Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Sestava zelene strehe

    Članek je koristil že 8051+ uporabnikom
    Zelena streha velja za t.i. moderno (sodobno) izvedbo ravne strehe. Zelena ravna streha ima številne prednosti, ne samo izključno zaradi svoje estetike, ampak tudi zaradi drugih pozitivnih dejavnikov. Lahko bi rekli, da zelena ravna streha velja za rešitev, ki znatno pripomore k trajnostnemu razvoju. V nadaljevanju zapisa smo strnili bistvene prednosti zelene ravne strehe in njeno pravilno izvedbo.
    Detajl 8051
    zelena streha
    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    1. Prednosti zelene strehe?

    1.1 Zelena streha naravi povrne del zelenja

    Prva prednost zelene ravne strehe je dejstvo, da na ta način naravi povrnemo del zelenja in ostale vegetacije, ki smo jo bili primorani odstraniti zaradi gradnje objekta. Kot vemo, predstavljajo rastline zelo pomemben člen narave, saj proizvajajo kisik, ki nam zagotavlja življenje. Pogoj za prednosti zelene ravne strehe je vsekakor primerna in kvalitetna izvedba zelene strehe in vseh detajlov. V primeru, da je zelena ravna streha izvedena brezhibno, se lahko nadejamo številnih prednosti, ki nam jih bo tovrstna streha nudila.

    1.2 Zelena streha omogoča prihranke 

    Zelena ravna streha vam omogoča prihranke, saj v posebnih okoliščinah pozimi, še posebej pa poleti, nudi potrebno izolativnost. Prihranek se bo torej poznal pri obratovalnih stroških oz. stroških ogrevanja. Uporaba klimatske naprave v prostorih pod streho se bo na ta način znatno zmanjšala. Poleg ustrezne toplotne izolacije prispevajo svoj delež ravno rastline, ki se nikoli ne pregrejejo, pač pa ohlajajo. Na ta način zaustavijo toploto, ki bi uhajala v spodnje plasti konstrukcije zelene ravne strehe.

    1.3 Zelena streha prispeva k daljši življenjski dobi strehe

    Rastline prispevajo k daljši življenjski dobi strehe, saj sloji vegetacije ščitijo druge, spodnje plasti strehe. Hidroizolacija je tako zaščitena pred zunanjimi vremenskimi vplivi in drugimi morebitnimi mehanskimi poškodbami.

    1.4 Zelena streha nudi dodaten življenjski prostor

    Zelena ravna streha nam nudi tudi dodaten življenjski prostor, kot je npr. terasa za sprostitev, zelenjavni vrt in podobno.

    1.5 Zelena streha prispeva k zmanjšanju hrupa

    Zelena ravna streha prispeva k videzu vašega objekta in na račun ozelenitve prispeva k zmanjšanju hrupa.

    1.6 Zelena streha pripomore k izboljšanju zraka

    Zelena ravna streha prav tako pripomore k izboljšanju okoliškega zraka, saj filtrira prah in smog ter na ta način zmanjšuje količine CO2 v zraku.

    1.7 Zelena streha ščiti pred točo

    Za zaključek glede prednosti zelene ravne strehe pa naj zapišemo, da zelena streha nudi popolno zaščito vseh plasti pred poškodbami, ki jih povzroča toča.

    2. Vrste ozelenitve zelene strehe

    Zelene ravne strehe se glede na vrsto ozelenitve delijo v dve skupini: ekstenzivne zelene strehe in intenzivne zelene strehe.

    2.1 Ekstenzivna ozelenitev zelene strehe

    Ekstenzivna ozelenitev sodi med najenostavnejšo vrsto ozelenitve ravnih streh. Za ekstenzivno ozelenitev so značilne nizke trajnice, kot so recimo trave, zelišča, sedumi, mahovje. Ta vrsta ozelenitve je enostavna za vzdrževanje. Debelina zemljine je pri ekstenzivni ozelenitvi max. 10 cm, kar zagotavlja majhno lastno težo.

    2.2 Intenzivna ozelenitev zelene strehe

    Med intenzivno ozelenitev ravnih streh spada trava, grmovje in drevesa. Intenzivna ozelenitev je zahtevnejša za vzdrževanje (košenje trave itd…), seveda odvisno od vrste zelenja. Debelina zemljine intenzivne zelene strehe je minimalno 15 cm, v primeru zasaditve večjih dreves pa tudi več kot 1 m. Na ta način se logično poveča lastna teža strehe, kar je treba upoštevati tudi pri načrtovanju in potrebnih debelinah slojev ostale konstrukcije ravne strehe.

    3. Sestava zelene strehe

    Za kvalitetno izvedbo zelene ravne strehe je seveda nujen strokovni pristop s strani mojstrov in uporaba kvalitetnih materialov, predvsem hidroizolacije, ki v sestavi strehe predstavlja najpomembnejši element zelene ravne strehe.

    Klasična sestava zelene ravne strehe si sledi v naslednjem vrstnem redu: AB plošča z naklonskim betonom, bitumenski osnovni premaz, točkovno navarjena parna zapora, toplotna izolacija EPS v dveh slojih, prvi sloj hidroizolacije (samolepilni trak), drugi sloj hidroizolacijskega traku s proti-koreninsko zaščito, proti-koreninska membrana, drenažni sloj, substrat z mineralnimi vlakni, zemljina in vegetacija. Ob straneh se uporabi robni L profil in nasutje (običajno prodec). Grafični detajl izvedbe zelene ravne strehe je predstavljen na spodnji sliki.

    zelena-streha-detajl.jpg
    Detajl - Zelena topla masivna streha, stik s parapetom

    Osnovna sestava detajla: 
    1 - Kamena volna Knauf Insulation SmartRoof Thermal.
    2 - Mehansko pritrdilo izolacije na konstrukcijo. Mehansko pritrdilo je najbolj pogost način vgradnje hidroizolacijske folije na nosilno strešno konstrukcijo.
    3 - Robni Urbanscape L profil za ločitev vegetacijskega sloja od parapeta.
    4 - Vegetacijski sloj Urbanscape Sedum-mix, 2-4 cm.
    5 - Substrat Urbanscape Green Roll, 4 cm.
    6 - Urbanscape drenažni sloj 2,5 cm. Možnost ureditve drenažnega sloja z zalogovnikom ali brez.
    7 - Urbanscape protikoreninska membrana. Protikoreninsko membrano se namesti v primeru, da hidroizolacija nima protikoreninske zaščite. Klasični hidroizolacijski membrani se dodajo kemični dodatki, zaradi katerih se korenine same obrnejo v drugo stran, ter s tem ne poškodujejo konstrukcije. 
    8 - Hidroizolacijska folja s protikoreninsko zaščito.
    9 - Kamena volna Knauf Insulation SmartRoof Top, Hard ali naklonska SmartRoof Top CTF1.
    10 - Kamena volna Knauf Insulation SmartRoof Thermal.
    11 - Parna zapora za preprečitev vlage znotraj konstrukcije objekta.
    12 - Armirano betonska plošča, 20 cm.

    Detajl 8051
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zelene strehe?

    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe
    10
    1

    KROV d.o.o.


    9.9
    11

    GRADBENIŠTVO, KROVSTVO IN KLEPARSTVO MITJA HITI S.P.

    pot 137
    9.4
    0

    KEPIC IZOLACIJA SK d.o.o.


    9.1
    0

    Krovstvo in kleparstvo Strelec, Josip Strelec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane