Za področje

    Notranje stopnice: vrste in izvedba

    Članek je koristil že 22621+ uporabnikom
    Notranje stopnice so nepogrešljivi del vsakega večnadstropnega stanovanja in hiše. Ne delimo jih le po obliki in materialih, ampak tudi po načinu izvedbe, kjer v osnovi obstajajo štirje različni postopki montaže notranjih stopnic. Kateri postopek vgradnje notranje stopnice zahtevajo, je v prvi vrsti odvisno predvsem od konstrukcijske zasnove objekta in želje naročnika. Tako ločimo samonosilne notranje stopnice, notranje stopnice montirane na betonsko podlago, notranje stopnice z jekleno konstrukcijo in konzolne oz. plavajoče moderne stopnice.
    Strokovni članek 22621
    Konzolne notranje stopnice
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Moderne stopnice

    Verjetno se sprašujete, kaj so moderne stopnice oz. kaj so najnovejši trendi za notranje stopnice. Zadnja leta so moderne stopnice predvsem take, ki so konzolno vpete v steno na eni strani, na drugo pa visijo brez opore. To so moderne stopnice predvsem zaradi tega, ker v prostoru delujejo lahkotno in elegantno, konstrukcija pa je največkrat skrita v pohodni škatli, tako da razen kubusov ne vidimo ničesar drugega. Moderne stopnice so tudi stopnice brez ograj, predvsem pa so šle iz mode krožne in polžaste stopnice. Te niso moderne stopnice predvsem zaradi dejstva, da se po njih hodi s težavo. Zato se jim razen v primeru, ko prostorska stiska ne omogoča drugega, zanje raje ne odločimo. 

    2. Samonosilne notranje stopnice

    2.1 Konstrukcija in material za samonosilne notranje stopnice

    Pri samonosilnih, največkrat lesenih notranjih stopnicah, gre za samostojno leseno konstrukcijo s stranskimi nosilnimi elementi, čelnimi zaporami in nastopnimi ploskvami. Samonosilne notranje stopnice so izdelane iz masivnega lesa debeline 40 mm, katerega posebnost je ta, da je širinsko lepljen. Lamele po debelini niso lepljene ampak so polne. Namen širinskega lepljenja je ta, da se masivni les ob neugodnih temperaturah in vlažnosti v prostoru ne krči ali razteza in ohrani svojo prvotno obliko in karakteristike.

    2.2 Samonosilne notranje stopnice so raznoraznih oblik

    Samonosilne notranje stopnice so na voljo v številnih oblikah. Izbira je odvisna od želje naročnika in od razpoložljivosti prostora, kjer bodo samonosilne stopnice vgrajene. Lahko se odločimo za klasične ali pa za moderne stopnice. Razlikujemo ravne samonosilne notranje stopnice, zavite samonosilne moderne stopnice v obliki črke L in U, spiralne in izmenično konične samonosilne notranje stopnice z velikim naklonom, ki so primerne predvsem za vikende ali za dostop do podstrešja določenega objekta.

    Notranje stopnice
    Notranje stopnice so lahko lesene samonosilne - te bodo v dom vnesle posebni občutek.

    3. Notranje stopnice z betonsko podlago

    3.1 Konstrukcija in material za notranje stopnice

    Lesene notranje stopnice z betonsko podlago imajo relativno enostavno izvedbo. Gre za enostavno obložitev obstoječe betonske konstrukcije, ki predstavlja podlago za notranje stopnice. Pohodne, nastopne ploskve so lahko izdelane iz različnih vrst lesa. Največkrat se za nastopne površine uporablja parket, furnir ali masivni les. Enako kot nastopne ploskve, se praviloma obložijo tudi čelne zapore, največkrat iz istega materiala ali pa so barvane na željeni barvni odtenek. V primeru barvanja čelnih zapor, se svetuje uporaba pralne barve, ki omogoča enostavno vzdrževanje in čiščenje.

    3.2 Nastopne ploskve na dva načina

    Notranje stopnice na betonsko podlago lahko izvedemo na dva načina. Prvi način je klasičen način, kjer nastopna ploskev sega čez čelno zaporo in se ustvari previs pohodnega dela. Drugi način velja za bolj moderne stopnice - gre torej za modernejšo in sodobnejšo izvedbo, kjer se ustvarijo ostre linije na račun izvedbe brez previsa nastopne ploskve čez čelno zaporo.

    3.3 Obložitev nastopnih in čelnih površin hkrati?

    Prva možnost izvedbe je, da se položijo samo nastopne ploskve, čelne zapore ter ostale finalne stranske površine pa ostanejo odprte in se jih samo pobeli. Pri drugi možnosti pa se vse površine obložijo s ploskvami enake vrste lesa. Kot omenjeno že prej, se pri prvi možnosti oblaganja stopnic, brez čelnih zapor, priporoča uporaba pralne barve, ki omogoča sprotno brisanje in umivanje površine. Pri odločitvi oblaganja čelnih površin z lesom hkrati z nastopnimi površinami, pa imamo spet dve možnosti: pohodni del površine se lahko zaključuje z vertikalno ličnico ali s previsom čez čelno zaporo.

    Betonske stopnice
    Čelne in nastopne površine betonskih stopnic lahko obložimo s kamnom ali lesom.

    4. Notranje stopnice, montirane na jekleno konstrukcijo

    Te notranje stopnice so zelo moderne stopnice. Pri tej vrsti izvedbe se pogosto uporablja inox nosilna jeklena konstrukcija, na katero so pritrjene (lesene) nastopne ploskve. V primerjavi s stopnicami vgrajenimi na betonsko podlago, velja izvedba na jekleno konstrukcijo za bolj zračno, obenem pa daje prostoru dodatno svetlobo. Druga vrsta izvedbe notranjih stopnic na jekleno konstrukcijo pa ponavadi zajema celotno obnovitev že dotrajane jeklene konstrukcije, ki se obloži z nastopnimi, čelnimi in tudi stranskimi ploskvami. Na spodnji strani se običajno izvede še mavčna obloga. Pomembno pa je, da se celotna konstrukcija tudi primerno zvočno izolira.

    Jeklene stopnice
    Izvedba stopnic na jekleno konstrukcijo velja za bolj zračno, obenem pa daje prostoru dodatno svetlobo.

    5. Konzolne moderne stopnice

    Konzolne oz. plavajoče moderne stopnice predstavljajo v sodobnih, modernih gradnjah novo trendovsko modno muho. Na račun skrite konzolne podkonstrukcije, pride do optičnega lebdenja stopnic v prostoru. Stena, kamor se izvede montaža konzolnih stopnic, mora biti obvezno nosilna (armiranobetonska). Konzolne moderne stopnice terjajo zahtevnejšo izvedbo je v primerjavi s klasičnimi stopnicami.

    5.1 Katere prednosti imajo konzolne notranje stopnice? 

    Poglavitna prednost konzolnih stopnic je popestritev notranjega prostora na račun modernega, estetskega videza in optičnega lebdenja v prostoru. Zato so bolj primerne za sodobnejše objekte, kjer s svojo estetiko dopolnjujejo in bogatijo prostor.

    5.2 Izvedba konzolnih stopnic

    Nastopne ploskve konzolnih stopnic so lahko narejene iz lesa ali kovine (jekla). Vsaka ploskev je posebej sidrana v steno, ki mora biti obvezno nosilna-armiranobetonska. V posamezne nastopne ploskve je vgrajena kovinska podkonstrukcija, ki ustvari navidezno lebdenje stopnic. Nastopne ploskve pa so lahko tudi pritrjene na skrit nosilec v steni, vendar je prvi način izvedbe bolj pogost.

    Moderne stopnice
    Konzolne oziroma plavajoče stopnice so zelo moderne stopnice.

    6. Koliko stanejo notranje stopnice?

    Cena za notranje stopnice se razlikujejo glede na način vgradnje, uporabljen material, dimenzije stopnic in glede na izvajalce. Cena za moderne stopnice (npr. konzolne) bo zelo verjetno nekoliko dražja od cene za izvedbo klasičnih stopnic.

    Opomba: podane so povprečne cene različnih izvajalcev oz. ponudnikov notranjih stopnic. Cene so brez DDV!

    Enoramne lesene samonosilne moderne stopnice

    Cena za enoramne, lesene samonosilne notranje stopnic je 1800€. Cena je odvisna od vrste lesa. Če primerjavo hrast, jesen in bukev, ima prvi najvišjo ceno, sledi jesen, bukev pa je najcenejša.

    Lesene samonosilne notranje stopnice v L izvedbi

    Cena za kotne notranje stopnice je 2300€. Za najdražjo vrsto lesa velja hrast, sledi jesen in nato bukev.

    Dvoramne kovinske notranje stopnice

    Cena dvoramnih kovinskih stopnic z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je približno 1200€.

    Kovinske notranje stopnice v L izvedbi

    Cena kovinskih stopnic v L izvedbi, z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je približno 1450€.

    Konzolne moderne stopnice

    Cena konzolnih stopnic velja zaradi zahtevne izvedbe in izgleda za najdražjo varianto. Začetne cene se gibljejo od 2800€ naprej.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Les trade mizarstvo Srečo Lipovšek s.p.

    Poleg ograj in notranjih vrat izdelujete tudi lesene stopnice. Katero vrsto lesa uporabljate za stopnice? 

    Za izdelavo lesenih stopnic priporočamo oz. uporabljamo kakovostni  masivni les, to je lahko hrast, jesen ali bukev ali kakšna druga tuja vrsta lesa. Masivni les je praktično edini lesa, ki stopnicam in drugim kosom pohištva in notranje opreme daje edinstvenost in pristnost ter podarja pravo lepoto in toplino vašemu domu.
     
    Kakšne so možnosti montaže in oblikovanja lesenih stopnic? 

    Lesene stopnice so lahko samonosilne, kar po domače pomeni, da kot take nosijo same sebe, lahko se jih polaga na predpripravljeno armirano-betonsko konstrukcijo (čelne ploskve in nastopne ploskve), tretja možnost pa je recimo polaganje lesenih nastopnih ploskev na  kovinsko konstrukcijo. Lesene stopnice pa lahko, poleg izvedbe, ločimo tudi glede na obliko. V tem primeru izvedemo enoramne lesene stopnice, dvoramne lesene stopnice, polkrožne, krožne (zavite) in večramne lesene stopnice (stopnice v L ali U obliki).

    g.Srečo, Les trade mizarstvo Srečo Lipovšek s.p.

    Strokovni članek 22621
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    8.8
    0

    Mizarstvo Janez Forštnarič s.p.


    10
    5

    LES TRADE MIZARSTVO SREČO LIPOVŠEK s.p.


    10
    2

    SPLOŠNO MIZARSTVO DUŠAN FIDLER S.P.


    9.3
    0

    MIZARSTVO ANTON ČERNOŠA s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane