Za področje

  Sestava zelene strehe

  Članek je koristil že 6112+ uporabnikom
  Zelena streha velja za t.i. moderno (sodobno) izvedbo ravne strehe. Zelena ravna streha ima številne prednosti, ne samo izključno zaradi svoje estetike, ampak tudi zaradi drugih pozitivnih dejavnikov. Lahko bi rekli, da zelena ravna streha velja za rešitev, ki znatno pripomore k trajnostnemu razvoju. V nadaljevanju zapisa smo strnili bistvene prednosti zelene ravne strehe in njeno pravilno izvedbo.
  Detajl 6112
  Zelena ravna streha z ekstenzivno ozelenitvijo
  Imamo kar 135 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  1. ZAKAJ IZBRATI ZELENO STREHO?

  Prva prednost zelene ravne strehe je dejstvo, da na ta način naravi povrnemo del zelenja in ostale vegetacije, ki smo jo bili primorani odstraniti zaradi gradnje objekta. Kot vemo predstavljajo rastline zelo pomemben člen narave, saj proizvajajo kisik, ki nam zagotavlja življenje. Pogoj za prednosti zelene ravne strehe je vsekakor primerna in kvalitetna izvedba zelene strehe in vseh detajlov. V primeru, da je zelena ravna streha izvedena brezhibno, se lahko nadejamo številnih prednosti, ki nam jih bo tovrstna streha nudila.

  Zelena ravna streha vam omogoča prihranke, saj v posebnih okoliščinah pozimi, še posebej pa poleti, nudi potrebno izolativnost. Prihranek se bo torej poznal pri obratovalnih stroških oz. stroških ogrevanja. Uporaba klimatske naprave v prostorih pod streho se bo na ta način znatno zmanjšala. Poleg ustrezne toplotne izolacije prispevajo svoj delež ravno rastline, ki se nikoli ne pregrejejo, pač pa ohlajajo. Na ta način zaustavijo toploto, ki bi uhajala v spodnje plasti konstrukcije zelene ravne strehe.

  Rastline prispevajo k daljši življenjski dobi strehe, saj sloji vegetacije ščitijo druge, spodnje plasti strehe. Hidroizolacija je tako zaščitena pred zunanjimi vremenskimi vplivi in drugimi morebitnimi mehanskimi poškodbami. Zelena ravna streha nam nudi tudi dodaten življenjski prostor, kot je npr. terasa za sprostitev, zelenjavni vrt in podobno. Zelena ravna streha prispeva k videzu vašega objekta in na račun ozelenitve prispeva k zmanjšanju hrupa. Zelena ravna streha prav tako pripomore k izboljšanju okoliškega zraka, saj filtrira prah in smog ter na ta način zmanjšuje količine CO2 v zraku. Za zaključek glede prednosti zelene ravne strehe pa naj zapišemo, da zelena streha nudi popolno zaščito vseh plasti pred poškodbami, ki jih povzroča toča.

  2. VRSTA OZELENITVE RAVNE STREHE

  Zelene ravne strehe se glede na vrsto ozelenitve delijo v dve skupini: ekstenzivne zelene strehe in intenzivne zelene strehe.

  Ekstenzivna ozelenitev

  Ekstenzivna ozelenitev sodi med najenostavnejšo vrsto ozelenitve ravnih streh. Za ekstenzivno ozelenitev so značilne nizke trajnice, kot so recimo trave, zelišča, sedumi, mahovje. Ta vrsta ozelenitve je enostavna za vzdrževanje. Debelina zemljine je pri ekstenzivni ozelenitvi max. 10 cm, kar zagotavlja majhno lastno težo.

  Intenzivna ozelenitev

  Med intenzivno ozelenitev ravnih streh spada trava, grmovje in drevesa. Intenzivna ozelenitev je zahtevnejša za vzdrževanje (košenje trave itd…), seveda odvisno od vrste zelenja. Debelina zemljine intenzivne zelene strehe je minimalno 15 cm, v primeru zasaditve večjih dreves pa tudi več kot 1 m. Na ta način se logično poveča lastna teža strehe, kar je potrebno upoštevati tudi pri načrtovanju in potrebnih debelinah slojev ostale konstrukcije ravne strehe.

  3. SESTAVA ZELENE RAVNE STREHE

  Za kvalitetno izvedbo zelene ravne strehe je seveda nujen strokovni pristop s strani mojstrov in uporaba kvalitetnih materialov, predvsem hidroizolacije, ki v sestavu predstavlja najpomembnejši element zelene ravne strehe.

  Klasična sestava zelene ravne strehe si sledi v naslednjem vrstnem redu: AB plošča z naklonskim betonom, bitumenski osnovni premaz, točkovno navarjena parna zapora, toplotna izolacija EPS v dveh slojih, prvi sloj hidroizolacije (samolepilni trak), drugi sloj hidroizolacijskega traku s protikoreninsko zaščito, protikoreninska membrana, drenažni sloj, substrat z mineralnimi vlakni, zemljina in vegetacija. Ob straneh se uporabi robni L profil in nasutje (običajno prodec). Grafični detajl izvedbe zelene ravne strehe je predstavljen na spodnji sliki.

  Detajl izvedbe zelene ravne strehe
  Detajl izvedbe zelene ravne strehe


  Detajl 6112
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 135 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 135 izvajalcev za področje Zelene strehe:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 135 izvajalcev za področje Zelene strehe
  9.1
  0

  KEPIC IZOLACIJA SK d.o.o.

  Šenčur
  9
  0

  STAVBNO KLEPARSTVO IN KROVSTVO JOŽE ANCLIN S.P.

  Celje
  10
  2

  RIMONT, ROBERT RIBIČ s.p

  Spodnji Ivanjci
  9.1
  0

  IZOLACIJA ZORMAN TEAM d.o.o.

  Kamnik
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ZELENE STREHE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane