Za področje

    Stanovanje, olupljeno odvečnega | Arhitekti Počivašek Petranovič

    Članek je koristil že 3032+ uporabnikom
    Nekateri bi rekli, da je videti nedokončano, a nam je natanko to všeč! Pod drzno, skrbno premišljeno in oblikovalsko dosledno prenovo stanovanja pod Ljubljanskim gradom so se podpisali arhitekti iz biroja Počivašek Petranovič. Zasluge za naravnost osupljiv rezultat, ki priča o tem, kako prijetno in sodobno je lahko bivanje med starimi kamni in opeko ter kaj lahko dosežemo z majhnim finančnim vložkom, pa imata nedvomno tudi izjemno pogumna, odprta in ozaveščena naročnika.

    Izbor in besedilo: Špela Rogel

    Prenova s čim manj stroški

    Pritlično stanovanje v spomeniško zaščiteni baročni hiši ob vznožju Ljubljanskega gradu je bilo pred prenovo v slabem stanju. Sestavljali so ga majhni temni prostori, ki jih je napadla vlaga, tudi oprema je bila dotrajana. Naročnika, oba samostojna ustvarjalca, sta želela prenovo z majhnim finančnim vložkom, z idejo, da bosta veliko del ob pomoči prijateljev opravila sama, saj sta imela med epidemijo veliko časa.

     

    Stanovanje pod gradom_01.jpg
    Vsi novi elementi in oprema v prostoru so kontrastni staremu in izrazito sodobni

    Očiščen prostor je odkril svoje odlike

    Arhitekti iz pisarne Počivašek Petranovič so sprejeli zanimiv izziv in njuno razmišljanje vzeli za izhodišče projekta. Prostore so najprej očistili, pravzaprav olupili do kosti. Odstranili so vse: predelne stene, tlake, omete, stavbno pohištvo in opremo. Izpraznjen in očiščen je prostor končno razkril svoje odlike: presenetljivo prostornost, svetlost, povezanost prostorov ter izrazito strukturo sten in obokanih stropov iz kamnov in opeke z vidnimi sledmi predhodnih prezidav. Arhitekti so jih s svojo zasnovo le še izpostavili in poudarili.

    Stanovanje pod gradom_04.jpg
    Grobost sten in stropov uravnotežijo gladka toplo siva tla iz brušenega betonskega estriha 

    Novi elementi so kontrastni starim

    Izpostavljeni belo pobarvani gradniki iz opeke in kamna tvorijo unikatno teksturo, ki objema prostore in jih povezuje v celoto. Bela barva prostor vizualno poenoti, omehča, poveča in posvetli, obenem pa poudari edinstven vzorec zloženih opek in kamenja. Vsi novi elementi in oprema v prostoru so kontrastni staremu in izrazito sodobni. Grobost sten in stropov uravnotežijo gladka toplo siva tla iz brušenega betonskega estriha s talnim gretjem, električnimi inštalacijami in prezračevanjem.

    Stanovanje pod gradom_02.jpg
    Izpostavljeni belo pobarvani gradniki iz opeke in kamna tvorijo unikatno teksturo, ki objema prostore in jih povezuje v celoto

    Pristni surovi materiali ustvarjajo prijeten občutek zavetja

    Da bi se izognili poseganju v stene, je elektrika po njih speljana nadometno. Ozki snopi svetlobe, ki prihajajo skozi manjša, spomeniško zaščitena okna, se razpršijo po celotni površini prosojnih belih zaves, ki tako optično povečajo okenske odprtine in ustvarijo prijetno difuzno svetlobo. Novi kopalnici sta urejeni v lesenih kubusih, ki sta kot kosa pohištva zgolj prislonjena k stenam. Pristni surovi materiali ustvarjajo prijeten občutek zavetja in neformalno vzdušje, les pa v prostor vnaša toplino ter učinkovito preprečuje morebiten občutek sterilnosti in praznine. 

    Stanovanje pod gradom_03.jpg
    Bela barva prostor vizualno poenoti, omehča, poveča in posvetli, obenem pa poudari edinstven vzorec zloženih opek in kamenja

    Pohištvo po načrtih italijanskega oblikovalca Enza Marija

    In nazadnje, vendar ne najmanj pomembno: leseno pohištvo v stanovanju z izjemo kuhinje je izdelano po principu naredi sam po načrtih italijanskega oblikovalca Enza Marija. Zbirka načrtov za pohištvo iz predizdelanih kosov ter materialov, ki jih je mogoče kupiti v vsaki običajni tehnični trgovini in jih lahko z malo volje sestavi kdor koli, je leta 1974 izšla v knjigi z naslovom Autoprogettazione?. Pohištvo, ki sta ga naročnika izdelala sama, kot pika na i zaokroži, podčrta in strne bistvo tega navdihujočega projekta. 

    Tloris

    Stanovanje pod gradom_tloris.jpg
    Stanovanje pod Gradom, tloris

     

    Podatki o projektu :

    Ime projekta: Stanovanje pod gradom
    Avtorji: Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Astrid Magajna, Andreja Ajlec 
    Lokacija: Ljubljana
    Leto: 2022
    Površina: 82 m2
    Fotografije: Urban Petranovič

    Seznam izvajalcev:

    pleskarska dela - Domkolor d.o.o.

    " Podjetje Domkolor d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2008. Imajo bogate izkušnje in tehnično podkovanost na področju izdelovanja toplotno izolacijskih sistemov, mavčnih sistemov, beljenja in slikopleskarstva ter raznih dekorativnih del. Odlikuje jih visoka kvaliteta njihovih izdelkov, izjemna natančnost in predanost delu. Ponujajo ugodne cene za najboljšo kakovost njihovih izdelkov in izvajajo dela v dogovorjenem roku. Uporabljajo le kakovostne materiale priznanih proizvajalcev, saj le tako dosegajo zadovoljive rezultate. Za vsako stranko se potrudijo maksimalno. "

    razsvetljava - Vertigo Bird 

    " Podjetje Vertigo bird je Slovenska blagovna znamka dizajnerski svetil. Znamka sodeluje z Slovenskimi in tujimi oblikovalci. Večina njihovih produktov je narejena v Sloveniji, kjer je narejenih tudi večina sestavnih delov. Produkti so sestavljeni v Kranju. Podjetje zagotavlja visoko kvaliteto svojih izdelkov, trenutno pa se ukvarjajo predvsem z prehodom na najsodobnejše tehnologije razsvetljave.

    V projektu je bila uporabljena svetilka Funnel, ki je na voljo v viseči, talni ali namizni izvedbi, v dveh različnih dimenzijah. V osnovi je lahko črna ali bela, po željah naročnika pa je izvedba mogoča v vseh barvah RAL lestvice. Lahko je narejena z Integriranim LED modulom ali z zamenljivo LED sijalko na navoj E27."

    kanalizacija - Gep projekt d.o.o.

    " Podjetje Gep projekt d.o.o. se od leta 2018 ukvarja z adaptacijami oz. renovacijami, čiščenjem stanovanjskih tako kot poslovnih prostorov in hišniškimi deli.  Podjetje se je v zadnjih dveh letih osredotočilo tudi na izvedbo in sanacijo fasad. Na področju kanalizacije in odtokov imajo ogromno izkušenj tako pri sami obnovi in izvedbi, kot tudi pri ugotavljanju zamakanj, saj so investirali v opremo za ugotavljanje le teh. Podjetje iz leta v leto raste in se loteva novih izzivov. Imajo vrsto referenc in zadovoljnih strank.  Lahko se pohvalijo, da so hitri, natančni, profesionalni in konkurečni v svojem segmentu. Naš cilj je, da postanejo vodilno in družbeno odgovorno podjetje."

    gradbena dela - TOGRAS gradbeništvo d.o.o.

    "Podjetje TOGRAS gradbeništvo d.o.o. je družinsko podjetje ustanovljeno v juniju 2016. Prednosti podjetja so v tem, da poleg same izvedbe tudi vodijo in koordinirajo celoten potek vseh gradbenih, strojnih in elektro instalacijskih del ter obrtniških del vse do zunanje ureditve objekta. Ponujajo prave rešitve na področju gradbeništva, takojšen odziv, svetovanje, kvalitetno in strokovno  izvedbo, uporabo novih materialov in tehnologij in konkurenčne cene. Na podlagi večletnih izkušenj stanovanjske gradnje vam ponujajo tudi storitev strokovnega celostnega pregleda in pomoč pri odpravi pomanjkljivosti pri primopredaji in prevzemu objekta (stanovanja, hiše, poslovnih prostorov,…)."

    Porta Group d.o.o.

    "Podjetje Porta Group d.o.o. je specializirano podjetje za dobavo in montažo protivlomnih vrat. Z njihovimi strokovnimi sodelavci, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju protivlomnih vrat, imajo željo pokazati in dokazati, da so protivlomna vrata lahko hkrati varna in moderna. Montaže izvajajo strokovno usposobljeni monterji z najsodobnejšim orodjem. Odlikujejo jih protivlomnost, sodoben design in dostopna cena. So podjetje, ki na prvo mesto postavljajo varnost strank zato se prilagodijo res vsaki situaciji in uresničijo še tako posebne želje. Možnosti so pri njih neomejene. Poskrbijo, da bo vaš dom MIREN in VAREN ter da boste lahko uživali v svoji zasebnosti. Ko pa boste na dopustu vas bodo naša vrata varovala pred nepridipravimi."

    Black and Red Modern Car Rental Facebook Ad.png

    Galerija

    Stanovanje pod gradom_00.jpg
    Novi kopalnici sta urejeni v lesenih kubusih, ki sta kot kosa pohištva zgolj prislonjena k stenam
    Stanovanje pod gradom_03.jpg
    Pristni surovi materiali ustvarjajo prijeten občutek zavetja in neformalno vzdušje, les pa v prostor vnaša toplino ter učinkovito preprečuje morebiten občutek sterilnosti in praznine.
    Stanovanje pod gradom_08.jpg
    Leseno pohištvo v stanovanju z izjemo kuhinje je izdelano po principu naredi sam po načrtih italijanskega oblikovalca Enza Marija
    Stanovanje pod gradom_065.jpg
    Ozki snopi svetlobe, ki prihajajo skozi manjša, spomeniško zaščitena okna, se razpršijo po površini prosojnih belih zaves, ki tako optično povečajo okenske odprtine in ustvarijo prijetno difuzno svetlobo

     

     

     

     

    3032
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane