Za področje

    Vrste zunanjih senčil

    Članek je koristil že 10298+ uporabnikom
    Senčila veljajo za praktičen in funkcionalen element okenskih odprtin in večjih steklenih fasad in streh, saj preprečujejo neposreden vdor sončnih žarkov in sevanja v prostor z namenom, da ne pride do pregrevanja prostora, še posebej v poletnih mesecih. V prejšnjem članku smo obravnavali notranja senčila, tokrat vam predstavljamo zunanja senčila. Na tržišču je na voljo ogromna izbira zunanjih senčil, ki se razlikujejo po materialu, delovanju, montaži in navsezadnje tudi ceni.
    Strokovni članek 10298
    ALU zunanje žaluzije
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    1. ZUNANJA SENČILA

    Zunanje žaluzije

    Zunanje žaluzije veljajo za izredno dober toplotni izolator, saj na račun svoje zunanje instalacije preprečujejo segrevanje stekla in s tem neposredni vdor svetlobe v prostor. S pomočjo njih preprosto uravnavamo željeno količino svetlobe v prostoru, obenem nam ne zastirajo pogleda navzven. Na voljo so različne vrste in sistemi zunanjih žaluzij.

    Klasične zunanje žaluzije

    Pri klasičnih zunanjih žaluzijah se vse bolj pogosto uporablja sistem DELUX zunanjih krpan žaluzij, ki velja za trenutno najbolj dovršeno obliko zunanjih žaluzij na tržišču. Proizvajalci so pri tem tipu žaluzij združili karakteristike obeh, že prej obstoječih tipov, Z in S profilov. DELUX izvedba ima trdnejši aluminijasti profil debeline 0,42mm, edinstvena forma omogoča boljše, optimalno odbijanje sončnih žarkov in boljšo energetsko učinkovitost. Lamela ima poseben profil, zato je žaluzija bolj odporna na zunanje vremenske razmere, obenem nudi visoko stopnjo zaščite, izboljšana je protihrupna zaščita, vstavljeno tesnilo pa ob popolnem zaprtju žaluzije ne leži v optičnem območju in je očem nevidno.

    Podometni sistem zunanjih žaluzij

    Prednost sistema je v njegovem konceptu, kateri omogoča montažo celotnega sistema naenkrat. S tem se izognemo montaži v več fazah, ki je značilna pri vgradnji klasičnega sistema zunanjih žaluzij. Prednost se kaže tudi v enakomernem in simetričnem zlaganju lamel. Na ta način dosežemo minimalno globino omarice. Krmiljenje je možno s pomočjo mono komandne palice in avtomatsko z elektromotorjem. Vgradnja je enostavna: senčilo modul se kot celota postavi na vgrajeno okno, kompletno z vodili, podometno masko in lamelami. Preko vodil se nato privije na okno.

    Sistem zunanjih žaluzij v roletni omarici

    Zunanje žaluzije se lahko vstavijo tudi v katerokoli zunanjo vidno ali nevidno podometno roletno omarico (polokroglo, okroglo, 45°, 20° in podometno predokensko). Na izgled je sistem podoben predokenskim roletam, s čimer je omogočen kombiniran sistem rolet in žaluzij na istem objektu. Sistem zunanjih žaluzij z roletno omarico se montira v podboj okna ali neposredno na fasado. Slabost sistema je seveda to, da je roletna omarica vidna in tako spremeni videz objekta. Zato je izredno pomembna prava izbira materiala in barve, da se roletno omarico ohrani čimbolj nevidno v primerjavi z ostalo fasado. V sisteme zunanjih žaluzij z roletno omarico je možno vgraditi tudi komarnik. Pri sami izbiri lamel je na voljo več oblik in barv, vsa vodila, po katerih se spuščajo lamele, pa je možno barvno prilagoditi po vaših željah.

    Rolete

    Rolete uporabljamo za stanovanja, hiše in poslovne prostore kot zaščito pred zunanjim hrupom, vlomi in izgubo toplotne energije. Rolete delujejo kot odličen izolator poleti, saj preprečujejo neposreden vdor svetlobe v prostor in ga ščitijo pred segrevanjem. Plašč iz rolet je sestavljen iz aluminijastega oklepa in polnjen z dodatno izolirno peno. Obenem skrbi tudi za toplotno blaženje. Na račun zaprtih rolet se izguba energije pri starejših objektih zmanjša tudi za 40%. Do izboljšave pride tudi pri novogradnjah – izguba energije je na račun rolet manjša za okoli 25%. Glede na način vgradnje in obliko ločimo rolete v štiri skupine.

    Predokenski sistem rolet

    Predokenski sistem rolet predstavlja perfektno rešitev za že dokončane objekte, saj se sistem pritrdi neposredno na okenski okvir, v nekaterih primerih tudi direkt na fasado. Sistem odlikuje hitra in preprosta montaža, zaradi velikega izbora roletnih omaric, vodil in lamel pa lahko vplivamo na zunanji videz objekta. Materiali in barve naj vsekakor sovpadajo s fasado objekta. Roletna omarica, vodila in zaključna letev se največkrat izvedejo iz aluminija ali plastike (PVC). Krmiljenje sistema je lahko ročno ali avtomatsko s pomočjo elektromotorja. Za dodatno vrednost poskrbi komarnik, ki ga je možno vgraditi v prav vse modele predokenskih rolet. Namesto komarnika lahko uporabimo tudi dodatno zunanje senčilo screen.

    Nadokenski sistem rolet

    Kot že ime samo pove, se nadokenski sistem rolet montira nad okno. Material okna ni pomemben, nadokenski sistem rolet se lahko montira na PVC, les ali aluminij in obenem predstavlja optimalno rešitev pri zamenjavi oken ob prenovi. Kaseta je različnih velikosti in namenjena različnim vgradnim višinam. Sistem zagotavlja tudi učinkovito toplotno in zvočno zaščito. Upravljanje je lahko ročno ali na elektropogon. Na voljo vam je velik izbor glede barv in ostalih dekoracij, izvedba pa lahko vsebuje že integrirano dodatno zaščito pred mrčesom.

    Podometni sistem rolet

    Podometni sistem predstavlja idealno praktično rešitev za vse novogradnje, saj se na okenski okvir montira pred zaključnim ometom (fasado). Prednost tega je, da omarica ni vidna, saj se preko nje nanese zaključni sloj fasade. Omarica, vodila in zaključna letev so iz aluminija, prav tako lamele, ki so lahko tudi iz PVC-ja. Izbirate lahko med različnimi barvami vodil, omaric in zaključnih letev. Krmiljenje je, tako kot pri ostalih roletnih sistemih, lahko ročno ali avtomatsko z elektromotorjem. Enako kot v prejšnjega, se tudi v ta sistem lahko vgradi integriran komarnik ali dodatno zunanje screen senčilo.

    Poševni sistem rolet

    Poševni sistem rolet je namenjen oknom nepravilnih oblik. Sistem velja za izredno kompaktnega in stabilnega, saj je zgornja omarica iz ekstrudiranega debelostenskega aluminija. Okna, ki pridejo v poštev imajo poševnino oz. kot od 0,5°-45°. Poševni roletni sistem se lahko uporablja za novogradnje in različne adaptacije. Na voljo je širok nabor barv vodil, omaric in zaključnih letev. Rolete se lahko krmilijo le na elektropogon. Slabost poševnega sistema rolet je nezmožnost vgraditve integriranega komarnika, zato je edina rešitev izdelava fiksnega komarnika nepravilne oblike.

    Zunanji screen rolo

    Zunanji screen rolo se odlično prilega predvsem velikim steklenim površinam. Je dober toplotni izolator, preprečuje bleščanje v prostoru, obenem pa omogoča pogled iz prostora navzven. Stroški hlajenja se na račun zunanjega screen rolo-ja poleti znižajo tudi do 33%, odvisno seveda od vrste izbrane tkanine. Poleg tega je značilnost screen rolo-ja, da blokira kar do 95% vseh UV žarkov. Na voljo so vam različne vrste tkanin, ki se razlikujejo po barvah in prosojnosti. Vsa vodila in zunanja omarica so izdelani iz kvalitetnega debelostenskega aluminija.

    Zunanji kasetni sistem – MODEL SCREEN BOX

    Tako imenovani model screen je odlično in učinkovito zunanje senčilo, namenjeno tudi za notranje prostore. Je zelo učinkovit pri uravnavanju toplote in blokiranju sončne svetlobe. Zunanje senčilo model screen box je mogoče namestiti neposredno na strop ali na steno s pomočjo različnih opornikov in nosilcev iz ekstrudiranega aluminija. Sama višina okna in debelina platna močno vplivata na velikost zunanje omarice. Tako omarica kot vsa vodila so na voljo v različnih barvah. Prav tako je na izbiro ogromna ponudba platen za senčenje, ki se razlikujejo po barvi, lastnostih senčenja in toplotni izolativnosti.

    ZIPSCREEN sistem

    Zipscreen sistem je primeren tako za notranjo kot zunanjo uporabo. Sistemu je dodana posebna zadrga, privarjena na rob tkanine in vpeljana v stransko vodilo. Zadrga zagotavlja popolno zaprtje in napetost senčila. Sodobni, kvalitetni mehanizem zagotavlja stabilnost v vetrovnem vremenu, zaradi svoje popolne tesnitve pa se lahko uporablja kot komarnik. V zipscreen sistemu je možna uporaba vseh vrst tkanin, tudi zatemnjene tkanine, ki dodatno zatemni prostor. Krmiljenje je omogočeno ročno s krmilno palico ali avtomatsko na elektropogon.

    Combi roletni plašč

    Pri combi (kombiniranem) roletnem plašču gre v bistvu za kombinacijo zunanjih rolet in zunanjih žaluzij. Sistem tako združuje pozitivne lastnosti obeh zunanjih senčil – na eni strani zračnost žaluzij in na drugi strani izolativnost in popolno zatemnitev prostora. Pri sistemu se lahko uporablja komarnik, ki se enostavno vstavi v zračne lamele.
    Combi roletni plašč sestavlja oklepni del, ki se nahaja na vrhu. Pri oklepnem delu so na voljo 4 različni profili, minimalna višina tega dela pa znaša 14,8cm. Drugi del je panoramski del, z dovoljeno minimalno višino 50cm in maksimalno višino 100cm. Ta del sestavljajo zračne odprtine, prekrite z žaluzijami. Tretji del, ki se nahaja spodaj, je prav tako oklepni del z maksimalno višino 280cm, maksimalno širino 260cm in maksimalno površino oklepa 6,5 m2. Na voljo je pet različnih barv combi plašča.

    Brisolej

    Brisoleji predstavljajo poseben način zunanjega senčenja za zagotovitev bivalnega ugodja v objektih. Gre za aluminijaste profile, ki so kvadratne ali elipsoidne oblike. Glavna lastnost je fiksna ali pomična vpetost profilov na aluminijasto ali jekleno konstrukcijo pred stekleno fasado objekta. Lamelni, fiksni brisoleji, se največkrat uporabljajo za estetsko rešitev celotnega ovoja stavbe, tudi tam, kjer ni steklenih površin. Zagotavljajo zaščito pred pregrevanjem, omogočajo varčevanje z energijo in obenem ponujajo možnost regulacije svetlobe v prostoru. Dobro se odzivajo na vse vrste neugodnih vremenskih vplivov. Primerni so za senčenje večjih hal, proizvodnih obratov in poslovnih stavb, na individualnih hišah pa se uporabljajo le redko.

    Sonro

    Gre za še eno vrsto kakovostnega zunanjega senčila, katerega plašč je kompakten in sestavljen iz debelostenskega ekstrudiranega aluminija. Aluminij daje potrebno trdnost. Lamele imajo posebno obliko, zaradi njih so svetlobne ali zračne reže zelo učinkovite. Pri napol zaprtem plašču je odprtina zračne reže široka 2,8mm, kar omogoča 21% prehod svetlobe v notranjost. Ko je plašč popolnoma spuščen je zagotovljeno senčenje 100%. Sonro zagotavlja ustrezno protivlomno zaščito, dobro izolativnost, je estetsko privlačno zunanje senčilo, možno pa ga je integrirati v prav vse vrste roletnih omaric. Krmiljenje je možno le na elektropogon, obstaja pa tudi možnost vgradnja integriranega komarnika ali senčila screen. Lamele se dobijo v različnih barvah, vsa vodila in roletne omarice pa je možno uskladiti v barvah po vaših željah.

    2. CENE ZUNANJIH SENČIL

    Cene zunanjih senčil se razlikujejo po vrsti senčila, materialu in dimenzijah posameznih lamel. Podane so cene rolet in žaluzij, ki so najpogostejša izbira zunanjih senčil. Za ostale cene kontaktirajte izvajalce na naši spletni strani.

    Opomba: pri cenah so upoštevani različni proizvajalci senčil, cene so podane tako v povprečni vrednosti na kvadratni meter površine (m2), brez DDV in stroškov montaže!

     
    Rolete

    Za klasične PVC zunanje rolete (45mm) boste odšteli 33,50€/m2, za PVC rolete s širino lamele 37mm pa 40€/m2. Cena ALU zunanjih rolet (37mm) je 55€/m2.

    Žaluzije

    Cena zunanjih ALU žaluzij širine 50mm je 48€/m2, cena zunanjih ALU žaluzij širine 80mm pa 57€/m2.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Senčila Nino, Nijaz Čamdžić s.p.

    Katera senčila priporočate pri novogradnji, rolete, žaluzije ali kaj drugega?

    Stranke ponavadi pridejo že z izdelano idejo katero senčilo si želijo, ponavadi jim pomagamo predvsem pri izbiri primernega tipa in barve.

    Kaj vpliva na izbiro senčil?

    Na izbiro senčila najbolj vplivajo strankine želje. Pred leti je bilo glavno vodilo, da je potrebno poenotiti zunanji videz stanovanja ali hiše. Danes se stranke tega ne držijo več in si npr. želijo za spalnico
    zunanje rolete, za bivalne prostore pa zunanje žaluzije. Pri notranjih senčilih je ponovno odvisno od želj strank, nekatere stranke si želijo prioritetno polepšati ambient, druge bi pa rade prioritetno zastrle
    prostor.

    Kako je z montažo senčil pri prenovi hiše ali stanovanja?

    Odvisno od tega kako obsežna je prenova. V kolikor gre le za menjavo oken, pri montaži ni posebnosti. V kolikor pa prenova vključuje dela na fasadi, je montaža senčil zahtevnejša, ker je potrebno premostiti
    toplotne mostove in pripraviti fasado za podometno montažo. Pri montaži notranjih senčil je posebnost, da so senčila montirana tik pred vselitvijo ali celo takrat, ko je stranka že vseljena, saj je montaža neinvazivna, kar se tiče umazanije.

    Kaj so prednosti zunanjih senčil?

    Glavna prednost zunanjih senčil v primerjavi z notranjimi je njihova toplotna in zvočna izolacija. Z zunanjimi senčili je možno okna zaščititi pred vremenskimi vplivi.
    g.Nijaz, Senčila Nino, Nijaz Čamdžić s.p.

    zunanje žaluzije z vidno masko iz aluminija
    zunanje žaluzije z vidno masko iz aluminija


    podometni, vgrajen sistem zunanjih žaluzij
    podometni, vgrajen sistem zunanjih žaluzij


    predokenski sistem, zunanja roleta z vidno omarico
    predokenski sistem, zunanja roleta z vidno omarico


    predokenski, podometni sistem zunanjih rolet, skrita omarica
    predokenski, podometni sistem zunanjih rolet, skrita omarica


    Strokovni članek 10298
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila
    10
    11

    Sekum senčila Kumek s.p.


    9.4
    11

    Matej Kužnar S.P.


    10
    2

    KL Fenstar d.o.o.


    9.3
    0

    PROMONT TIM, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane