Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Moderne stopnice in stopniščni elementi

    Članek je koristil že 11154+ uporabnikom
    Pod pojmom stopnišče razumemo celoto stopnic z vsemi konstrukcijskimi elementi, ki povezujejo etaže v objektu. Vloga stopnišča se je skozi čas neprestano spreminjala. V starejših gradnjah je veljajo, da je stopnišče nepogrešljiv in nujen element stavbe in nič več kot to, zato se ga je pogosto nameščalo oz. skrivalo med stene ali v bolj odmaknjeni del hiše. S sodobno gradnjo je stopnišče postalo pomemben konstrukcijski element notranjosti objekta, ki je dobil povsem novo vlogo in se ponosno kaže ter dopolnjuje z bivalnim delom hiše. Stopnišče je postalo ne le funkcionalni, ampak tudi estetski element doma.
    Strokovni članek 11154
    moderne stopnice
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Moderne stopnice

    Strokovno povedano so notranje stopnice vodoravne ploskve na katere stopamo in nam omogočajo prehod v višjo ali nižjo etažo objekta, kar je njihova primarna funkcija. Stopnice pa morajo zagotavljati tudi varnost in udobnost pri hoji. To dosežemo s pravilno izbiro materialov in pravilnim načrtovanjem njihovih dimenzij. Pri projektiranju pazimo na primerno višino stopnic, ki znaša približno 17,5 cm, idealna globina pa znaša približno 28 cm. Pravilno načrtovanje dimenzij stopnic je ključnega pomena, da se zagotovi varna in udobna hoja in da ne pride pri hoji do prevelikih naporov in morebitnih poškodb. Osnovno pravilo pravi, da mora biti minimalna globina stopnic enaka dolžini celotnega stopala. Izbira pravega materiala prav tako sodi med pomemben dejavnik za zagotovitev varnosti in udobnosti. Več o samih dimenzijah in materialih stopnic boste izvedeli v prihajajočih člankih.

    1.1 Kakšne so moderne stopnice?

    Notranje topnice se tako kot vso ostalo stavbno pohištvo s časom spreminja in posodablja. Moderne stopnice težijo k dematerializacijo volumna stopnic, pri čemer so stopnice mnogo krat koznolno vpete v steno, tako da iz nje štrlijo le nastopne ploskve. Drugi pristop za oblikovanje modernih stopnic je multifunkcijsko oblikovanje, kjer poskusimo v stopnice združiti čim več funkcij, npr. prostor za shranjevanje ali knjižne police in jih s tem dodatno osmilimo. Treba se je zavedati, da stpnice zavzamejo zelo veliko uporabne povšrine, tako da je njihova obogatena vloga v prosotru še kako zaželena. 
     
    Notranje stopnice
    Pristop za oblikovanje modernih stopnic je multifunkcijsko oblikovanje, npr. stopnice s prostorom za shranjevanje. 

    2. Stopniščna rama

    Stopniščna rama je ena linija oz. trasa stopnišča, med seboj jih ločujemo s podesti. Glede na število stopniščnih ram ločimo enoramne stopnice, dvoramne stopnice in večramne stopnice. Za enoramne notranje stopnice je značilno, da potekajo iz etaže v etažo v eni ravni liniji, dvoramne stopnice imajo vmesni podest in tako spremenijo smer gibanja, večramne stopnice pa imajo več t.i. stopniščnih krakov, ki večkrat spremenijo smer. Pravilo je, da ena stopniščna rama ne sme vsebovati več kot 18 stopnic. V nasprotnem primeru je potrebno stopniščno ramo presekati s podestom. Širina stopniščne rame je v prvi vrsti odvisna od tipa zgradbe (stanovanje enodružinske hiše, javne zgradbe,...), na podlagi katerega se določi približno število uporabnikov. Večje je število uporabnikov, večja je potrebna širina stopniščne rame. Običajna širina stopniščne rame v enodružinski hiši je 90-110 cm.

    3. Podest za stopnice

    Podest za stopnice predstavlja ravno ploskev med stopnicami ali na koncu njih. Podest se obvezno uporablja v primerih, če je celotna dolžina stopnic krajša od potrebne višinske razlike med etažama. Podest kot element stopnišča predstavlja pomembno vlogo predvsem pri večramnih stopnicah, kjer stopniščna rama spremeni smer gibanja. Kot omenjeno že prej, je obvezen element enoramnih stopnišč, ki vsebujejo več kot 18 stopnic. Globina vmesnega dela – podesta, mora biti minimalno 90 cm za enodružinske hiše in 120 cm za javne ustanove. Pravilo je, da je globina podesta za notranje stopnice enaka širini stopniščne rame.

    4. Ograja za moderne stopnice 

    Zadnji element stopnišča je ograja, katere primarna funkcija je zagotovitev varnosti, pri hoji pa uporabniku služi kot opora. Če je stopnišče postavljeno tik ob steno, lahko dodatno ograjo namestimo neposredno na steno. Pravila glede dimenzij veljajo tako kot pri stopnicah, tudi za ograjo. Minimalna višina ograje na galeriji znaša 105 cm, na stopniščnem delu pa je ograja visoka 85-95 cm, merjeno od korena stopnic. Posebna pravila veljajo tudi za palice na ograji. Največji dovoljeni razmik med palicami je 16 cm. Na ta način lahko rečemo, da ograja še vedno varuje pred morebitnim padcem, predvsem otrok. Poleg prave izbire višine je pomembna tudi prava izbira barve in materiala, da se bo ograja skladala in stilsko dopolnjevala s preostalimi deli stopnišča.
     
    Strokovni članek 11154
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    9.3
    4

    MIZARSTVO DB, Dejan Božič s.p.


    10
    2

    SPLOŠNO MIZARSTVO RADO FURLAN S.P.


    9.2
    1

    PAN leseni izdelki, Miha Krumpestar s.p.


    9.4
    1

    MIZARSTVO JURAČ d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane