Za področje

    Stanovanje v Malem nebotičniku | Žiga Ravnikar in Eva Senekovič

    Članek je koristil že 2821+ uporabnikom
    Po nakupu stanovanja v ljubljanskem Malem nebotičniku, sta si naročnika želela hitre obnove in vselitve, brez večjih posegov. Stanovanje v čudoviti modernistični stavbi, zgrajeni l. 1933 po načrtih arhitekta Hermana Husa, je bilo nedotaknjeno vse od izgradnje. Čeprav, tako spomeniško zaščitena stavba, kot stanovanja v njej, še danes ponujajo visok bivanjski standard, pa prvotna zasnova s številnimi majhnimi prostori in hodniki ni ustrezala življenjskemu slogu sodobnega para. Arhitekta Žiga Ravnikar in Eva Senekovič sta se znašla pred izzivom - Kako spoštljivo upoštevati preteklost, medtem, ko ustvarjaš prostor za danes in današnji način bivanja? Kako prikimati obstoječemu, medtem, ko vzpostavljaš novo?

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Ob ogledu stanovanja sta arhitekta takoj prepoznala kakovost posameznih originalno vgrajenih elementov - stavbnega pohištva z ročno izdelanimi medeninastimi kljukami, različnih parketov iz masivnega lesa ter delujoče glazirane lončene peči gozdno zelene barve. (foto Martin Kruh)
    Ob ogledu stanovanja sta arhitekta takoj prepoznala kakovost posameznih originalno vgrajenih elementov - stavbnega pohištva z ročno izdelanimi medeninastimi kljukami, različnih parketov iz masivnega lesa ter delujoče glazirane lončene peči gozdno zelene barve. (foto Martin Kruh)

     

    Ko imajo na mizi nov projekt, arhitekti praviloma začnejo svoj kreativni proces z iskanjem navdiha. V mnogih primerih to pomeni raziskovanje lokacije, konteksta in zgodovine ter prepoznavanje kakovosti v obstoječem. Vogalno stanovanje v višjem nadstropju ima zahodno in južno usmeritev iz njega pa se odpirajo čudoviti pogledi na Ferentov vrt, Rožnik in TR3. Ponujalo je izjemen okvir za prenovo. Ob ogledu stanovanja sta arhitekta takoj prepoznala kakovost posameznih originalno vgrajenih elementov - stavbnega pohištva z ročno izdelanimi medeninastimi kljukami, različnih parketov iz masivnega lesa ter delujoče glazirane lončene peči gozdno zelene barve. Ocenila sta, da jih je smiselno obnoviti in s tem ohraniti ambientalnost staro meščanskega stanovanja ter se pokloniti duhu časa, v katerem je bila hiša zgrajena.

    Arhitekta sta predlagala  rušitev vseh predelnih sten, s čimer bi se stanovanje odprlo svetlobi in lepim razgledom ter postalo zračno, prožno in pretočno, obenem pa ohranilo vse potrebne vsebine za sodobno bivanje.(tloris:Eva Senekovič, Žiga Ravnikar)
    Arhitekta sta predlagala rušitev vseh predelnih sten, s čimer bi se stanovanje odprlo svetlobi in lepim razgledom ter postalo zračno, prožno in pretočno, obenem pa ohranilo vse potrebne vsebine za sodobno bivanje.(tloris: Eva Senekovič, Žiga Ravnikar)

     

    Navkljub prvotni želji naročnikov, naj prostori ostanejo kot prej, sta arhitekta ocenila, da jih je za uporabo današnjih stanovalcev potrebno nekoliko preoblikovati. Predlagala sta rušitev vseh predelnih sten, s čimer bi se stanovanje odprlo svetlobi in lepim razgledom ter postalo zračno, prožno in pretočno, obenem pa ohranilo vse potrebne vsebine za sodobno bivanje. Za uresničitev predlagane ideje sta bila ključna poglobljen dialog in zaupanje naročnikov. Le-ta sta z velikim posluhom sprejela predlagane rešitve, kljub temu, da so vključevale obsežnejšo prenovo od sprva predvidene.

    Žepna vrata omare omogočajo popolno odpiranje oziroma zapiranje posameznih segmentov omare. (foto Martin Kruh)
    Žepna vrata omare omogočajo popolno odpiranje oziroma zapiranje posameznih segmentov omare. (foto Martin Kruh)

     

    Novi posegi v prostor oblikovno izrisujejo jasno ločnico med novim in starim ter tako ohranjajo njegovo avtentičnost. Večji del nove opreme stanovanja je premičen oz. prostostoječ in se tal, sten in stropa zgolj dotika, manjši del pa se z njimi dobesedno zliva oziroma jih ustvarja. Takšne so tri poteze večnamenskih, fleksibilno zasnovanih belih omar. Prva je v dnevnem prostoru in vsebuje del kuhinje ter police s televizijo in gramofonom. Žepna vrata omare omogočajo popolno odpiranje oziroma zapiranje posameznih segmentov omare. Druga omara, ki sega od tal do stropa je v spalnici, v njej so vse potrebne shranjevalne površine. 

    Omara v spalnici sega od tal do stropa, v njej so vse potrebne shranjevalne površine. (foto Martin Kruh)
    Omara v spalnici sega od tal do stropa, v njej so vse potrebne shranjevalne površine. (foto Martin Kruh)

    Tretja pa v predsobi predstavlja večnamensko, dinamično ločnico med hodnikom ter kopalnico, wcjem in pralnico. Na njej visita igriva stena za obešanje klobukov in torbic ter omarica v kopalnici. S temi tremi potezami in kompaktnimi volumni, sta arhitekta sprostila in odprla preostali prostor stanovanja, ki ga zdaj uporabnik lahko sproti prilagaja svojim potrebam in življenjskemu slogu.

    Stena v predsobi je večnamenska, dinamična ločnica med hodnikom ter kopalnico, wcjem in pralnico. Na njej visi igriva stena za obešanje klobukov. (foto Martin Kruh)
    Stena v predsobi je večnamenska, dinamična ločnica med hodnikom ter kopalnico, wcjem in pralnico. Na njej visi igriva stena za obešanje klobukov. (foto Martin Kruh)

     

    Če je nova oprema stanovanja namenoma oblikovni kontrast prvotnih elementov, pa jih njena materialnost, ravno tako namenoma, povzema. Okvirji prehodov prostorov so oblečeni v hrastov furnir, ki se navezuje na obstoječ hrastov parket. Obnovljen, belo oljen, smrekov ladijski pod v spalnici, se odslikava na lesenih ročajih omare iz neobdelane vezane plošče. V kopalnici pa, tako kot prej, ni keramičnih ploščic. Na stenah je preprosto pralni omet, na tleh pa svetlo siv teraco, ki je sodobna različica prvotnega tlaka servisnih prostorov. Arhitekta sta tudi pri novi opremi želela ohraniti in poudariti pristnost materialov. Izbrala sta brezovo vezano ploščo pretežno obarvano belo, ki poudari svetlost in prostornost stanovanja, prikaz materiala (lesa) pa se zgodi na njenih robovih, obenem ročajih omar, ki so zgolj obrušeni in oljeni.

     Na stenah kopalnice je preprosto pralni omet, na tleh pa svetlo siv teraco, ki je sodobna različica prvotnega tlaka servisnih prostorov. (foto Martin Kruh)

    Na stenah kopalnice je preprosto pralni omet, na tleh pa svetlo siv teraco, ki je sodobna različica prvotnega tlaka servisnih prostorov. (foto Martin Kruh)

     

    Prostostoječa oprema v stanovanju je eklektična mešanica sodobnega in retro pohištva. Okoli hrastove jedilne mize so nanizani različni črni stoli - nekateri obnovljeni in s spominsko vrednostjo, drugi novi vendar retro, kot sta 4455 Rex Kralj naše oblikovalske ikone Nika Kralja ter Vitrin DSW oblikovalcev Charlesa in Ray Eames. Siv Ikein, kavč in počivalnik Lupina (Rex Kralj) s hrastovo mizico Bella (Hay) ustvarjata udoben ansambel za druženje in sproščanje. V predsobi (še vedno) stoji tudi skrbno obnovljena nizka omarica - staroselka iz obdobja prejšnega domovanja.

    Prostostoječa oprema v stanovanju je eklektična mešanica sodobnega in retro pohištva.  (foto Martin Kruh)
    Prostostoječa oprema v stanovanju je eklektična mešanica sodobnega in retro pohištva. (foto Martin Kruh)

     

    Posebna pozornost je bila namenjena tudi osvetlitvi stanovanja. V želji, da bi čim manj posegali v stene in stropove z originalnimi polkrožnimi zaključki, so večino svetil vgradili v opremo. Splošna osvetlitev prostorov je dosežena, kot včasih, s svetili, ki visijo iz stropa sredi prostora. Po vzoru luči - žarnice na leseni palici - ki visi v vhodni veži Malega nebotičnika, so se odločili za preproste in nevpadljive viseče žarnice, brez senčil. Poudarek predstavljata izbrani svetili italijanskega proizvajalca Flos v dnevnem prostoru – konzolna svetilka 265 nad mizo in svetilka Parentesi ob kuhinjskem otoku. Obe svetili sta fleksibilni in služita različnim funkcijam osvetlitve.

    Poudarek v prostoru predstavlja fleksibilno svetilo italijanskega proizvajalca Flos v dnevnem prostoru – konzolna svetilka 265, ki služi različnim funkcijam osvetlitve.  (foto Martin Kruh)
    Poudarek v prostoru predstavlja fleksibilno svetilo italijanskega proizvajalca Flos v dnevnem prostoru – konzolna svetilka 265, ki služi različnim funkcijam osvetlitve. (foto Martin Kruh)

    Četudi se naša življenja in načini bivanja nenehno spreminjajo, različni slogi in trendi prihajajo in odhajajo, bo preteklost vedno obstajala kot neskončen vir navdiha. Arhitekti se lahko na nešteto načinov ozirajo in odzivajo na preteklost, pri tem pa je pomembno, da snujejo prostore, ki so smiselni odsev svojega časa, brez omejitev in nareka zgodovine. Preteklost je večplastna in združljiva z novim, sodobnim, če se le-to oglaša samozavestno in s svojim glasom.

    Izvedba

    „Načrtovanje je, od idejne zasnove do projekta za izvedbo, trajalo slabe tri mesece. Tekom izvedbe pa smo bili tudi stalno prisotni na gradbišču. Pri prenovah, še posebej starejših objektov, se med izvedbo namreč pogosto pojavljajo nepredvidene okoliščine, ki terjajo sprotno prilagajanje zasnove in iskanje rešitev ter določeno mero potrpežljivosti. Tudi v tem primeru je bilo tako, zato so dela potekala malo dlje kot je bilo predvideno. Da lahko zagotovimo kakovostne, uporabne in estetske rešitve ter izvedbo, je pomembno tesno sodelovanje z izvajalci v vseh fazah projekta. Nekaj izvajalcev sva priskrbela midva, nekaj naročnik. Ker smo želeli ohraniti veliko obstoječih elementov stanovanja, je to predstavljalo večji izziv tudi za izvajalce. Enega od izzivov je, zaradi oteženega dostopa, predstavljala izvedba teraca v nadstropju, potem prelaganje obstoječega parketa zaradi razlike v nivojih tlakov posameznih, prej ločenih, prostorov, ter vgradnja tri metre visoke lesene stene z vrati v servisnem pasu. Zahtevni so bili tudi detajli vgradne opreme ter obnova obstoječih oken in vrat, ki so bili v slabem stanju. Mojstri so se res zelo izkazali.“ sklene Žiga Ravnikar.

     

    projekt

    ime projekta: Stanovanje v Malem nebotičniku

    načrt arhitekture/interierja/osvetlitve/...: Žiga Ravnikar, Eva Senekovič

    investitor: zasebni

    fotografija: Martin Kruh

    leto načrtovanja: 2017

    leto izvedbe: 2017

    površine: 75 m2

     

    izvajalci

    gradbena dela: Stavbarstvo Žerjal Marko Žerjal s.p

    polaganje parketa: Showroom & Parketarstvo Tibaut d.o.o.

    slikopleskarska dela: S skupina d.o.o.

    mizarska dela: N stil, Denis Nagode

    materiali 

    tlaki (teraco): Teracerstvo Ostrovrhar d.o.o.

    stavbno pohištvo: N stil, Denis Nagode

    vgradno pohištvo: N stil, Denis Nagode

    sanitarna keramika: Catalano, salon Krisma

    armature: Zucchetti Pan, salon Aquanobile

    svetila: Artemide Tolomeo, Flos, salon Kubus

    radiatorji: Vogel&noot, salon Tapro

    serijsko pohištvo (miza, stol, postelja, kavč,...): Hay, Vitra, Ikea, rex Kralj, salon Kubus

     

    Detajl - ROČAJ OMARE

    „Detajli ročajev omar so narejeni kot utori v bele fronte iz vezane plošče. Na ta način smo se izognili dodatnim pritrjenim ročajem in dobili kompozicijo vertikal, ki povezujejo nove elemente vgradne opreme. V izrezu ročaja se vidi struktura vezane plošče, saj smo želeli pri vseh novih posegih pokazati materialnost elementov.“ Žiga Ravnikar

    izvajalec: N stil, Denis Nagode s.p.

    detajl ročaja omaredetajl ročaja omare

    Galerija

    Stanovanje v Malem nebotičniku

    Stanovanje v Malem nebotičniku

    Stanovanje v Malem nebotičniku

    Stanovanje v Malem nebotičniku

    2821
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane