Za področje

    Izračun stopnic: globina in višina stopnic

    Članek je koristil že 74128+ uporabnikom
    Stopnice veljajo za pomemben konstrukcijski element vsakega objekta z več kot eno etažo. Primarna funkcija notranjih stopnic je premagovanje višinskih razlik med etažami. Stopnice razdelijo celotno višino etaže v manjše višinske mere oz. enote, ki so posebej prilagojene in dimenzionirane na človeške mere. Pri projektiranju stopnic moramo biti pozorni na višino med etažami, širino, višino in globino posamezne stopnice, razpoložljiv prostor, ki vpliva na celotno zasnovo stopnic, debelino stopnic in debelino zaključnih slojev. V članku boste izvedeli, kaj vse vpliva na projektiranje stopnic in katera so idealna razmerja v dimenzijah posameznih vrst stopnic.
    Strokovni članek 74128
    priljubljen
    izracun stopnic
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Kaj vpliva na dimenzije in izračun stopnic?

    Na dimenzije stopnic vplivata dva pomembna dejavnika. Prvi dejavnik so dimenzije standardnega uporabnika, ki služijo za osnovo pri nadaljnjem projektiranju stopnic že od nekdaj. Drugi pomembni dejavnik, ki vpliva na dimenzije stopnic, pa je prostor, ki nam je na voljo.

    1.1 Standardne dimenzije uporabnika

    Kot že prej omenjeno, služijo standardne dimenzije uporabnika za osnovo, na podlagi katere se določijo minimalne zahteve za udobno in predvsem varno hojo. Kakšne so torej standardne dimenzije uporabnika? Minimalna standardna širina uporabnika je 60 cm (max. 90 cm), dolžina pri mirovanju uporabnika znaša 35 cm, dolžina pri hoji je 75 cm, povprečna dolžina koraka znaša 63 cm, višina 180 cm, med stopniščnima ramama pa mora biti zagotovljena minimalna višina 200 cm.

    1.2 Razpoložljiv prostor

    Razpoložljiv prostor je drugi pomembni dejavnik, ki vpliva predvsem na zasnovo oz. obliko stopnic. Če imamo malo več odvečnega prostora, si lahko brez problema privoščimo stopnice z večjimi dimenzijami od minimalnih predpisanih zahtev V praksi to ne pomeni nič drugega, kot bolj udobno in varno hojo. Večji, ko je prostor, več možnosti imamo glede praktične in funkcionalne zasnove stopnic, ki se bodo karseda najbolj povezale s preostalim prostorom in ga naredile bolj bogatega. Iz raziskav je razvidno, da si večina naročnikov želi stopnice z minimalnimi merami za čim manj zavzetega prostora, le malo pa jih pomisli tudi na to, da bodo take stopnice omogočale manj udobno in varno hojo.

    Če je le mogoče, se raje odločimo za stopnice malo večjih dimenzij, saj bo hoja na ta način veliko prijetnejša.

    2. Kaj pove izračun stopnic?

    Za vse vrste stopnic obstajajo določene minimalne zahteve, ki jih je pri načrtovanju treba upoštevati. Nič ni bolj neprijetnega, kot recimo premajhna globina stopnic, premajhna ali tudi prevelika potratna širina stopnic, prevelik naklon stopnic, ki uporabnika utrudi pri hoji in podobno. V nadaljevanju so podana idealna razmerja v dimenziji stopnic.

    Višina stopnic
    Idealna višina stopnic je med 17 in 21 cm.

    3. Izračun stopnic - širina stopnic

    Širina stopnic oz. stopniščne rame sodi med domala najpomembnejšo dimenzijo, na podlagi katere se lahko sklepa o namembnosti prostora in celotne stavbe. Širina stopnic je namreč odvisna od vrste objekta, kamor stopnice vgrajujemo.

    3.1 Izračun stopnic zapoveduje minimalno širino

    75 cm

    Širina 75 cm velja za minimalno predpisano dimenzijo notranjih stopnic. Stopnice s širino 75 - 80 cm so značilne za manjše stanovanjske mansarde ali pomožne objekte, kjer je treba varčevati s prostorom ali pa tega sploh nimamo na voljo. Treba se je zavedati, da je omenjena širina stopnic res ozka in nikakor ni priporočljiva za vsakdanjo uporabo v bivalnih prostorih.

    3.2 Standardna širina stopnic

    90 cm

    Stopnice s širino 90 cm predstavljajo standard za enodružinske hiše. Stopnice širine 90 - 100 cm so zato najpogostejše, po njih se da udobno hoditi, na stopniščni rami pa se z manjšim umikom lahko srečata tudi dve osebi.

    3.3 Širina stopnic javnih objektov

    120 cm

    Širina 120 cm predstavlja glavno stopnišče v objektu z največ 6 etažami in z manj kot 20 stanovanji ali drugimi prostori. Z drugimi besedami, stopnišče širine 120 cm je projektirano na maksimalno 100 oseb.

    150 cm

    Stopnice širine 150 cm se projektirajo za stavbe z več kot 6 etažami in dovoljujejo maksimalni promet 200 oseb.

    180 cm

    Širina stopnic 180 cm je primerna za javne in druge poslovne stavbe, s številom oseb od 200 – 300.

    210 cm

    Širina stopnic 210 cm  pa je primerna prav tako za javne in druge poslovne stavbe, s številom oseb od 300 – 400.

    4. Izračun stopnic - višina stopnic

    Višina stopnic se giblje med 17 in 21 cm. 21 cm je tudi največja dopustna višina, ki omogoča še relativno udobno in varno hojo. V nekaterih mansardah, kjer je treba varčevati s prostorom, boste naleteli tudi na stopnice višine 22 ali celo 23, vendar pa so te bolj podobne lestvi kot dejanskim stopnicam, hoja po njih pa je sila težavna in neprimerna za starejše in otroke. Standardna višina notranjih stopnic znaša 17,5 cm.

    5. Izračun stopnic - globina stopnic

    Izračun stopnic nam pove, da je minimalna globina stopnic oz. nastopne (pohodne) ploskve je 23 cm. Osnovno pravilo pri določitvi idealne globine stopnic je človeško stopalo, ki se po pravilih mora na stopnico prilegati v celoti ali vsaj s celotnim sprednjim delom in delom pete. Fiziologija človeka pa je takšna, da imajo skoraj vsi uporabniki stopala večjih dimenzij, zato se po minimalnih zahtevah stopnice ne prilegajo popolnoma človeškemu stopalu. Standardna globina stopnic je med 27 in 30 cm.

    6. Izračun stopnic - naklon stopnic

    Naklonski kot stopnic avtomatsko dobimo z določitvijo višine in globine stopnic. Vendar pa izračun stopnic zapoveduje idealno razmerje med globino in višino stopnic ter posledično idealen naklon stopnic za hojo. Velja pravilo, da je idealni naklonski kot notranjih stopnic 30°. Pri izračunu naklona velja upoštevati posebno enačbo  2 x v + g = 63 cm (v = višina, g = globina). Iz enačbe sklepamo, da bo ob morebitni manjši višini stopnice potrebna večja globina oz. površina le-te. Prenizke stopnice zato niso primerna izbira, saj zavzamejo več prostora.

    Enačba za izračun stopnic nam nudi osnovne informacije o celotnem številu stopnic in minimalni potrebni dolžini stopnišča. Enostavneje povedano: s to enačbo lahko načrtujete idealne in udobne stopnice, skladne s standardi.
    Izračun stopnic
    Pravilen izračun stopnic je nujen, saj bodo stopnice le tako varne in udobne za hojo. 

    7. Pravilo podesta

    Vmesni stopniščni podest predstavlja pomembno vlogo v primeru, ko je tloris stopnic krajši od potrebne višinske razlike, ki jo moramo premagati. Uporaba vmesnega podesta je nujna tudi v primeru, če stopniščna rama vsebuje več kot 18 stopnic. Predpisana je tudi minimalna globina podesta, ki znaša 90 cm, kar je standardna običajna mera pri enodružinski hiši. Z drugimi besedami, globina podesta mora biti enaka širini stopnic oz. stopniščni rami.

    8. Ograja za stopnice

    Vsako stopnišče mora biti po pravilih opremljeno z ograjo, ki zagotavlja varnost in pomoč oprijemanja pri hoji, kar je še posebej pomembno za starejše osebe. Idealna višina ograje je med 85 in 95 cm, merjeno od korena stopnic. Posebno pravilo velja tudi za morebitne odprtine med ograjo in stopnicami. Maksimalna dimenzija odprtine je 15 cm.

    9. Zaprto stopnišče

    V primeru zaprtih, požarnih stopnišč, ki so najbolj značilna za večstanovanjske in druge javne objekte, velja upoštevati pravilo, da se vrata ne odpirajo preko stopnišča, temveč stran od njih.

    9.1 Dopustne razlike v dimenziji posameznih stopnic

    Preko rame celotnega stopnišča moramo biti pri dimenzioniranju stopnic posebej pazljivi na enake mere vseh stopnic. Če se že pojavljajo kake razlike, morajo le-te biti minimalne. V večini priročnikov je kot  maksimalna dopustna razlika navedena mera 6 mm. Za hojo je z varnostnega vidika seveda bolje, da se razlike v dimenzijah posameznih stopnic ne pojavljajo.

    Strokovni članek 74128
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    9
    1

    Gregor Strauss s.p.


    10
    1

    Anles Aleš Nograšek s.p.,


    9.3
    0

    Mizarstvo Miran Filipič s.p.


    8.7
    0

    PROAMBIENT d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane