Za področje

    Inovativni sistemi zelenih streh 

    Članek je koristil že 784+ uporabnikom
    Zelene strehe so strehe, ki so delno ali v celoti prekrite z rastlinjem. Prispevajo k izboljšanju kakovosti zraka, zmanjšanju učinkov mestnih toplotnih otokov, poskrbijo za pravilno odtekanje meteorne vode in kot dodatni izolacijski sloj izboljšajo energetsko učinkovitost stavb z zagotavljanjem izolacije. Poleg naštetih prednosti so zelene strehe lep estetski element, ki razgiba vašo hišo. 
    Strokovni članek 784
    zelena streha.JPG
    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    1. Kaj so zelene strehe Urbanscape®?

    Urbanscape® je prava inovacija na področju tehnologije zelenih streh, ki nadgrajuje več kot 20-letno tradicijo proizvodnje mineralnih rastnih medijev. Gre za krovno ime družine novih inovativnih izdelkov, konceptov in sistemov za zagotavljanje urbane zelene infrastrukture. Združujejo ključne vidike izboljšanja kakovosti bivanja v urbanih okoljih. 

    2. Sestava zelenih streh 

    2.1 Ekstenzivne in intenzivne zelene strehe

    Poznamo dve glavni vrsti zelenih streh: ekstenzivne in intenzivne. Ekstenzivne zelene strehe imajo plitvo plast prsti, v primeru zelenih streh Urbanscape prst nadomešča rastni medij iz mineralnih vlaken, zaradi česar je obremenitev konstrukcije manjša. Običajno se zasadijo odporne rastline, kot je sedum, ki jih ni treba vzdrževati, medtem ko imajo intenzivne zelene strehe globljo plast zemlje in lahko podpirajo več različnih rastlin, vključno z drevesi in grmovnicami. Namestitev zelene strehe običajno vključuje vodotesno membrano, drenažni sloj, rastni medij in vegetacijo. 

    Zelene strehe je mogoče namestiti na nove ali obstoječe objekte, vendar je treba upoštevati težo in strukturno nosilnost objekta.

    2.2 Modularni sistem zelenih streh streh 

    Sisteme ekstenzivnih zelenih streh Urbanscape® z modularno zasnovo sestavljajo 3 - 4 sloji, katerih funkcija je zagotavljanje vodotesnosti sistema ob hkratnem zadrževanju vode v filcu iz mineralnih vlaken. Strehe Urbanscape® dajejo poudarek predhodno pridelani vegetaciji, ki se enostavno položi na predhodno nameščene sloje in zagotavlja takojšnjo zazelenitev strehe. Kombinacije slojev se vedno prilagajajo strešnim konstrukcijam in različnim klimatskim pogojem, v katerih se nahaja streha.

    2.3 Na katero podlago lahko namestimo zelene strehe Urbanscape®?

    Sistem zelene strehe Urbanscape® omogoča namestitev na katerokoli strešno podlago, kot so npr. betonske, jeklene in lesene strehe, obrnjena strešna konstrukcija in podobno. Zasnova sistema je povsod enaka, glede na sestavo strehe pa se prilagaja zgolj debelina rastnega medija in umestitev vodoodporne membrane. Sistem odlikuje tako njegova lahkost kot tudi hitrost montaže.

    Zelene strehe Urbanscape
    Zelene strehe ugodno pripomorejo k mikroklimi v mestih - učinek je še posebej očiten v poletnih mesecih leta. (vir: Knauf Insulation d.o.o.)

    3. Katere rastline so primerne za zelene strehe?

    Sedum sestavlja do 12 različnih rastlin. Dobra izbira rastlin za zelene strehe je tista, ki se poigra z raznovrstnostjo in barvnimi niansami, ki se izmenjujejo čez celo leto. To pomeni, da je streha atraktivna tudi pozimi, ne le spomladi, kar ustvarja dinamično in vizualno zanimivo pokrajino, ki se čez čas spreminja. Izbira rastlin je poleg konceptualne zasnove odvisna tudi od klimatskih pogojev, zalivanja in kvalitete vzdrževanja. Sedumi načeloma ne potrebujejo košnje ali drugih oblik posebne nege, je pa v sušnih predelih priporočljivo namestiti sistem zalivanja ali občasnega namakanja. 

    Na splošno so zelene strehe lep in inovativen način za vključitev narave v grajeno okolje, ki zagotavlja tako funkcionalne kot estetske kvalitete za lastnike in stanovalce stavb.

    4. Zelene strehe so trajnostne in inovativne

    Ker zelene strehe delujejo kot dodatni sloj izolacije, poleti uspešno preprečujejo pregrevanje strehe, saj zmanjšajo količino toplote, ki se absorbira v prostor skozi streho. 

    4.1 Zmanjšajte pregrevanje prostorov poleti

    Vegetacija in rastni medij zelene strehe delujeta kot naravna toplotna pregrada, ki zmanjša prenos toplote skozi streho, kar privede do znatnih prihrankov energije za hlajenje stavbe. Mnogi lastniki hiš z zeleno streho zato sploh ne potrebujejo klimatskih naprav za hlajenje notranjih prostorov ali pa jih uporabljajo le redko. Manjši učinek je mogoče zaznati tudi pri ogrevanju. 

    Zelene strehe Urbanscape SLO Expo
    Poleg zelenih streh pa se izdelki Urbanscape® širijo tudi na področje urejanja krajine in zelenih sten. Na nedavni svetovni razstavi Expo v Dubaju, smo tako lahko videli na slovenskem paviljonu veliko zeleno steno Urbanscape®. (vir: Knauf Insulation d.o.o.)

    4.2 Zadrževanje meteornih voda

    Poleg izboljšav okoljskih, estetskih in bivanjskih vidikov, sistemi zelenih streh Urbanscape® omogočajo tudi visoko stopnjo zadrževanja meteornih voda, kar lahko ob močnih nalivih prepreči poplave in kolaps kanalizacijskih sistemov.

    4.3 Zelene strehe za hladnejše mesto

    Zelene strehe zelo ugodno vplivajo na mikroklimo v mestih. Tradicionalne strehe se na soncu zelo segrejejo, kar lahko prispeva k učinku t. i. mestnega toplotnega otoka. Po drugi strani pa zelene strehe ta učinek zmanjšajo tako, da toploto absorbirajo in postopoma izhlapijo, namesto da bi jo odbile nazaj v okolico.

    4.4 Sončni paneli in zelene strehe

    Danes so zelene strehe vse bolj pogosto zasnovane tako, da omogočajo namestitev sončnih panelov, kar dodatno zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja ter odvisnost stavbe od neobnovljivih virov energije. Zaradi vseh naštetih prednosti lahko trdimo, da so zelene strehe energetsko učinkovite in predstavljajo pametno naložbo za lastnike stavb, zlasti tiste, ki želijo dolgoročno zmanjšati svoj ogljični odtis in stroške energije.

    Za podrobnejše podatke kontaktirajte tehnično - svetovalno službo na: 04 5114 105 ali na svetovanje@knaufinsulation.com.

    Inovativne zelene strehe
    Zelene strehe popestrijo in elegantno razgibajo streho, pri čemer je pomembno izbrati rastline, ki bodo atraktivne celo leto. (vir: Kanuf Insulation d.o.o.)

     

     
     

    Strokovni članek 784
    Avtor: KNAUF INSULATION, d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zelene strehe?

    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Zelene strehe
    9.8
    7

    ES Gradnje, gradbene storitve, Slaviša Erdelić s.p.


    10
    1

    KROV d.o.o.


    8.6
    0

    Artifectum, Postavljanje ostrešij in krovska dela, Otmar ŠOŠTARIČ, s.p.


    10
    1

    A SISTEMI d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane