Za področje

    Barve notranjih prostorov

    Članek je koristil že 10909+ uporabnikom
    Pri opremljanju prostora so poleg notranje opreme, razporeditve in materialov pomembne tudi barve. Potrebno se je vprašati kakšno barvo izbrati za določen prostor, da se bomo v njem počutili udobno in izpopolnjeno. Marsikateri posameznik se ne more navaditi živeti v popolni sterilni belini. Taki sterilni ambienti zaživijo šele v primeru, ko so skrbno načrtovani že v fazi pred procesom gradnje. Nekateri posamezniki uživajo v prefinjenih, nežnih kombinacijah lesa, surovega videza betona in belih stenah, spet drugim pa so pisane na kožo barvne kombinacije, s katerimi prostor zaživi. Izbira je odvisna od vsakega posameznika, želja in življenjskega stila.
    Strokovni članek 10909
    Nevtralni barvni odtenki so primerni za ljudi z umirjenim življenjskim slogom
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. BARVNA LESTVICA
    Na splošno je znano, da barve v bele prostore vnesejo več življenja in dinamike. Če ste bolj umirjeni človek, se boste odločili za bolj umirjene in nevtralen barvne odtenke, če pa je vaš življenjski stil malo bolj odštekan, pa vam izbira bolj intenzivnih, polnih barv vsekakor ne uide. Pri izbiri barve za določen prostor si pomagamo z barvno lestvico, ki jo odnesemo v prostor in posamezne odtenke prislonimo na steno, ki jo želimo pobarvati. Upoštevati je potrebno svetlobo, saj je od nje odvisna izbira odtenka barve. Barvo si je dobro predstavljati, če pa imamo težave, lahko poskusno pobarvamo malo večjo površino. Le na ta način bomo zares ugotovili ali nam določen odtenek ustreza.

    Intenzivne polne barve
    Intenzivne polne barve so v zadnjih časih zelo popularne, vendar se je potrebno držati nepisanega pravila. Z intenzivno polno barvo pobarvamo največ dve steni določenega prostora, kaj več je enostavno preveč. Drugo nepisano pravilo pravi, da se izogibamo stikanja v vogalu dveh različnih polnih, živih barv. Pri izbiri intenzivnih, polnih barv je potrebno biti nekoliko zadržan, sploh če se prvič odločamo za tako popestritev doma. Na začetku raje pobarvajmo manj sten in uporabimo svetlejše odtenke.

    Umirjene nevtralne barve
    Nevtralne barve se uporabljajo za manj živahne notranje prostore, poslužujejo pa se jih ljudje z bolj umirjenim življenjskim stilom. Na voljo je ogromna paleta nevtralnih barv, med katere sodijo beige, peščena barva, barva bele kave, razni čokoladni odtenki, srebrna barva, antracitno siva in podobno. Pri opremljanju oz. barvanju stene se lahko odločimo za t.i. monokromatski princip, to je princip ton na ton. Vsi osnovni elementi so v enaki barvi različne intenzitete, prav tako pa so za popestritev dobrodošli komplementarni dodatki.

    Pastelne barve
    Uporaba pastelnih barv se priporoča za bolj rustikalno opremljene notranje prostore. To je lahko kamnita hiša, podeželska hiša ali poljubna meščanska vila. Za pastelne barve se največkrat uporablja barva naravnega lesa, ki se odlično sklada z rustikalno notranjo opremo. Določeni posamezniki, ki obožujejo pastelne barve, nežnejše barve in njihove odtenke, si pobarvajo praktično vse stene prostora. Med pastelne barve sodijo nežno rumena, starinsko roza, marelična, svetlo modra in svetlo zelena barva. Priporoča pa se, da ostane stropna površina sterilno bela.

    Intenzivne polne barve sten ali notranje opreme poživijo vsak prostor
    Intenzivne polne barve sten ali notranje opreme poživijo vsak prostor


    Strokovni članek 10909
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.6
    0

    AIR projektiranje d.o.o.


    10
    1

    Arhitekturno in poslovno svetovanje, Tomaž Meznarič, s.p.


    10
    4

    PROJEKTIVNI BIRO ARHITEKTI LOVŠE, d.o.o.


    9.9
    35

    ZS DESIGN, montaža pohištva, Svjetislav Zelić, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane