Za področje

    Troramne, dvoramne ali enoramne stopnice?

    Članek je koristil že 14153+ uporabnikom
    Ko se odločamo med enoramnimi ali večramnimi stopnicami, se vedno pojavljajo deljena mnenja. Obe vrsti stopnic imata svoje prednosti in pomanjkljivosti, pravilna izbira pa je v prvi vrsti odvisna od prostorske zasnove in velikosti razpoložljivega prostora, zato ni vseeno, kakšne vrste stopnic bomo uporabili v določenem objektu. V katerem primeru se odločiti za enoramne dvoramne ali troramne stopnice, katere so posebnosti obeh vrst stopnic in kakšna je cena stopnic, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 14153
    Troramne  dvoramne  enoramne  stopnice
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Enoramne stopnice  

    Enoramne stopnice so stopnice, ki potekajo neprekinjeno v ravni liniji in povezujejo spodnjo etažo stavbe z zgornjo. Na splošno so enoramne stopnice bolj primerne za objekte podolgovatih oblik.

    1.1 Enoramne stopnice - dolžina

    Zakaj so enoramne stopnice bolj primerne za podolgovate oblike objektov? Odgovor na vprašanje se skriva v njihovi dolžini. Če za primer vzamemo enodružinsko hišo s standardno svetlo višino etaže 2,80 m, dobimo v ravni liniji stopniščno ramo dolžine 4,76 m z 18 stopnicami, kar je tudi največje dovoljeno število stopnic v ravni liniji, brez podesta. Upoštevana je standardna globina stopnic 28 cm in višina 17,5 cm. Iz podatka sklepamo, da ravne enoramne stopnice zavzamejo največ prostora po dolžini.
     
    Če se že odločimo za enoramne stopnice je pomembno, da imamo dovolj razpoložljivega prostora, prav tako pa je potrebno upoštevati tudi nasvet, da jih vedno projektiramo vzporedno z daljšo stranico fasade objekta.

    1.2 Enoramne stopnice - širina

    Na pravilno postavitev enoramnih stopnic vpliva tudi širina, vendar v manjši meri. Povprečna širina enoramnih stopnic v enodružinski hiši se giblje med 90 – 100 cm. Najmanjša dovoljena oz. sprejemljiva širina enoramnih stopnic znaša 80 cm, širina pa je v splošnem odvisna od zasnove prostora.
     
    lesene-enoramne-stopnice.jpg
    Lesene enoramne stopnice v sodobnem interierju.

    2. Dvoramne stopnice, troramne stopnice

    2.1 Dvoramne stopnice

    V primerjavi z enoramnimi stopnicami, sodijo dvoramne stopnice med pogostejšo izbiro notranjih stopnic, saj zaradi svoje oblike in zasnove omogočajo večjo fleksibilnost pri postavitvi v prostor in zato večji izkoristek. Dvoramne stopnice se projektirajo z vmesnim podestom, ki služi za spremembo smeri gibanja za 180°. Po zasnovi so dvoramne stopnice lahko simetrične ali nesimetrične.
     
    Če naredimo primerjavo s prej omenjenim primerom enoramnih stopnic, katere vedno projektiramo vzporedno z daljšo stranico fasade objekta, lahko dvoramne stopnice rotiramo in postavljamo v prostor bolj svobodno.
     
    Pretvorba prejšnjega primera enoramnih stopnic v dvoramne stopnice gre takole: globina in višina stopnic ostajata enaki (28 cm in 17,5cm), dolžina dvoramnih stopnic znaša 324 cm, širina pa je približno 200 cm, odvisno seveda od širine posamezne stopniščne rame.
    lesene-dvoramne-stopnice.jpg
    Lesene dvoramne stopnice v sodobnem eklektičnem inetrierju.

    2.2 Dvoramne stopnice v obliki črke L

    Posebna oblika so dvoramne stopnice v obliki črke L. Pri tej vrsti stopnic se na izbrani višini, kjer se nahaja podest, pojavi sprememba smeri gibanja za 90°. Širina stopnic v obliki črke L je odvisna od razpoložljivega prostora, v enodružinski hiši velja približna mera 90 – 100 cm. V odvisnosti od zasnove in razpoložljivega prostora, so dvoramne stopnice v obliki črke L prav tako lahko simetrične ali nesimetrične.

    2.3 Troramne stopnice

    Troramne stopnice imajo dva podesta, ki se pojavita na izbrani višini. Pri hoji uporabnik spremeni smer gibanja dvakrat, vsakič za 90°. Troramne stopnice sicer niso tako pogosta izbira pri enodružinskih hišah, se pa v večji meri uporabljajo za javne objekte kot del glavnega komunikacijskega jedra skupaj z dvigalom. Troramne stopnice v tem primeru potekajo okrog dvigala.
     
    Širina stopnic je odvisna od vrste objekta in razpoložljivosti prostora. V enodružinski hiši je približna dimenzija enaka kot pri enoramnih in dvoramnih stopnicah, torej 90 – 100 cm, v stanovanjskem bloku pa približno 120 cm.
    kovinske-troramne-stopnice.jpg
    Troramne stopnice s kovinsko podkonstrukcijo in lesenimi stopnicami.

    3. Koliko stanejo troramne, dvoramne ali enoramne stopnice?

    Koliko stanejo enoramne, dvoramne ali troramne stopnice je odvisno od mnogih faktorjev. Na ceno vplivajo dimenzije stopnic, način oz. postopek montaže, vrsta in količina uporabljenega materiala in navsezadnje se cena razlikuje tudi med različnimi izvajalci.
     
    Opomba: Cene so brez DDV!

    3.1 Enoramne lesene stopnice

    Dimenzije stopnic
    - Širina stopnic: 90 cm
    - Višina, ki jo premagujemo: 285 cm
    - Tlorisna dolžina stopnic: 340 cm
     
    Cena za ravne lesene stopnice z lesenimi nastopnimi ploskvami za eno etažo znaša od 1500 pa vse do 7000 EUR. Povprečna cena je 1990 EUR. Cena je odvisna od vrste lesa. Če primerjamo hrast, jesen in bukev, ima prvi najvišjo ceno, sledi jesen, bukev pa je najcenejša.

    3.2 Lesene dvoramne stopnice v L izvedbi

    Dimenzije stopnic
    - Širina stopnic: 90 cm
    - Višina, ki jo premagujemo: 285 cm
    - Tlorisna dolžina prvega kraka/rame: 170 cm
    - Tlorisna dolžina drugega kraka/rame: 300 cm
     
    Povprečna cena za kotne dvoramne lesene stopnice, zgoraj navedenih dimenzij, je 2650 EUR. Za najdražjo vrsto lesa velja hrast, sledi jesen in nato bukev.

    3.3 Kovinske dvoramne stopnice

    Cena za kovinske dvoramne stopnice z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100 mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je od približno 1350 EUR do 2160 EUR.

    3.4 Dvoramne kovinske stopnice v L izvedbi

    Cena za kovinske dvoramne stopnice v L izvedbi, z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100 mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je od približno1550 EUR do 2660 EUR.
     
    Strokovni članek 14153
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    9.2
    1

    Mizarstvo Urban Česnik S.P.


    10
    1

    MIZAR STUPICA, PRIMOŽ STUPICA S.P.


    10
    12

    Želva d.o.o.


    10
    5

    MIZARSKI SERVIS PETER ŠTOR S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane