Za področje

  Katero obliko stopnic izbrati?

  Članek je koristil že 11968+ uporabnikom
  Po obliki ločimo tri vrste stopnic, na izbiro določene vrste stopnic pa najbolj vpliva razpoložljiv prostor. Zato je prvo merilo pri načrtovanju notranjih stopnic velikost stanovanja. Velikost prostora je tudi odvisna od zahtevnosti in estetske dovršenosti stopnic. Večji kot je prostor, zahtevnejše, večje in estetsko bolj dovršene so lahko stopnice. Pri starejših, klasično oblikovanih tlorisih, so stopnice največkrat ločene od bivalnih prostorov v bolj odmaknjeni del z vhodom, vežo, hodnikom in podobno. S sodobno zasnovanimi tlorisi pa se je vloga stopnic popolnoma spremenila, saj so del bivalnih prostorov (dnevna soba, jedilnica, kuhinja) in tako funkcionalno kot tudi estetsko povezujejo celotni notranji prostor objekta.
  Strokovni članek 11968
  Zavite polkrožne stopnice načrtujemo z zadostno širino stopniščne rame
  Imamo kar 1252 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

  1. Ravne stopnice
  Enoramne in dvoramne stopnice
  Pri ravnih stopnicah v osnovi ločimo enoramne in dvoramne stopnice. Enoramne stopnice potekajo neprekinjeno v eni liniji od spodnje do zgornje etaže. V eni rami je lahko maksimalno 18 stopnic, širina stopniščne rame pa je odvisna od vrste objekta in velikosti prostora, kamor stopnice vgrajujemo.
   
  Bolj praktične so dvoramne stopnice, ki omogočajo večjo fleksibilnost. Dvoramne stopnice projektiramo s podestom, ki služi za spremembo smeri gibanja, saj se na tem mestu zgodi obrat za 180°. Lahko so simetrične ali nesimetrične.
   
  Posebna oblika dvoramnih stopnic so stopnice v obliki črke L. Pri tej vrsti stopnic se na izbrani višini, kjer se nahaja podest, pojavi obrat za 90°. V odvisnosti od zasnove in razpoložljivega prostora so stopnice v obliki črke L prav tako lahko simetrične ali nesimetrične.
   
  Troramne stopnice
  Posebna vrsta ravnih stopnic so troramne stopnice. Pri troramnih stopnicah se pojavita dva podesta, torej uporabnik naredi dva obrata za 90°. Troramne stopnice so, enako kot vse vrste dvoramnih stopnic, lahko simetrične ali nesimetrične.
   
  2. Zavite stopnice
  Zavite stopnice predstavljajo izziv za hojo. Za njih se odločimo izključno v primeru, ko imamo težave z dostopom oz. pomanjkanjem prostora. Za zavite stopnice se lahko odločimo tudi zaradi estetskih razlogov. Pomembno je, da jih načrtujemo z zadostno širino, da omogočajo karseda normalno hojo in da lahko po njih prenašamo tudi večje kose pohištva. Pri zavitih stopnicah ločimo polkrožno stopnišče in spiralno stopnišče. Glavna razlika s prej omenjenimi dvoramnimi in triramnimi stopnicami je neprekinjen (pol)krožen potek stopnic, brez vmesnih podestov.
   
  Polkrožne stopnice
  Kot pove že ime samo, so stopnice nanizane v obliki polkroga. Tako posamezne stopnice niso enakomernih dimenzij, saj je globina stopnic nekoliko večja na zunanji strani stopnišča. Širina polkrožnih stopnic je odvisna od razpoložljivega prostora, vsekakor pa jih načrtujemo tako, da so čim bolj širše in omogočajo normalno, udobno hojo.
   
  Spiralne stopnice
  Posebnost spiralnega stopnišča je v tem, da se stopnice vijejo okrog centralnega pola, ograja pa je postavljena samo na zunanji strani. V primerjavi s polkrožnimi stopnicami, se pri spiralnih stopnicah kaže še večja razlika v dimenzijah oz. velikostih posameznih stopnic. Širina stopnic je večja na zunanji strani, v jedru pa so stopnice izredno majhne in praktično neuporabne za hojo. Prednost spiralnih stopnic se kaže le v zavzemanju majhne površine prostora in predstavljajo izredno učinkovit način povezovanja dveh etaž. Glavna slabost je, kot že prej omenjeno, neudobna, težja hoja in prenašanje kosov pohištva.
  Spiralne stopnice zato v hiši ponavadi ne uporabljamo kot glavno komunikacijo. V primeru, da jih hočemo uporabiti kot glavno, primarno stopnišče, moramo upoštevati zadosten radij okrog centralnega vretena. Ta mora biti obvezno 2x dimenzije širine stopnic, da se uporabnikom omogoči varna in udobna hoja.
   
  3. Zložljive stopnice
  Zložljive stopnice štejemo pod posebno kategorijo stopnic, saj jih uporabljamo za dostop do podstrešja oz. različnih vrst prostorov, ki jih uporabljamo bolj poredko. Poglavitna prednost te vrste stopnic je v tem, da so zložene v samem stropu in ne zavzemajo dodatnega prostora na tleh. Pomanjkljivost zloženih stopnic pa je njihov strmi naklon, zato je hoja po njih težja.
   
  Katero obliko stopnic torej izbrati?
  Za katero obliko stopnice se bomo odločili, je v prvi vrsti odvisno od naših želja in razpoložljivega prostora v stanovanju. Ne glede na obliko stopnic pa je treba biti pozoren na primeren izbor materialov, ki se bodo usklajevali s preostalim notranjim prostorom in nam omogočali prijetno udobje.
   
  Dvoramne stopnice z vmesnim podestom, kjer se zgodi obrat za 180°
  Dvoramne stopnice z vmesnim podestom, kjer se zgodi obrat za 180°


  Klasične enoramne stopnice
  Klasične enoramne stopnice


  Spiralne stopnice zavzamejo najmanj prostora
  Spiralne stopnice zavzamejo najmanj prostora


  Strokovni članek 11968
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

  Imamo kar 1252 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 1252 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
  10
  2

  Mizarstvo Avbelj d.o.o.


  9.9
  1

  IZI MOBILI, d.o.o.


  10
  1

  Anles Aleš Nograšek s.p.,


  9.2
  0

  MIZARSTVO MEZNARIČ, družba za storitve, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane