Za področje

    Izbira dobrega nadzornika vam lahko prihrani marsikateri evro! Tea

    Članek je koristil že 902+ uporabnikom
    Ob prihodu prvega otroka se je začela zgodba Tee o gradnji lastne hiše. Blokovsko stanovanje, kjer je vsak korak odmeval med štirimi stenami, ni več ustrezalo sanjam mlade družine. Želela si je doma, kjer bi otroški smeh odmeval skozi svetle in prostrane sobe, kjer bi vsak kotiček pripovedoval svojo zgodbo, in kjer bi njihov vrt postal pravo igrišče za nepozabne družinske trenutke.
    Strokovni članek 902
    gradnja hise tea noc
    Imamo kar 493 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    Po dolgem procesu načrtovanja, gradnje in oblikovanja so končno ustvarili dom, v katerem se lahko njihova družina sprošča, igra in uživa v naravi. V tem iskrenem intervjuju Tea deli svoje izkušnje, izzive in ugotovitve glede gradnje lastnega doma, ki jih lahko spremljate tudi na njenem Instagram profilu @time4_house2home.

    Kako se je začela vaša zgodba gradnje lastne hiše? Zakaj ste se odločili za ta projekt? 

    Najine sanje o hiši so se pričele s prihodom prvega otroka. Živeli smo v bloku, v stanovanju. S tem, ko postaneš starš, se začnejo spreminjati tvoje, moje, najine potrebe, želje in pričakovanja. Stanovanje naju je počasi utesnjevalo. Majhen otrok v stanovanju v bloku brez dvigala. Otroški voziček gor in dol za sprehod. Na sprehodu otrok zaspi po eni uri, ko bi šel že notri, pa potem še vedno hodiš naokrog še drugo uro, da otrok odspi. Kako naj otroka dam spečega iz vozička v stanovanje?

    Ključni za dober finančni načrt so: dober projekt, dober popis del in ustrezna primerjava med ponudniki.

    Skratka ti logistični problemi, ko se mi je zdelo, da bi bilo vse skupaj lažje nekje v pritličju, atriju, morda dvojčku ali pa morda hiši. Otrok odrašča, vedno bolj raziskuješ teren, iščeš in sprašuješ, kje bi našel ustrezno parcelo in računaš, ali bo s financami šlo skozi. Pride še en otrok in odločitev pade. Pojavi se priložnost, ki jo zagrabiš. In potem steče. 

    gradnja-temeljev-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea

    Kakšni so bili začetni izzivi, ko sta s partnerjem kupila parcelo in se odločila za gradnjo vaše hiške?

    Lokacija parcele nama je bila poznana. Ko sva parcelo kupila, sva si podrobno pogledala, kakšne so točne možnosti za gradnjo. OPPN je zelo podrobno narekoval, kakšna gradnja je oziroma ni dovoljena. Z OPPN sva se seznanila sicer že pred nakupom parcele, ampak detajli so bili preučeni po nakupu. En prvih začetnih izzivov je bil seveda ta, kako najino idejo, ki je izključno samo v najinih glavah, predstaviti arhitektu, projektantu. Po nekaj skupnih kavah, ko sva projektantu predstavila najino idejo in želje, se je tako zgodil prvi korak. 

    En prvih začetnih izzivov je bil seveda ta, kako najino idejo, ki je izključno samo v najinih glavah, predstaviti arhitektu, projektantu.

    Ali se je po vašem mnenju še vedno mogoče lotiti gradnje hiše ob upoštevanju sedanjih predpisov in tehnologij?

    Ja, ne vidim razloga, da bi bila zaradi dodatnih predpisov gradnja otežena. Ravno nasprotno - še lažje je. Predpisi narekujejo vsako posamezno fazo v gradnji zelo specificirano. Če slediš predpisom, smernicam in tehnologiji, je možnosti za napake bistveno manj. Tudi kvaliteta v tem primeru ni več vprašanje. Dokumentacija za gradnjo je točno določena. Menim, da če je že v začetku narejen dober projekt, je potem celotna izvedba bistveno lažja. Ne gre se samo za papirje, kot radi rečejo predvsem tisti, ki nikoli ne bodo gradili, gre se za točno določen postopek, ki opredeljuje celotno izvedbo in konec koncev tudi same stroške. 

    gradnja-hise.jpg
    Avtorica fotografije: Tea 

    Kakšni so bili vaši načrti in vizije za hišo in kako ste jih uresničili v procesu gradnje?

    V načrtu je bila gradnja enodružinske hiše, s prostorno teraso, drvarnico in nadstreškom za avtomobile. Tudi vsa dokumentacija, ki je bila oddana za pridobitev gradbenega dovoljenja, je že v začetku opredeljevala vse to. Montažne hiše, lesene hiše nama niso blizu, zato se glede gradnje tovrstne hiše nisva zanimala. V načrtu sva imela klasično gradnjo hiše z najboljšimi izkoristki prostorov. Če je bila sprva predvidena zidana hiša, se je na koncu izkazalo, da bo betonska. V celoti, razen z nekaj predelnimi stenami.

    Vizija je bila imeti veliko odprtih površin z veliko naravne svetlobe. To doseči, ob upoštevanju, da si nisva želela vidnih preklad nad okni, je bilo mogoče edino z betonsko gradnjo. Mansarda je tako nosilec t.i. obrnjenih preklad.

    Menim, da če je že v začetku narejen dober projekt, je potem celotna izvedba bistveno lažja. 

    Kako ste finančno načrtovali posamezne faze? Kaj bi iz tega vidika svetovali drugim, ki razmišljajo o podobnem projektu?

    Za dobro finančno načrtovanje je bistven dober popis vseh del. Na podlagi popisa vseh obrtniških del: zidanja, vodovod, elektro in strojne inštalacije, krovska dela idr. imaš točen vpogled v posamezne elemente gradnje. Pripravljene popise potem primerjaš med ponudniki in tako dobiš kar dobro oceno za posamezno fazo gradnje. Torej, ključni za dober finančni načrt so: dober projekt, dober popis del in ustrezna primerjava med ponudniki.

    nadstresek-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea 

    Ste med samo gradnjo naleteli na morebitne nepričakovane stroške ali kakšne druge izzive? Kako ste jih rešili?

    Vsaka gradnja hiše je zahteven proces. Ne gre za nekaj enostavnega, nekaj, kar boš z levo roko uresničil. Nepričakovani stroški bodo vedno. Če nepričakovane stroške pričakuješ, potem niso več tako zelo nepričakovani. Utopično je razmišljanje, da se ti nepričakovani stroški ne bodo pojavili. Največkrat se zgodi, da se kaj podraži in ne poceni. Že v načrtovanje gradnje hiše je zato dobro, da si v mislih položimo dodatno postavko: nepričakovani stroški, ki naj znašajo dodatnih 10-20%. Ni hujšega namreč, kot med gradnjo naleteti na strošek, ki ga nisi imel v planu. Ta strošek lahko zelo zamaje tla pod nogami vsakemu investitorju. Nepričakovan strošek se lahko pojavi že ob samem začetku ali pa tekom gradnje.

    Pri nas konkretno sta bila največja nepričakovana stroška v nekaterih detajlih, ki niso bili dobro predvideni in napaka v popisu del v količini armature. 

    Ali lahko delite, koliko vas je stala izgradnja vašega doma in kako se ta cena ujema z vašimi prvotnimi pričakovanji?

    O ceni gradnje ne bi govorila, lahko pa rečemo, da je bila v grobem 20 % dražja, kot je bilo prvotno planirano. Tekom gradnje se vedno sprejemajo kompromisi. Kompromisi glede izvedbe, kakovosti, cene, končnega izgleda. Kot investitor želiš dobiti najboljše za svoj vložek. Gradnjo so nam dražile tudi same podražitve materiala in dela, saj smo gradili ravno v tistem času, ko so cene lezle vse bolj navzgor.

    estrihi-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea

    Kako ste obvladovali časovno usklajevanje med različnimi fazami gradnje, da ste zagotovili, da je projekt potekal gladko?

    Že kmalu po začetku gradnje sva s partnerjem izdelala svoj terminski plan. Terminski plan nama je bil pomemben, da sva lahko sproti sledila izvedenim delom in planirala delo vnaprej. S terminskim planom sva imela usklajene tudi finance. S tem sva si zagotovila, da sva bila vedno na tekočem tako z deli kot tudi s finančnim stanjem. Seveda ni vse teklo po zastavljenem planu, a vendar sva z njim lažje planirala dogodke vnaprej in jih prestavljala. Prestavitev izvedbe določenega dela gradnje je bila največkrat posledica zamude z deli prehodnega izvajalca.

    Že v začetku gradnje smo se dogovorili za tedenske sestanke z vsemi vpletenimi na objektu – investitor, izvajalec, nadzornik. Tako smo sproti reševali nastale situacije. Terminskemu planu sva dala velik pomen, saj je bil v njem zapisan tudi mesec preselitve. Pomembno je bilo, da je hiša kolikor toliko pripravljena na vselitev, saj sva se iz stanovanja morala preseliti. 

    Katere stvari se vam zdijo najpomembnejše pri izbiri izvajalcev in materialov?

    Izbira izvajalcev mora biti premišljena. V obzir je potrebno vzeti, da najcenejši ponudnik ni nujno, da bo tudi najbolj ugoden na koncu izvedbe, da o kvaliteti ne govorimo. Pretekle izkušnje drugih strank, znancev in prijateljev, lahko odločilno vplivajo na izbiro.

    Materiale sva večinoma izbirala po priporočilu izvajalca del. Sva pa v sklopu pridobivanja ponudb pridobila neko širšo sliko o izvedbi dela. Ob tem se seznaniš kateri materiali so največkrat uporabljeni, vsak od njih pove svojo izkušnjo z njimi. Na koncu je odločitev investitorjeva, a kljub vsemu se nekako zanašaš na izkušnje tistih, ki to delo dnevno opravljajo. 

    V obzir je potrebno vzeti, da najcenejši ponudnik ni nujno, da bo tudi najbolj ugoden na koncu izvedbe, da o kvaliteti ne govorimo.

    Ob tem bi poudarila tudi, da lahko marsikatero stvar narediš sam, brez pomoči drugih izvajalcev. A vendar je potrebno vzeti v zakup, da boš za to namenil svoj čas. Čas, ki bi ga sicer morda porabil v službi in zaslužil dodaten denar. Ali pa čas, ki bi ga sicer porabil za svojo družino. Kompromisi. Mi smo jih sklenili precej. Kar nekaj del, predvsem tistih enostavnejših, smo tako opravili sami: npr. zaključna dela na nadstreških, polaganje trate, nasipanje kamnov ob hiši, betoniranje cevi, manjša gradbena dela pri gradnji idr. 

    kopalnica-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea 

    Kako ste se odločili za končno oblikovanje notranjosti svoje hiše? Kako ste izrazili svoj osebni slog?

    Kmalu po začetku gradnje sva se začela spogledovati z idejo o celotnem oblikovanju notranjosti hiše. Imela sva že prehodno izkušnjo z opremljanjem stanovanja in vedela sva, da to ni enostavna stvar. Na trgu je malo morje stvari, ki so ti všeč, gledaš Pinterest, dobivaš ideje kako bi nekaj dal sem, nekaj tja. A na koncu vse skupaj ne izpade kot celota. Hkrati pa ob malih otrocih in službah, enostavno ni bilo časa hoditi po številnih salonih, mizarjih, trgovinah s talnimi oblogami ipd. Iz navedenih razlogov sva se odločila, da si izbereva notranjega oblikovalca.

    Predvsem preko družabnih omrežij sva pregledovala ponudnike in s tem nekako razvila svoj osebni slog. Ideje ene od oblikovalk so nama bile še posebej ljube, zato sva se dogovorila za sestanek. Na sestanku je kemija med nami kliknila, vedela sva, da je to to in izbrala sva njo. Oblikovalka deluje na način, da te osebno in preko obširnega vprašalnika spozna, upošteva naš način življenja in tako izrazi naš osebni slog. Njeni načrti so bili podrobni, zato sva z njenimi načrti enostavno pošiljala povpraševanja in prejemala ponudbe. Ko imaš nekaj v ožji izbiri, pa se odpraviš v salon, da vidiš še v živo ploščico, mizo, stol ali karkoli že potrebuješ.

    Kako ste uporabili zunanji prostor, kot je vrt, zunanja kuhinja itd., da bi ustvarili prijeten zunanji prostor za druženje?

    Mi smo družina, ki je zelo rada zunaj. Pa ne v smislu, da smo vedno nekje na izletih ali potovanjih. Glede tega smo prav zapečkarji. Radi pa smo v okolici hiše, radi imamo umazane roke, radi imamo boso hojo po travi, radi izkoriščamo svetle in tople dneve na prostem. Prav to smo pogrešali v stanovanju, zato smo vedeli, da pri gradnji hiše ne smemo pozabiti na zunanjost. Hiši smo zato namenili tudi veliko prostorno teraso z letno kuhinjo, kjer z veseljem gostimo domače in prijatelje. Ker ima naša družina še zelo majhna otroka, je bil obvezen tudi kotiček zanju. Otroška igrala s peskovnikom, toboganom, gugalnico in hiško. Igrala so bila tu, še preden smo se vselili. S tem sta se otroka zamotila z igro, midva s partnerjem pa sva v miru lahko pregledovala izvedena dela in nabirala ideje za naprej.

    dnevna-soba-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea

    Katere ključne ugotovitve bi radi delili z drugimi, ki se lotevajo gradnje svojega doma?

    V konkretno našem primeru je veliko vlogo odigral odličen nadzornik gradnje. Zato bi njega morda postavila na prvo mesto. Izbrati dobrega nadzornika, ki bo izvajal kvaliteten nadzor, vam lahko prihrani marsikateri evro in številne živce. Hkrati vam odgovori na vsa vprašanja v zvezi z gradnjo, ki jih kot nepoznavalec ne poznate. Hkrati z nadzornikom gradnje pa je pomembno tudi, da izberete priznanega izvajalca gradnje. Priznanega v smislu, da ste videli njegove izvedbe stanovanjskih hiš, da imate priporočila zanj in da mu zaupate, da bo kvalitetno zgradil vaš dom. Ne iščite izvajalcev vse povprek, ampak se zanesite na reference.

    Ne iščite izvajalcev vse povprek, ampak se zanesite na reference.

    Kako bi opisali občutek, ko ste prvič stopili v svojo novo zgrajeno hišo?

    Nikoli ni šlo za občutek, da vstopamo prvič v svojo novo zgrajeno hišo. Na parceli in objektu smo bili stalno prisotni. Kdaj torej govorimo, da smo prvič vstopili? Mogoče, ko smo prišli in rekli, danes je dan, ko bomo tu prespali? Če je to ta dan, potem je bil občutek prijeten. Hiša in okolica ima drugačne zvoke, kot jih je imelo naše prejšnje domovanje. Adrenalin, svoboda, zadovoljstvo, sreča, hvaležnost – ki prve dni ne pusti dobro prespati noči. Potem pa steče in postane nova realnost. Danes smo tu že povsem domači. Neizmerno smo veseli in ponosni, da nam je uspelo, da smo zmogli, da smo bili dovolj pogumni in smo si dovolili uresničiti svoje sanje.

    zunanja-terasa-tea-noc.jpg
    Avtorica fotografije: Tea 

     

    Strokovni članek 902
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradnja hiše na ključ?

    Imamo kar 493 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 493 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ
    8.9
    17

    GRADVIN, d.o.o.


    8.8
    0

    Gradbena dela Kelenc d.o.o.


    8.9
    4

    WOLF GROUP d.o.o.


    8.9
    0

    GMI, inženiring in vzdrževanje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane