Za področje

    Inovativna nadgradnja stanovanjske hiše| Njiric+ arhitekti

    Članek je koristil že 892+ uporabnikom
    Rekonstrukcijo in nadgradnjo stanovanjskega objekta v Petrovi ulici v Zagrebu arhitektov Hrvoja Njirića in Iskre Filipović iz biroja Njiric + arhitekti je motivirala želja po dodatnem bivalnem prostoru. Za to realizacijo so prejeli tudi Nagrado »Drago Galić« za najboljšo stanovanjsko arhitekturo, ki jo podeljuje Združenje hrvaških arhitektov.

    Izbor in besedilo: Boris Vidaković

    Obstoječa stavba se nahaja v privlačnem stanovanjskem naselju, med širšim mestnim središčem in največjim mestnim parkom Maksimir. Privlačnost soseske se odraža v nizu aktualnih in nedavno dokončanih gradenj, ki močno zgostijo obstoječo mestno strukturo. Nove investicije so usmerjene predvsem v ustvarjanje čim večjega števila kvadratnih metrov stanovanj in niso pretirano zainteresirane za doseganje prostorskih kvalitet, kar se žal odraža v majhnem številu arhitekturno uspešnih ali na splošno spodobnih novogradenj.

    Omenjeni prizidek je znotraj tega trenda izjema. Ni prevelik ali vsiljiv, je pa arhitekturno ambiciozen. Čeprav je nadzidava vidno povečala velikost hiše, je uspešno ohranila merilo ulice, a tudi specifično vzdušje in dekor mestnega prostora.

    eksterijer-prizidka.jpg
    Zunanjost prizidka na Petrovi ulici, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
    njiric-arhitekti.jpg
    Zunanjost stavbe s prizidkom na Petrovi ulici, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Oblikovanje in materializacija dozidane etaže je v izrazitem kontrastu z obstoječo stavbo kot osnovo, ki je ometana in masivna, prizidek pa je oblečen v pločevinasto oblogo, ki pušča vtis lahkotnosti. Medtem ko je osnova oblikovno zadržana in stroga, je prizidek drznejši s prepoznavno obliko strehe. Značilna „shed“ streha asociira na nekdanje tovarne v soseščini, vendar postane predvsem element v funkciji ustvarjanja kakovostnega bivalnega prostora, saj omogoča večjo višino, strešna okna, ki odpirajo poglede in privabijo sončno svetlobo v globino notranjih prostorov.

    rekonstrukcija-prizidava.jpg
    Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
    prizidek-v-zagrebu.jpg
    Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Nova intervencija je v nenehnem dialogu z obstoječo stavbo. Vsi elementi, ki se pojavljajo na fasadi, kot so okna, vrata in balkoni, se v novi etaži ponovijo, vendar z minimalnimi nihanji v legi in dimenzijah, kar jasno diferencira novo od obstoječega. Inventar obstoječih elementov je ohranjen, prav tako ritem fasade, vendar v novi interpretaciji, ki vzpostavlja dialektično igro, kjer je vse isto, kot je bilo, a nič več ni isto. Gre za poseg, pri katerem je povsem jasno, da gre za podstavek in prizidek, novo in staro, danes pa si hiše brez prizidka praktično ni več mogoče predstavljati.

    konstrukcija-objekta.jpg
    Izgradnja prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Montažna kovinska konstrukcija je bila izbrana zaradi ekonomičnosti investicije, pa tudi zaradi možnosti hitre izvedbe, ker se tovarniško izdelani montažni elementi samo sestavijo na licu mesta. Prav tako ni zanemarljivo, da je kovinska konstrukcija lažja, kar pomeni manjšo obremenitev nosilne konstrukcije obstoječega objekta, hkrati pa je tudi bolj odporna proti potresu, ki je po nedavnih zaporednih potresih v Zagrebu in Petrinji povsem realna nevarnost na tem območju.

    konstrukcija-prizidek.jpg
    Konstrukcija prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
    prizidek-zgradbe.jpg
    Tovarniško izdelana nosilna konstrukcija za prizidek, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Novo prizidani bivalni prostor je razpet med severno fasado proti Petrovi ulici in južno fasado proti parku. Značilna, skoraj paradigmatična zagrebška situacija, ki jo določa pogled proti Medvednici in pogled na mesto na severu ter park, zelenje in sonce na jugu. Bivalni del stanovanja se odvija med dvema balkonoma, manjšim na severu nad ulico in večjim, ki je pravzaprav terasa, kjer se sprošča in druži med krošnjami dreves na jugu.

    Obstoječe, v kot umeščeno stopnišče omogoča odprt in prostoren osrednji prostor, v katerem so nehierarhično razporejene dnevna soba, jedilnica in kuhinja. S tem se odpravi nepotrebna izguba kvadrature stanovanja, ki bi bila sicer namenjena hodniku. Vzporedno z nizom bivalnih prostorov poteka pas skritih podpornih prostorov: spalnice, kopalnice in delovne sobe.

    interijer-zgradbe.jpg
    Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov
    interijer-prizidka.jpg
    Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Notranjost svetlih in nevtralnih tonov definirajo poudarki vgradnega pohištva, ki se razlikuje po barvah in materialih. Kuhinja in jedilnica sta v kombinaciji črne barve in svetlega lesa, med dnevno sobo in delovno sobo pa je kubus s knjižnimi policami iz lesa in polikarbonata.

    interijer-mansarda.jpeg
    Notranjost prizidka, foto: Zasebni arhiv Njiric+ arhitektov

    Rekonstrukcija in nadzidava objekta v Petrovi ulici ubira netipičen pristop v arhitekturi. Stremi k estetiki vsakdanjega in normalnega, obenem pa vstopa v dialog s problematiko varčnega sodobnega stanovanja ter preizkušanja konstruktivnih tehnik po zadnjih potresih.

    Informacije o projektu:

    Avtorja: Hrvoje Njirić, Iskra Filipović
    Biro: Njiric+ arhitekti
    Lokacija: Petrova ulica 140, Zagreb
    Leto projekta: 2018.
    Leto izvedbe: 2020.
    Naročnik: Zasebni
    Fotografije: Zasebni arhiv njiric+ arhitektov
    Velikost: 100 m²
    Investicijska vrednost: 104.000 EUR brez DDV 

    Galerija:

    nacrt-situacija.jpg
    Situacija
    nacrt-tloris.jpg
    Tloris
    presek-a.jpg
    Prerez a-a
    presek-b.jpg
    Prerez b-b
    fasada-vzhod.jpg
    Fasada vzhod
    fasada-jug.jpg
    Fasada jug
    fasada-sever.jpg
    Fasada sever
    fasada-zahod.jpg
    Fasada zahod

     

    892
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane