Za področje

    Poceni montažne hiše: najcenejše montažne hiše na ključ

    Članek je koristil že 34977+ uporabnikom
    Marsikdo se sprašuje, ali poceni montažna hiša res obstaja. Velikokrat lahko slišimo, da so montažne hiše dražje od zidanih, zato smo si zadali raziskati, ali je to res in koliko stane montažna hiša. Dobra novica je, da poceni montažna hiša v nasprotju s prepričanjem številnih ljudi dejansko obstaja!
    Strokovni članek 34977
    montazne hise naslovka
    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    1. Ali obstaja poceni montažna hiša?

    Večkrat lahko slišimo, da poceni montažne hiše ni, saj so montažne hiše drage in v povprečju dražje od zidanih hiš. To je bilo res pred 5 in več leti, od začetka epidemije koronavirusa pa so cene gradnje zaradi upočasnjene dobave in stagnacije projektov v povprečju poskočile za kar 35 - 40 %. Pri tem je pomemben podatek, da so cene zidanih hiš poskočile bolj kot cene montažnih. Zaradi tega podatek, da poceni montažne hiše ni in da je montažna hiša v povprečju dražja od zidane, že nekaj časa ne drži več. Cene so približno iste in v prvi vrsti odvisne od vaših želja. Tako kot obstaja poceni zidana hiša, obstaja tudi poceni montažna hiša.

    2. Poceni montažna hiša - cena odvisna kakovostnega razreda

    2.1 Poceni montažne hiše obstajajo

    Tako kot lahko zgradimo zidano hišo za 1.300 €/m2 (kar je leta 2022 spodnja meja) ali za 1.800 €/m2, se cene precej razlikujejo tudi pri gradnji montažnih hiš. Na ceno montažne hiše na m2 vpliva razred kakovosti, v katerega hiša spada, proporcionalno gledano pa so montažne hiše nad 200 m2 na m2 cenejše od manjših montažnih hiš.

    2.2 Najcenejše montažne hiše na ključ nižjega kakovostnega razreda

    Poceni montažna hiša je hiša nižjega do srednjega kakovostnega razreda, kar pomeni, da ima vgrajene standardne in osnovne materiale. Poceni montažna hiša je vedno tipska hiša, katere zasnove kupec ne more dodatno spreminjati in prilagajati, razen kar se tiče neznatnih detajlov. To pa ne velja za nadstandardne montažne hiše, ki dovoljujejo tudi večje spremembe tlorisov in imajo vgrajene nadstandardne materiale. Če želite poceni montažno hišo, se odločite za hišo nižjega kakovostnega razreda. Nižji kakovostni razred torej vpliva na izbiro materialov in možnosti adaptacij tipskega načrta montažne hiše, nikakor pa ne vpliva na bivalno ugodje uporabnikov hiše.

    Tudi poceni montažne hiše dosegajo najstrožje energetske standarde in so energetsko zelo varčne ter nudijo visoko bivalno ugodje.
    Poceni montažne hiše ne omogočajo prilagajanja zasnove in večjih sprememb, zato se moramo sprijazniti s takšno hišo, kakršno nam ponudnik ponuja. 
    Poceni montažne hiše ne omogočajo prilagajanja zasnove in večjih sprememb, zato se moramo sprijazniti s takšno hišo, kakršno nam ponudnik ponuja. (vir: marles.com)

    3. Koliko stanejo najcenejše montažne hiše na ključ?

    3.1 Cena poceni montažne hiše

    Na trgu je veliko ponudnikov montažnih hiš, katerih cene se ne razlikujejo pretirano. Leta 2022 je bila povprečna cena montažne hiše nižjega in srednjega kakovostnega razreda med 1.250 in 1.500 €/m2, najpogosteje pa se je cena za najcenejše montažne hiše na ključ gibala med 1.300 in 1.400 €/m2. Poceni montažna hiša srednjega razreda s kvadraturo 150 m2 bi tako stala približno 200.000 €.

    3.2 Različni paketi za gradnjo montažnih hiš

    Najprej moramo povedati, da vsi ponudniki montažnih hiš ponujajo različne gradbene pakete, od najosnovnejšega, ki poskrbi samo konstrukcijo hiše do 3. gradbene faze, do najbolj celovitega, ki vključuje tudi vsa zaključna dela in inštalacije, zato da je hiša primerna za vselitev. Cene paketov se seveda razlikujejo, kupci pa se za manj obširne pakete odločajo v primeru, ko želijo fasado in notranjo podobo hiše zasnovati po lastnem okusu, saj jim predlog, ki ga ponuja podjetje montažnih hiš, ni všeč. A takšen pristop je dražji, poleg tega pa od vas terja precej več časovnega angažmaja, kot če bi finalizacijo hiše prepustili izvajalcu montažnih hiš. 

    3.2 Česa cena poceni montažne hiše ne vsebuje?

    Veliko kupcev ne ve točno, kaj cena poceni montažne hiše sploh vključuje. Cena seveda ne zajema nakupa parcele in plačila komunalnega prispevka. Komunalni prispevek je strošek, ki ga lastnik zemljišča plača pristojni občini v zameno za komunalne in infrastrukturne priključke, ki jih vsakodnevno koristi z uporabo in gradnjo na svoji parceli. Cena montažne hiše ne zajema morebitne izdelave kleti, saj je ponudniki montažnih hiš načeloma ne ponujajo. Če želimo tudi klet, jo moramo izvesti sami (vključno s poglobljenim izkopom), investicija pa bo v tem primeru narasla za približno 20 - 25 %. Cena kleti na m2 se giba okrog 1000 €/m2, kar pomeni, da bi za 50 m2 veliko klet morali odšteti približno 50.000 €. Strošek najcenejše montažne hiše na ključ prav tako ne zajema vgradnega in premičnega pohištva.

    Poceni montažna hiša
    Gradnja poceni montažne hiše je hitra in čista.

    4. Katere prednosti imajo montažne hiše?

    4.1 Poceni montažna hiša je hitro zgrajena

    Ena izmed največjih prednosti montažnih hiš je zagotovo zelo hitra in čista gradnja. Prav hitrost gradnje je najpogostejši razlog, zakaj se kupci odločijo za montažne hiše. Povprečen čas za gradnjo je namreč le 5 - 6 mesecev od začetka betoniranja temeljne plošče, medtem ko traja gradnja zidane hiše približno 16 - 18 mesecev, lahko pa tudi več kot dve leti. Pri tem pa je treba omeniti, da imajo številni ponudniki montažnih hiš čakalne vrste in da se gradnja vaše hiše ne bo začela že naslednji teden po podpisu pogodbe. Na začetek gradnje boste tako lahko čakali tudi več mesecev.

    4.2 Tudi najcenejše montažne hiše na ključ so energetsko učinkovite

    Druga prednost montažnih hiš je njihova visoka energetska učinkovitost. Prav ponudniki montažnih hiš so med prvimi začeli graditi ne samo pasivne, pač pa tudi skoraj ničenergijske montažne hiše, ki dosegajo najstrožje kriterije energetske učinkovitosti. Zakaj je to pomembno? To je pomembno, ker se stroški ogrevanja in vzdrževanja takšne hiše v primerjavi s hišo nižjega energetskega razreda občutno zmanjšajo. Najcenejše montažne hiše na ključ niso le hiše, ki jih zgradimo za malo denarja, pač pa tudi tiste, ki ne terjajo dragega vzdrževanja, ki si ga uporabniki težko privoščijo.

    5. Plačilo najcenejše montažne hiše na ključ

    Način plačila montažne hiše je pomemben podatek, saj se precej razlikuje od načina plačila zidane hiše. Vsaka montažna hiša zahteva, da kupec vnaprej plača večjo količino denarja oziroma avansa, kar lahko za določene kupce predstavlja problem. Zaradi hitrosti gradnje mora kupec hišo v celoti izplačati prej, kot če bi jo zidal, gradnja pa se težje prekine in nadaljuje kasneje, če nam denarja zmanjka. Preden se odločite za nakup montažne hiše, se pri ponudniku natančno pozanimajte o plačilnih pogojih in preverite, ali ste takšno hišo tudi dejansko  finančno sposobni plačati. Prav tako se pozanimajte o možnostih kredita pri različnih bankah.

    Strokovni članek 34977
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradnja hiše na ključ?

    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 492 izvajalcev za področje Gradnja hiše na ključ
    10
    5

    Ivan Ferenčak s.p.


    10
    17

    GRADVIN, d.o.o.


    8.7
    0

    Avtotren d.o.o.


    8.3
    2

    SABIGRADNJE, gradbeništvo, vzdrževanje in čiščenje objektov, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane