Za področje

  Zelena streha: Zakaj je to odlična izbira za vašo hišo?

  Članek je koristil že 1737+ uporabnikom
  Streha nad glavo je veliko več kot le gradbeni element, ki nas varuje pred vremenskimi vplivi. Je tudi drugo ime za dom, za prostor, kjer se počutimo varne in si nabiramo energijo za nov dan. Pomanjkanje prostora v mestih, zaradi katerega se trudimo koristno izrabiti prav vsak kvadratni centimeter, ni edini razlog, zakaj se vse več posameznikov odloča za ozelenitev streh.
  Strokovni članek 1737
  igrisce-na-zeleni-strehi.jpeg
  Imamo kar 133 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  Nova, dodatna uporabna površina je najbolj očitna, še zdaleč pa ne edina prednost, ki jo pridobimo z zeleno streho. Skozi zgodovino so tisti redki pogumni graditelji, ki so si zagotovili zeleno streho nad glavo, to počeli iz zelo različnih razlogov – dosegli pa so prav toliko različnih prednosti.

  Poglejmo nazaj v novejšo zgodovino, v 20. stoletje.zelena-streha.jpg

  Ko naravi vračamo tisto, kar smo ji odvzeli, s tem odpiramo možnost ponovne vzpostavitve biotske raznovrstnosti tako rastlinskih kot živalskih vrst, ki jih na tleh ogroža bodisi človek, bodisi onesnaženje, ali pa naravni sovražniki.

  Tem spoznanjem je sledil val pobud za zmanjšanje toplotnih otokov v prenatrpanih mestih, kjer zelenje na strehah proizvaja vlago, pa tudi kisik, s tem pa izboljšuje kakovost zraka, ki ga dihamo.

  Manj znano je, da rastline pomembno vplivajo tudi na znižanje ravni hrupa in nase vežejo prah. V razmerah, ko vedno bolj občutimo podnebne spremembe tudi z nenadnim »utrganjem« oblakov in posledičnimi močnimi nalivi, ki v kratkem času lahko močno prizadenejo območje, pa z zelenimi strehami tudi uravnavamo odtekanje deževnice.

  Javnost se zelo redko spomni na neizpodbitno dejstvo, da zelenje na strehi ščiti osnovne, funkcionalne dele strehe pred prezgodnjim staranjem in poškodbami. Z zmanjšanjem temperaturnih nihanj in vpliva UV žarkov zelena streha podaljša življenjsko dobo toplotne izolacije in hidroizolacije. Uporabnik si tako ne samo prihrani stroške vmesnih sanacij strehe, ampak tudi ugodno vpliva na okolje in v celotni življenjski dobi stavbe proizvede manj gradbenih odpadkov.

  Končno pa je pri zelenih strehah treba omeniti tudi pozitiven odnos človeka do narave, ki ne vključuje le možnosti, da na strehi gojimo rastline, temveč članom gospodinjstva nudi prostor za prijetno druženje. Slednje je še posebej dobrodošlo v času, ko je naše gibanje zaradi epidemije omejeno. Stanovanjske stavbe, na katerih lahko izvedemo varno ravno streho, so neprecenljive, še posebej, če ta streha zagotavlja tudi varno in udobno bivanje. Kot primer dobre prakse lahko izpostavimo nebotičnik Ibler v Zagrebu.

  ravna-streha-neboticnika-ibler-pred-prenovo.JPG
  Neizrabljena ravna streha nebotičnika Ibler v Zagrebu.

  Čeprav je star že 50 let, je nebotičnik zgledno vzdrževan. Pred petimi leti je na pobudo festivala Design District Festival v sodelovanju z najemniki in mladimi arhitekturnimi silami območje strehe postalo zelena oaza, kjer se lahko nemoteno druži več ločenih skupin ljudi. Vtis intimnega prostora na strehi je dopolnila tudi pred kratkim znova postavljena pergola, zato ni čudno, da prebivalci nebotičnika, streho zelo aktivno uporabljajo tudi v običajnih razmerah, pri čemer pa je strešni vrt postal še bolj priljubljen v času epidemije.

  zelena-ravna-streha-neboticnika.jpg
  Terasa nebotičnika Ibler v Zagrebu leta 2020, slika prikazuje stanje strehe štiri leta po izgradnji v letu 2016.

  Nekoliko neobičajna uporaba toplotne izolacije FIBRANxps  se je na Iblerjevi strehi izkazala kot iznajdljiva rešitev za lahko gradnjo, saj z eno in isto rešitvijo omogoča prostor za sajenje rastlin, hkrati pa streho ščiti pred visokimi in nizkimi temperaturami. Zabojniki ustvarjajo domišljeno scenografijo, ki mehča mejo med streho in nebom ne samo neposredno, temveč tudi v odnosu na silhueto mesta.

  Izdelava ravne strehe, še posebej ozelenjene, je eden bolj zahtevnih konstrukcijskih elementov objekta, to tudi dokazuje spodnji detajl.detajl-zelene-strehe.jpg

  Za razliko od uporabe toplotne izolacije, ki se je začela širiti v poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih in se je zadnja leta opazno okrepila predvsem zaradi skrbi za znižanje rabe energije za ogrevanje in hlajenje, sega zgodovina zelenih streh še precej dlje nazaj. Zelene strehe zgodovina omenja že v zgodnejših obdobjih: od Babilonski visečih vrtov, s travo kritih pastirskih koč severnih ljudstev iz obdobja antike, pa do arhitekture Bauhausa, ki zagovarja vračanje z gradnjo utrganih površin naravi, pa vse do danes, ko spričo že omenjenih koristi zelenih streh stremimo k čim več zelenja na strehah, kar je tudi zakonsko regulirano. Med najaktivnejšimi svetovnimi mesti, ki vzpodbujajo ozelenitev streh, sta Pariz in Dubaj. V pregovorno praktični Nemčiji pa so meritve uspešnosti projekta ozelenitve blokovskega naselja v okrožju Goethe v mestu Offenbach pokazale, da v prvem letu po izvedbi iz obsežnih zelenih streh ni v kanalizacijo odtekla niti kapljica vode.

  Težave z odtekanjem vode iz streh so še posebej prisotne v starejših mestih, kjer zmogljivost kanalizacijskega sistema ne dohaja gostote gradnje hiš in cest, tako da je treba deževnico tudi odvajati iz kanalizacije. Če v kratkem času pade velika količina dežja, so poplave praviloma neizogibne.

  Modrozelena streha

  Izraz modrozelena streha združuje dve tehnologiji. Standardne zelene strehe uporabljajo drenažni sloj za drenažo in namakanje, tehnologija modre strehe pa želi povečati količino shranjene vode in nadzorovati količino izpuščene vode. Vemo, da v zmernem pasu celinskega podnebja s povprečno količino padavin 600-800 mm/m2 na leto ena sama ekstenzivno ozelenjena streha za skoraj 50 odstotkov zmanjša dotok dežja v kanalizacijsko omrežje. Poleg tega, da se dež zadržuje na listih rastlin in namaka hranljivi substrat, iz katerega rastejo, se del padavin zadrži tudi v drenažno-akumulacijski plasti, ki pa ima lahko večjo zmogljivost akumulacije kot so potrebe rastlin po vodi. Na ta način se voda ob izdatnem deževju zadrži na strehi, v sončnem obdobju pa počasi izhlapeva ali neposredno iz tal, ali pa akumulirano vodo porabijo rastline za svojo rast ter kasneje isto vlago sprostijo z "dihanjem". Strokovno temu procesu pravimo, da se voda vrača v ozračje z izhlapevanjem iz tal in s transpiracijo rastlin.

  Modro-zelena barva FIBRAN proizvodov ustreza trendu modrozelenih streh, tehnična podpora FIBRAN ekipe pa vam pomaga oblikovati in uresničiti vaše zamisli. Za vsa dodatna vprašanja pa jih kontaktirajte na FIBRAN d.o.o..

  Strokovni članek 1737
  Avtor: FIBRAN d.o.o.
  Imamo kar 133 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 133 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 133 izvajalcev za področje Zelene strehe
  8.7
  0

  GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


  10
  3

  PANELI, krovstvo, kleparstvo in storitve, d.o.o.


  9.4
  0

  Merkur trgovina d.d.


  9.1
  0

  KEPIC IZOLACIJA SK d.o.o.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ZELENE STREHE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane