Za področje

    Kam postaviti stopnice?

    Članek je koristil že 7093+ uporabnikom
    Notranje stopnice se, odvisno od zasnove prostorov, lahko pojavljajo kot vidni (samostojni) arhitekturni element sredi določenega prostora, lahko so na eni strani delno ločene od preostalega prostora s perforirano steno, steklom ali materialom druge vrste, pri nekaterih naročnikih pa se pojavi želja po skritih stopnicah, ki so vgrajene med dve sosednji steni. Zasnova, način vgradnje in postavitve so seveda odvisni od želja. Glede na način umestitve v prostor, lahko stopnice delimo v spodaj navedene tri skupine.
    Strokovni članek 7093
    Stopnice kot vidni element bivalnih prostorov
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. SKRITE STOPNICE

    Pod pojmom skrite stopnice razumemo stopnice, ki so vgrajene med dve sosednji steni. Lahko so to ravne enoramne ali dvoramne stopnice, stopnice v L izvedbi ali celo zavite stopnice. Kot glavna prednost skritih stopnic se izpostavlja le večji občutek varnosti pri hoji na račun zidov na vsaki strani stopniščne rame. Pomanjkljivost skritih stopnic pa je optično zmanjšanje širine stopniščne rame in pogostokrat tudi primanjkljaj dnevne svetlobe, ki zaradi stranskih zidov ne prodre do stopnic. Skrite stopnice so idealna rešitev prostorske umestitve za naročnike, ki nimajo želje oz. potrebe po razkazovanju stopnic ali pa jim prostorska zasnova in razporeditev to sploh ne omogoča.

    2. DELNO SKRITE STOPNICE

    Pri delno skritih stopnicah imamo na voljo dve možnosti vgradnje oz. umestitve stopnic med stene. Bistvena razlika v primerjavi s skritimi stopnicami je delno vidna stopniščna rama.

    Uporaba steklene in perforirane stene

    Prva možnost postavitve delno skritih stopnic je med dvema sosednjima stenama, s tem da je vsaj ena stena nenosilna in zato perforirana, mrežasta ali kaj podobnega. Dober primer predstavlja recimo stena iz steklenih zidakov (prizme), skozi katere je viden obris stopnic. Dodatno prednost predstavlja večja osvetljenost stopnišča na račun stekla, skozi katerega prodre več sončne svetlobe. Naslednji primer je uporaba perforirane stene iz jeklenih vrvi, ki delno zakrivajo stopnice, obenem pa še vedno omogočajo minimalni vizualni kontakt oz. povezanost s preostalim prostorom. Tako kot pri uporabi steklenih zidakov, tudi skozi perforirano steno iz jekla prodre na stopnišče več svetlobe, ki ob vpadu skozi različne luknje in linije na perforirani steni, ustvarja na stopnicah razne svetlobne obrise in vzorce.

    Daljša stopniščna rama od stranske stene

    Pri drugi možnosti postavitve stopnic gre v bistvu za daljšo stopniščno ramo od stranskih sten. Tako so v tem primeru vidne začetne nastopne ploskve stopnišča, ki se potem nemoteno nadaljuje med dve steni. Kaj je vzrok te postavitve? Do te vrste postavitve notranjih stopnic velikokrat pride do pomanjkanja prostora, zato je prvi, začetni del stopniščne rame speljan v L – izvedbi, ki se potem nadaljuje v ravni liniji do zgornje etaže. Drugi vzrok pa je enostavno želja naročnika ali prostorska zahteva, da začetni del enoramnih stopnic ostaja viden.

    3. VIDNE STOPNICE

    Za popolnoma vidne notranje stopnice je značilno, da so od preostalega, največkrat bivalnega dela, ločene le z ograjo. Ograja je največkrat steklena, da se poudari večji vizualni učinek in povezanost stopnic s preostalim prostorom. Namesto običajne (steklene) ograje, ki poteka vzdolž celotne stopniščne rame, se lahko uporabijo lesene deske ali jeklene vrvi, ki potekajo od posamezne nastopne ploskve stopnic, vse do vrha.

    Ne glede na to, ali so to konzolne stopnice, stopnice vgrajene na betonsko podlago, samonosilne lesene stopnice ali lesene stopnice vgrajene na kovinsko konstruckijo, se vse naštete vrste, v primerjavi s skritimi stopnicami, bolj zlijejo s preostalim prostorom. Prednost vidnih stopnic je bistveno večja osvetljenost površin, optično se stopnice po širini prav nič ne zmanjšajo, med hojo pa uporabniku omogočajo boljšo vizualno komunikacijo z drugimi prostori.

    ZA KATERE STOPNICE SE ODLOČITI?

    Odločitev glede izbire skritih ali vidnih stopnic je odvisna od želja naročnika in prostorske zasnove objekta. Če je le možno, se na podlagi zgoraj naštetih prednosti priporočajo vidne stopnice v navezavi z bivalnim delom, ki bodo vsekakor obogatile prostor in mu dale dodatno, estetsko vrednost.

    Delno ločene stopnice od preostalih bivalnih prostorov
    Delno ločene stopnice od preostalih bivalnih prostorov


    Skrite stopnice, vgrajene med sosednji steni
    Skrite stopnice, vgrajene med sosednji steni


    Strokovni članek 7093
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    9.1
    0

    MOŽ ZA PAR MINUT, Janez Gavez s.p.


    10
    0

    R-LES Rok Podržaj s.p.


    10
    8

    Omara servis, mizarske storitve, Tomaž Zaletel s.p.


    10
    1

    MIZARSTVO ŽAGCA Primož Hribar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane