Za področje

  Notranja senčila ali zunanja senčila?

  Članek je koristil že 7796+ uporabnikom
  Primarno odpravimo pregrevanje stavbe z zadostno izolacijo in primerno zasteklitvijo. Dodatno pa lahko zaščitimo hišo pred toplotnim pregrevanjem, ki je problem predvsem poleti, z ustreznimi senčili. Senčila so lahko nepremična ali premična, z zadnjimi lahko reguliramo vdor toplote in svetlobe v prostor. Pri izbiri sončne zaščite je potrebno izbrati takšna, s katerimi ne zmanjšamo prevelik delež vidne svetlobe.
  Strokovni članek 7796
  Lesene horizontalne lamele, www.decodir.com
  Imamo kar 376 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  1. Vrste senčil

  Poznamo različne vrste senčil, ki se delijo glede na to, kje so pozicionirana. Tako poznamo zunanja senčila, notranja senčila in takšna, ki so montirana v medsteklenem prostoru zasteklitve. Najbolj so učinkovita zunanja senčila, saj ta obranijo pretežni del sončne energije. Najmanj pa so pri prečevanju vdora toplote učinkovita notranja senčila. Pri teh sončna energija namreč vdre v prostor, se odbije od notranjega senčila, nato pa zaradi dobre toplotne izolativnosti stekla ne more ven skozi steklo. Notranja senčila so primerna predvsem, da notranjost objekta varujejo pred nezaželjenimi pogledi.

  2. Zunanja senčila

  Zunanja senčila so izjemno učinkovita, saj preprečujejo, da bi toplota vdrla skozi zasteklitev v prostor. Kot zunanjo sončno zaščito lahko uporabimo tudi listopadno zazelanitev, drevje in grmovnice. Poleti listopadne rastline prdstavljajo učinkovito zaščito pred soncem, pozimi pa te liste odvržejo, tako da sončna energija lahko vstopa v prostor in dodatno ogreje prostor.

  Prav tako objekt pred vdorom sončnih žarkov varujejo balkoni ali previsi. Previsi so še posebaj učinkoviti na južni strani, saj poleti zaradi strmega kota sončnih žarkov nudijo potrebno zaščito. Nepremični previsi preprečujejo tudi difuzno sevanje, kar je zaželjeno ob sončnem dnevu, ne pa tudi na oblačen dan.
  Poleg tega poznamo tudi markize, ki so zaščitne površine narejene iz blaga ali mreže. Te se pritrdijo pred zasteklitev. Poznamo tako prosojne, kot tudi neprosojne markize. Prosojne delno prepuščajo svetlobo, neprosojne pa ne.

  Kot zunanjo zaščito lahko uporabimo tudi žaluzije. Prednost teh je, da jih lahko uravnavamo in tako kontroliramo vdor svetlobe v prostor.

  Podobno pa poznamo tudi lamele, ki so lahko fiksne ali fleksibilne. Fleksibilne lamele delujejo podobno kot žaluzije, lahko pa so horizontalno ali vertikalno obrnjene. Fiksnih lamel ne moramo uravnavati, zato jim moramo postaviti tako, da svetloba še vedno prehaja v prostor. V Sloveniji je posebaj popularna uporaba lesenih lamel, saj je les zaradi lažje dostopnosti pogosto uporabjen material.

  Dandanes pa se uporabniki poslužujejo tudi uporabe panelov, ki se jih montira na fasado za preprečevanje vdora toplote. Tudi te so lahko fiksni ali premični. Pogost primer uporabe so kovinski paneli.

  3. Sončna zaščita v medsteklenem prostoru

  Tudi ta način zaščite relativno dobro preprečuje vdor sončne energije, pri tem pa še dopušča dovolj svetlobe v prostor.

  V medsteklen prostor lahko montiramo žaluzije, s katerimi lahko reguliramo vdor svetolbe. Podobno pa lahko kontroliramo vdor svetlobe tudi z roloji. Površina roloja se navija na kolut zgoraj okna in tako veča ali manjša površino, skozi katero svetloba vdira v prostor. V prostor med stekli v oknu pa lahko postavimo tudi lamele, tako fiksne, kot tudi fleksibilne, ki se lahko regulirajo.

  4. Notranja senčila

  Kot že omenjeno, notranja senčila niso preveč učinkovita pri preprečevanju vdora sončne energije, nudijo pa nam zaščito pred pogledi.

  Kot notranja senčila lahko uporabljamo tako žaluzije, roloje, zavese, lamelne zavese, posebne screen-e, itd.

  Če želimo zmanjšati neželjen vdor sončne energije v stavbo poleti in s tem pribitke energije, je uporaba senčil nujna. Priporočamo uporabo zunanjih senčil, saj so ta najbolj učinkovita.

  Paneli, media cache ec0.pinimg.com
  Paneli, media-cache-ec0.pinimg.com


  Markize, media cache ec0.pinimg.com
  Markize, media-cache-ec0.pinimg.com


  Sončna zaščita iz listopadnega zelenja, www.chictip.com
  Sončna zaščita iz listopadnega zelenja, www.chictip.com


  7796
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 376 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane