Za področje

    Kaj paziti pred vgradnjo notranjih stopnic?

    Članek je koristil že 5325+ uporabnikom
    Že sama vgradnja notranjih stopnic zahteva veliko dela, pred vgradnjo novih stopnic pa je potreben še dober premislek glede pozicije, razpoložljivega prostora in naših želja, da bo rezultat takšen, kot smo si ga želeli. V fazi, ko se odločimo za novogradnjo, naše želje na začetku predstavimo arhitektu, ki potem izdela prvo idejno zasnovo prostorov. Pri tem procesu arhitekt opravi večino razmišljanja glede pravilne umestitve in dimenzij stopnic ter ostalega stavbnega pohištva. Celoten proces pri novogradnji velja za nekoliko lažjega, kot pa če se odločimo za spremembo namembnosti prostorov in same pozicije stopnic pri že zgrajenem objektu. V nadaljevanju je opisan postopek v primeru, ko se odločimo za morebitno prenovo in spremembo notranjih prostorov stanovanja, ki bodo med drugim vplivali na pozicijo stopnišča. Zapisani so osnovni napotki glede pravilne umestitve notranjih stopnic, pomembno pa je seveda, da v prenovo vključite strokovnjaka, ki vas bo usmerjal in vam pomagal pri celotnem projektu. Le tako bo delo izvedeno strokovno in hitreje.
    Strokovni članek 5325
    Enoramne stopnice, ki so del bivalnega prostora
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. KJE  IN NA KAKŠEN NAČIN BODO POSTAVLJENE STOPNICE?

    Kot prvo moramo sprejeti odločitev o umestitvi stopnic. Ali bodo stopnice del bivalnih prostorov objekta? Ali bodo stopnice del servisnih prostorov? Ali bodo stopnice na hodniku? Ali bodo stopnice vgrajene med dvema stenama? Vse to so pomembna vprašanja v zvezi s smotrno umestitvijo stopnic glede na predvideno zasnovo prostorov. Priporoča se, da so stopnice del bivalnega prostora in kot take čim bolj odprtega tipa, brez nepotrebne vgradnje med stranske stene. S tem pridobimo ogromno na osvetljenosti in večji optični povezanosti stopnic s preostalim prostorom.

    2. KAKŠNE SO ŽELJE GLEDE OBLIKE STOPNIC IN ALI IMAMO DOVOLJ PROSTORA?

    Po odločitvi o primernem prostoru je naslednje vprašanje, ki se nam poraja, oblika stopnic in razpoložljiv prostor. Oblika in razpoložljiv prostor sta vedno v medsebojni interakciji. Glede oblike stopnic imamo ponavadi že od vsega začetka prvo idejo, ki jo hočemo na vsak način uresničiti in realizirati. V primeru nezadostnega razpoložljivega prostora moramo imeti rezervni plan in iskati vse možne rešitve primerne oblike in pozicije stopnic, da bodo le-te dimenzionirane po minimalnih predpisanih standardih in tako služile svojemu namenu ter zagotavljale udobno in varno hojo. Minimalne tehnične zahteve pri projektiranju stopnic so zapisane v članku o dimenzioniraju stopnic. Poglejmo primer odločitve za enoramne stopnice v delu bivalnega prostora.

    Meritve prostora in upoštevanje dimenzij stopnic

    Po odločitvi za enoramne stopnice je treba opraviti meritve prostora po dolžini in širini, da lahko na podlagi predpisanih zahtev za projektiranje ugotovimo primernost stopnic v točno določenem prostoru. Pomembna je etažna višina, na podlagi katere se izračuna višina posamezne stopnice, upoštevati je potrebno primerno globino in širino stopniščne rame. V primeru, da enoramne stopnice ne ustrezajo v prostor, je potrebno iskati druge rešitve in variante, bodisi z rotacijo stopnišča, nadomestitvijo z zavitimi stopnicami v L izvedbi, dvoramnimi stopnicami ali kaj drugega. Najpomembnejši pa je naslednji nasvet: če določene stopnice ne ustrezajo v prostoru, se raje odločimo za drugo, rezervno varianto, kot pa da hočemo na vsak način uresničiti prvotno idejo in vgraditi stopnice, bodisi s prevelikim naklonom ali premajhno širino stopniščne rame. Še tako realizirana prvotna ideja ne bo dobila nobene teže, če bo hoja po stopnicah težka in nevarna.

    3. PRIČETEK MONTAŽE

    Po končanju natančnih meritev in ugotovitvi o primernosti stopnic v določenem prostoru, lahko začnemo z dejansko montažo oz. vgradnjo. Priporočljivo je, da nam montažo opravi strokovno usposobljen izvajalec. Na naši spletni strani boste našli veliko število usposobljenih izvajalcev za montažo notranjih stopnic, ki vam bodo z veseljem svetovali in pomagali.

    Na podlagi opravljenih meritev sklepamo o primernosti določenih stopnic
    Na podlagi opravljenih meritev sklepamo o primernosti določenih stopnic


    Strokovni članek 5325
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    8.9
    0

    ZUPANC BRANKO S.P. MIZARSKE STORITVE


    10
    1

    MARJAN ČOPER S.P.


    10
    5

    Mizarske storitve, Matej Bašelj s.p.


    9.9
    2

    MATJAŽ MALOVAŠIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane