Za področje
    Poroterm1

    Zelena stena postaja naravni element notranjega oblikovanja

    Članek je koristil že 7900+ uporabnikom
    Zagotovo ste že slišali za zelene stene. To so stene, polne rastlinja, ki jih po večini najdemo v notranjih prostorih. Njihovo drugo ime je vertikalni vrt. Omogočajo čudovite ambiente v prostorih, čistijo in hladijo zrak ter ublažijo hrup. S svojim trajnostnim pozitivnim vplivom na okolje so temelj zelene arhitekture in trendovski element notranjega oblikovanja.
    Strokovni članek 7900
    zelena stena
    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    1. Kakšno sestavo ima zelena stena?

    Zelene stene so sestavljene iz rastlin, ki so vstavljene v rastni medij. Ker je pri snovanju zelenih sten potrebno biti pozoren na težo stene, le te vsekakor niso sestavljene iz klasičnih elementov kot običajne vrtne gredice. Rastline, niso posajene v zemljo, ampak v rastni medij, sestavljen iz posebnih vlaken kamene ali steklene volne, ki v sebi zadržujejo vodo in hranila več časa. Rastline posajene v prefabricirane elemente, ki oblikujejo steno, so prilagojene na življenje v rasnih medijih. V teh stenah najdemo preproste rastline, ki jih v kuhinji uporabljamo za pripravo jedi (meta, bazilika, solata) in okrasne rastline (številne trave, božično žito …).

    2. Montaža zelene stene

    2.1 Zelena stena deluje po principu panelov

    Narejene so iz skeletne strukture, na katerih so pritrjeni paneli z rastlinami, katerih montaža je enostavna in deluje po principu sistema "klik" - zato lahko panele enostavno spojimo med sabo brez dodatnega orodja. Za notranje zelene stene se priporoča izbira klasičnega sistema z aluminijastimi lonci za rože, pritrjenimi na panele. Ko bodo rastline dovolj zrastle, lonci ne bodo več vidni, če pa se odločimo za nižje površinsko rastje (npr. mah), imamo na voljo panelni sistem iz perforiranega aluminija. Paneli so na voljo v dimenzijah 100 x 100 ali 50 x 50 cm.

    2.2 Ročno zalivanje zelene stene

    Glede podrobne konstrukcije in snovanja zelenih sten je odvisno, kako bomo rastline oskrbovali. Možnosti sta dve: ročno in avtomatsko zalivanje rastlin. Ročno zalivanje poteka s pršilcem vode, ki kapljice vode enakomerno razporedi po površini. Ta sistem zalivanja je primeren samo za manjše zelene stene, za velike pa toplo priporočamo avtomatski zalivalni sistem.

    2.3 Velika zelena stena - avtomatsko zalivanje

    Če se odločimo za avtomatsko zalivanje rastlin, je treba območju stene zagotoviti dotok vode. Če se odločite za izvedbo večje zelene stene, vam vsekakor priporočamo izvedbo avtomatskega, torej vgrajenega zalivalnega sistema, saj vam bo prihranil ogromno časa in energije, prav tako pa bo vaš dom ostal čist.

    Kako deluje avtomatsko zalivanje? Zelena stena ima več modulov. Najvišji imajo vgrajen dozirni žleb, ki skrbi za enakomeren dotok vode, ki nato teče skozi prekate vseh modulov zelene stene. Voda se na koncu izteče v zbiralnik vode z zamaškom in s cevjo, ki omogoča enostavno odvajanje odvečne vode. Sistem je zaokrožen, kar pomeni, da se lahko odvečna voda uporabi za ponovno zalivanje. Tako prihranimo veliko količino vode in vzpostavimo ekološki način zalivanja, ki ga z ročnim zalivanjem ne moremo doseči.

    Avtomatski zalivalni sistem skrbi tudi za ohranjanje primerne vlage in hranil v zemlji panelov.
    Zelena stena
    Notranja zelena stena je sestavljena iz modulov, v katere vstavimo lonce za rože. Sčasoma bodo rastline prerasle lonce in se jih ne bo več videlo. (vir: moga.eu)

    3. Živa zelena stena dviguje kakovost bivanja

    3.1 Nič ne popestri interierja bolj kot zelena stena

    Zelene stene se uporabljajo v zaprtih prostorih, v katerih ljudje preživijo veliko časa in jim je pomembna kakovost bivanja. Rastline so danes osnovni element notranjega oblikovanja, zelena stena pa je še bolj drzna poteza, ki namesto točkovnih elementov rastlin v loncih zazeleni celotno stensko površino. Rastline s svojimi pozitivnimi lastnostmi v delovnem okolju dvigujejo učinkovitost, kreativnost, sproščajo, pogled v rastline pa razbremeni oči.

    S svojo vizualno privlačnostjo so vertikalni vrtovi idealna popestritev monotonih interjerjev.

    3.2 Zelena stena deluje kot dodatna izolacija

    Pozitivna lastnost zunanjih sten, obogatenih z rastlinami, je zagotovo ta, da rastline steno dodatno izolirajo. Še posebej ugodno prispevajo k zvočni izolaciji, saj zemlja in listi zadušijo zvok. Zelena stena je tako lahko odlična rešitev za prostore s slabo zvočno izolacijo, kjer je prehod zvoka med sobami povečan. Rastline učinkovito ublažijo temperaturna nihanja in absorbirajo UV žarke. Rastline, ki jih najdemo na vertikalnih vrtovih, skrbijo za svež zrak, saj so filtratorji, ki ogljikov dioksid pretvarjajo v kisik in iz prostora črpajo druga onesnažila.

    Zelena stena za kar 40 % zniža nivo CO2 v zraku in za 60 % vsebnost trdnih delcev

    4. Zelena stena vpliva na obstoječo konstrukcijo

    Če želimo celotno steno obložiti z zelo gostimi rastlinami, se moramo zavedati, da je takšna stena zaradi kubičnih metrov zemlje, rastlin in podkonstrukcije precej težka. Če stena ni bila projektirana za tako veliko dodatno obtežbo, lahko izvedba zelene stene vpliva na statično stabilnost stene. Če želimo resnično veliko površino zelene stene z gosto zasaditvijo, mora statik predhodno preračunati dodatno obtežbo in analizirati nosilnost stene ob povečanju obremenitve, ki jo predstavlja zelena stena.

    Velike zelene stene nikakor niso primerne za mavčno-kartonske, torej predelne stene, ki niso bile projektirane za velike dodatne obremenitve. V tem primeru svetujemo, da si omislite manjšo zeleno površino ali da zeleno steno raje izvedeti na nosilni steni.

    5. Življenjska doba žive zelene stene

    Ker gre za novo tehnologijo, ki se je uveljavila šele v zadnjih dveh desetletij, nimamo dovolj podatkov, da bi lahko točno predvideli življenjsko dobo živih zelenih sten - torej sten z živimi rastlinami. Po dosedanjih izkušnjah lahko rečemo, da je življenjska doba zelene stene približno 20 let, kar pa ne pomeni, da bodo toliko časa zdržale tudi posamezne rastline. Te bomo morali v ciklu dveh desetletij večkrat presaditi in d, ko koreninski sistem nima več dovolj prostora za nadaljnjo rast in rastlina stagnira ter vedno slabše uspeva. Takrat je treba rastlino deliti in razmnožiti, da ji zmanjšamo volumen in koreninski sistem, rastlina pa se pomladi in boljše uspeva. 

    Trajnice v steni uspevajo približno 10 let, pri čemer jih moramo v tem času večkrat redčiti in manjšati njihov volumen. Po tem obdobju se lahko zgodi, da niti ta postopek ne zadostuje več in moramo rastlino zamenjati za novo. Enostavnejši za vzdrževanje so mahovi.

    6. Vrste rastlin za žive zelene stene

    Za žive zelene stene je primernih veliko vrst rastlin, od klasičnih bršljanov, host in lovorikovcev, do zelišč, kot so bazilika, peteršilj in podobno. Cvetoče rastline načeloma niso primerne za zeleno steno, saj vertikalna rast zanje ni idealna, poleg tega bi nam v tem primeru na tla odpadali cvetovi, takšne rastline pa so nenazadnje neprimerne tudi zaradi alergij in cvetnega prahu. Odločimo se lahko tudi za površinsko nizko rastje in izberemo različne vrste mahov, katerih vzdrževanje je še posebej enostavno. Pri izbiri rastlin moramo biti pozorni na pogoje, v katerih bodo rastle: nekatere potrebujejo več svetlobe, druge uspevajo tudi v temnejših prostorih. Nekatere potrebujejo več vzdrževanja, druge manj.

    zelene stene
    Zelene stene ugodno vplivajo na počutje in koncentracijo uporabnikov prostora in izrazito ublažijo hrup.

    7. Vzdrževanje zelene stene

    7.1 Zelena stena zahteva redno vzdrževanje

    Čeprav zelena stena ne zahteva posebnega vzdrževanja, ki bi se razlikovalo od vzdrževanja sobnih rastlin v loncih, je vzdrževanje zahtevnejše zaradi same količine rastlin, ki je neprimerljiva z rastlinami v loncih. Prav tako rastline težje presajamo in zalivamo, saj jih ne moremo premakniti na teraso ali balkon, zato da ne bi umazali stanovanja.

    7.2 Orodje za vzdrževanje zelene stene

    Za vzdrževanje zelene stene boste potrebovali primerno orodje. Očitno je, da zelena stena ne omogoča zalivanja z navadnim koritom za zalivanje rož, saj je površina vertikalna. Zelene stene se zato zalivajo s pršilom, ki majhne vodne kapljice enakomerno razprši po površini približno 1 m2, tal okrog zelene stene pa ne zmoči. Sicer pa vam kot omenjeno že zgoraj v vsakem primeru toplo priporočamo montažo avtomatskega zalivalnega sistema, ki vam bo olajšal zalivanje. Ročno zalivanje pride v poštev le za manjše zelene stene.

    Kot vsaka rastlina tudi zelena stena potrebuje gnojilo, zato da rastline hitreje in lepše rastejo. Gnojila za vertikalne zelene stene lahko dobimo v specializiranih vrtnarskih trgovinah in drevesnicah, pa tudi v določenih boljše založenih gradbenih trgovinah z oddelkom za rastline in vrt.

    8. Umetne zelene stene

    8.1 Kdaj je umetna zelena stena prava izbira?

    Če se nimamo časa ukvarjati z vzdrževanjem, ki ga zahteva zelena stena, je lahko dobra alternativa umetna zelena stena, torej zelena stena s plastičnimi rastlinami. Te so danes tako realistične, da še na otip komaj zaznamo razliko med pravimi in umetnimi. Umetna zelena stena pa je lahko odlična rešitev tudi v prostorih, ki naravne vertikalne zelene stene sploh ne omogočajo. To so npr. zelo temni, suhi in vlažni prostori, v katerih rastline sploh ne morejo uspevati.

    8.2 Umetna zelena streha ne potrebuje vzdrževanja

    Umetni zeleni paneli imajo kar nekaj prednosti pred naravnimi: listje seveda ne odpada, zelena stena ne potrebuje nobene vzdrževanja, v njej se ne naselijo žuželke, zelena stena prav tako ne zahteva osnovnih pogojev za rast, kot sta npr. sončna svetloba in voda. Na tržišču so na voljo umetni paneli v običajnih dimenzijah 100 x 100 cm ali 50 x 50 cm, izbiramo pa lahko med različnimi imitacijami rastlinskih vrst, kot so lovorikovec, hoste, različne vrste bršljanov ali že vnaprej pripravljeno mešano rastje.

    8.3 UV zaščita umetne zelene stene je nujna

    Če se odločite za umetno zeleno steno, svetujemo, da izbere takšno z UV zaščito, saj bodo plastične rastline z leti sicer zbledele. Pred nakupom se pri proizvajalcu pozanimajte, ali so paneli primerno zaščiteni pred sončno svetlobo. Problem ni samo direktno sonce; z leti bodo pobledeli tudi paneli, na katerih sonce nikoli ne posije.

    Strokovni članek 7900
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zelene strehe?

    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Zelene strehe
    8.9
    0

    DŽEMAL ĆOROVIĆ S.P. GRADBENIŠTVO, MOZAIK


    8.7
    0

    GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


    8.9
    1

    KROV d.o.o.


    8.9
    2

    RIMONT, ROBERT RIBIČ s.p


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane