Kopalnica: izris in program za izris kopalnice

  Članek je koristil že 23007+ uporabnikom
  Preden se lotimo prenove in izvedbe kopalnice, je nujno, da zasnujemo načrt, ki vsebuje izris kopalnice. Verjetno se sprašujete, ali je to res pomembno, ko pa vendar lahko navodila izvajalcem podajate kar na mestu. To močno odsvetujemo, saj se bo dobri izris kopalnice rešil marsikatero zagato in sistematično predvidel potek dela. Če želite ugotoviti, kateri program za izris kopalnice priporočamo in mnogo drugega, berite naprej..
  Strokovni članek 23007
  izris-kopalnice.jpg
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  1. Izris kopalnice in obstoječe inštalacije

  Izris kopalnice vedno temelji na predhodni analizi obstoječega stanja. Ugotoviti moramo, kakšno je stanje inštalacij, vodovoda, odtokov, električnih inštalcij v kopalnici in ali bo potrebna zamenjava. Od tega je lahko tudii odvisno, ali si pri zasnovi nove kopalnice lahko privoščimo popolno svobodo in se na obstoječe inštalacije ne oziramo, ali bo postavitev ostala enaka. Prestavitev inštalacij sicer načeloma ni problem in tudi ni največji strošek pri prenovi kopalnice. Če smo zadovoljni z razporeditvijo elementov in so inštalacije v dobrem stanju, potem si lahko prihranimo nekaj razbijanja, sicer pa naj ta majhen strošek ne bo razlog, da inštalacij ne prestavljamo. V slednjem primeru pride izris kopalnice še toliko bolj prav.
   

  2. Izris kopalnice v lastni režiji

  Če gre za manjši projekt in ste vsaj deloma seznanjeni s pravili tehničnega risanja, lahko izris kopalnice izvedete sami. Pomembno je, da ste seznanjeni z merili, saj je izris kopalnice vedno izris v nekem merilu, običajno v merilu 1:50 ali 1:20. Za izris kopalnice v programu ali na roke boste potrebovali: navadni ali laserski meter, svinčnik, papir, ravnilo in če se želite profesionalni izris tudi računalnik. Vsekakor predlagamo program za izris kopalnice, če ga le znate uporabljati. V nadaljevanju je izris kopalnice predstavljen po korakih, kakor si sledijo.

  2.1 Izmera kopalnice

  Potem ko ste dokumentirali in se seznanili z obstoječim stanjem ter določili vizijo nove kopalnice, sledi izmera. Tukaj je potrebna posebna natančnost, saj pravilna oz. nepravilna izmera močno vpliva na izris kopalnice. Izmerimo torej vse stene, morebitne zobove sten, preklade, višino prostora, pozicijo okenskih odprtin in njihovo velikost, zalome stropa... Mere zapisujemo na list, na kateerega priporačamo, da si te mere v merilu istočasno skicirate in tako sproti izrisuete tloris in prerez kopalnice. To lahko storite ročno ali v računalniškem programu. Tloris in prerez, torej obstoječe stanje prostora boste tako ali tako potrebovali za nadaljni izris kopalnice. Skratka, potrudite se, da je izmera čimbolj točen posnetek dejanskega stanja prostora. Če inštalacij ne boste premikali, morate za kakovostni izris kopalnice, ki sledi izmeri, locirati tudi pozicije inštalacij umivalnika, stranišča, tuša in kadi. 

  2.2 Izris kopalnice - tloris

  Ko je izmera pripravljena, se lahko lotite izrisa nove kopalnice. To pomeni, da v načrte, ki ste jih ročno ali s pomočjo programa v merilu narisali s pomočjo izmere, vstavite kopalniško opremo in definirate tloris kopalnice. Pri tem opozarjamo, da morate biti za izris kopalnice seznanjeni z dejanskimi dimenzijami posameznih kopalniških elemetov! Ker je izmera obstoječega stanja narisana v merilu, morate seveda tudi vse ostalo risati v merilu, to pa zahteva poznavanje dejanskih dimenzij. Za dimenzije elementov, ki sodijo v izris kopalnice, poglejte v tehnične liste izbranih elementov. To seveda pomeni, da morate že pred začetkom izrisa vedeti, katere vrste sanitarno opremo želite. Hkrati pa morate pred izbiro le-te narediti izmero kopalnice, saj ta pogojuje vgradne dimenzije, ki se skladajo z dimenzijami prostora. Ne moremo kupiti 250 cm dolge kadi, če ta na koncu sploh ne gre v prostor... 

  2.3 Kotiran izris kopalnice

  Ko imamo definiran tloris in prerez kopalnice z razporeditvijo sanitarne opreme, sledi kotiranje pozicij. To pomeni, da izvajalcem na izris kopalnice napišemo mere, da bodo opremo znali pravilno locirati. Pri tem moramo imeti v glavi standardne odmike, ki jih posamezni elementi potrebujejo, npr. koliko levo-desno od stranišča mora biti praznega prostora, da lahko nanj normalno sedemo, na kakšno višino pozicioniramo umivalnik, da ni ne prenizko, ne previsoko... Podatke o tem boste našli v gradbenih in arhitekturnih priročnikih in na internetu.
   

  2.4 Izris dekorja in ploščic

  Če ste res drzni, se lahko lotite tudi izrisa pogledov na vsako posamezno steno in vrišete način polaganja ploščic in dodatne dekorativne elemente. Izris kopalnice, obložene s ploščicami, ki morajo biti položene v posebnem vzorcu in podobno, zahteva izris ploščic, izris vsake ploščice posebej. Samo tako bo izvajalec vedel, kam gre katera ploščica in kako naj izgleda končni rezultat. Tako profesionalen izris kopalnice zahteva veliko dela in potrpljenja, je pa nujen za dober rezultat. Tukaj vam bo program za izris kopalnice prišel še kako prav. Če vam je ta del izrisa prezahteven, se raje odločite za preproste in enotne ploščice.

  Program za izris kopalnice
  Program za izris kopalnice omogoča natančnejšo risbo.

  3. Program za izris kopalnice

  Kopalnico si lahko izrišete sami, pri tem so vam na voljo brezplačni program za načrtovanje in izris kopalnic.
   
   
  Slabost tega je, da ste omejeni na ozek izbor elementov, ki vam jih izbrani program za izris kopalnice ponuja in da boste z učenjem in risanjem izgubili veliko svojega časa. Je pa lahko skica dobra orientacija za salon arhitekta ali izvajalca. Prav tako bo program za izris kopalnice vedno dal boljši izris, kot bi to bilo mogoče doseči prostoročno.

  4. Ali salon kopalnic ponuja izris?

  Kratek odgovor je: da, salon kopalnic ponuja tudi izris kopalnice. Načrtovanje in izris kopalnic v salonu bodo za vas večinoma naredili brezplačno, ali za manjšo kompenzacijo od 20-50€, ki jo bodo upoštevali kot avans, če se odločite za nakup. V salon kopalnic vzemite skico z merami. Na spletu si lahko že pogledate primere kopalnic ali pa to storite v salonu. Svetovalec vam bo svetoval in izrisal kopalnico z opremo in ploščicami ki jih ponujajo v salonu. Večinoma vsak salon kopalnic uporabljajo 3d program za izris kopalnic Visoft, tako da so rezultati zelo primerljivi. Slabost izrisa kopalnice v salonu je, da ga naredi prodajalec, ki ponavadi ni posebej usposobljen za oblikovanje prostora in da ste omejeni na prefabricirane elemente, ki jih salon kopalnic pač ponuja.

  5. Izris kopalnice pri arhitektu 

  Če bi radi iz svoje kopalnice resnično naredili nekaj več, vam svetujemo obisk arhitekta ali notranjega oblikovalca, ki bo zagotovil dober izris kopalnice in resnično znal izkoristiti prostor ter iskreno svetovati. Njegov interes namreč ni prodajati najdražje ploščice in čim več opreme. Čeprav vam bodo v salonu najverjetneje vse prekrili s ploščicami, sodobne kopalnice večinoma niso oblikovane tako. Arhitekt bo znal uravnotežiti površine iz ploščic in stene pobarvane s pralnimi barvami, kar ustvari veliko bolj topel in domač prostor. Z rešitvami po meri bo lahko izkoriščen vsak del kopalnice, z dobro načrtovano osvetlitvijo pa boste dobili kopalnico, ki se lahko primerja z wellnessom. Vsi arhitekti za izris uporabljajo 2d in 3d program za izris kopalnice, zato bodo načrti profesionalni in točni. In ne pozabite, dober dizajn je v detajlih!
   
  Izris kopalnice program
  Dobro izvedena kopalnica zahteva vestno načrtovan izris kopalnice.
   
  Strokovni članek 23007
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Ideje za urejen dom

  Revija s svežimi idejami in nasveti naših avtorjev za urejanje doma.

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE
  8.7
  0

  PROAMBIENT d.o.o.

  Ulica Milojke Štrukelj 56, 5250 Solkan
  9
  2

  ambientSara, Sara Starkež Šinkovec s.p.

  Rovte 44B, 1373 Rovte
  9.2
  0

  ARHIMODUL, arhitektura, oblikovanje, svetovanje, Nina Grm s.p.

  Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana
  10
  6

  Juma d.o.o.

  Legen 121a, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
  8.6
  1

  Primaforma d.o.o.

  Za mostičkom 23, 1357 Notranje Gorice
  9.3
  1

  Hiša arhitekture Gregor Petrovič s.p.

  K Roku 143, 8000 Novo mesto
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE?

  preureditev hiše
  notranja oprema stanovanja
  preureditev lokala
  3D vizualizacije
  študija barv interierja
  postavitev pohištva
  načrt pohištva
  popis za notranjo opremo
  renderji prenove
  notranja oprema
  biro za notranje oblikovanje
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane