Za področje

    Moderna jedilnica - 10 idej za popoln jedilni kotiček

    Članek je koristil že 1705+ uporabnikom
    Velikost ni pomembna, če veš, kaj delaš! Ne glede na to ali imate doma na voljo ločen prostor za obedovanje in pogostitve ali zgolj manjši kotiček v odprtem bivalnem prostoru - obstaja veliko odličnih idej s katerimi lahko tudi na majhni površini ustvarite elegantno in praktično jedilnico.
    Trendi, dizajn 1705
    jedilnica
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Večno vprašanje: kako opremiti prostor, da bo videti večji, kot je v resnici? Najboljši način je, da ga izpraznite in očistite vsega nepotrebnega, z drugimi besedami - skrijete vso navlako in pustite na ogled samo stvari, ki jih uporabljate ves čas. Pri opremljanju majhne jedilnice je treba sprejeti nekaj premišljenih odločitev. Naslednji nasveti so vam lahko v pomoč.

    1. Pogumno uporabite temnejše odtenke

    Polnočno modra ali barva oglja in drugi temni odtenki bodo vaši jedilnici dodali prefinjenost vrhunske butične restavracije. Ti intenzivni odtenki so še posebej primerni za jedilnico, saj v trenutku ustvarijo intimno vzdušje za prijetno obedovanje.

    temne-barve.jpg
    Intenzivni odtenki ustvarijo intimno vzdušje v jedilnici. vir: Dulux

    2. S stensko in stropno barvo začrtajte prostor

    Barvna kulisa na steni in stropu jedilnega kotička bo pomagala definirati in vizualno omejiti prostor za obedovanje, zlasti v odprtem večnamenskem prostoru. Pobarvajte steno v širini jedilne mize in stolov (prepričajte se, da pobarvano območje popolnoma zajame mizo in stole) in nadaljujte v enaki širini tudi na strop nad jedilno in ustvarite učinek baldahina, ki ga poudari tudi lestenec. Intenziven odtenek bo v prostor vnesel občutek topline in intimnosti.

    barvni ovoj_dulux.jpg
    S stensko barvo ustvarite učinek baldahina nad jedilno mizo. vir: Dulux

    3. Kombinirajte stole in klop

    Če je prostor okoli vaše jedilne mize ozek, izberite lahke stole, ki ne bodo štrleli predaleč od roba mize. Jedilni stol z ozkim profilom, tankimi nogami ali odprtim okvirjem bo pomagal ustvariti občutek prostora in ne bo ustvarjal prevelike vizualne blokade v prostoru. Klop pa je odlična rešitev za prihranek prostora, saj lahko na njej sedi veliko oseb, po uporabi pa jo lahko pospravite pod mizo. Zelo so uporabni tudi tabureji, ki jih po uporabi preprosto prestavite drugam ali uporabite kot stranske mizice.

    Hay.jpg
    Na klopi lahko sedi veliko oseb. vir: Hay

    4. Raztegljiva jedilna miza

    Pomanjkanje prostora za jedilnico ne pomeni nujno, da so večerje na kavču pred televizijo edina rešitev. Oglejte si svoj obstoječi prostor in preverite ali obstaja možnost, da vanj umestite jedilni kotiček. Zahvaljujoč domiselnemu pohištvu, ki prihrani prostor, vam to lahko uspe. Ena izmed možnosti je denimo raztegljiva oz. zložljiva mizica v kuhinji. Kadar je zložena ustvarja jedilni kotiček za dve osebi, kadar pa na obisk pridejo gostje jo raztegnete, da lahko ob njej sedi več oseb.

    izvlecna-miza.jpg
    Domiselno raztegljivo in večnamensko pohištvo prihrani prostor. vir: Ikea

    5. Jedilni kot

    Običajno težimo k temu, da bi jedilno mizo postavili na sredo prostora. Ko razmišljamo o majhni jedilnici, pa moramo razmišljati zunaj okvirov. Koti prostora so popolni za jedilni kotiček.

    miza-kot.jpg
    Popoln kotiček za obedovanje in druženje. vir: Ethnicraft

    6. Okrogla miza ali pravokotna miza

    Odločitev za okroglo mizo namesto pravokotne pomeni, da ni vogalov, ki bi zapravljali prostor, kar je popolno za optimizacijo majhne sobe. Če pa imate raje pravokotno mizo, izberite takšno, ki se dovolj dobro prilega prostoru vključno s stoli okoli nje in jo lahko porinete ob steno, kadar ni v uporabi, da pridobite nekaj prostora. Pred nakupom pohištva so bistvenega pomena natančne izmere prostora, ki vam bodo pomagale pri izbiri ustreznega pohištva.

    majhna-jedilnica.jpg
    Obliko mize naj narekuje oblika prostora. vir: Ethnicraft

    7. S stenskim dekorjem usmerite pogled navzgor

    Trik, s katerim lahko pričarate, da je majhna jedilnica videti večja je, da usmerite pogled navzgor in stran od majhnega prostora. Pri tem lahko pomaga domiselna uporaba stenskega dekorja. Po steni ob jedilni mizi v diagonalni smeri navzgor razporedite zbirko zanimivih krožnikov, ogledal ali celo visečih rastlin. Pogled bo sledil temu vzorcu navzgor na odprt prostor nad jedilno mizo, namesto da bi se osredotočil na utesnjen prostor spodaj.

    pogled-navzgor.jpg
    S stenskim dekorjem usmerite pogled navzgor in stran od majhnega prostora. vir: Est Living 

    8. Pripeljite naravo v prostor

    Tako pomirjujoč kot poživljajoč zeleni potisk listov lahko oživi majhen prostor. Zelena nas takoj poveže z naravo in zunanjim prostorom, zato izraziti botanični motivi na stenskih tapetah v jedilnico privabijo občutek bivanja na prostem. Zelenje v sodobnih domovih nas povezuje s polji, gozdovi in odprtimi prostori, ki jih pogrešamo v vsakdanjem življenju, ki ga preživimo pretežno v zaprtih prostorih.

    zelenje-cole&son.jpg
    Botanični motivi na stenskih tapetah v jedilnico privabijo občutek bivanja na prostem. vir: Cole&Son

    9. Ogledala na videz povečajo prostor in mu dodajo globino

    Zakaj ogledala? No, ogledala so najboljši okras za vsak prostor. Njihova največja prednost je, da so univerzalna in so videti odlično v vseh slogih notranje opreme. Ogledala so odlična ideja za majhne jedilnice, saj jih vizualno povečajo obenem pa osvetlijo. 

    kave-home.jpg
    Namesto enega velikega ogledala lahko na steni ustvarite tudi kolaž iz manjših ogledal. vir: Kave Home

    10. Kar najbolje izkoristite okna

    Pogled na bujen vrt, podeželsko ali mestno pokrajino je lahko vse, kar je potrebno za zanimiv, lep jedilniški prostor, ki deluje večji, kot dejansko je. Če imate srečo, da imate okno z lepim razgledom, rezervirajte mesto tik ob njem za jedilno mizo. Območje okoli okna naj bo izpraznjeno in minimalistično opremljeno, da bo pogled skozi okno tisti, ki bo ukradel vso pozornost.

    Ethnicraft-okno.jpg
    Pogled na bujen vrt je vse, kar je potrebno za zanimiv, lep jedilniški prostor. vir: Ethnicraft

     

     

     

    Trendi, dizajn 1705
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.9
    0

    Arhitektonika d.o.o.


    8.3
    9

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    8.9
    2

    ambientSara, Sara Starkež Šinkovec s.p.


    8.9
    3

    STORIS, Mark Dojčinovič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane