Za področje

  Notranja oprema predsobe

  Članek je koristil že 8906+ uporabnikom
  Predsoba, vetrolov, predprostor, hodnik. Poimenovanj za predsobo je več, uradno ime pa ne obstaja. Skupno vsem imenom je prostor, ki služi prihodom in odhodom ter z njima povezanimi dejavnostmi, kot so obuvanje, preoblačenje, odlaganje stvari in sprejemanje gostov. V nadaljevanju si preberite kakšne zakonitosti veljajo pri opremljanju predsobe, kaj je dobro upoštevati ter kakšne so smernice oblikovanja predsobe oz. predprostora hiše.
  Strokovni članek 8906
  Predsoba naj bo dovolj prostorna za umestitev različne notranje opreme
  Imamo kar 507 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  1. NOTRANJA OPREMA IN RAZPOREDITEV V PREDSOBI
  Problem utesnjenosti predsobe
  V večini tlorisov in zasnove notranjih prostorov hiše je velikokrat moč opaziti premajhni vhodni del. Predsobe oz. predprostori so reprezentirani kot nujni del hiše in nič več kot to, zato se jim pogostokrat namenja premalo pozornosti. V običajni enodružinski hiši s 4 člani družine v večini primerov primanjkuje prostora za dejavnosti vseh članov naenkrat. V primeru, da je predsoba majhna in utesnjena, je prostora komaj za dva, kaj šele za celotno družino.

  Obvezna notranja oprema predsobe
  Pomemben del predsobe so prav tako odlagalne in shranjevalne površine, ki zavzamejo še dodatni prostor, zato mora biti predsoba dovolj prostorna. Garderobna omara sodi med t.i. obvezno notranjo opremo predprostora, v katero se shranjujejo in odlagajo razne stvari kot so čevlji, jakne, šali, rokavice in podobno. Poleg garderobne omare je obvezni del opreme še obešalnik, kamor se obesijo oblačila gostov in stojalo za dežnike. Če pa se najde še prostor za ogledalo in majhno sedišče, ki nam olajša obuvanje, je predprostor v celoti popolnoma opremljen.

  Razporeditev notranje opreme v predsobi
  Razporeditev notranje opreme predsobe je odvisna od dimenzij in oblike prostora, za idealno rešitev se smatra velika (vgradna) garderobna omara, s katero zapolnimo celotno dolžino stene. Ogledalo lahko obesimo na nasprotno stran garderobne omare, prav tako manjšo polico. Stojalo oz. koš za dežnike in obešalnik se naj nahajata poleg vrat, majhen stol ali tabure pa je naj nekoliko odmaknjen od vhodnih vrat.

  2. VRSTE NOTRANJE OPREME PREDSOBE
  GARDEROBNA OMARA
  Velika garderobna omara je nepogrešljiv kos opreme predsobe. Ob zadostnih dimenzijah predsobe, si lahko omislimo idealno walk-in garderobno omaro z drsnimi vrati, kjer je dovolj prostora še za športne torbe, nahrbtnike, čelade, potovalke, otroški voziček in podobno. V primeru, da stojalo za dežnike ali obešalniki kazijo predsobo, jih lahko brez problema namestimo znotraj garderobne omare.

  Drsna vrata garderobne omare
  Za odpiranje in zapiranje garderobnih omar se najbolj priporočajo drsna vrata, ki ne zavzemajo prostora v že tako utesnjenem prostoru kot je predsoba. Garderobna omara z drsnimi vrati naj ima nekoliko večjo globino kot klasične omare zaradi shranjevanja večjih kosov oblačil. Priporoča se globina vsaj 70 cm. Krila drsnih vrat naj bodo široka vsaj 80 cm. Najbolj elegantno izpadejo drsna vrata, ki so v stanju zaprtosti garderobne omare v isti ravnini. Ta vrsta drsnih vrat je montirana na korpus omare in tako ne vsebuje zgornjih vodil, ki so običajno značilna za garderobne omare. Za elegantnejšo izvedbo drsnih vrat velja tista, pri kateri so drsna vrata obešena na strop, brez talnih vodil.

  Tekstilna zavesa
  Ko nam zares primanjkuje prostora, smo primorani namesto drsnih vrat, izbrati tekstilno zaveso. Prednost tekstilne zavese se kaže v večji preglednosti omare, saj jo lahko naenkrat odpremo skoraj celo, medtem ko nam sistem drsnih vrat omogoča odpiranje le enega dela garderobne omare.

  Ločevanje, sortiranje stvari v garderobni opremi
  Ravno zaradi tega je izredno pomembno, da en del omare namenimo shranjevanju čevljev, drugega pa oblačilom. Tako ob odpiranju ne bo prišlo do težav in zmedenosti glede razporeditve stvari. V primeru, da je globina omare enotna, lahko čevlje shranjujemo v dve vrsti, najbolj se priporočajo izvlečne police.

  SEDIŠČE
  Sedišče sodi med dobrodošel kos notranje opreme predsobe, namen katerega ni le sedenje ob obuvanju temveč služi tudi kot odlagalna površina.

  Klop
  V primeru nekoliko prostornejšega prostora lahko predsobo opremimo s klopjo, ki jo lahko uporabljamo kot sedišče in odlagališče hkrati. Tudi klop je lahko sodoben in eleganten kos opreme doma. Sodobna klop lahko v nižjem delu vsebuje dodatno polico za odlaganje čevljev in sobnih copatov. V nekaterih primerih je lahko klop povezana s steno za obešanje in ogledalom, predalniki za ključe in ostale stvari ter polico za čevlje in copate. Vsi elementi tako delujejo kot zaključena, komponirana enota.

  Tabure, stol
  Tabure, ki je lahko raznih oblik od pravokotnika, kroga ali kvadrata, vsekakor zavzame manj prostora kot klop. Če v predsobi zares primanjkuje prostora, se priporoča tabure elipsaste oblike, ki je lahko nekoliko daljši in bolj ozek. Za tabureje se najpogosteje uporablja usnje ali blago, izključena pa nista niti plastika in les. Nekatere izvedbe taburejev vsebujejo pokrove, votle prostore in luknje, kamor lahko pospravimo recimo copate.

  Namesto tabureja si v predsobi lahko omislimo majhen stol, fotelj ali drugi manjši sedež, ki bo vsekakor popestril predsobo in postal funkcionalen dodatni kos opreme.

  OGLEDALO
  Poleg sedišča sodi med dobrodošel element predsobe tudi ogledalo, kamor se običajno pogledamo ob odhodu. Če je dovolj prostora je pomembno, da si privoščimo ogledalo čim večjih dimenzij, ki nas prikaže od glave do pete. Lastnost zrcal je ta, da odsevajo druge predmete, zato je pred samo namestitvijo potreben tehten razmislek o pravilni poziciji ogledala, da ne bi prišlo do morebitnih neželenih pogledov. Osnovno pravilo za majhne predsobe je takšna postavitev ogledala, da bo le-to še bolj optično povečalo celotni prostor.

  Glede ogledal je na voljo veliko različnih oblik, dimenzij in okvirjev. Po želji pa si lahko omislimo ogledalo brez okvirjev, ki se bo zlilo z opremo. Najpreprostejša izbira za ogledalo je takšno, ki ga zalepimo na steno z močnim dvostranskim lepilnim trakom. Absolutno ni pogoj, da je ogledalo pravokotne oblike, saj si po želji lahko omislimo ogledalo okrogle, kvadratne, ovalne ali kakšne druge oblike, kjer se s pomočjo posameznih steklenih delov lotimo sestavljanja raznih kompozicij.

  3. CENA NOTRANJE OPREME V PREDSOBI
  Garderobna omara
  Cene garderobnih omar so odvisne od marsikaterih dejavnikov, kamor sodijo, dimenzije, način odpiranja, število predalov in odlagalnih površin, materiala, načina vgradnje omare, od proizvajalca notranje opreme in drugih dejavnikov.

  Razpon cen je ogromen, za najcenejšo izvedbo garderobne omare boste odšteli približno 200€, cene pa lahko dosežejo tudi vrednost 1000€, odvisno od materiala, dimenzij, načina odpiranja, dodatnih odlagalnih površin,polic ter drugih elementov, proizvajalca in podobno.

  Sedišče
  Cena klopi in taburejev je odvisna od dimenzij, materiala, dodatnih shranjevalnih površin, proizvajalca notranje opreme in podobno.

  Za najcenejši plastični tabure boste odšteli približno 20€, cene za tabure iz blaga ali usnja pa se gibljejo okrog 60€.

  Drugačne so cene za klopi, ki se začnejo pri približno 60€ in segajo tudi do 400€, odvisno od materiala, dimenzij, dodatnih polic za čevlje in podobno.

  Ogledalo
  Cene za ogledalo se gibljejo od 30-100€, odvisno od dimenzij ogledala, oblike stekla, materiala okvirja, pritrjevanja, dodatnih luči, proizvajalca notranje opreme in podobno.

  Stojalo/koš za dežnike
  Za koš za dežnike se cene gibljejo od 10-50€, nekatere variante so lahko tudi dražje, vse pa je odvisno od dimenzij koša, uporabljenega materiala in proizvajalca.

  Opomba: v cene je vključen DDV!
  Primer predsobe z vgradno omaro, obešalnikom, sediščem in košem za dežnike
  Primer predsobe z vgradno omaro, obešalnikom, sediščem in košem za dežnike


  Strokovni članek 8906
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 507 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 507 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 507 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
  10
  1

  SKALA Nina Skalič s.p.


  10
  0

  Artwood d.o.o.


  10
  2

  ZRAKER, prezračevalni sistemi, d.o.o.


  9.3
  0

  Bazaarhitektura d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje NOTRANJE OBLIKOVANJE?

 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane