Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kopalnica: izris in program za izris kopalnice

    Članek je koristil že 33460+ uporabnikom
    Preden se lotimo prenove in izvedbe kopalnice, je nujno, da zasnujemo načrt, ki vsebuje izris kopalnice. Verjetno se sprašujete, ali je to res pomembno, ko pa vendar lahko navodila izvajalcem podajate kar na mestu. To močno odsvetujemo, saj se bo dobri izris kopalnice rešil marsikatero zagato in sistematično predvidel potek dela. Če želite ugotoviti, kateri program za izris kopalnice priporočamo in mnogo drugega, berite naprej..
    Strokovni članek 33460
    izris kopalnice
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. Izris kopalnice in obstoječe inštalacije

    Izris kopalnice vedno temelji na predhodni analizi obstoječega stanja. Ugotoviti moramo, kakšno je stanje inštalacij, vodovoda, odtokov, električnih inštalacij v kopalnici in ali bo potrebna zamenjava. Od tega je lahko tudi odvisno, če nam zasnova nove kopalnice ali pa prenova kopalnice omogočata popolno svobodo in se na obstoječe inštalacije ne oziramo, ali bo postavitev ostala enaka. Prestavitev inštalacij sicer načeloma ni problem in tudi ni največji strošek pri prenovi kopalnice. Če smo zadovoljni z razporeditvijo elementov in so inštalacije v dobrem stanju, potem si lahko prihranimo nekaj razbijanja, sicer pa naj ta majhen strošek ne bo razlog, da inštalacij ne prestavljamo. V slednjem primeru pride izris kopalnice še toliko bolj prav.

    2. Izris kopalnice v lastni režiji

    Če gre za manjši projekt in ste vsaj deloma seznanjeni s pravili tehničnega risanja, lahko izris kopalnice izvedete sami. Pomembno je, da ste seznanjeni z merili, saj je izris kopalnice vedno izris v nekem merilu, običajno v merilu 1:50 ali 1:20. Za izris kopalnice v programu ali na roke boste potrebovali: navadni ali laserski meter, svinčnik, papir, ravnilo in če se želite profesionalni izris tudi računalnik. Vsekakor predlagamo program za izris kopalnice, če ga le znate uporabljati. V nadaljevanju je izris kopalnice predstavljen po korakih, kakor si sledijo.

    2.1 Izmera kopalnice

    Potem ko ste dokumentirali in se seznanili z obstoječim stanjem ter določili vizijo nove kopalnice, sledi izmera. Tukaj je potrebna posebna natančnost, saj pravilna oz. nepravilna izmera močno vpliva na izris kopalnice. Izmerimo torej vse stene, morebitne zobove sten, preklade, višino prostora, pozicijo okenskih odprtin in njihovo velikost, zalome stropa... Mere zapisujemo na list, na kateerega priporačamo, da si te mere v merilu istočasno skicirate in tako sproti izrisuete tloris in prerez kopalnice. To lahko storite ročno ali v računalniškem programu. Tloris in prerez, torej obstoječe stanje prostora boste tako ali tako potrebovali za nadaljni izris kopalnice. Skratka, potrudite se, da je izmera čimbolj točen posnetek dejanskega stanja prostora. Če inštalacij ne boste premikali, morate za kakovostni izris kopalnice, ki sledi izmeri, locirati tudi pozicije inštalacij umivalnika, stranišča, tuša in kadi. 

    2.2 Izris kopalnice - tloris

    Ko je izmera pripravljena, se lahko lotite izrisa nove kopalnice. To pomeni, da v načrte, ki ste jih ročno ali s pomočjo programa v merilu narisali s pomočjo izmere, vstavite kopalniško opremo in definirate tloris kopalnice. Pri tem opozarjamo, da morate biti za izris kopalnice seznanjeni z dejanskimi dimenzijami posameznih kopalniških elemetov! Ker je izmera obstoječega stanja narisana v merilu, morate seveda tudi vse ostalo risati v merilu, to pa zahteva poznavanje dejanskih dimenzij. Za dimenzije elementov, ki sodijo v izris kopalnice, poglejte v tehnične liste izbranih elementov. To seveda pomeni, da morate že pred začetkom izrisa vedeti, katere vrste sanitarno opremo želite. Hkrati pa morate pred izbiro le-te narediti izmero kopalnice, saj ta pogojuje vgradne dimenzije, ki se skladajo z dimenzijami prostora. Ne moremo kupiti 250 cm dolge kadi, če ta na koncu sploh ne gre v prostor... 

    2.3 Kotiran izris kopalnice

    Ko imamo definiran tloris in prerez kopalnice z razporeditvijo sanitarne opreme, sledi kotiranje pozicij. To pomeni, da izvajalcem na izris kopalnice napišemo mere, da bodo opremo znali pravilno locirati. Pri tem moramo imeti v glavi standardne odmike, ki jih posamezni elementi potrebujejo, npr. koliko levo-desno od stranišča mora biti praznega prostora, da lahko nanj normalno sedemo, na kakšno višino pozicioniramo umivalnik, da ni ne prenizko, ne previsoko... Podatke o tem boste našli v gradbenih in arhitekturnih priročnikih in na internetu.

    2.4 Izris dekorja in ploščic

    Če ste res drzni, se lahko lotite tudi izrisa pogledov na vsako posamezno steno in vrišete način polaganja ploščic in dodatne dekorativne elemente. Izris kopalnice, obložene s ploščicami, ki morajo biti položene v posebnem vzorcu in podobno, zahteva izris ploščic, izris vsake ploščice posebej. Samo tako bo izvajalec vedel, kam gre katera ploščica in kako naj izgleda končni rezultat. Tako profesionalen izris kopalnice zahteva veliko dela in potrpljenja, je pa nujen za dober rezultat. Tukaj vam bo program za izris kopalnice prišel še kako prav. Če vam je ta del izrisa prezahteven, se raje odločite za preproste in enotne ploščice.

    Program za izris kopalnice
    Program za izris kopalnice omogoča natančnejšo risbo.

    3. Program za izris kopalnice

    Kopalnico si lahko izrišete sami, pri tem so vam na voljo brezplačni program za načrtovanje in izris kopalnic.
     
     
    Slabost tega je, da ste omejeni na ozek izbor elementov, ki vam jih izbrani program za izris kopalnice ponuja in da boste z učenjem in risanjem izgubili veliko svojega časa. Je pa lahko skica dobra orientacija za salon arhitekta ali izvajalca. Prav tako bo program za izris kopalnice vedno dal boljši izris, kot bi to bilo mogoče doseči prostoročno.

    4. Ali salon kopalnic ponuja izris?

    Kratek odgovor je: da, salon kopalnic ponuja tudi izris kopalnice. Načrtovanje in izris kopalnic v salonu bodo za vas večinoma naredili brezplačno, ali za manjšo kompenzacijo od 20-50€, ki jo bodo upoštevali kot avans, če se odločite za nakup. V salon kopalnic vzemite skico z merami. Na spletu si lahko že pogledate primere kopalnic ali pa to storite v salonu. Svetovalec vam bo svetoval in izrisal kopalnico z opremo in ploščicami ki jih ponujajo v salonu. Večinoma vsak salon kopalnic uporabljajo 3d program za izris kopalnic Visoft, tako da so rezultati zelo primerljivi. Slabost izrisa kopalnice v salonu je, da ga naredi prodajalec, ki ponavadi ni posebej usposobljen za oblikovanje prostora in da ste omejeni na prefabricirane elemente, ki jih salon kopalnic pač ponuja.

    5. Izris kopalnice pri arhitektu 

    Če bi radi iz svoje kopalnice resnično naredili nekaj več, vam svetujemo obisk arhitekta ali notranjega oblikovalca, ki bo zagotovil dober izris kopalnice in resnično znal izkoristiti prostor ter iskreno svetovati. Njegov interes namreč ni prodajati najdražje ploščice in čim več opreme. Čeprav vam bodo v salonu najverjetneje vse prekrili s ploščicami, sodobne kopalnice večinoma niso oblikovane tako. Arhitekt bo znal uravnotežiti površine iz ploščic in stene pobarvane s pralnimi barvami, kar ustvari veliko bolj topel in domač prostor. Z rešitvami po meri bo lahko izkoriščen vsak del kopalnice, z dobro načrtovano osvetlitvijo pa boste dobili kopalnico, ki se lahko primerja z wellnessom. Vsi arhitekti za izris uporabljajo 2d in 3d program za izris kopalnice, zato bodo načrti profesionalni in točni. In ne pozabite, dober dizajn je v detajlih!
     
    Izris kopalnice program
    Dobro izvedena kopalnica zahteva vestno načrtovan izris kopalnice.
     
    Strokovni članek 33460
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.5
    5

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    9.8
    3

    Nina Verglez s.p.


    9.3
    0

    NAINO d.o.o.


    10
    9

    WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane