Za področje

    Okrogle stopnice, polkrožne stopnice ali spiralne stopnice?

    Članek je koristil že 18065+ uporabnikom
    V prejšnjem članku je bilo govora o enoramnih in večramnih stopnicah, tokrat pa bomo preučili okrogle stopnice, polkrožne stopnice in spiralne stopnice, ki spadajo v kategorijo zavitih stopnic. Glavna razlika v primerjavi z večramnimi stopnicami je ta, da pri zavitem stopnišču stopnice (nastopne ploskve) potekajo neprekinjeno v polkrogu ali spirali od spodnje do zgornje etaže, brez vmesnih podestov.
    Strokovni članek 18065
    okrogle stopnice
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Okroglo stopnišče - kdaj se odločimo zanj?

    Zavite stopnice uporabimo v primeru, ko nam prostor v hiši oz. stanovanju ne omogoča instalacijo ravnih stopnic. Okroglo stopnišče, bodisi so je polkrožno ali spiralno, je v primerjavi z ravnimi stopnicami bolj fleksibilno oz. prilagodljivo določenemu prostoru. Pomanjkanje prostora pa ni edini razlog za uporabo zavitih stopnic, saj se za njih lahko odločimo izključno zaradi estetskih razlogov. Vse je odvisno od investitorja.
     
    Zaradi svoje specifične zasnove, predstavljajo zavite stopnice uporabniku določen izziv za hojo. Pri tem je ključnega pomena, da jih projektiramo z zadostno širino in s tem omogočimo karseda normalno in udobno hojo.
    Okroglo stopnišče

    1.1 Katere so posebnosti imajo polkrožne stopnice?

    Polkrožne stopnice so nanizane v obliko polkroga in si sledijo neprekinjeno do naslednje etaže, brez vmesnih podestov. Zaradi krivulje gibanja pa posamezne stopnice oz. nastopne ploskve niso enakih dimenzij in je globina stopnic nekoliko večja na zunanji strani stopniščne rame. Ravno zaradi tega razloga je hoja po zunanji strani stopnišča bolj udobna in tudi varna. Širina polkrožnih stopnic je v prvi meri odvisna od razpoložljivega prostora, pri projektiranju pa vsekakor stremimo k čim večji širini, ki omogoča bolj varen in udoben prehod za uporabnika.

    1.2 Katere so posebnosti imajo spiralne stopnice?

    Glavna razlika v primerjavi s polkrožnimi stopnicami je, da se spiralne stopnice neprekinjeno vijejo okrog centralnega pola, tako da je ograja postavljena samo na zunanjo stran stopniščne rame. Pri spiralnih stopnicah se v dimenzijah posameznih stopnic kaže še večja razlika, kot pri polkrožnih stopnicah. Širina stopnic je največja na zunanji strani, okrog jedra pa globina stopnic zaradi svojih izredno majhnih dimenzij praktično ne omogoča hoje.
     
    Spiralne stopnice imajo prednost v tem, da zasedejo izredno malo prostora in predstavljajo učinkovit način povezovanja dveh etaž. Slabost spiralnih stopnic pa je neudobna hoja in zelo težko prenašanje večjih kosov pohištva. Spiralne stopnice zato ponavadi ne uporabljamo kot glavno komunikacijo oz. povezavo med etažami. V primeru, da jih pa vseeno hočemo uporabiti kot glavno, primarno stopnišče, moramo upoštevati zadosten radij okrog centralnega vretena. Ta mora biti obvezno 2x dimenzije širine stopnic, da se uporabnikom omogoči varna in udobna hoja.
    Spiralne stopnice

    2. Krožne stopnice - cena

    Cena za polkrožne, spiralne ali okrogle stopnice je odvisna od dimenzij stopnic, načina oz. postopka montaže stopnic, vrste in količine uporabljenega materiala ter izvajalca.
     
    Opomba: podane so povprečne cene različnih izvajalcev oz. ponudnikov notranjih stopnic, brez DDV!

    2.1 Lesene polkrožne stopnice v obliki črke U

    Dimenzije stopnic
    - Širina stopnic: 90 cm
    - Višina, ki jo premagujemo: 285 cm
    - Tlorisna dolžina prvega kraka: 210 cm
    - Tlorisna dolžina drugega kraka: 184 cm
    - Tlorisna dolžina tretjega kraka: 200 cm
     
    Povprečna cena lesenih polkrožnih stopnic, zgoraj navedenih dimenzij, je 3010 EUR. Cena je odvisna od vrste lesa. Če primerjavo hrast, jesen in bukev, ima prvi najvišjo ceno, sledi jesen, bukev pa je najcenejša.

    2.2 Kovinske polkrožne stopnice v L izvedbi z enim zavojem

    Cena kovinskih stopnic v L izvedbi, z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100 mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je približno 1850 EUR.

    2.3 Kovinske polkrožne stopnice v U izvedbi z dvema zavojema

    Cena kovinskih stopnic v U izvedbi, z jekleno konstrukcijo z enojnim nosilcem dimenzij 100 x 100 mm, vključno z montažo in dimenzioniranih na standardno višino etaže, je približno 2100 EUR.

    3. Zavite stopnice so dobra izbira

    Odločitev za krožne stopnice, polkrožne stopnice ali spiralne stopnice je odvisna od želje posameznika. Če v hiši oz. stanovanju primanjkuje prostora za ravne stopnice in smo se primorani odločiti za katero od zgornjih opcij, se priporoča izbor polkrožnih stopnic zaradi udobne in bolj varne hoje. Spiralne stopnice predstavljajo elegantno in praktično rešitev vikendov in manjših počitniških objektov, tako da se jih v stanovanju, če je le možno, izogibamo.
     
    Strokovni članek 18065
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    10
    2

    Mizarstvo Avbelj d.o.o.


    10
    1

    BORUT BAHOR S.P.


    9.9
    5

    Mizarstvo Obles, Uroš Oblak s.p.


    10
    1

    ROBNIK, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane