Za področje

    Zimski vrt, cena za zasteklitev balkona

    Članek je koristil že 16699+ uporabnikom
    Zimski vrt je podaljšek dnevne sobe. Lahko bi rekli, da ima hkrati lastnosti zunanjosti in notranjosti, saj vas zimski vrt ščiti pred vremenskimi vplivi in hkrati srka sončno svetlobo. V zadnjih letih je tehnologija močno napredovala in omogoča bivalno ugodje zimskega vrta tudi v zelo toplih ali hladnih dnevih.
    Strokovni članek 16699
    zimski vrt
    Imamo kar 245 izvajalcev za področje Zimski vrtovi:

    1. Zimski vrt / zasteklitev balkona - prednosti

    Zimski vrtovi so priljubljeni predvsem v nekoliko hladnejših državah, njihova priljubljenost pa zaradi ugodnega bivalnega okolja, ki ga pozimi omogočajo, narašča tudi pri nas. Poglavitna prednost zimskega vrta je svetloba. Bivalna kakovost, ki vam jo omogočajo velike steklene površine, je nezamenljiva. Dobro zasnovan zimski vrt predstavlja prostor v hiši, kjer imate občutek, da ste v resnici zunaj. Svetloba steklenih površin hkrati osvetljuje tudi notranjost. V pomladanskem ali zimskem času tako lahko zimski vrt postane del zunanjosti.
    Zimski vrt z zastekljenim balkonom

    2. Zasteklitev balkona prihrani energijo

    Ob pravilni postavitvi zimskega vrta imamo lahko tudi do 30 % prihranka energije. Za energetske pribitke je poleg dobre toplotne izolativnosti ključna tudi postavitev. Zimski vrt je potrebno postaviti jugovzhod ali jugozahod z najdaljšo stranico obrnjeno proti vzhodu ali zahodu. Zimski vrt lahko uporabimo tudi kot vir za toplotno črpalko in z njim ogrevamo hišo. Če steno hiše pobarvamo v temo barvo, ustvarimo t. i. Trombejev zid in ogrevamo prostor sončnim sevanjem.
    K dobri mikroklimi veliko prispevajo tudi rastline, ki jih gojimo v zimskem vrtu zaradi proizvodnje kisika,  vezave prahu iz zraka in uravnavanja vlažnost.

    3. Konstrukcijski sistemi za zimski vrt

    3.1 Kakšne dimenzije naj bo zimski vrt?

    Danes je mogoče izvesti zimske vrtove v vseh mogočih oblikah, od okroglih, večkotnih do takih, ki imajo stožčaste strehe. Vendar je treba upoštevati, da oblikovalski nesmisli dražijo gradnjo in po navadi niso v skladu s fasado hiše. Najbolje je, da je zimski vrt izveden v celotni širini fasade brez zamikov in zalomov.
    Raster omogoča tako rekoč neomejeno dolžino. Nekoliko drugače je z globino zimskega vrta. Večino izvajalcev, s katerimi smo se pogovarjali, lahko izvede zimski vrt globine od 5,8 m do 6 m. Če se boste odločili za globlji zimski vrt, se bodo zaradi nosilnosti pojavili stebri.

    3.2 Raster profilov za zasteklitev balkona

    Raster profilov se giblje od 73 cm do 125 cm, odvisno od proizvajalca in se prilagodi glede na vaše mere. Zelo pomembna je izbira profilov. Na trgu lahko naročite PVC, aluminijaste ali lesene profile za vaš zimski vrt. 3, 4 ali več komorni PVC profili ali aluminijasti profili z  z vgrajeno izolacijo so dobra izbira, če ne želite pregrevanja. Lesene profile je mogoče zaščititi z aluminijasto masko.
     
    Debelina profilov se giblje med 5 x 5 cm, 5 x 8 cm, 5 x 12 cm, odvisno od vaših zahtev in izvedbe. Na vašo željo je mogoče profile skriti za steklo in narediti t. i. »senčno fugo«.
    Zasteklitev balkona
    Zasteklitev balkona oziroma terase je lahko najrazličnejših oblik in dimezij. 

    4. Streha za zimski vrt

    Na izbiro imate več izvedb strehe. Če se odločate, da boste na vašem zimskem vrtu postavili klasično leseno ostrešje, bo svoje delo najprej opravil krovec. Zimski vrt je mogoče pokriti tudi z lahko montažno ravno streho z OSB ploščami in hidroizolacijo ali »sendvič« aluminijastimi ploščami. Taka izvedba je najcenejša. 
    Iz stališča kakovosti bivanja in osvetlitve pa priporočamo stekleno streho, ki jo izvajajo vsi proizvajalci zimskih vrtov. Raster steklene strehe je enak rastru vertikalnih stekel. Razpon strehe ne sme presegati 6 m, če ne želite stebrov. Površina strehe je rahlo pod naklonom in izvedena »gladko«, torej s senčnimi fugami.

    5. Steklo za zasteklitev balkona

    5.1 Izberite kakovostno steklo

    Zimski vrt je v 90 % iz stekla, kar pomeni, da je izbira kakovostnega stekla ključnega pomena, ki močno prispeva k ceni. Pomembno je, da vemo, ali bo zimski vrt namenjen bivanju ali shranjevanju toplote. Prav tako je pomemben podatek, ali se nahajamo na Primorskem ali Gorenjskem. V primeru, da bo naš vrt podaljšek bivalnih prostorov, je treba izbrati steklo s čim manjšimi toplotnimi izgubami. Optimalna toplotna prehodnost je 1,0 W/m2K. To lahko zagotovimo že z dvoslojnim steklom, polnjenim z žlahtnim plinom. Ob večjih zahtevah po izolativnosti se vgradi troslojno izolacijsko steklo.

    5.2 Obojnost stekel za zasteklitev balkona

    Pazljivi moramo biti tudi pri izbiri odbojnosti stekel. Običajno se vgrajujejo stekla s 50% odbojnostjo sončne svetlobe. Ob višjih odbojnostih, tudi do 85 % pri zelo refleksivnem steklu zimskega vrta, se prostor sicer ne bo tako segreval, vendar bomo imeli tudi bistveno manj svetlobe.

    Steklene površine so lahko fiksne ali se odpirajo. Večje število fiksnih zasteklitev niža ceno izvedbe, če pa se odločamo za drsne steklene površine na zimskem vrtu, bo izvedba dražja.
    Zimski vrt in senčila
    Senčila za zimski vrt so nujna, saj se sicer prostor poleti tako pregreje, da v njem ni mogoče bivati, zimski vrt pa segreva tudi druge, notranje prostore hiše. 

    6. Senčila in prezračevanje

    Prva bojazen ob misli na zimski vrt je pregrevanje. Vendar pravilno senčen in prezračevan zimski vrt ne potrebuje klimatske naprave. Proizvajalci priporočajo zunanja senčila za senčenje navpičnih površin, zunanja senčila pa so nujna za senčenje strešnih zasteklitev. Za senčenje strehe pa se vse bolj uporabljajo tende ali jadra, ki odbijajo tudi do 98 % sončnih žarkov. Motorizirana senčila na senzorje nam omogočajo, da se delež osenčenja prilagaja jakosti svetlobe ali temperature. Pomembno je, da senčila namestimo 5-10 cm od stekel, saj s tem zagotovimo pretok vročega zraka vstran od stekel.
     
    Za kakovostno bivalno klimo moramo nujno misliti tudi na prezračevanje. Seveda je najpreprostejše prezračevanje zimskega vrta z odpiranjem oken, poznamo pa tudi druge načine prezračevanja. Idealno naravno prezračevanje zagotovimo, če čim višje na zimskem vrtu vgradimo bočna prezračevalna okna, ki zagotovijo hitro izmenjavo vročega zraka s hladnim.

    7. Zimski vrt - cena

    7.1 Zimski vrt, cena

    Seveda pa je velikokrat cena tista, ki odloča o vsem prej omenjenem. Cene zimskih vrtov so različne. V naši raziskavi smo povpraševali za zimski vrt površine 20 m2 dimenzij: širina 5 m, dolžina 4 m in višina 3 m. V primeru, da bi se odločili za ceneno  izvedbo zimskega vrta, se cena na tlorisno površino strehe giblje okrog 600 EUR/m2, torej 12.000 EUR za zimski vrt. To pomeni, da bi postavili zimski vrt brez steklene strehe s fiksnimi stekli in PVC profili. Za srednji kakovostni razred je realna cena okrog 800 EUR/m2, torej 16.000 EUR. Zimski vrt visokega kakovostnega razreda pa bi nas stal okrog 1100 EUR/m2.

    7.2 Dobavni roki za zasteklitev balkona

    Dobavni roki se gibljejo med dvema tednoma in tremi meseci, odvisno ali naročamo pri slovenskem ali tujem dobavitelju. Glede na predplačilo nam proizvajalci nudijo tudi različne popuste.
     
     
     
    Strokovni članek 16699
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zimski vrtovi?

    Imamo kar 245 izvajalcev za področje Zimski vrtovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 245 izvajalcev za področje Zimski vrtovi
    8.5
    5

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    10
    1

    NAITORS d.o.o.


    10
    2

    AKTAL proizvodno in trgovsko podjetje d.o.o.


    9.2
    0

    ANCORA Proizvodnja, storitve, trgovina d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane