Vse za interier, notranje oblikovanje

  Članek je koristil že 2892+ uporabnikom
  Oblikovanje interierja je umetnost in znanost zasnove ali prenove notranjih prostorov stavb, da bi dosegli varno in estetsko prijetno okolje za ljudi, ki prostor uporabljajo. Notranji oblikovalec je tisti, ki načrtuje, raziskuje, usklajuje in upravlja takšne projekte. Oblikovanje interierjev vključuje razvoj koncepta, načrtovanje in izris prostorov, nadzor, raziskovanje tržišča, komuniciranje z zainteresiranimi stranmi projekta, vodenje del in izvedbo projekta.
  Strokovni članek 2892
  Pri oblikovanju notranjih prostorov imamo na voljo pravo morje razporeditev pohištva, materialov, vzorcev in barv.
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Znanost in umetnost zasnove notranjih prostorov.www.molteni.it
  Znanost in umetnost zasnove notranjih prostorov.www.molteni.it

  1.Vrste interierjev

  1.1 Interier zasebnih prostorov in stavb

  Stanovanjski interier je zasnova notranjosti zasebnih prostorov in stavb. Snovanje stanovanjskih prostorov je  specifično saj je odvisno od individualnih potreb obstoječih ali bodočih stanovalcev. Potrebe in želje uporabnikov so vedno najpomembnejše. Arhitekt ali notranji oblikovalec lahko sodeluje pri projektu od začetne faze načrtovanja ali pa sodeluje pri prenovi, preoblikovanju in izboljšavi obstoječega interierja. Pogosto gre za  dolgotrajen proces, ki traja več mesecev z ciljem, da se natančno prilagodi in ustvari prostor po viziji stranke. Zasnova interierja se lahko nanaša na posamezne bivalne prostore (kuhinja, kopalnica, dnevna soba, spalnica… ali stavbe (stanovanje, hiša, počitniška hiša…).

  Snovanje stanovanjskih prostorov je odvisno od potreb in želja stanovalcev, torej je vedno narejeno po meri. www.nordicdesign.ca
  Snovanje stanovanjskih prostorov je odvisno od potreb in želja stanovalcev, torej je vedno narejeno po meri. www.nordicdesign.ca

  1.2 Interier javnih prostorov in stavb

  Oblikovanje interierja javnih prostorov in stavb zajema širok spekter podpodročij.

  Interier trgovskih prostorov: nakupovalni centri, veleblagovnice, specializirane prodajalne, razstavni prostori, izložbe...

  Interier poslovnih prostorov in stavb: oblikovanje pisarn in drugih prostorov za vse vrste podjetij.

  Interier zdravstvenih prostorov in stavb: zasnova bolnišnic, zdravstvenih domov in ustanov, zdravniških in zobozdravniših ordinacij, laboratorijev, specialističnih ambulant....

  Interier prostorov in stavb za gostinstvo in turizem: hoteli, moteli, letovišča, potniške ladje, kavarne, bari, igralnice, klubi, restavracije, telovadnice, klubi zdravja in zdravilišča…

  Interier prostorov in stavb z kulturo:gledališča, glasbene in koncertne dvorane, operne hiše, muzeji, galerije, razstavni prostori…

  Interier institucionalnih stavb in prostorov: vladne službe, finančne institucije (banke in kreditne zadruge), šole in univerze, verski objekti...

  Interier industrijskih objektov: proizvodni obrati, skladišča...

  Interier stavb in prostorov za promet: avtobusne postaje, letališča, ladijski pomoli itd.

  Interier stavb in prostorov za šport: vključuje telovadnice, stadione, plavalne sobe, dvorane za košarko itd.

  Večnamenski prostor v pisarnah coworkinga. www.frameweb.com
  Večnamenski prostor v pisarnah coworkinga. www.frameweb.com

  1.3 Posebni interierji

  Druga področja specializacije so oblikovanje zabaviščnih in tematskih parkov, oblikovanje razstav, oblikovanje dogodkov (slovesnosti, porok, zabav, konferenc in koncertov), stiliranje prostorov za marketing in prodajo, oblikovanje hrane za fotografiranje oziroma za različne dogodke, oblikovanje pohištva, gledališka, filmska ter televizijska scenografija itd.

  Tudi opremljanje izložb je področje oblikovanja interierja. www.lanzavecchia-wai.com
  Tudi opremljanje izložb je področje oblikovanja interierja. www.lanzavecchia-wai.com

  2. Tipi interierjev glede na stil

  Poznamo številne sloge oblikovanja interierjev. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših in najbolj priljubljenih.

  2.1 Moderni stil

  Pri sodobnem interjerju je poudarek na preprostosti oziroma izčiščenosti vsega odvečnega. Najpomembnejša je uporabnost prostora. Moderni stil je kot nalašč za majhne prostore, saj ustvarja iluzijo prostornosti in zračnosti, brez natrpanosti in odvečnih dodatkov. Zasnova prostora in opreme poskuša poudariti simetrično geometrijo in se osredotoča na čiste linije.

  Občutek zračnosti in prostornosti, brez odvečnih dodatkov. www.adorable-home.com
  Občutek zračnosti in prostornosti, brez odvečnih dodatkov. www.adorable-home.com

  2.2 Tradicionalni stil

  Tradicionalni stil je klasičen evropski slog konca devetnajstega in začetka dvajsetega stoletja, ki v notranjo opremo vnaša bogate tone mahagonija, ornamentirane arhitekturne detajle in elegantno pohištvo.

  Ta slog oblikovanja vključuje starinsko pohištvo, kot so naprimer mize in stoli s krempljevimi nogami. Prostori opremljeni v tem stilu imajo pridih slovesnosti in elegance.

  Stil za meščanska stanovanja. www.houseandhome.com
  Stil za meščanska stanovanja. www.houseandhome.com

  2.3 Industrijski stil

  Ta slog izpostavlja in poudarja surove materiale, konstrukcijske ter tehnične elemente v prostoru, na kratko izpostavlja hrbtenico prostora. Njegova značilnost so izpostavljene opeke, jekleni nosilci in drugi surovi materiali, kot so beton, les itd. Za lažjo predstavo si zamislimo stara skladišča, hleve predelane v stanovanja in odprta mansardna stanovanja.

  interier - industrijski stil
  Izpostavljeni surovi materiali dajo prostoru karakter. www.archilovers.com

  2.4 Minimalistični stil

  Minimalistični trend se je začel v začetku dvajsetega stoletja in še naprej prežema številne vidike sodobnega življenja, vključno z notranjim oblikovanjem. V svojem bistvu, na katerega je vplivala preprostost japonskega oblikovanja, minimalizem deluje po načelu manj je več. Minimalistični interier se očisti do bistvenih elementov in pusti prazen prostor za oblikovni izraz. Barva je v prostorih uporabljena zelo zmerno, pri tem pa ne sme kompromitirati preprostosti. Črna, bela in primarne barve pogosto veljajo, kot najboljši izbor za minimalistični prostor.

  Čudovita preprostost japonskega oblikovanja. www.inhabitat.com
  Čudovita preprostost japonskega oblikovanja. www.inhabitat.com

  2.5 Modernističen stil

  Slog, ki izhaja iz istoimenskega arhitekturnega in umetniškega sloga, ki je trajal od 40-ih do 70-ih let prejšnega stoletja in predstavlja sproščeno obdobje  po drugi svetovni vojni. Modernistična oblikovna estetika uporablja naravne ukrivljene oblike, kot je npr. Eamesov stol ter svetle pastelne in živahne barve. Pooseblja "brezbrižni" življenjski slog, ki poudarja uporabnost  in odprtost prostora.

  Tudi pri nas so vedno bolj cenjeni kakovostni kosi pohištva iz 50ih-70ih let prejšnega stoletja. www.marcante-testa.it
  Tudi pri nas so vedno bolj cenjeni kakovostni kosi pohištva iz 50ih-70ih let prejšnega stoletja. www.marcante-testa.it

  2.6 Eklektičen stil

  Eklektični interierji si sposojajo ideje iz različnih obdobij, stilov in trendov. Prekinite pravila, se malo zabavajte in vnesite svojo osebnost v opremo - to je tisto, kar je eklektični slog. Kljub temu je pomembno, da imate pri dekoriranju pravo mero in obdržite občutek ravnotežja v prostoru. Najboljši eklektični interierji so kohezivna mešanica starega, novega, barvnega, teksturnega in vzorčnega.

  slika- interier eklektičen stil
  Eklektični interier je kohezivna mešanica različnih stilov in materialov. www.trendland.com

  2.7 Skandinavski stil

  Skandinavski stil brezhibno združuje funkcionalnost in preprostost. Prostori niso prenatrpani, pač pa skrbno premišljeni, da omogočijo preprost način življenja. Bela barva je zelo pomembna podlaga za druge sloje subtilnih barv in odtenkov. Uporablja svetle barve lesa in preprosto dekoracijo za dodajanje toplote, teksture in globine. Je preprost, topel in enostaven.

  Preprost topel in enostaven prostor. www.happygreylucky.com
  Preprost topel in enostaven prostor. www.happygreylucky.com

  2.8 Art deco

  Stil Art Deco izhaja iz istoimenskega arhitekturnega stila značilnega za dvajseta leta prejšnega stoletja. Zanj so značilne močne črte, poudarjena geometrija in barvna paleta močnih, temnih barv..

  Art Deco prinaša  ustvarjalno svobodo z vzorci v materialih, brezhibno mešanje stekla, kroma in medenine v prostoru. Čiste linije umetniških kosov in pohištvo zaobljenih oblik ustvarjajo elegantno notranjost po navdihu Velikega Gatsbyja.

  Ustvarjalna svoboda v stilu Art Deco. www.jaredpandora.com
  Ustvarjalna svoboda v stilu Art Deco. www.jaredpandora.com

  3. Materiali v interierju

  Izbor materialov, ki jih bomo uporabili je eden najpomembnejših aspektov pri oblikovanju notranje opreme. Arhitekt ali  notranji oblikovalec mora skrbno premisliti katere materiale uporabiti glede na različne dejavnike, kot so uporabnost, trajnost, proračun, udobje, varnost, prilagodljivost in druge.

  Tukaj je nekaj pomembnejših materialov, ki se uporabljajo pri notranji opremi:

  3.1 Les

  Les ni samo pomemben konstrukcijski material v arhitekturi, temveč je tudi brezčasen element notranje opreme. Le malo materialov je tako vsestranskih in prilagodljivih. Dobro se počuti v vseh tipih interierjev : v tradicionalnih, rustikalnih , industrijskih kot tudi v sodobnih in minimalističnih verzijah. Les vsakemu prostoru vdahne določeno organsko toplino zato je eden najpriljubljenejših in najbolj pogosto uporabljenih materialov v interierjih. Uporablja se ga za oblogo tal, sten in v obliki stavbnega pohištva (okna in vrata),  pohištva ter raznih dodatkov.

  Najpogostejše vrste lesa v interierju: hrast, bukev, macesen, jesen, breza,...

  slika - interier les
  Les je brezčasen element notranje opreme. www.dinesen.com

  3.2 Kovina

  Kovine so se v zadnjih desetih letih s polnim zamahom vrnile v naše domove in druge prostore v vseh oblikah, velikostih in različicah. Pojavljajo se v obliki različnih oblog - stenskih, stropnih in talnih. V obliki pohištva, aparatov in naprav, armatur, luči do raznih dodatkov. Kovine imajo nekakšno neokrnjeno dekorativno kakovost, ki v prostor prinaša občutek ozemljitve in trdnosti.Tudi zaradi svojih okrasnih lastnosti so priljubljene tako v tradicionalnih kot tudi v sodobnih ambientih vseh slogov (industrijski, modernističen, eklektičen…) 

  Najpogostejše vrste kovin v interierju: železo, baker, bron, medenina,...

  Patina in odblesk - lepota kovine.www.yellowtrace.com.au
  Patina in odblesk - lepota kovine.www.yellowtrace.com.au

  3.3 Naravni kamen

  Naravni kamen se v zasebnih in javnih interierjih uporablja predvsem za stenske in talne obloge, v stanovanjih pa največkrat za kuhinjske in kopalniške pulte in umivalnike ter pomivalna korita. Najpomembnejša stvar, ki jo je treba upoštevati pri delu s kamnom, je, da se prepričate, da so njegove lastnosti primerne za vašo situacijo. Nekateri kamni namreč vpijajo vodo (ne uporabljajo se v kopalnici ali kuhinji), drugi so zelo krhki), tretje je nemogoče polirati ali rezati...

  Najpogostejše vrste kamna v interierju: travertin, granit, marmor, onyx...

  Eleganca in brezčasnost naravnega kamna. www.adorable-home.com
  Eleganca in brezčasnost naravnega kamna. www.adorable-home.com

  3.4 Keramika

  Zaradi svoje odpornosti, vsestranskosti in enostavnega vzdrževanja je idealna za uporabo v kopalnicah, kuhinjah, prav tako pa jo lahko uporabimo v spalnicah ali dnevnih sobah saj daje eleganten videz prav vsakemu kotičku doma. Keramične ploščice se odlikujejo po enostavnosti čiščenja in vzdrževanja. Uporabite jih lahko na stenah in tleh kjer jih očistite preprosto z vlažno krpo in čistilnim sredstvom. Odpornost na nenadne spremembe temperature, trenja ali pogoste obremenitve so dejavniki, ki govorijo v prid trajnosti keramičnih ploščic. Iz širokega nabora, ki je na voljo lahko izberete barvo in teksturo, ki se najbolje ujema s celotnim stilom vašega doma. Lahko si drznete uporabiti tudi različne kombinacije barv in vzorcev keramičnih ploščic.

  Trajnost in odpornost, ki je na voljo v široki paleti bar, vzorcev in tekstur.www.mutina.it
  Trajnost in odpornost, ki je na voljo v široki paleti bar, vzorcev in tekstur.www.mutina.it

  3.5 Steklo

  Steklo je eden izmed osnovnih materialov naših življenjskih prostorov že stoletja, v sodobno opremljenem stanovanju pa znova postaja pomemben element, saj omogoča novo uporabnost in izrazne možnosti. Pohištvo iz stekla, obloge sten, stene v tušu, vitrine, luči, ogledala, police in steklo za vrata… to so le nekateri izmed načinov uporabe stekla. Steklo se že dolgo uporablja kot dekorativni element – lahko je barvano,matirano, ornamentno, okrašeno z vitraži, izvedeno kot ogledalo, starano ogledalo...

  slika - interier - steklena stena
  Predelna stena z ornamentiranim steklom. www.andymartinarchitecture.com

  3.6 Umetni kamen/mineralni kompoziti (Kerrock/Corian)

  Umetni kompoziti so antibakterijski in neporozen material, odporen proti udarcem. Je enostaven za obdelovanje saj ga je mogoče oblikovati z stroji, ki jih uporabljajo mizarji. Omogoča izdelovanje brezšivnih robov in prehodov. Iz njega v interierju se najbolj pogosto izdelujejo kuhinjski in kopalniški pulti, ter delovne površine v različnih zdravstvenih ordinacijah. Zelo enostaven je za čiščenje, ni pa odporen na mehanske poškodbe in toploto.

   Iz umetnega kamna je možno izdelati elemente brez vidnih robov in prehodov. www.corian.com
   Iz umetnega kamna je možno izdelati elemente brez vidnih robov in prehodov. www.corian.com

  3.7 Beton/Teraco

  Beton in teraco sta si v zadnjih letih končno utrla pot v sodobne interierje tudi v slovenskem okolju. V tujini ju že dolgo videvamo v večini sodobno opremljenih interierjev. Najpogosteje se uporablja za talne obloge, iz njega pa so lahko tudi kuhinjski in kopalniški pulti, stenske obloge, vgrajeno pohištvo, korita... Največja prednost betona je trajnost. Preprečuje tudi zadrževanje pršic in alergenov ter nastanek plesni. Nega betona  je preprosta: vsakih nekaj let je priporočljivo obnoviti plast impregnacije, kar predstavlja minimalni strošek. Beton bo tako svoj videz in uporabnost obdržal več desetletij. Beton ponuja obilico možnosti izbire barv in vzorcev, saj lahko pred vgraditvijo določimo tako barvo betonskega veziva, kot barvo in velikost/obliko granulata. Med brušenjem se izpostavijo plasti do polnil (granuat oziroma kamenčki) do željene globine, s čemer lahko ustvarimo videz teraca. Beton se pred uporabo zaščiti z globinsko impregnacijo.

  Teraco se že nekaj let pospešeno vrača v naše domove. www.dezeen.com
  Teraco se že nekaj let pospešeno vrača v naše domove. www.dezeen.com

  3.8 Drugo

  Materialov, ki se uporabljajo v notranji opremi je zelo veliko. Poleg naštetih še: plastika, linolej, laminati, pluta, guma, glina, papir/karton, kokos, usnje, razni reciklirani materiali, razni zaključni sloji, barve...

  4. Izvajalci

  4.1 Oblikovanje/načrtovanje

  Če želite dobiti maksimum iz vašega prostora je doprinos strokovnjaka iz področja arhitekture ali notranjega oblikovanja neprecenljiv, zato priporočamo, da se obrnete na arhitekta, oblikovalca ali v primeru manjših projektov na usposobljenega svetovalca v pohištvenem salonu. S svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem bo lahko ponudil veliko preprostih in inovativnih rešitev, na katere sami ne bi nikoli pomislili. Arhitekt oziroma notranji oblikovalec je na tekočem z najnovejšimi izdelki na trgu, ki jih lahko poišče in priskrbi za vas. Navsezadnje bo kot strokovnjak pomagal zagotoviti, da bo vaš interier čim bolj uporaben in obenem lep. S strokovnjakom bodite vedno iskreni glede svojega proračuna, saj vam lahko le tako svetuje kje denar prihraniti in kam ga je pametno vložiti, še posebej, če nimate veliko sredstev na voljo.

  Arhitekt vam bo ponudil rešitve na katere sami ne bi pomislili.www.bonanzagoldfields.com
  Arhitekt vam bo ponudil rešitve na katere sami ne bi pomislili.www.bonanzagoldfields.com

  4.2 Vodenje projekta

  Morda se vam zdi, da boste z lastnim nadzorom izvajalcev prihranili nekaj denarja, a žal je pogosto ravno obratno. Arhitekt bo, še preden se dela začnejo, poskrbel, da boste imeli nad projektom popoln pregled, saj vam bo v projektni dokumentaciji natančno določil kosovnico in postavil časovnico del. Vsekakor pa se od arhitekta ne poslovite, ko v roke dobite končano projektno dokumentacijo. Ta je podlaga za pridobivanje ponudb izvajalcev in podpis pogodb z njimi. Še predno se dela začno pa je potrebno tudi naročiti potrebne materiale (armature, podometne dele, radiatorje…) Z izvajalci je potrebno tudi uskladiti termine, da bo vse potekalo po predvidenem terminskem planu.Ne glede na to, kako dobro je zastavljen projekt, izvajalci risbe včasih napačno razumejo. Vrata 10 cm bolj v levo se izvajalcu ne bodo nujno zdela ‘problem’, a arhitekt ve, da to pomeni, da bo mizar moral prilagoditi po meri izdelano in že naročeno kuhinjo. Arhitekt, ki dodobra pozna projekt prenove, lahko na napake opozori in poskrbi za njihovo odpravo. Možno je tudi, da boste med prenovo naleteli na prej skrite težave (stare inštalacije, gnila strešna konstrukcija), ki bodo potrebovale takojšnjo rešitev. Arhitekt vam bo znal svetovati in se z izvajalcem dogovoriti o tem, kako najbolje postopati. Pomagal vam bo tudi pri koordinaciji izvedbe in poskrbel, da bodo posamezne faze izvedene znotraj proračuna in časovnega okvirja.

  naslovnica
  Arhitekt vam bo pomagal pri koordinaciji izvedbe in poskrbel, da bodo posamezne faze izvedene znotraj proračuna in časovnega okvirja. www.alxinteriors.com

  4.3 Izvedba

  Katere izvajalce boste potrebovali je odvisno od značilnosti vašega projekta. V nadaljevanju naštevamo nekaj najpogostejših izvajalcev pri projektih prenov in izvedb interieriev :

  IZVAJALCI GRADBENIH DEL, IZVAJALCI ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ, IZVAJALCI VODOVODNIH INŠTALACIJ, IZVAJALCI HLAJENJA/OGREVANJA/PREZRAČEVANJA, POLAGALCI TLAKOV (parketarji, polagalci keramike, epoksi tlakov itd.), POLAGALCI STENSKIH OBLOG (polagalci keramike, tapet, lesenih ali kamnitih opažev…), SUHOMONTAŽA, MONTAŽA POHIŠTVA, SOBOSLIKARJI, MIZARJI…

  izbira pravega izvajalca je zelo pomembna! www.oakwoodcontracting.co.uk
  izbira pravega izvajalca je zelo pomembna! www.oakwoodcontracting.co.uk

  Ko izbirate izvajalca se pozanimajte o njegovi zasedenosti. V kolikor ni zaseden je to lahko slab znak, hkrati pa ne sme biti preveč zaseden, da bi se lahko kakovostno posvetil vaši prenovi. Nato ga povprašajte o izkušnjah in referencah in jih primerjajte z vašimi potrebami in vizijo. Preverite tudi njegovo bilanco, saj bo izvajalec moral plačati nekatere stroške iz svojega žepa, še preden poravnate prvi račun.Če nima na voljo tekočih sredstev bo to povzročilo velike težave. Koristno je tudi vedeti, da je praviloma ceneje, če izvajalec dobavi ves material. Poleg tega, da izvajalec za material, ki vam ga “vgradi” v prostor plača 9,5 % davka, medtem, ko bi vi kot fizična oseba plačali 22% davek za isti material, imajo izvajalci velikokrat z dobavitelji sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo posebne popuste in dobavne roke. Obenem je tako odgovornost za dobavo v predvidenem roku na strani izvajalca. Že manjša napaka pri dobavi (napačne ploščice, premajhna količina) ali pa zamujeni roki dobave namreč lahko celotno prenovo iztirijo in zamaknejo za nekaj dni ali celo tednov.

  5.Notranja oprema stanovanja-kako začeti?

  5.1 Uvodni sestanek

  RAZUMEVANJE VAŠIH CILJEV

  Arhitekt oziroma notranji oblikovalec vas bo najprej povabil na uvodni sestanek ali več sestankov v svoji pisarni ali na vašem objektu. Pridobil bo čim več podatkov o tem kakšne so vaše želje, potrebe, kakšna je vaša vizija. Pregledal in ocenil ter izmeril in poslikal bo prostor, ki je na voljo. Pozanimal se bo o vaših vsakdanjih navadah, življenjskem stilu, tudi o vaših vrednotah. V kolikor gre za oblikovanje poslovnega prostora bo želel spoznati kulturo vašega podjetja. V izhodišču gre torej za nabiranje informacij s ciljem čim boljšega razumevanja vaših ciljev, kar je zelo pomembno.

  Na prvem sestanku pričakujte veliko vprašanj s strani arhitekta. www.westofmaindesign.com
  Na prvem sestanku pričakujte veliko vprašanj s strani arhitekta. www.westofmaindesign.com

  Nekatere informacije, ki jih arhitekt oziroma notranji oblikovalec zbere med programsko fazo, vključujejo:

  Kakšni so vaši cilji za ta projekt? Vaše ideje,želje, vizija?

  Kakšen je vaš življenjski stil? Vaše vsakodnevne navade? Vaše vrednote?

  Kakšna je vaša blagovna znamka? Kdo je vaš ciljni trg?

  Kaj vam je všeč in kaj deluje glede vašega obstoječega prostora? Kaj je treba izboljšati?

  Kakšen je željen terminski okvir za dokončanje projekta?

  Kakšen je vaš proračun?

  V tej fazi boste prejeli:

  Ponudbo za oblikovanje interierja z vsemi dogovorjenimi deli.

  5.2 Izris obstoječega stanja

  RAZUMEVANJE PROSTORA

  Preden se loti načrtovanja in oblikovanja bo arhitekt ali notranji oblikovalec pridobil čimveč podatkov o vašem prostoru. Med drugim bo tudi natančno premeril in fotodokumentiral obstoječi prostor in nato pripravil izris prostora, ki bo podlaga za nadaljne načrtovanje. Arhitekt bo tudi preveril ali je za predvidene posege v vaš prostor potrebno upoštevati gradbene in lokalne predpise in katere. 

  V tej fazi boste prejeli:

  Izmere vašega obstoječega ali novega prostora in inventar obstoječih napeljav, pohištva in opreme, ki jo želite ponovno uporabiti;

  CAD risbe obstoječega stanja prostora;

  Pregled gradbenih predpisov in lokalnih predpisov, ki se nanašajo na vaš projekt;

  Izmera obstoječega stanja in izris, skupaj s fotografijami ključnih detajlov. Ugotavljanje sestave sten in stropov ter pozicije inštalacij. 4-6 eur/m2

  5.3 Idejna zasnova

  USTVARJANJE PROSTORA Z NAMENOM

  Arhitekt oziroma notranji oblikovalec bo nato pripravil idejno zasnovo ali več zasnov interjerja vašega novega prostora. Poskrbel bo, da bo funkcionalna, varna in da bo upoštevala vse vaše potrebe in želje ob tem pa tudi, da bo v skladu z morebitnimi gradbenimi predpisi, ki jih je potrebno upoštevati. 

  V fazi načrtovanja sheme boste prejeli:

  Idejno zasnovo novega interierja

  Idejna zasnova, ki vsebuje tlorisna razporeditev gradbenih elementov in osnovno postavitev opreme, skupaj s prerezi narejena na podlagi projektne naloge naročnika. 6-10 eur/m2

  5.4 Idejni načrt

  OBLIKOVALSKI KONCEPT

  Po potrditvi idejne zasnove se bo arhitekt ali notranji oblikovalec lotil podrobnejše razdelave postavitve elementov in opreme. Pripravil bo predloge izgleda pohištva in opreme po meri ter materialov in barv. Pripravil bo tudi nabor pohištva in opreme iz trgovin.

  T.i. “Mood board” s prikazom oblikovalskega koncepta. www.muuto.com
  T.i. “Mood board” s prikazom oblikovalskega koncepta. www.muuto.com

  V fazi idejnega načrta boste prejeli:

  Idejni načrt interierja z idejnim izrisom koncepta opreme po meri

  Koncept barv in materialov opreme in prostorov

  Koncept opreme in materialov z izborom kosov iz trgovin

  Idejni načrt, ki vsebuje idejni izris opreme, koncept barv, materialov, izbor opreme in pohištva iz trgovin... 6-10 eur/m2

  5.5 Projekt za izvedbo

  PREOBLIKOVANJE VAŠE VIZIJE V PROJEKT

  Po izdelanem in potrjenem idejnem načrtu, pridejo na vrsto podrobni načrti za izvedbo. Odvisno od projekta so to lahko le načrti za mizarja, lahko pa tudi načrti in popisi) za druge izvajalce, ki bodo vključeni v projekt. V kolikor izvajalcev ne želite angažirati sami lahko arhitekt ali notranji oblikovalec pridobi tudi ponudbe izvajalcev. Prav tako lahko arhitekt ali notranji oblikovalec pridobi ponudbe za pohištvo in opremo naročeno v salonih.

  Načrti za izvedbo so podrobni in vsebujejo vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo izvajalci. www.boex.co.uk
  Načrti za izvedbo so podrobni in vsebujejo vse potrebne informacije, ki jih potrebujejo izvajalci. www.boex.co.uk

  V fazi projekta za izvedbo boste prejeli:

  projekt za izvedbo (po potrebi: načrti rušitev, načrti inštalacij, obdelave sten...načrti za mizarja, ) z vsemi potrebnimi risbami in morebitnimi potrebnimi dovoljenji; 

  ponudbe izvajalcev;

  popis izbora pohištva in opreme iz salonov z izbranimi materiali;

  popis oziroma ponudbo za naročanje pohištva.

  Projekt za izvedbo, ki vsebuje načrte arhitekture in pozicije gradbenih elementov, načrte opreme z detajli in delavniškimi načrti, popisom gradbeno obrtniških del, gradbenih konstrukcij, projekta električnih inštalacij, razsvetljave in projekta strojnih inštalacij. 10-13 eur/m2

  5.6 Organizacija, koordinacija in nadzor izvedbe

  OD NAČRTA DO REALIZACIJE

  Po tem, ko imate pripravljene vse načrte, dovoljenja in pridobljene vse ponudbe izvajalcev je na vrsti izvedba. Pri manjših projektih, kot je denimo prenova enega ali dveh prostorov v stanovanju se je, če želite, lahko lotite sami. V kolikor pa je projekt obsežnejši, priporočamo, da za organizacijo, koordinacijo in nadzor izvedbe najamete strokovnjaka.

  Vodenje projekta, ki vsebuje pridobivanje in analizo ponudb ter izbiro izvajalcev, koordinacijo izvajalcev na gradbišču, sledenje pogojem in rokom izvedbe ter stalni nadzor nad izvedbo. 9-11% vrednosti investicije

  6.Primerjave

  6.1 Katere izvajalce potrebujem pri svojem projektu?

  - Prenavljate ali delno prenavljate stanovanje vendar razporeditev elementov ostaja enaka kot dosedanja?

   - Bi želeli oziroma se počutite sposobni sami izbrati opremo?

   - Se vam mudi z izvedbo?

  -Želite popolnoma spremeniti razporeditev stanovanja.

  -Želite posegati v konstrukcijske elemente objekta nosilne stene, streho, fasado?

  -Prenavljate prostor v spomeniško zaščitenem objektu.

  -Boste prestavljali oziroma napeljevali nove vodovodne in električne inštalacije?

  - Želite manjše spremembe v razporeditvi stanovanja?

   - Prvenstveno potrebujete pomoč pri izbiri zaključnih materialov in opreme, barvno shemo prostora, dekoracijo prostora?

  -Želite pomoč pri naročanju izdelkov in opreme v salonih, po spletu, pri mizarju..?

  -Želite popolnoma raporeditev stanovanja ali jo postavljate prvič?

  -Si želite strokovne pomoči pri funkcionalni razporeditvi, umestitvi v prostor ter celostnega oblikovanja prostora?

   -Si želite, da nekdo prevzame vodenje projekta, koordinacijo in nadzor izvajalcev..?

  - Želite pomoč pri naročanju izdelkov in opreme v salonih, po spletu, pri mizarju..?

  PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO: PRIPOROČAMO:
  SVETOVALCA V SALONU POHIŠTVA IN DRUGE OPREME ZA DOM ARHITEKTA NOTRANJEGA OBLIKOVALCA ARHITEKTA ali NOTRANJEGA OBLIKOVALCA
  ali + + +
  MIZARJA v kolikor želite pohištvo izdelano po meri MIZARJA v kolikor želite pohištvo izdelano po meri MIZARJA v kolikor želite pohištvo izdelano po meri MIZARJA v kolikor želite pohištvo izdelano po meri
  + + + +

  (odvisno od projekta)

  soboslikarja, polagalca stenskih in talnih oblog, monterja pohištva, monterja sanitarne keramike, monterja svetil,...

  (odvisno od projekta)

  Izvajalca rušitvenih in gradbenih del, izvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca talnih in stenskih oblog...

  (odvisno od projekta)

  Iizvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca talnih in stenskih oblog...

  (odvisno od projekta)

  Izvajalca rušitvenih in gradbenih del, izvajalca vodovodnih inštalacij, izvajalca električnih inštalacij, soboslikarja in izvajalca za suhomontažna dela, polagalca talnih in stenskih oblog...

  6.2 Najeti arhitekta ali “zgolj” posameznega oziroma generalnega izvajalca?

    CENA

  OBLIKOVANJE INTERIERJA

  VODENJE PROJEKTA POZNAVANJE TRGA SVETOVANJE

  ARHITEKT

  oziroma

  NOTRANJI OBLIKOVALEC

  Dražji, ker izdelajo koncept in projekte itd. Dobili boste strokovno in domiselno rešitev, ki bo temeljila na vaših željah in potrebah. Dobili boste strokovni nadzor od začetka do konca del. Dobili boste ustrezne strokovno izbrane materiale in izdelke po predvideni proračunski ceni. Dobili boste celostno strokovno podporo ob vsaki odločitvi
    - + + + +
  GENERALNI IZVAJALEC Običajno cenejši, ker ne pripravi koncepta in projektov. Oblikovne in tehnične rešitve morate domisliti in izdelati sami. Sami nadzorujete dela in skrbite, da bo vse opravljeno po vaših željah in v dogovorjenem časovnem terminu. Sami morate raziskati trg in poiskati ustrezne materiale (obloge tal, sten, armature, sanitarno keramiko, pohištvo itd.) Večina izvajalcev se bo držala vaših navodil, čeprav se z njimi morda ne strinjajo.
    + - - - -

  7.Trendi 2019/2020

  7.1 Trajnost

  Biti premišljen pri svojem nakupovalnem vedenju je ključna sestavina trajnostnega etosa. Vprašajte se od koga kupujete in kakšne vrednote predstavlja? Kateri materiali se uporabljajo za izdelavo? Verjamemo v oblikovanje brezhibnega interierja  z uporabo brezčasnih materialov. Vedno bolj iščemo dobro izdelane kose pohištva z dolgo življenjsko dobo. Zato, ko izbirate izdelke za vaš dom, se ne odločite za najcenejšo možnost. Nakupujte rajši kakovostno in po malem, kot naložbo.

  Brezhiben interier z uporabo brezčasnih materialov.www.habitat.eu
  Brezhiben interier z uporabo brezčasnih materialov.www.habitat.eu

   

  7.2 Spustite naravo v prostor

  Biofilija je beseda, ki jo uporabljamo pri notranjem oblikovanju in se nanaša na naš človeški instinkt in željo po interakciji z naravo. V praksi se to izraža kot dodajanje zelenja in sobnih rastlin v prostor. To je trend, ki se bo gotovo nadaljeval v prihodnjih letih. Ne samo, da rastline prispevajo k celotni estetiki in razsvetlijo vsak prostor, ampak lahko izboljšajo tudi kakovost zraka, povečajo kroženje zraka in pomagajo odstraniti strupe, cvetni prah, bakterije in plesni v zraku. Praproti, Kaktusi, Aloe Vera...so denimo rastline, ki potrebujejo zelo malo, dajo pa tako zelo veliko!

  Ljudje potrebujemo naravo tudi v notranjih prostorih. www.trendir.com
  Ljudje potrebujemo naravo tudi v notranjih prostorih. www.trendir.com

  7.3 Barva leta 2020-Mentol

  Pomirjujoča in subtilna mentol zelena. www.mydesignweek.eu
  Pomirjujoča in subtilna mentol zelena. www.mydesignweek.eu

  V skladu z biofilijo je tudi barva leta 2020 Mentol zelena. Ta hladna pastelna barva je pomirjujoča in subtilna. Z njo lahko posodobite ploščice v kopalnici ali pa v tem tonu zgolj preoblečete stari fotelj oziroma si zamislite nov prt, posteljnino ali okrasne blazine.

  7.4 Naravni materiali

  Vedno bolj so iskani ročno izdelani kosi pohištva in opreme iz tradicionalnih  in organskih materialov. Les, steklo, opeka in kamen, skupaj z ratanom in vrbovim protjem, bodo izbrani domači materiali, tako z vidika trajnosti kot naravne estetike. Z svojo surovo lepoto in nepopolnostjo naravni materiali omogočijo, da interier deluje sestavljen brez napora. V prostor dodajte tkane košare, pleten stol ali nelakirane naravne lesene police za zelo skandinavski videz.

  S surovo lepoto in nepopolnostjo naravnih materialov ustvarimo brezčasni in sproščen ambient. www.habitat.eu
  S surovo lepoto in nepopolnostjo naravnih materialov ustvarimo brezčasni in sproščen ambient. www.habitat.eu

  7.5 Minimalistično oblikovanje

  Tako imenovano “Mikrobivanje” morda še ni bivanjski standard, vendar pa se naši domovi še naprej krčijo po kvadraturi. Manjši prostori pa pomenijo, da mora biti notranje oblikovanje pametnejše. Ne pozabite, manj je vsekakor več pri doseganju tega cilja. Prostor naj bo izčiščen, sproščen in naj navdihuje občutek miru. Izberite preproste, nevtralne barve za stene in pohištvo, odstranite vso odvečno dekoracijo in izberite praktično, kakovostno, večnamensko pohištvo.

  Izčiščen, sproščen prostor daje občutek miru.www.dkreationz.co
  Izčiščen, sproščen prostor daje občutek miru.www.dkreationz.co

  7.6 Domača pisarna

  Globalizacija delovne sile in propadanje tradicionalne pisarne že korenito spreminjata naš način dela, zlasti glede na naraščajočo pogostost dela na daljavo. Domača pisarna se zato razvija v vse bolj pomemben prostor, ki zahteva ravnotežje med uporabnostjo in zasnovo, ki omogoča maksimalno produktivnost. Ergonomsko in udobno pohištvo, dobra osvetlitev in ustvarjalni, poživljajoči prostor bodo ključne teme. V prostor dodajte zanimive umetniške predmete, vlagajte v ustrezno razsvetljavo in izberite udobno mizo in stol, da boste kar najbolje izkoristili svoj delovni prostor doma.

  Domača pisarna postaja vedno bolj pomemben del naših domov. www.ideal-home.co.uk
  Domača pisarna postaja vedno bolj pomemben del naših domov. www.ideal-home.co.uk

  7.7 Lagom

  Ker narašča število ljudi, ki želijo bolj uravnotežen življenjski slog, ni presenetljivo, da švedski izraz “lagom”, ki pomeni “ravno prav”, odmeva vsepovsod. V zvezi z notranjim oblikovanjem je lagom mogoče razlagati kot očiščenje nereda, natrpanosti  in okrasja v prid preprostejšemu, bolj premišljenemu videzu prostora. Reduciranje opreme, naravni in trajnostni materiali, izbira preproste zasnove prostora in dodajanje veliko zelenja bo pripomoglo k ustvarjanju okolja, ki bo uravnoteženo in umirjeno oziroma lagom.

  “Lagom” pomeni ravno prav.www.ideal-home.co.uk
  “Lagom” pomeni ravno prav.www.ideal-home.co.uk
  Strokovni članek 2892
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Ideje za urejen dom

  Revija s svežimi idejami in nasveti naših avtorjev za urejanje doma.

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE
  9.1
  0

  Formalle d.o.o.

  Blatnica 12, 1236 Trzin
  9.1
  0

  ESPLANADA d.o.o.

  Slovenska vas 8, 8232 Šentrupert
  10
  6

  Juma d.o.o.

  Legen 121a, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
  8.9
  0

  DANS, arhitekti, d.o.o.

  Novi trg 6, 1000 Ljubljana
  8.9
  0

  Diar d.o.o.

  Koprska ulica 14, 6310 IZOLA - ISOLA
  10
  2

  Tomori arhitekti d.o.o.

  Na Trati 17, 1210 Ljubljana - Šentvid
  Imamo kar 457 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE?

  notranji dizajn hiše
  notranja oprema stanovanja
  notranja oprema lokala
  3D vizualizacije
  študija barv interierja
  razporeditev opreme
  projekt oblikovanja notranjega prostora
  popis del za interier
  renderji prenove
  notranja oprema
  biro za notranje oblikovanje
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane