Za področje

  Notranji oblikovalec - cena za notranje oblikovanje

  Kakšna je cena notranjega oblikovanja? Želite polepšati notranjost vaše hiše ali stanovanja pa ne vese koliko to stane? Cena oblikovanja notranjega prostora je odvisna od velikosti prostora, obsega potrebnih izvedenih del, števila pripravljenih vizualizacij določenega prostora in od števila različnih predlogov interierja. Po meri oblikovano pohištvo lahko močno podraži oblikovanje, vendar bodo prostori popolnoma izkoriščeni in estetsko dovršeni. Za osnovno oblikovanje interierja boste odšteli od 250 EUR naprej, vendar je takšno oblikovanje zelo osnovno. Za kakovostni projekt oblikovanja notranjega prostora, z dobrimi načrti, 3D prikazi bodočega prostora in svetovanji, boste odšteli od 500 EUR naprej. Ne glede na ceno, se izbor notranjega oblikovalca priporoča, še posebej če hočemo kakovostno prenovo prostora, v katerem se bomo počutili udobno. Na izberite najnižje cene. Naročite 3D poglede - renderje, za boljšo predstavo. Naj vam arhitekt, ki je narisal načrte hiše, pomaga tudi pri izvedbi notranje opreme.

  Komu zaupati notranje oblikovanje? Uporabite obrazec spodaj in pošljite povpraševanje ustreznim in ocenjenim notranjim oblikovalcem v vaši okolici. Brezplačno in nezavezujoče!

  Hitro povpraševanje - enostavno in brezplačno do dobrih mojstrov!
  Pošlji povpraševanje

  Cena notranje opreme stanovanja


  Cena načrta notranjega oblikovanja. Projekt notranje opreme hiše ali stanovanja, ki obsega izmero obstoječega stanja, tloris notranje opreme, katalog materialov in načrti za izvedbo opreme po meri za opremo stanovanja ali hiše.

  1200.00 €/kos

  MINIMALNA CENA
  4800.00 €/kos

  SREDNJA CENA
  24000.00 €/kos

  NAJVIŠJA CENA
  Želim ponudbo izvajalcev

  Vodič po povprečnih cenah: Notranje oblikovanje (2024)

  vaša količina

  enota

  Okvirna cena

  vaša cena

  Idejna zasnova

  Tlorisna razporeditev gradbenih elementov in osnovna postavitev opreme, skupaj s prerezi z vsaj tremi iteracijami, narejena na podlagi projektne naloge naročnika.


  m2

  €/m2

  Idejni izris stanovanja

  Cena idejnega izrisa stanovanja. Cena za idejni izris stanovanja, skupaj s tlorisi in prerezi 1:100 in postavitvijo pohištva.


  m2

  €/m2

  Izmera obstoječega stanja

  Izmera obstoječega stanja in izris, skupaj s fotografijami ključnih detajlov. Ugotavljanje sestave sten in stropov ter pozicije inštalacij.


  m2

  €/m2

  Projekt za izvedbo

  Projekt za izvedbo, ki vsebuje načrte arhitekture in pozicije gradbenih elementov, načrte opreme z detajli in delavniškimi načrti, popisom gradbeno obrtniških del, gradbenih konstrukcij, projekta električnih inštalacij, razsvetljave in projekta strojnih inštalacij.


  m2

  €/m2

  Vodenje projekta

  Inženiring, ki vsebuje pridobivanje in analizo ponudb ter izbiro izvajalcev, koordinacijo izvajalcev na gradbišču, sledenje pogojem in rokom izvedbe ter stalni nadzor nad izvedbo.


  % vrednosti

  €/% vrednosti

  Okvirna cena
  Pošlji povpraševanje >

  Kako so Vam koristile te informacije?

  Notranje oblikovanje - vse kar morate vedeti

  1. Moderna notranja oprema in notranji interier  - kaj morate vedeti?

  Ste se naveličali starega izgleda stanovanja, imate neizrabljeno podstrešje ali pa prostori preprosto ne ustrezajo več sodobnim bivalnim standardom? Notranje oblikovanje prostorov bo povrnilo funkcionalnost in privlačnost vašemu stanovanju. Vseeno pa je pred prenovo potrebno poznati gradbene in estetske možnosti, pri čemer vam lahko pomaga arhitekt za notranjo opremo. Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših napotkov, predno se lotite obnove stanovanja.

  notranje-oblikovanje.jpg
  Z izkušenim notranjim oblikovalcem, bo vaš prenovljeni dom presegel pričakovanja.

  2. Notranji oblikovalec, ki pozna vaše želje

  Pred očmi imate sanjsko stanovanje, sedaj pa potrebujete le še dobrega notranjega oblikovalca … a kako ga poiskati? Vsaka prenova stanovanj je unikaten projekt. Seveda ne škodi, če si že vnaprej pogledate prejšnje projekte arhitekta in mnenja strank, vendar podrobnosti vašega projekta ne boste poznali, dokler vam oblikovalec ne pripravi prve idejne skice in ocene stroškov. Za primerjavo za ponudbe vedno zaprosite več izvajalcev. Na Mojmojster boste našli obsežen seznam preverjenih notranjih oblikovalcev.

  Vsak arhitekt za notranjo opremo ima svoj stil in se zna bolj ali manj prilagoditi vašim željam. Preden podpišete pogodbo, se z notranjimi oblikovalci dobite vsaj enkrat v živo, da ocenite, kako se ujemate v okusu, pričakovanjih in poslovnih praksah. To bo tudi priložnost za oblikovalca, da bolje spozna vas in vaše želje, zato s seboj prinesite čim več skic, fotografij, katalogov in drugega materiala.

  2.1 Notranje oblikovanje, cena storitve

  Koliko pa stane notranji oblikovalec? Cena se močno razlikuje od izvajalca do izvajalce, obračunana pa je lahko na dva načina: kot urna postavka ali na kvadratni meter projekta. Znak dobrega oblikovalca je tudi temeljit predračun s podrobnim seznamom predvidenih del,materialov in stroškov. Da boste s prenovo stanovanja resnično zadovoljni, je pomembna tudi sprotna komunikacija med potekom prenove. Koliko stane notranje oblikovanje? Cena se razteza vse od 500 EUR za manjše projekte pa vse do 4000 EUR in več za vrhunske prenove.

  3. Notranje oblikovanje prostorov

  3.1 Prenova stanovanja

  Življenjska doba hiše je okoli 100 let pa vendar se materiali v prostorih obrabijo veliko hitreje ali pa spremeni naš okus. V tem trenutku je čas zrel za prenovo interierja. Tega se lahko lotite na različne načine. Za osvežitev videza bo mogoče dovolj le nov belež in nekaj novega pohištva. Kompletna adaptacija stanovanja na drugi strani pa je kompleksen in drag projekt, saj zajema dela kot so: rušenje predelnih sten, odstranjevanje starega materiala, zamenjava inštalacij, prenova kopalnice, prenova kuhinje, montažo pohištva ipd.

  Vse se začne pri načrtu prenove. Cena je odvisna od posameznega arhitekta praviloma pa se giblje okoli 500 EUR. Vse to je mačji kašelj v primerjavi s 400 - 700 EUR/m2 za prenovo stanovanja na ključ, ki lahko traja tudi do 3 mesece.

  3.2 Adaptirajte mansardno stanovanje

  Podstrešno stanovanje je nekoč veljalo za manj kvalitetno in neprimerno. To se je do danes krepko obrnilo na glavo oz. na streho. Zaradi dviga cen nepremičnin, pomanjkanja prostora v mestih pa tudi zaradi večjega dostopa do zraka in svetlobe, so mansardna stanovanja vse bolj priljubljena. Zaradi posebne oblike pa ima adaptacija mansarde nekaj posebnosti. Poševen strop je najprej potrebno dobro izolirati in zapreti s knauf ploščami. Za primerno svetlobo vgradite dovoljšnje število strešnih oken, za optimalni izkoristek pa potrebujete tudi pohištvo po meri. S tem boste zagotovili maksimalno uporabnost kuhinje, poleg tega pa lahko vse nizke, nepravokotne in sicer neuporabne kotičke, izkoristite za shranjevanje.

  3.3 Pohištvo po meri

  Za optimalen izkoristek prostora in popolnoma skladen izgled, si je dobro omisliti pohištvo po meri. Pri mizarju lahko naročite posamezne kose ali pa se z notranjim oblikovalcem dogovorite za popolnoma unikatno stanovanje. Pohištvo po meri je še posebej primerno za majhne prostore nepravilnih obliko kot so: mansarde po meri, stopnice po meri, omare po meri itd. Za poseben učinek lahko naročite tudi izdelavo posameznih kosov kot so pisalne mize po meri, stoli po meri, postelje po meri, vrata po meri itd.

  4. Kako poteka notranje oblikovanje prostorov?

  Kako idealno stanovanje iz vaše glave preliti v realnost? Notranje oblikovanje prostorov zajema več faz, s katerimi se zagotovi maksimalna kvaliteta ideje in izvedbe. Pa poglejmo:

  4.1 Izmera prostorov

  Notranji oblikovalec mora najprej izmeriti in preveriti obstoječe stanje prostorov. Opravi se natančna izmera na podlagi katere arhitekt izriše skico stanovanja. Oblikovalec bo popisal tudi vse posebnosti, nevarnosti in možnosti za nadaljnje oblikovanje.

  4.2 Vaše želje za izgled prostora

  Ko boste izbrali zaželenega arhitekta za notranje oblikovanje, čim bolj podrobno opišite svoje želje, pričakovanja, predvsem pa budžet, ki ga imate na razpolago. Veliko je odvisno tudi od vašega življenjskega stila, pričakovanj za prihodnost, hobijev, otrok, domačih ljubljenčkov in drugih posebnosti. Na več sestankih z oblikovalcem boste na podlagi variacij in vzorcev, ki jih je pripravil, izbrali razporeditev prostorov, položaj in videz pohištva, barve sten, ter druge materiale in dekor.

  4.3 Notranje opremljanje in pohištvo po meri

  Poleg izgleda, bo profesionalni oblikovalec upošteval tudi funkcionalnost prostora. Kakšna je povezava med kuhinjo in jedilnico? Ali prostori omogočajo dovolj zasebnosti? Kam boste pospravljali čevlje? To so le nekatera izmed milijon vprašanj, ki jih je potrebno upoštevati. Najprej se zagotovi funkcionalnost celotnega stanovanja. V ta namen se predvidijo rušitve določenih predelnih sten, nova vrata, prezidave in drugi posegi. Za preboj ali rušitev nosilnih sten obvezno potrebujete izračun inženirja statike in gradbeno dovoljenje. Sledi funkcionalnost posameznih prostorov, s skrbnim umeščanjem pohištva. V kolikor to dopuščajo finančna sredstva, se načrtuje tudi pohištvo po meri, ki omogoča maksimalni izkoristek prostora.

  4.4 Barve sten

  Barva sten ima velik vpliv na počutje v prostoru. Svetli odtenki prostor na videz povečajo, temni pa ga zmanjšajo. Tako lahko na videz spreminjate širino, dolžino in višino prostora. Prav tako barva vpliva na občutek toplote. Hladne barve prostor navidezno ohladijo, tople barve pa ga ogrejejo. V stanovanju se izogibajte prostorom z nasičenimi barvami ali pa z njo okrasite le eno steno. Z belimi stenami ali nežnimi pastelnimi odtenki boste težko zgrešili. Za resnično moderen in urejen videz barve izberite tako, da se bodo ujemale s talnimi oblogami, pohištvom in drugimi elementi.

  4.5 Izris stanovanja

  Na podlagi zbranih informacij vam bo arhitekt pripravil izris stanovanja, ki se bo tesno prilegal vašim pričakovanjem. S pomočjo dvodimenzionalnih in 3d izrisov si boste lažje predstavljali končni izgled prostora. Izris stanovanja, izris kopalnice ali izris kuhinje seveda nekaj stane, vendar vam toplo priporočamo, da tega koraka ne izpuščate, saj omogoča najboljši približek končnemu stanju in najboljšo metodo za prilagajanje načrtov vašim željam. Ko boste s končnim izdelkom zadovoljni, bo arhitekt na podlagi izrisov pripravil končne načrte.

  4.6 Načrt stanovanja

  Sedaj je čas za izris finalnega načrta stanovanja. Idejna mapa vsebuje vse potrebne načrte, skice, detajle, materiale, načrt razsvetljave in 3d prikaze na podlagi katerih lahko izvajalci izvedejo prenovo stanovanja. Priloženo je tudi tehnično poročilo in načrti za posamezne unikatne kose pohištva za mizarja.

  4.7 Pomoč pri prenovi stanovanja

  Če se s prenovo stanovanja srečujete prvič ali če preprosto nimate časa, priporočamo, da arhitekta najamete tudi za koordinacijo prenove. Številni notranji oblikovalci imajo tudi svoje preverjene izvajalce, zato lahko jamčijo za kvaliteto izvedenih del. Na ta način bodo dela izvedena v najkrajšem možnem času. Oblikovalec vam lahko pomaga tudi pri izbiri pohištva po salonih.

  5. Moderno stanovanje - stili in trendi

  5.1 Barve za stene

  Moderne barve sten močno vplivajo na počutje v stanovanju. Svetli prostori toplih barv prostor poživijo, medtem ko temnejši hladni odtenki pomirjajo. Prava kombinacija barv za stene ni enostavna, zato se obrnite na notranjega oblikovalca, ki bo pripravil več različic. Pri ogledovanju 3d izrisov in barvnih vzorcev bodite pazljivi, saj lahko barva v realnem prostoru učinkuje popolnoma drugače, kot na računalniškem zaslonu ali na majhnem vzorcu.

  5.1.1 Barve sten v kopalnici

  Kopalnica je eden najintimnejših prostorov, zato je zelo pomembno, da se v njej počutimo sproščeno in umirjeno. Izogibajte se kakršnikoli kričeči ali nasičeni barvi. Prav tako ni priporočljiva popolnoma bela kopalnice, saj se boste v njej počutili izpostavljene. Najboljši so nežni pastelni odtenki. Tople barve vas bodo pogrele, nežne hladne barve pa še dodatno umirile.

  5.1.2 Barve sten v spalnici

  Spalnica je prostor počitka, zato naj bodo barve sten v spalnici nežnih odtenkov. Možni so tudi temnejše barve oz. materiali, ki prostor na videz zmanjšajo in zatemnijo. V takšnem udobnem kotičku boste z lahkoto zaspali.

  5.1.3 Barve sten v dnevni sobi

  V dnevni sobi preživimo večino dneva. Izbirajte vesele tople barve, ki nas navdajo z energijo. S pastelnimi barvami lahko prepleskamo celotno sobo, če se odločite za intenzivne barve ali teksture pa ne barvajte več kot ene stene.

  5.1.4 Barve sten v kuhinji

  Če radi sukate kuhalnico in se predajate raziskovanju dišav in okusov, boste prostor gotovo hoteli začiniti tudi s pravo barvo. Dobro se obnese kombinacija med umirjenimi in živimi barvami, vendar ne pretiravajte. Če bodo žive barve kuhinjski elementi izberite umirjeno barvo za stene. Če pa bo kuhinjsko pohištvo zelo monotono pa si vsekakor dajte duška z živimi barvami sten, vzorci ali celo s foto tapetami.

  5.2 Stilsko pohištvo po meri

  V sodobne domove se ponovno vrača rustikalno stilsko pohištvo, ki moderno pohištvo postavlja v kontrast. Sodobni trendi raziskujejo ravnovesje med minimalizmom in okrasjem, med lahkotnim in težkim, grobim in gladkim. Nikakor ne zavrzite pohištva vaših babic in dedkov, saj ga lahko ponovno vključite v prostor. Če originalnega pohištva ni pri roki pa lahko naročite tudi stilsko pohištvo po meri.

  5.3 Sobne rastline

  Sobne rastline v prostor prinašajo številne prednosti: čistijo zrak, prostor hladijo, hkrati pa pomirjujoče vplivajo na počutje. So odlična alternativa, kadar nimate na voljo vrta ali vsaj ozelenjenega balkona. Vendar vsaka rastlina ni primerna. Notranje rastline morajo dobro uspevati na malo svetlobe. Če nimate veliko časa skrbeti za rastline priporočamo nezahtevne sobne rastline, ki rastejo počasi, uspevajo v nerodovitni zemlji in na splošno niso občutljive. Popularne zelene sobne rastline so fikus, monstera, kroton, filodendron, potos, sanseverija, juka in številne druge džungelske, polpuščavske in puščavske rastline.

  5.4 Odprti tloris

  Za sodobno notranje oblikovanje so značilni veliki in medsebojno povezani prostori. Prenova stanovanja tako velikokrat vključuje tudi rušenje predelnih sten in izdelavo prebojev skozi nosilne stene. Pri tem nujno upoštevajte uradno mnenje inženirja statike. Z odprtim prostorom bodo prostori veliko bolj svetli in navidezno večji, vi pa boste v novi prostornosti lažje zadihali.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?
  Potrebujete ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit?
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Mojmojster.net, pomagamo pri oceni investicije in izboru izvajalca za vaš Dom  Želim ponudbo izvajalcev
  Zadnja povpraševanja

  Notranje oblikovanje kuhinje z dnevno sobo

  Pozdravljeni.


  Iščem predlog prenove prostora (kuhinja ostane takšna kot je) v katerem se nahaja kuhinja in dnevni prostor gre za prostor velik 18m2. Kuhinja ostane, želim da se izriše postavitev kavča, TV, jedilne mize in stolov. Ravno tako bi želela imitacijo lesenih tramov.

  Hvala, lp 315 € do 525 €

  ........

  Idejna zasnova stanovanja

  Pozdravljeni.

  Potrebovala bi idejne zasnove, kako urediti sistem vgradnih omar med spalnico in hodnikom. V planu imam, da bi se odstranila predelna stena med spalnico in hodnikom, ter da bi se namesto tega naredile vgradne omare skupaj z vrati. Poleg tega pa bi potrebovala še nasvet glede razporeditve elementov v kopalnici, saj je trenutno kopalnica razdeljena na dva prostora. Podrli bi predelne stene in naredili en večji prostor.

  Hvala ,lp 630 € do 1050 €

  ........

  Notranje oblikovanje kuhinje

  Pozdravljeni.

  Prostor, v katerem je sedaj kuhinja je pred časom bil dnevni prostor, ki bi ga rada opremila tako, da bi nudil oboje: kuhinjski del in prostor za oddih; ni pa veliko prostora, okrog 20m2.

  Hvala, lp 450 € do 750 €

  ........

  Želim ponudbo izvajalcev

  Cena, Idejna zasnova prenove stanovanja, 73 m2
  Notranje oblikovanje, Kranj

  1080 € do 1800 €

  Cena, Notranjega oblikovalca, ki bi oblikoval in vizualiziral prenovo hiše., 120 m2
  Notranje oblikovanje, Bistrica ob Sotli

  2700 € do 4500 €

  Cena, Notranje oblikovanje, 100 m2
  Notranje oblikovanje, Maribor

  4320 € do 7200 €

  Cena, Idejna zasnova mansarde, 100m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  1620 € do 2700 €

  Cena, Izris kopalnice, Po opisu
  Notranje oblikovanje, Izola

  270 € do 450 €

  Cena, Notranji arhitekt za novogradnjo, 130 m2
  Notranje oblikovanje, Murska Sobota

  4320 € do 7200 €

  Cena, Izbira interierjev in barv, 80 m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana - Šentvid

  1350 € do 2250 €

  Cena, Nacrt opreme sob, 80m2
  Notranje oblikovanje, Trzin

  612 € do 1020 €

  Cena, Notranje oblikovanje, razporeditev pohištva in osvetlitv…, 183 m2
  Notranje oblikovanje, Velenje

  900 € do 1500 €

  Cena, Oblikovanje notranjih prostorov v novogradnji, 50 m2
  Notranje oblikovanje, Velika Nedelja

  810 € do 1350 €

  Cena, Notranje oblikovanje zemljanke, 4-10m2
  Notranje oblikovanje, Polzela

  1350 € do 2250 €

  Cena, Dizajn dveh prostorov, 30 m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  1350 € do 2250 €

  Cena, Notranje oblikovanje, 26 m2 kopalnica, kuhinja z dnevno sobo
  Notranje oblikovanje, Maribor

  270 € do 450 €

  Cena, Notranji design in inženiring izvedbe, 150 m2
  Notranje oblikovanje, Novo mesto

  1350 € do 2250 €

  Cena, Notranje oblikovanje pritlične hise, po opisu
  Notranje oblikovanje, Murska Sobota

  1350 € do 2250 €

  Cena, Idejni izris pohištva in načrtov za mizarja, 130m2
  Notranje oblikovanje, Maribor

  810 € do 1350 €

  Cena, Načrt notranjega oblikovanja, 180 m2
  Notranje oblikovanje, Maribor

  1800 € do 3000 €

  Cena, Notranje oblikovanje hiše na Pagu, 134 m2
  Notranje oblikovanje, Trebnje

  1080 € do 1800 €

  Cena, Notranje oblikovanje stanovanja, 60 m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  900 € do 1500 €

  Cena, Notranji design, predvsem kopalnice, 144 m2
  Notranje oblikovanje, Maribor

  1080 € do 1800 €

  Cena, Izris nove kopalnice, 5,5
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  1350 € do 2250 €

  Cena, Izris mansardnega stanovanja, 80
  Notranje oblikovanje, Pišece

  1080 € do 1800 €

  Cena, Notranje opremljanje in oblikovanje prostorov za novo gradjo, 206 m2
  Notranje oblikovanje, Nova Gorica

  1350 € do 2250 €

  Cena, Oprema moderne hiše, Po opisu
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  306 € do 510 €

  Cena, Notranje oblikovanje pri prenovi, 120m2
  Notranje oblikovanje, Laško

  630 € do 1050 €

  Cena, Oblikovanje kuhinje in dnevne sobe, Po opisu
  Notranje oblikovanje, Medvode

  630 € do 1050 €

  Cena, Renovacija stanovanja, 75 m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  900 € do 1500 €

  Cena, Idejna zasnova notranjosti novogradnje, 160m2
  Notranje oblikovanje, Trebnje

  2520 € do 4200 €

  Cena, Vizualizacija notranjih prostorov hiše, 180m2 neto
  Notranje oblikovanje, Slovenske Konjice

  2700 € do 4500 €

  Cena, Idejni izris stanovanja za popolno prenovo, 73,30
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  1080 € do 1800 €

  Cena, Načrt za prenovo stanovanja, 55 m2
  Notranje oblikovanje, Ljubljana

  1350 € do 2250 €

  Cena, Prenova kozmeticnega salona, 56
  Notranje oblikovanje, Škofije

  1350 € do 2250 €

  Cena, Izris prizidka, notranje oblikovanje, 100 m2
  Notranje oblikovanje, Škofljica

  450 € do 750 €

  Cena, Svetovanje - notranje oblikovanje, novogradnja, 150m2
  Notranje oblikovanje, Celje

  1800 € do 3000 €

  Cena, Ideje za prenovo stanovanja, 100 m2
  Notranje oblikovanje, Ilirska Bistrica

  1350 € do 2250 €

  Cena, Notranje oblikovanje kopalnice, 5,50 m2
  Notranje oblikovanje, Fram

  108 € do 180 €  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Notranje oblikovanje cenik

  Pridobi nezavezujočo ponudbo podjetij

  554+ podjetij za Notranje oblikovanje
  Brezplačno povpraševanje
  Brez provizij
  Pridobi ponudbo
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane