Za področje

  Brezčasna Hiša Hribljane | Medprostor

  Članek je koristil že 1066+ uporabnikom
  V zaselku Hribljane v nizu malih vasi, ki ležijo med Rakitno in Cerknico, sta si investitorja zaželela dom, ki bi sodobni družini nudil urejeno zavetje na deželi ter dovolj prostora za obsežen vrt in ducat ovac. Ob robu borovega gozdička je zrasla podolgovata lesena hiša, ki se zlije z okolico, a se je obenem le lahno dotika. Brezčasna, v isti sapi sodobna in arhetipsko preprosta hiša, inovativna interpretacija sodobnega bivališča na podeželju, je delo arhitekturnega biroja Medprostor. Je ena izmed vrhunskih del biroja v zadnjih letih, za katera so prejeli najvišje državno priznanje za umetniške dosežke - Nagrado Prešernovega sklada 2023.

  izbor in besedilo: Špela Rogel

  V objemu gozdov razen občasnega srečanja z medvedom vlada mir. Na parceli mimo ruševin starega mlina teče potok Jazbine, čez cesto pa se pobočje, kjer je pozimi lokalno sankališče, spušča v dolino. V naravnem zavetju borovega gozdička tik pod vrhom travnatega pobočja stoji hiša. Oblikovana je zadržano v razmerjih nekdanjih gospodarskih poslopij in v nevsiljivih materialih. Kljub svoji velikosti je v širši perspektivi pokrajine skoraj neopazna. 

  Hisa Hribljane.jpg
  Hiša je oblikovana v razmerjih nekdanjih gospodarskih poslopij na območju.

  Izrazito podolgovata zasnova hiše sledi padajočemu terenu, dotika pa se ga le toliko, kot je res nujno, prek šestnajstih točkovnih temeljev. Senčna fuga med hišo in terenom poudarja vtis, da hiša pravzaprav lebdi nad terenom. Edini v zemljo vkopan del hiše predstavlja parkirišče, skrito v zajedi pod hišo. Od tam do glavnega vhoda z dvovišinskim rastlinjakom je med drevesi speljana pot. 

  hribljane-fasada.jpg
  Dolžino hiše poudarja vzdolžna členjenost lesene fasade, prečno pa jo prekinjajo zajede in odprtine, ki pomensko odstirajo programe v notranjosti.

  Dolžino hiše poudarja vzdolžna členjenost lesene fasade, prečno pa jo prekinjajo zajede in odprtine, ki pomensko odstirajo programe v notranjosti. Iz skoraj povsem zastekljenega prehodnega prostora vstopimo v glavni bivalni prostor hiše - kuhinjo z obsežno jedilnico in pečjo, ki kuhinjo poveže z dnevnim prostorom. Ob notranji klančini, ki vodi do delavnice na zgornjem koncu hiše, so nanizani zasebnejši programi ter stopnice v zgornje nadstropje, kjer so spalnica za goste, otroška soba, ki se odpira na zimski vrt, ter delovni in kontemplativni prostor z razgledom na bore. 

  Hribljane-fasada-les.jpg
  Les je pristen, naraven material, ki se odziva na naravne procese, mikroklimatske pogoje in jih odraža.

  Hiša upošteva lokalno tradicijo gradnje lesenih stavb, vendar jo inovativno prepleta s tehnološko naprednimi rešitvami, kot so velike izolativne steklene površine brez vidnih okvirjev, ki naravi odpirajo pot v notranje prostore, stanovalcu pa omogočajo intenzivno, a varno sobivanje z njo vseh urah dneva in v vseh letnih časih. Sprehod vzdolž notranjosti hiše je kot izkušnja hoje skozi gozd. Steklene (prazne) površine se izmenjujejo s polnimi, prostori se odpirajo in zapirajo. Ustvarja se zavezništvo med človekom in naravo. 

  Hribljane_shema konstrukcije_page-0001.jpg
  3D shema konstrukcije hiše iz masivnega lesa.

  Preplet tradicionalnega in sodobnega se ponovi tudi pri izvedbi oz. natančneje izdelavi hiše. Dosledna sodobna modularna zasnova hiše je omogočila učinkovito prefabrikacijo njenih sestavnih delov iz masivnega lesa. Les - naraven, pristen, tradicionalen stavbarski material, je bil s pomočjo najsodobnejših računalniško vodenih strojev razrezan, obdelan in sestavljen v posamezne sklope, ki so bili pripeljani in sestavljeni v celoto na lokaciji. Tam je zdaj zopet prepuščen naravi (od koder je prišel) in podvržen vsem njenim vplivom. 

  Hribljane-steklo.jpg
  Zunaj je znotraj in znotraj je zunaj. Gradi se odnos med naravo in človekom.

  Siveč lesen ovoj hiše dopolnjuje patinirana pločevina strehe, s katero se skupaj odzivata na zunanje razmere, se spreminjata in starata. Naravni materiali so uporabljeni tudi za opremo in zaključne sloje znotraj hiše. Ročno izdelana opeka kot talna obloga povezuje večino pritličja hiše, kokos pa jo nadomešča tam, kjer je zaželena mehkejša talna obloga. Vse predelne stene so lesene.  

  Hribljane.jpg
  Zasnova hiše sledi obstoječemu terenu, s katerim prerez prostorov sočasno raste.

  Hiša Hribljane s svojo materialnostjo in zasnovo ne izkazuje le ekološke občutljivosti, temveč krepi čustveno navezanost stanovalcev na pokrajino. Ni le neodvisna struktura, temveč sodeluje in je v stalni interakciji z okoljem, ki jo obdaja. Je kot drevo v gozdu, del večjega organizma, del celote. S svojim obstojem ne moti, temveč izboljšuje in osmišlja razmere na prehodu med zaselkom in nedotaknjeno naravo. 

  Hribljane-hisa.jpg
  Hiša upošteva lokalno tradicijo gradnje lesenih stavb a jo inovativno prepleta s tehnološko naprednimi rešitvami, kot so velike izolativne steklene površine.

  Kakovosti arhitekturnega dela običajno ne prepoznamo le po njegovi estetiki. Mojstrovina običajno združuje številne različne vplive in lastnosti v koherentno celoto, ki jo z eno besedo lahko opišemo kot brezčasno. To pa je pojem, ki ga je težko razložiti z besedami.

  Brezčasna arhitektura ima močan občutek za lokacijo, ki se odraža v njeni geometriji, uporabi materialov, zgodovinskem kontekstu in povezavi z okoliško pokrajino. To pomeni, da sodi tja, kjer je, in si je ne morete predstavljati nikjer drugje. Je premišljena, namerna in deluje, tako zdaj kot v prihodnosti. Sčasoma se njeni materiali spreminjajo in starajo ter s tem postanejo del njenega značaja. Izžareva občutek trajnosti in poštenosti, zaradi česar se zdi pristna in poglablja naše spoštovanje do nje.

  Medprostor.jpg
  Glavni bivalni prostor hiše je kuhinja z obsežno jedilnico in pečjo, ki kuhinjo poveže z dnevnim prostorom.

  Hiša Hribljane je brezčasna. Ali, kot je ob razstavi biroja Medprostor v Galeriji Dessa (okt. 2021) zapisal in utemeljil arhitekt Maroje Mrduljaš „veččasovna“. Združuje številne kontrastne lastnosti in izhodišča, introvertiranost/ekstravertiranost, vernakularnost/sodobnost, organskost/modularnost. Deluje enostavno, a globlji pogled razkrije, da je enostavno genialna rešitev arhitektov, ki odgovarja na tako kompleksna vprašanja.

  Podatki o projektu:

  ime projekta: Hiša Hribljane

  arhitektura, interjer, zunanja ureditev: Medprostor - Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, sodelavca: Mojca Gabrič, Martin Kruh

  fotografija: Miran Kambič
  leto načrtovanja: 2013-2017
  leto izvedbe: 2018
  velikost objekta: 194m2 
  etažnost objekta: K+P+M
  velikost parcele: 1.880m2

  Izvajalci:

  Glavni izvajalec: Cimermanstvo Irner, Janez Marija Irner s.p.
  Okna, vrata: LESKO Žiri d.o.o.

  Načrti:

  Hribljane_tloris pritlicje.jpg
  Tloris pritličja
  Hribljane_tloris mansarda.jpg
  Tloris mansarde
  Hribljane_tloris kleti.jpg
  Tloris kleti
  Hribljane_vzdolz prerez_etaze.jpg
  Vzdolžni prerez
  Screenshot 2023-02-06 at 08.32.12.png
  Prečni prerez

  Galerija :

  steklenjak.jpg
  Rastlinjak kot prehodni prostor med notranjostjo in zunanjostjo.
  Materiali-interier.jpg
  Tudi v notranjosti so uporabljeni naravni materiali: opeka kot talna obloga, ki povezuje večino pritličja hiše, kokos kot mehkejša talna obloga in lesene predelne stene.
  jedilnica.jpg
  Jedilnica v objemu narave.
  hodnik.jpg
  Ob klančini, ki vodi do delavnice, se nizajo najprej bolj javni nato še zasebni programi. Tu so tudi stopnice v zgornje nadstropje.
  opazovanje.jpg
  Delovni prostor v nadstropju s kotičkom za kontemplacijo in razgledom na borov gozd.

   

  1066
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  6
  1
  1
  3
  2
  3
  2
  3
  1
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane