično igro, kjer je vse isto, kot je bilo, a nič več ni isto. Gre za poseg, pri katerem je povsem jasno, da gre za podstavek in prizidek, novo in staro, danes pa si hiše brez prizidka praktično ni več mogoče predstavljati.

  konstrukcija-objekta.jpg
  Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Montažna kovinska konstrukcija je bila izbrana zaradi ekonomičnosti investicije, pa tudi zaradi možnosti hitre izvedbe, ker se tovarniško izdelani montažni elementi samo sestavijo na licu mesta. Prav tako ni zanemarljivo, da je kovinska konstrukcija lažja, kar pomeni manjšo obremenitev nosilne konstrukcije obstoječega objekta, hkrati pa je tudi bolj odporna proti potresu, ki je po nedavnih zaporednih potresih v Zagrebu in Petrinji povsem realna nevarnost na tem območju.

  konstrukcija-prizidek.jpg
  Konstrukcija prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
  prizidek-zgradbe.jpg
  Tovarniško izdelana nosilna konstrukcija za prizidek, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Novo prizidani bivalni prostor je razpet med severno fasado proti Petrovi ulici in južno fasado proti parku. Značilna, skoraj paradigmatična zagrebška situacija, ki jo določa pogled proti Medvednici in pogled na mesto na severu ter park, zelenje in sonce na jugu. Bivalni del stanovanja se odvija med dvema balkonoma, manjšim na severu nad ulico in večjim, ki je pravzaprav terasa, kjer se sprošča in druži med krošnjami dreves na jugu.

  Obstoječe, v kot umeščeno stopnišče omogoča odprt in prostoren osrednji prostor, v katerem so nehierarhično razporejene dnevna soba, jedilnica in kuhinja. S tem se odpravi nepotrebna izguba kvadrature stanovanja, ki bi bila sicer namenjena hodniku. Vzporedno z nizom bivalnih prostorov poteka pas skritih podpornih prostorov: spalnice, kopalnice in delovne sobe.

  interijer-zgradbe.jpg
  Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
  interijer-prizidka.jpg
  Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Notranjost svetlih in nevtralnih tonov definirajo poudarki vgradnega pohištva, ki se razlikuje po barvah in materialih. Kuhinja in jedilnica sta v kombinaciji črne barve in svetlega lesa, med dnevno sobo in delovno sobo pa je kubus s knjižnimi policami iz lesa in polikarbonata.

  interijer-mansarda.jpeg
  Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

  Rekonstrukcija in nadzidava objekta v Petrovi ulici ubira netipičen pristop v arhitekturi. Stremi k estetiki vsakdanjega in normalnega, obenem pa vstopa v dialog s problematiko varčnega sodobnega stanovanja ter preizkušanja konstruktivnih tehnik po zadnjih potresih.

  Informacije o projektu:

  Avtorja: Hrvoje Njirić, Iskra Filipović
  Biro: Njiric+ arhitekti
  Lokacija: Petrova ulica 140, Zagreb
  Leto projekta: 2018.
  Leto izvedbe: 2020.
  Naročnik: Zasebni
  Fotografije: Zasebni arhiv njiric+ arhitektov
  Velikost: 100 m²
  Investicijska vrednost: 104.000 EUR brez DDV 

  Galerija:

  nacrt-situacija.jpg
  Situacija
  nacrt-tloris.jpg
  Tloris
  presek-a.jpg
  Prerez a-a
  presek-b.jpg
  Prerez b-b
  fasada-vzhod.jpg
  Fasada vzhod
  fasada-jug.jpg
  Fasada jug
  fasada-sever.jpg
  Fasada sever
  fasada-zahod.jpg
  Fasada zahod

   

  985
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  6
  1
  1
  3
  2
  4
  2
  3
  2
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane