Za področje

    Sveži trendi z milanskega tedna oblikovanja, ki kmalu prihajajo v naše domove

    Članek je koristil že 1661+ uporabnikom
    Milanski teden oblikovanja je praznik oblikovanja in arhitekture, ki vsako pomlad preplavi italijansko mesto. Prejšnji teden je na tisoče blagovnih znamk in oblikovalcev z vsega sveta predstavilo svojo najnovejšo ponudbo na različnih dogodkih, razstavah in pop-up razstavah po vsej prestolnici oblikovanja. Skoraj četrt milijona obiskovalcev je medtem preplavilo sejmišče Ro, kjer se je odvijal pohištveni sejem Salone del Mobile – dogodek, ki se je po dveh letih odpovedi in prestavljanja vrnil s polno močjo.
    Trendi, dizajn 1661
    Solidnature
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    napisala: Špela Rogel

    Prehodili smo celo mesto in tudi sejmišče (števec korakov na telefonu ne laže), da bi poiskali obrise prihajajočih trendov: od teksture, ki bo na vašem naslednjem kavču, do odtenka, ki ga boste kmalu imeli na stenah svojega stanovanja. Če se je zadnjih nekaj let vse vrtelo okoli udobja in bivanja doma, medtem ko je zunaj divjala pandemija, se je letos fokus prevesil v željo po premikih: v druga časovna obdobja, v druge države in dele sveta ali pa preprosto samo iz notranjih prostorov ven, na prosto. 

    1. Bouclé​​ 

    Če še niste siti boucléja – tega mehkega vozličastega tekstila, ki se je v zadnjih letih iz Chanelovih suknjičev preselil na vse zofe na Instagramu – imate srečo. Letos smo v Milanu opazili osvežujoče posodobitve te tkanine. Najbolj opazne reinkarnacije boucléja so bile obarvane. Po letih prevladujoče sivo, belo bež barv so se začeli pojavljati drznejši, z naravo navdihnjeni odtenki – denimo zelena kot mah pri italijanski blagovni znamki Arflex, potem rjasto rjava pri nizozemskem podjetju Montis ter zlata pri Sabi. Pojavile so se tudi udobne nove različice same teksture, ki presegajo običajen kup z zanko, vključno z mehkim moherjem, razkošnim kašmirjem in tvidom, ki ga navdihujejo moška oblačila. 

    saba2.jpg
    Najbolj opazne reinkarnacije boucléja so bile obarvane
    Saba1.jpg
    Zlato obarvani bouclé

    2. Vrnitev preprog

    Z veseljem razkrivamo, da preproge spet doživljajo svoj trenutek. Ne samo, da se vračajo, postale so svetlejše, drznejše in – da – bolj kosmate. Trend smo prvič opazili pri inštalaciji režiserja in oblikovalca Luca Guadagnina v milanski Spazio RT. Guadagninova ekipa je sodelovala s severnoirskim grafičnim oblikovalcem Nigelom Peakeom pri ustvarjanju kolažnih, volnenih in svilenih preprog v primarnih barvah – estetskega videza, ki ga je Guadagnino v sporočilu za javnost poimenoval malo rokenrol -“a bit rock-and-roll”. 

    Beni-rugs.jpg
    A bit rock-and-roll, Luca Guadagnini v milanski Spazio RT

    Toda barva je bila šele začetek: podjetja so razkrila preproge, ki so bile veliko bolj zabavne – in bolj puhaste in kosmate – kot smo navajeni. Beni Rugs so predstavili sodelovanje s stilistom Colinom Kingom, kosmato kolekcijo v gorčičnih in kremnih odtenkih. CC-Tapis pa so na sejmu pokazali ročno vozlano preprogo, ki jo je oblikoval Duccio Maria Gambi, s pestrim kupom himalajske volne, ki spominja na obroč plišastega gozdnega mahu. Z volnenimi kupi se je poigralo tudi belgijsko podjetje Evolution21; njihove ročno tkane preproge imajo mehke puhaste zaplate, ki spominjajo na morske anemone.

    CC-tapis.jpg
    CC-Tapis so na sejmu pokazali ročno vozlano preprogo, ki jo je oblikoval Duccio Maria Gambi

    3. Pohištvene noge in podnožja

    Noge za mize in stole, ki smo jih včasih komaj opazili, zdaj postajajo glasne! Pohištvu dodajo dodatno plast zanimivosti. Omejena izdaja sedeža Poltrona Frau Archibald – sodelovanje z argentinsko-španskim umetnikom Felipejem Pantoneom – je združila presenetljiv prelivajoči se okvir z oblazinjenjem iz barvnega usnja, medtem ko je Atelier Oï navdih za novo podnožje mize Metropolis črpal iz obokov rimskih palač (za Fendi Casa).

    Archibald.jpg
    Omejena izdaja sedeža Poltrona Frau -  Archibald 

    Na Salone Satellite – sejmu, ki predstavlja mlade nastajajoče oblikovalce – je mehiški duo Design VA predstavil Walky, serijo igrivih sedežev z antropomorfnimi lesenimi »čevlji«. Prav tako na Salone Satellite je blagovna znamka Lagos predstavila delo Olufisaye Bakare, vključno s pisanim stolom iz rešenega lesa z nogo, vklesano v obliki ptice – upodobitev mitske beninske ptice prerokbe.

    Walkyr.jpg
    Walky, serijo igrivih sedežev z antropomorfnimi lesenimi nogami

    4. Vplivi Japonske

    Zanimanje za senzibilnost Japonske in japonskega oblikovanja je na višku, čeprav je država še vedno v večji meri zaprta za tuje obiskovalce. Cassina je svoj fotelj Soriana oblekla v japonski denim za omejeno izdajo ponovne izdaje tega priljubljenega fotelja.

    Cassina.jpg
    Cassina je svoj fotelj Soriana oblekla v japonski denim

    AB Concept pa se je združil s Calico Wallpaper in ustvaril Forest of Reflection, spokojno kolekcijo stenskih tapet, ki jo navdihujejo spreminjajoči se letni časi v japonskih hribih. Medtem sta Duravit in Sebastian Herkner na sejmu usmerila bolj minimalistično estetiko Japonske v svojo kolekcijo kopalnic Zencha. Kvadratno kad za namakanje, ki resnično izstopa, je navdihnila spokojnost in ritual japonskih čajnih obredov.

    Calico Wallpaper.jpeg
    Calico Wallpaper in Forest of Reflection, spokojna kolekcija stenskih tapet, ki jo navdihujejo spreminjajoči se letni časi v japonskih gorah

    5. Prilagodljive mizice

    Modularna sedežna garnitura je že dolgo v trendu, pri čemer večje blagovne znamke iz leta v leto uvajajo nove oblike in načine prilagodljivosti zof. Zdaj pa je opaziti, da so tudi mizice za koktajle oz. stranske mizice postale personalizirane. Osupljiva serija Planck B&B Italia, denimo, ki v dnevno sobo vnese barvo in ščepec zabave.

    B&B Italia.jpg
    Planck B&B Italia v dnevno sobo vnese barvo in ščepec zabave

    Ali pa marmorne mizice Callisto Porada, ki jih sestavljamo v različne kamnite mozaike. Luca Guadagnino Studio je s svojo sestavljanko mizic iz rdečega travertina in črnega granita, trendu zadostil drugače, bolj arhitekturno, Molteni&Co pa so s svojo zaobljeno kolekcijo Cleo ustvarili bolj subtilne plasti.

    FENDI Casa.jpg
    Molteni&Co in zaobljena kolekcija mizic Cleo 

    6. Svežina zelene barve

    Zavedamo se, da ste o trendu zelene barve najbrž prebrali že na desetine člankov. Sodeč po ponudbi na Milanskem tednu oblikovanja je jasno, da ta trend, vsaj v kratkem, ne odhaja nikamor. Od sedežne garniture v barvi limete - Paul Smith v sodelovanju z De Padovo, pa do strupeno-zelenih spritzev, ki so jih postregli na prireditvi revije Pin-Up.

    PaulSmith_DePadova_.jpg
    Zofa v barvi limete - Paul Smith v sodelovanju z De Padovo

    Vendar pa smo v tem zelenem trendu zaznali tudi poseben pod trend: bledo zeleno. Je rahlo zbledela različica gozdne zelene, ki smo jo v bližnji preteklosti videli veliko. Nekateri jo opisujejo kot barvo iglavcev oziroma alpsko zeleno. Opazili smo jo pri tkaninah Lukea Edwarda Halla za Rubelli, prav tako na oblazinjenih kosih kolekcije Kartell - da ne omenjamo zelenih teraco tlakov po vsem Milanu. Zdi se, da se močan trend zelene barve nanaša na kolektivno potrebo po ponovni povezavi z naravo. Meja med notranjim in zunanjim prostorom je zabrisana in izginja. 

    238463.jpg
    Zeleno oblazinjena zofa Kartell

     

    7. Sedemdeseta 

    Po skoraj dveh letih tičanja doma, so bili oblikovalci več kot pripravljeni na premik– in to se je pokazalo na vsakem koraku milanskega tedna oblikovanja. Izginile so otroške oblike in barve, ki jih navdihujejo risanke ter gibanje Memphis. Na njihovo mesto prihaja pohištvo, ki kanalizira disko, fotografije Halstona in dizajn iz obdobja 70-ih. Dimore Studio je v svoji galeriji Dimore Milano (preproga z leopardovim vzorcem, dimljeno steklo in bleščeči krom) zajel to obdobje.

    Se_Nika Zupanc.JPG
    V v milanski galeriji Rossana Orlandi so različni oblikovalci za Sé studio ustvarili celotno sobo na temo diska

    Fiksacija s tem desetletjem pa se ni ustavila tu. Lee Broom je izdal serijo šestih svetil, ki črpajo navdih iz božanske in brutalistične arhitekture sedemdesetih. Sé Studio pa so ustvarili kar celotno sobo na temo diskoteke (skupaj z lučjo v obliki disko krogle) v milanski galeriji Rossana Orlandi. Del te postavitve je tudi zofa slovenske oblikovalke Nike Zupanc. Na sejmišču Ro je bil Baxterjev razstavni prostor poln zaobljenega, nizkega pohištva v odtenkih sive in jajčevcev, na Diorjevi vrtni zabavi pa so bila 70. leta dobesedno v zraku zahvaljujoč funky zvočnemu posnetku Italo.

    8. Kamen na kamen

    Kamen.jpg
    OMA je poleg kamnite postelje prispevala dih jemajočo knjižno omaro, izdelano iz marmorja Satin Verde, s policami iz progastega oniksa z žilami v barvi mandarine (Solid Nature)

    Brez dvoma so v trendu edinstvene kamnite površine na vseh pohištvenih kosih in tudi na talnih in stenskih površinah domovanj. Naslednja velika stvar v kamnu? Barva. Veliko barv. Najbolj nazoren primer tega je bil v Alcovi, kjer je podjetje za naravni kamen Solid Nature v sodelovanju z arhitekturnim studiem OMA in nizozemsko oblikovalko Sabine Marcelis prevzelo spodnji nivo nekdanje industrijske pralnice. Vhodni portal razstave v obliki kamnitega oboka v barvah bombonov, izdelan iz devetih različnih plošč polikromatskega oniksa, je postal eden najbolj fotografiranih objektov tega tedna.

    Sabine Marcalis.jpg
    Kopalnica Sabine Marcelis je izklesana iz bledo rožnatega oniksa (Solid Nature)

    Sabine Marcelis je predstavila kopalnico, izklesano iz bledo rožnatega oniksa. Barvni odtenek značilen za 50-ta leta prejšnega stoletja tu deluje čudovito sodobno. OMA je poleg kamnite postelje prispevala dih jemajočo knjižno omaro, izdelano iz marmorja Satin Verde, s policami iz progastega oniksa z žilami v barvi mandarine. Razstava je jasno pokazala, da kamen ni nujno le površina, ampak je tudi polje eksperimenta.

    9. Visoki sijaj

    Kot odblesk v ogledalu! Letošnji Salone je bil zelo bleščeč. V galeriji Nilufar je francosko-libanonska oblikovalka Flavia Audi pokazala svoja kiparsko oblikovana ogledala z okvirji z vdelanimi pisanimi veščami iz smole. Tom Dixon je palačo Serbelloni, kjer je britanski oblikovalec proslavil 20. obletnico svoje blagovne znamke, s kromiranim lestencem Melt, napolnil z lesketanjem. Celo pri hiši Dior so z dovoljenjem Philippa Starcka ponovno predstavili kultni stol Medallion z novim sijočim videzom.

    Tom-Dixon.jpg
    Tom Dixon je palačo Serbelloni napolnil z lesketanjem 

    10. Dobrodošli v »novih časih«!

    Na tednu oblikovanja v Milanu so se na odmevni in odlično obiskani skupni razstavi pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter Centra za kreativnost (CZK) predstavili tudi izbrani slovenski oblikovalci, ki s svojimi inovativnimi izdelki izražajo kritiko obstoječih ekonomskih in družbenih sistemov ter ponujajo drugačen pogled na serijsko izdelavo.

    Prinašajo nove načine uporabe, novo funkcionalnost in materialnost ter skrb za zdravo okolje in družbo. Skupna sta jim razkrivanje ozadja nastanka izdelka in želja po povezovanju človeštva v skupnost s pomočjo dobrega oblikovanja. Sporočajo, da nas lahko oblikovanje – potem ko so nas ločili pandemija, diskriminacija, rasizmi in nacionalizmi, nezaupanje v državne institucije, ekonomsko razseljevanje in podnebne spremembe – ponovno poveže.

    Novi časi.jpg
    Slovenski oblikovalci sporočajo, da nas lahko oblikovanje ponovno poveže

     

     

    Trendi, dizajn 1661
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.9
    1

    GIOM David Matko s.p.


    8.9
    1

    UDC d.o.o., gradbene storitve in svetovanje


    8.9
    0

    Diar d.o.o.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane