articles_articles

  Notranje ali zunanje senčilo?

  Članek je koristil že 5593+ uporabnikom
  Veliko je bilo že povedanega o senčilih v prejšnjih člankih. V tokratnem članku so zajeti nasveti glede izbire med notranjim ali zunanjim senčilom. Verjetno ste že kdaj kolebali in se odločali, katero senčilo je primerno izbrati. Notranje senčilo? Zunanje senčilo? Ali se odločim za kombinacijo teh dveh senčil? K odločitvi veliko pripomore znanje o toplotni prehodnosti in izolativnosti oken in samih senčil, navsezadnje pa je, kot pri vseh produktih, pomembna tudi cena senčila.
  Strokovni članek 5593
  notranje plise zavese
  Imamo kar 317 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  1. NOTRANJE SENČILO

  Notranje senčilo velja za element stavbnega pohištva, s katerim uspešno zastiramo neposreden vdor sončnih žarkov v prostor, vendar pa imajo vsa notranja senčila eno slabost. Ne morejo preprečiti pregrevanja prostora ravno zaradi dejstva, ker se nahajajo na notranji strani šipe. Tako sončna energija nemoteno prehaja skozi steklo in segreva prostor, kar predstavlja veliko slabost predvsem v poletnih mesecih. Iz pridobljenih podatkov podjetja VELUX je navedeno dejstvo, da notranje strešno senčilo zadrži le okrog 15-20% sončne toplote, medtem ko zunanje senčilo z mrežico zadrži okrog 75-80% sončne toplote, kar je bistveno več. Notranja senčila tako ne zadržijo toliko toplotnega sevanja v primerjavi z zunanjimi senčili. V prid notranjih senčil pa govori dejstvo, da dodatno preprečujejo prehod toplote iz prostora navzven, kar je poglavitno v zimskih mesecih, ko je prioriteta zadržanje čim večje količine toplote v objektu. Če nimamo izbire in je uporaba notranjega senčila edina opcija, pa izberemo vrsto notranjega senčila, ki ima boljše toplotnoizolativne karakteristike od navadnih notranjih senčil, ki bolj ko ne, služijo samo dekoraciji prostora. Tako da velja, da če le imamo možnost izbire, se za preprečevanje vhoda toplote uporaba notranjih senčil ne priporoča.

  Plise senčilo

  Plise senčilo velja za eno izmed najboljših rešitev pri izbiri notranjih senčil zaradi svojih dobrih toplotnoizolativnih lastnosti. Ta lastnost se kaže predvem dobro pozimi, ko skušamo preprečiti uhajanje toplote iz objekta. Plise senčilo je narejeno iz posebne vrste tkanine, ki je na eni strani metalizirana. Za plise senčilo je značilno, da ima v prerezu strukturo v obliki satovja, metalizirana pa je notranja plast tkanine. Plise senčilo omogoča večjo zasebnost v primerjavi s screen rolojem. Dvoplastna plise tkanina preprečuje vdor sončnih žarkov, segrevanje prostora in pogledov v notranjost prostora in navzven. Po drugi strani pa prepušča veliko količino svetlobe. Zato skozi tkanino prehaja dovolj velik delež svetlobe, ki pozitivno vpliva na normalno delovanje v prostoru. Prednost plise senčila se odraža tudi v širokem naboru barvnih palet, zato je to senčilo izredno dekorativno.

  Screen rolo

  Screen rolo je primeren, ko hočemo preprečiti segrevanje in obenem ohraniti zadovoljiv pogled navzven. Ta vrsta tkanine je primerna bolj za poslovne prostore. Screen rolo sestavlja mrežasta tkanina, ki preprečuje prehod toplote. Tkanina je lahko iz steklenih vlaken, dodatno obdelana s PVC-jem ali mešanico iz poliuretana. Navkljub prosojnosti uspešno preprečuje vdor sončnih žarkov, saj hrbtna stran, obrnjena proti steklu, žarke zadrži in jim tako onemogoči njihov nadaljni prehod v prostor. Večina toplega zraka se tako nahaja med steklom in tkanino, v preostale dele prostora ga preide zelo malo. Razlog, da tkanina screen roloja tako uspešno odbija direktne sončne žarke in pozimi zadržuje toploto v prostoru, je v uporabi posebnega metal materiala na zadnji strani, ki je obrnjena proti šipi. Mrežasta tkanina screen roloja je tako izvrstna praktična rešitev, saj prepušča velik delež svetlobe in obenem zadrži tudi velik delež sončnih žarkov. Vsa tekstilna senčila so večinoma izdelana iz umetnih materialov. Tkanina notranjega senčila ne potrebuje posebnega vzdrževanja, dovolj je, da jo obrišemo z vlažno krpo. Običajno pranje se ne priporoča zaradi neprileganja in neelastičnosti opranega blaga.

  Ti dve izbiri sta z vidika toplotne izolativnosti najboljši, vsa ostala notranja senčila služijo bolj kot dekorativni elementi, ki nam omogočajo  le delno senčenje in zastiranje pogledov. Je pa seveda boljše da jih imamo, kot pa da jih nimamo. Na ta način sončni žarki vsaj direktno ne morejo ogrevati prostora.

  Kako vpliva izbira materiala notranjih žaluzij na toplotno izolativnost? Razlika v izolativnosti aluminijastih in lesenih lamelnih žaluzij je minimalna oz. je sploh ni. Na račun pozicije v notranjosti prostora, oboje prepuščajo velik delež toplote skozi steklo, tako da se izolativnost glede na material ne spremeni.

  2. ZUNANJE SENČILO

  Če se nam le ponuja možnost izbire senčil, se raje odločimo za zunanje senčilo. Katere so prednosti zunanjega senčila? Poglavitna prednost zunanjega senčila je direktna oz. takojšnja preprečitev vstopa sončnih žarkov v notranjost prostora. Zaradi svoje pozicije, zunanje senčilo odbije sončne žarke preden ti dosežejo steklo. Tako ne more priti do prehoda toplote skozi steklo in posledično do pregrevanja prostora. Zunanje senčilo, v primerjavi z notranjim, prestreže tudi do 85% sončne toplote in žarkov. Poleg preprečevanja vstopa in prehoda sončne toplote v notranjost, deluje skupaj z oknom kot dober toplotni izolator, in uspešno zadržuje toploto v notranjosti, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih. Na voljo vam je širok nabor zunanjih senčil: zunanje žaluzije, rolete, zunanji screen rolo-ji, combi roletni plašč, sonro in brisoleji, ki se po svojih materialih, sistemih in cenah med sabo razlikujejo. Tako velja izbira zunanjega senčila za bolj kvalitetno in prednostno v primerjavi z notranjim senčilom.

  3. NOTRANJE + ZUNANJE SENČILO?

  Ali obstaja senčilo, ki lahko združi lastnosti notranjih in zunanjih senčil? Edino senčilo, ki lahko združi karakteristike notranjega in zunanjega senčila, ali pa se jim vsaj približa, je zunanja roleta. To je najbolj učinkovito senčilo, ki poveča toplotno izolativnost okna v zimskih mesecih in obenem zelo uspešno preprečuje pregrevanje prostora v poletnih mesecih, oboje na račun možnosti popolne zatemnitve oz. zastiranja.

  Ali se priporoča kombinacija notranjega in zunanjega senčila? Odgovor je ne. Raje se odločite za eno vrsto senčila, notranje ali zunanje. Prihranili boste že s stroškovnega vidika. Priporoča se izbor zunanje rolete, ki sodi med najbolj učinkovito senčilo in združuje skoraj vse lastnosti notranjega in zunanjega senčila. Če pa je prisotna želja po dodatni dekoraciji prostora, se poleg zunanjega senčila lahko odločite tudi za notranje senčilo. Izbira in želja je povsem vaša.

  4. KAKŠNE SO CENE NOTRANJIH IN ZUNANJIH SENČIL?

  Cene notranjih in zunanjih senčil se razlikujejo po vrsti senčila, materialu in dimenzijah posameznih lamel.

  Opomba: pri cenah so upoštevani različni proizvajalci senčil, cene so podane v povprečni vrednosti na kvadratni meter površine (m2) in brez DDV!

  CENE NOTRANJIH SENČIL

  Notranje žaluzije

  Za notranje ALU žaluzije širine 16mm boste odšteli 32€/m2, cena notranjih ALU žaluzij širine lamele 25mm pa je 26€/m2.

  Plise zavese

  Cena prosojne plise zavese je približno 40€/m2, cena zatemnitvene plise zavese je 45€/m2, plise zavesa za strešna okna pa dosega ceno okrog 50€/m2.

  Notranji screen rolo

  Cena prosojnega screen rolo-ja je 26,50€/m2, cena screen rolo-ja z raznimi vzorci je 35,50€/m2, za zatemnitveni screen rolo pa boste odšteli približno 32€/m2.

  Lamelne zavese

  Cena klasičnih lamelnih zaves širine 127mm je 18,50€/m2, cena klasičnih lamelnih zaves širine 89mm pa 20,50€/m2. Za zatemnitvene lamelne zavese boste odšteli 31€/m2.

  Panelne zavese

  Klasične panelne zavese dosegajo približno ceno 32,50€/m2.

  CENE ZUNANJIH SENČIL

  Rolete

  Za klasične PVC rolete s širino lamel 45mm boste odšteli 33,50€/m2, PVC rolete s širino lamel 37mm stanejo 40€/m2, za ALU rolete s širino lamel 37mm pa boste odšteli 55€/m2.

  Žaluzije

  Cena zunanjih ALU žaluzij s širino lamel 50mm je 48€/m2, cena ALU zunanjih žaluzij s širino lamel 80mm pa 57€/m2.

  zunanje ALU žaluzije
  zunanje ALU žaluzije


  zunanje PVC rolete
  zunanje PVC rolete


  prehod toplote in ostali mehanizmi pri izbiri notranjega senčila
  prehod toplote in ostali mehanizmi pri izbiri notranjega senčila


  notranje screen rolo senčilo
  notranje screen rolo senčilo


  Strokovni članek 5593
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 317 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Ideje za urejen dom

  Revija s svežimi idejami in nasveti naših avtorjev za urejanje doma.

  PRIPOROČENI IZVAJALCI ZA PODROČJE ZUNANJA SENČILA
  8.6
  0

  Mizarstvo Trček, Nikolaj Trček s.p.

  Ledinica 27, 4226 Žiri
  9.3
  0

  ZGONEC proizvodnja, trgovina in storitve, d.o.o.

  Mlaka 37A, 1218 Komenda
  8.6
  0

  Duriart d.o.o.

  Hrib-Loški Potok 3, 1318 Loški Potok
  10
  56

  ELTRO D.O.O.

  ULICA JOŽETA JAME 14, 1210 Ljubljana - Šentvid
  10
  2

  Steklarstvo Kramarič Stanko Kramarič s.p.

  Rosalnice 38, 8330 Metlika
  10
  2

  Is Okna, Ivan Slaviček s.p.

  Praprotnikova ulica 29, 3330 Mozirje
  Imamo kar 317 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ZUNANJA SENČILA?

  klasične tende
  lesene žaluzije
  zunanji roloji
  drsni komarniki
  notranje rolete
  sončna jadra
  screen senčila
  fiksni brisoleji
  komarniki
  klasična polkna
  hitra menjava žaluzij
  prodajalec senčil
 • Zunanja senčila Ajdovščina
 • Zunanja senčila Bled
 • Zunanja senčila Bovec
 • Zunanja senčila Celje
 • Zunanja senčila Črna na Koroškem
 • Zunanja senčila Črnomelj
 • Zunanja senčila Domžale
 • Zunanja senčila Gornja Radgona
 • Zunanja senčila Gornji Grad
 • Zunanja senčila Hrastnik
 • Zunanja senčila Ilirska Bistrica
 • Zunanja senčila Izola
 • Zunanja senčila Jesenice
 • Zunanja senčila Kamnik
 • Zunanja senčila Kidričevo
 • Zunanja senčila Kobarid
 • Zunanja senčila Kočevje
 • Zunanja senčila Koper
 • Zunanja senčila Kranj
 • Zunanja senčila Kranjska Gora
 • Zunanja senčila Krško
 • Zunanja senčila Laško
 • Zunanja senčila Lendava
 • Zunanja senčila Litija
 • Zunanja senčila Ljubljana
 • Zunanja senčila Ljutomer
 • Zunanja senčila Maribor
 • Zunanja senčila Metlika
 • Zunanja senčila Mojstrana
 • Zunanja senčila Mozirje
 • Zunanja senčila Murska Sobota
 • Zunanja senčila Nova Gorica
 • Zunanja senčila Novo mesto
 • Zunanja senčila Ormož
 • Zunanja senčila Piran - Pirano
 • Zunanja senčila Pivka
 • Zunanja senčila Portorož
 • Zunanja senčila Postojna
 • Zunanja senčila Ptuj
 • Zunanja senčila Radeče
 • Zunanja senčila Radenci
 • Zunanja senčila Radovljica
 • Zunanja senčila Ravne Na Koroškem
 • Zunanja senčila Ribnica
 • Zunanja senčila Rogaška Slatina
 • Zunanja senčila Sevnica
 • Zunanja senčila Sežana
 • Zunanja senčila Škofja Loka
 • Zunanja senčila Slovenj Gradec
 • Zunanja senčila Slovenska Bistrica
 • Zunanja senčila Slovenske Konjice
 • Zunanja senčila Šoštanj
 • Zunanja senčila Štore
 • Zunanja senčila Tolmin
 • Zunanja senčila Trbovlje
 • Zunanja senčila Tržič
 • Zunanja senčila Trzin
 • Zunanja senčila Velenje
 • Zunanja senčila Vipava
 • Zunanja senčila Vojnik
 • Zunanja senčila Vransko
 • Zunanja senčila Vrhnika
 • Zunanja senčila Žalec
 • Zunanja senčila Zreče
 • Zunanja senčila Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  KONTAKTI

  Povpraševanja: 051 216 651
  Podjetja: 040 145 800

  REGIONALNE STRANI

  www.daibau.com
  www.daibau.at
  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.rs
  www.daibau.sk
  www.daibau.ro
  © 2021 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane