Za področje

    Zunanje rolete ali žaluzije

    Članek je koristil že 18035+ uporabnikom
    Sodobna kakovost bivanja in zahteve po velikih okenskih površinah so danes stalnica. Dobro rešeno senčenje oken je nujno, še posebej v poletnem času. Najboljša oblika senčil so skrite zunanje rolete ali žaluzije, ki jih bomo opisali v tem članku.
    Strokovni članek 18035
    zunanje rolete
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    1. Zunanje rolete ali žaluzije

    Zunanje rolete ali žaluzije so namenjene senčenju bivalnih prostorov, industrijskih objektov in pisarn. Rolete prostor popolnoma zatemnijo, med tem, ko žaluzije lahko reguliramo. Njihova naloga je, da omogočajo delno ali celo popolno zatemnitev prostorov. Zaščita pred sončnimi žarki je pomembna predvsem v poletnih mesecih,  kar preprečuje segrevanje prostorov. 

    Naklonski kot lamel pri žaluzijah, ki so lahko iz različnih materialov, lahko spreminjamo in s tem reguliramo količino svetlobe.

    Pomembna prednost zunanjih rolet je v tem, da so pred oknom, na zunanji strani. To pomeni, da toplota sončnih žarkov, ki segreje lamele, ostane zunaj hiše.

    Poleg energetske in svetlobne funkcije rolete lahko varujejo vaše okenske površine pred vlomilci.

    2. Vgradnja zunanjih rolet

    Imamo več možnosti za vgradnjo zunanjih rolet oziroma žaluzij. Omarico oziroma kaseto za roleto lahko vgradimo nad ali pred okno. Vsi elementi so skriti v kaseti, kamor lahko pospravimo tudi komarnike. Kasete so različnih dimenzij in so tudi izolirane, da ne vzpostavimo toplotnega mostu, kadar jo vgradimo neposredno na steno. Izolacija zaboja ali kasete, ki je lahko tudi polkrožne oblike, se imenuje zračna blazina.

    zunanje-zaluzije.jpg
    Zunanje rolete ali žaluzije lahko vgradimo in integriramo v fasado.

    2.1 Rolete ali žaluzije pri novogradnji

    Prednost zunanjih rolet je, da jih lahko vgradimo in integriramo v fasado. Tak način je primeren zato, ker na fasadi nimamo škatel in drugih elementov, temveč je celotna površina v eni ravnini. Velikost zabojev je treba uskladiti z debelino fasade. Pred vgradnjo rolet se posvetujte s fasaderjem. Take rolete ali žaluzije imenujemo podometne. Detajl vgradnje rolet lahko najdete tukaj

    2.2 Rolete ali žaluzije pri prenovi

    Vgradne rolete lahko vgradimo v že obstoječe okenske odprtine ali niše. Treba je paziti, da izberemo tak model zaboja za vgradne rolete, da ne bo štrlel izven ravnine fasade. Če je treba, lahko preklado nekoliko poglobimo.

    3. Sestavni deli rolete ali žaluzije

    3.1 Kaseta

    Aluminijasti zaboj rolete je sestavljen iz lakirane aluminijaste pločevine. Velikost zaboja je odvisna od višine vašega okna in oblike profila roletnega plašča, na trgu je mnogo različnih izvedb. Roleta se pomika ob oknu po aluminijastem vodilu.

    3.2 Lamele rolete ali žaluzije

    Pri žaluzijah poznamo več vrst lamel. C lamele so najbolj klasična rešitev, njihova ukrivljenost omogoča večjo trdnost, dimenzije pa so med 50 in 85 mm. Narejene so iz aluminija, izbiramo pa lahko med več barvami.

    Ploščate F lamele so primerne takrat, kadar smo omejeni s prostorom in želimo kar se da kompakten zaboj. Z in S lamele pa so namenjene popolni zatemnitvi prostorov.

    3.3 Motor 

    Vgradnja motorja za motorizirano dvigovanje rolet ali žaluzij ima več prednosti. Prva je ta, da se zaradi enakomernega dviganja manj kvarijo. Druga je, da lahko dvigovanje senčil avtomatiziramo. Motor za rolete ali žaluzije je podolgovat in se vgradi neposredno v zaboj.

    3.4 Varnost pred vlomom

    Najpogostejši način za vlom je poteg lamel iz vodil. S posebnimi lamelami s poliuretanskimi polnili in ojačanimi vodili to lahko preprečimo.

     
    Strokovni članek 18035
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 369 izvajalcev za področje Zunanja senčila
    10
    20

    BOLE Boštjan Les s.p.


    9.7
    1

    Montaža, Anže Mlakar s.p.


    9.7
    1

    Roletarstvo Viktor Miklaužič s.p.


    8.7
    0

    ŽIST STAVBNO POHIŠTVO, proizvodnja, posredništvo in trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane