Za področje

    Ročaji za omare na sto načinov

    Članek je koristil že 6109+ uporabnikom
    Ali ste se že poigravali z mislijo, da bi svoje pohištvo prevetrili z novimi ročaji? Ne glede na to kakšen stil opreme imate, si ročaji za omare odličen dodatek za popestritev še kako monotone omare. Po drugi strani pa se velikokrat zgodi, da je najlepši in oblikovno najprimernejši minimalističen, klasičen ročaj. Katero vrsto ročajev izbrati, vam razkrivamo v pričujočem članku.
    Trendi, dizajn 6109
    rocaji za omare naslovka
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Ročaji za omare - na kaj biti pozorni?

    Pri nakupu ročajev bodite pozorni na njihov oprijem. Oprijem dlani naj ima prednost pred stilsko in geometrijsko dovršenostjo. Omare in predalniki, ki se pogosto odpirajo, potrebujejo ročaje, ki nimajo nehvaležnih zarezic in ostrih robov. V zarezicah se rada nabira umazanija, ostri robovi pa so večni krivci manjših ureznin. Na otip prijetna oblika je zagotovo krog, valj ali kakršnakoli druga okroglina.

    Leseni ročaji za omare
    Klasični leseni ročaji za omaro.

    2. Ročaji za omaro iz različnih materialov

    Na trgu imamo na voljo veliko različnih ročajev za omare, najpogosteje pa lahko izbiramo med lesenimi in kovinskimi.

    2.1 Leseni ročaji za omare

    Leseni ročaji za omare so manj pogosta izbira, saj so primerni le sa določene tipe ročajev in omar. Močno vam jih odsvetujemo v kuhinji, kjer se ročajev pogosto dotikate z umazanimi rokami, frekvenca odpiranja omar pa je zelo velika. Leseni ročaji niso tako obstojni kot kovinski in se bodo zato hitreje obrabili. Lesene ročaje izberite za tiste omare, ki niso tako pogosto v uporabi in predstavljajo poseben kos pohištva. Če se odločite za lesene ročaje, izberite okrogle, ali valjaste in ne oglatih, saj se lahko zgodi, da se bodo robovi zaradi relativne mehkobe materiala (lesa) odkrušili.

    Lesene ročaje lahko dodatno zaščitite in impregnirate, lahko pa jih tudi pobarvate na poljubno barvo.

    2.2 Kovinski ročaji za omare

    Najbolj pogosti ročaji za vse vrste omar so kovinski ročaji za omare. Ti so na voljo v resnično veliko oblikah, stilih, barvah in velikostih, zato se za vsakega še tako zahtevnega kupca najdejo najprimernejši. Kovinski ročaji so običajno izdelani iz eloksiranega aluminija ali inoksa, pri čemer so inoks ročaji lahko visokega sijaja (kromirani) ali mat (nekromirani, naravni izgled kovine). Za ročaje za omare se običajno svetuje, da izberete nekromirane, saj se na kromiranih poznajo prstni odtisi. Kovinski ročaji so zelo veliko bolj enostavni za vzdrževanje kot leseni, saj lahko umazanijo z njih pobrišete že z mokro krpo z malo mila ali pa posežete po profesionalnih čistilih za kovino.

    3. Klasični ročaji za omare

    Najpogostejša izbira kupcev so t. i. klasični ročaji za omare. Klasične ročaje za omare odlikuje preprosta, a elegantna geometrija brez dekorja. Klasični ročaji za omare so vedno ergonomsko prilagojeni in premišljeno oblikovani tako, da omogoča enostavno oprijemanje in odpiranje. Lahko so sestavljeni iz več med sabo vijačenih ali zvarjenih elementov ali pa so vliti iz enega kosa kovine. Lepo se podajo k vsem stilom in materialom omar ter so primerni za vse vrste pohištva - od kuhinjskega, kopalniškega, do garderobnih omar v spalnicah in otroških sobah.

    Klasični leseni ročaji so preproste lesene krogle, ki so zaradi lažjega odpiranja omar pogosto ergonomsko prilagojene.
    Klasični ročaji za omare
    Klasični ročaji za omare ne gredo nikoli iz mode, so vizualno nemoteči in primerni za tako rekoč vsak stil pohištva in oblikovanja.

    4. Vrezkani ročaji za omare

    Vrezkani ročaji za omare pravzaprav niso ročaji, kakršne bi pričakovali. Gre za tehniko oblikovanja pohištvenih front oziroma vrat, pri kateri v mdf ali iverno ploščo (lesni kompozit, iz katerega običajno izdelujejo pohištvo) izrezljamo poglobljeno odprtino, ki je dovolj velika za človekov prst. Gre za sodobno tehniko, ki jo je omogočil napredek v mizarstvu in tesarstvu pa tudi novejši kompozitni materiali; še pred nekaj desetletij je bila izdelava vrezkanih ročajev izjemno zahteven in potraten postopek, danes pa je to nekaj vsakdanjega.

    Vrezkani ročaji za omare
    Vrezkani ročaji za omare morajo biti dovolj široki in globoki, sicer se lahko zgodi, da nekoliko močnejši moški prsti ne bodo imeli dobrega oprijema za odpiranje omare.

    5. Starinski/retro ročaji za omare

    So obdobja, ko je t. i. retro stil pohištva popularen - nato pa gre ponovno iz mode in vso pozornost prevzame sodobno pohištvo. Če izbirate izrazito stilske ročaje, ki jasno izražajo določen slog oblikovanja, se lahko zgodi, da že čez nekaj let ne bodo več aktualni, vaša kuhinja pa bo videti kot zastarelo. Retro ročaji za omare so eden takšnih primerov. Podajo se le k starim kosom pohištva, saj so v tistem času obstajali zgolj "retro" ročaji (ki takrat seveda niso bili retro, pač pa ročaji po zadnji modi).  K starejšemu in rustikalnemu pohištvu se izredno lepo podajo kovani ročaji.

    Retro ročaji za omare
    Retro ročaje za omare uporabljate le na starinskih kosih pohištva.

    6. Omara brez ročajev - omara na push

    Če vam je vsak ročaj za omare odveč in si jih enostavno ne želite, obstaja dobra alternativa: omare na push. Gre za mehanizem, ki vrata omare odpre z rahlim potiskom. Ko se vrata zaprejo, mehanizem poskrbi, da je fronta popolnoma ravna z ostalimi stranicami. Prednost takšnega sistema je očitna - omara nima ročajev in je videti izjemno sodobno, skoraj že abstraktno. Slabost takšnih omar je, da se stranice neprestano dotikamo s prsti. Ker so ti v kuhinjo pogosto umazani in prepojeni z maščobo, se push sistem za kuhinjske omarice načeloma odsvetuje.

    7. Dekorativni ročaji za omaro

    Vsak dom je edinstven in potrebuje svojevrsten pečat ali popestritev, ki ga naredi edinstvenega. Z dekorativnimi ročaji v vaš interier vnesete osebni čar. Dekorativni ročaji za omare nastopajo v najrazličnejših, tudi nekoliko nenavadnih oblikah in materialih. Poznamo steklene ročaje za omare, keramične, plastične, celo kristalne, pa kerrock ročaje za omaro in podobno. Če se odločite za dekorativne ročaje, svetujemo, da z njimi okrasite en, poseben kos pohištva v prostoru in ne kar vseh omar v hiši. Takšni ročaji v prostoru zelo izstopajo in če jih je povsod preveč, se njihova posebnost in ekstravagantnost hitro izgubita.

    S pravilno izbiro ročajev lahko iz preprostih omar ustvarimo glamurozen kos pohištva.
    S pravilno izbiro ročajev lahko iz preprostih omar ustvarimo glamurozen kos pohištva.

     

    Trendi, dizajn 6109
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    10
    2

    AMD Novak d.o.o.


    9.5
    1

    Ranles d.o.o


    10
    1

    BILES, Bojan Iskra s.p.


    10
    7

    Ambassador & Co. d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane