Za področje

  Stopnišče: stopnice, podest in ograja za stopnice

  Članek je koristil že 18837+ uporabnikom
  Stopnišča, kot jih poznamo, sestojijo iz fiksnih delov, kot so stopnice, ki so med seboj povezane v stopniščne rame. Vsako stopnišče ima tudi stopniščno ograjo, lahko pa tudi podeste. Pri snovanju stopnišča so zelo pomembne dimenzije tega. Sicer pri načrtovanju stopnic ponavadi pomaga arhitekt, če pa se tega lotujete sami, pa vam bo v pomoč naslednji članek. Tako podest, stopnice kot ograja za stopnice morajo biti točno določenih dimenzij, da bo po njih mogoče udobno hoditi.
  Strokovni članek 18837
  stopniscne ograje
  Imamo kar 707 izvajalcev za področje Lesene stopnice:

  1. Funkcionalno stopnišče

  Stopnišče se mora načrtovati tako, da bo funkcionalno in udobno. Za stopnišče obstjajajo strogo določeni standardi, ki zapovedujejo, kakšen naj bo podest, ograja za stopnice in seveda dimenzije posameznih stopnic, torej višina, globina in pa kako dolga naj bo posamezno rameno stopnišča. Poznamo enoramno in dvoramno stopnišče. 

  2. Posamezne stopnice

  Stopnice so vodoravne med seboj odmaknjene ploskve v različnih višinah, po katerih hodimo navzgor in navzdol. Te morajo biti kar se da udobne za hojo, zato je zelo pomembno razmerje med višino in globino posamezne stopnice. To se lahko izračuna po formuli 2v x g = 63, kjer je v višina stopnice, g pa globina stopnice. Ponavadi se pri enodružinskih objektih v Sloveniji višina posameznih stopnic giblje med 16 in 18 cm, pripadajoča globina pa med 27 in 31 cm.

  3. Stopniščna rama

  Stopniščna rama je sosledje stopnic med dvema podestoma, oziroma med nadstropjema, če podestov ni. V stanovanjskih objektih so zelo pogoste dvoramna ali enoramna stopnišča. Uporabijo pa se lahko tudi troramne ali druge kombinacije stopnic. Za enoramna stopnišča je značilno, da v eni liniji povezujejo nadstropja, pri dvoramnih pa je vmes podest, smer hoje pa se od ene rame do druge spremeni. Stopniščne rame so ponavadi narejene v eni liniji, oglate, poznamo pa tudi okrogla stopnišča, ki so v nekaterih primerih lahko lep dodatek prostoru.

  Pravilo je, da v eni stopniščni rami naj ne bi bilo več kot 18 stopnic, takrat moramo vmes pozicionirati podest. Pomembna je tudi širina stopniščne rame, ki naj ne bi bila manj kot 90 cm, ponavadi pa je okrog 100 cm, pa tudi do 120 cm. Kako široka bo stopniščna rama, je seveda najblj odvisno od prostora, ki je na voljo. 

  Podest
  Ponavadi se pri enodružinskih objektih v Sloveniji višina posameznih stopnic giblje med 16 in 18 cm, pripadajoča globina pa med 27 in 31 cm.

  4. Podest

  Podest je ploskev, ki se pojavi med in/ali na koncu stopniščnih ram. Kadar je podest med stopniščnimi ramami, služi predvsem počitku uporabnika oziroma temu, da je hoja po stopnišču bolj udobna. Predstavljajte si, koliko lažje je hoditi po 12 zaporednih stopnicah kot po 24. Podest je torej namenjen razbitju enoramnih stopnic na dvoramne. Da je podest udoben in funkcionalen, predvsem za prenašanje pohištva, mora biti ta globok vsaj toliko, kot je široka stopniščna rama. Se pravi vsaj 90 cm, če pa imamo prostor, je bolje, da je ta še nekoliko globlji.

  Podest je najpogosteje iz istega materiala, iz katerega so tudi nastopne ploskve stopnic ali pa je iz istega materiala kot tlak na tleh. 

  5. Ograja za stopnice

  Naloga, ki jo opravlja ograja za stopnice, je, da varuje uporabnika in mu nudi oporo. Ograja za stopnice mora biti visoka 110 cm. Pri ograjah, ki so sestavljene iz lamel, pa morajo biti posamezne lamele narazen manj kot 10 cm, predvsem zaradi varnosti naših otrok.

  Ograja za stopnice se lahko sidra čelno (na stran) ali pa na nastopno ploskev stopnic. Danes obstaja tudi modernejša ograja za stopnice, ki se lahko sidrajo v medetažno ploskev in stopnice oziroma celo tla, tako da prekrijejo celotno površino. Te so primerne predvsem v primerih, ko želimo, da ima naše stopnišče več prezence v prostoru in da je bolj izrazito dizajnirano. 

  5.1 Kakšna naj bo ograja za stopnice

  Ograja za stopnice je lahko iz različnih materialov, lahko so steklene in delujejo popolnoma transparentno, lahko so polne, lahko pa tudi popolnoma dematerializirane v obliki kovinskih zajl. Danes je moderna ograja za stopnice iz "kurje mreže", ki se napnejo od tal do stropa, nanje pa lahko obešamo nam ljube okraske in spominke. Kakšno estetiko naj ima ograja za stopnice je zato odvisno predvsem od videza stopnic - ograja za stopnice naj nadaljuje in dopolnjuje material in estetiko stopnišča. 

  Stopniščne ograje
  Stopniščne ograje se lahko sidrajo čelno (na stran) ali pa na nastopno ploskev stopnic.

   

  18837
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene stopnice?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 707 izvajalcev za področje Lesene stopnice:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane