Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Notranja oprema spalnice

    Članek je koristil že 5981+ uporabnikom
    Prvotni namen spalnice je počitek in umiritev po koncu vsakega dne. Želje in potrebe glede ureditve spalnice se razlikujejo od posameznika, za večino pa velja, da pri urejanju in notranji opremi spalnice niso zahtevni. Med osnovno opremo spalnice sodi postelja, nočna omarica in velika garderobna omara. Če je dovolj prostora, si nekateri poleg osnovne notranje opreme omislijo še komodo, delovno mizo, mizo za ličenje, TV, manjšo zofo in podobno. Velja pa osnovno pravilo, ki pravi, da je spalnica naj vedno urejena in zračna. V nadaljevanju bo govora o različnih konceptih postavitve notranje opreme v spalnici.
    Strokovni članek 5981
    Zaščiteno vzglavje in dostopnost z obeh strani sta ključna pri postavitvi postelje v spalnici
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. RAZPOREDITEV NOTRANJE OPREME V SPALNICI
    Razporeditev in obseg notranje opreme v spalnici je odvisen od velikosti, oblike in nenazadnje tudi položaja okenske odprtine. Prvo pravilo pri postavitvi postelje v prostor je ta, da naj ima obvezno zaščiteno vzglavje in naj bo dostopna z obeh strani. Zaščiteno vzglavje nudi občutek varnosti, obenem pa se priporoča orientacija vzglavja nasproti od vrat, da imamo pregled nad vstopanjem v prostor. Nočna omarica ali majhna polica se namesti na oba stranska dela postelje.

    Kar se tiče garderobne sobe oz. omare, velja za praktično rešitev, če le-ta deluje kot ločen prostor v spalnici. Ni pa seveda nujno, da tovrstna postavitev garderobne omare oz. sobe vedno velja za idealno. V primeru, da se garderobna omara nahaja v spalnici, naj bodo vsa oblačila organizirana oz. pospravljena v njej. Na ta način bo prostor deloval bolj urejeno.

    Spalnice manjših velikosti
    V manjših spalnicah se priporoča umestitev garderobne omare po celotni dolžini stene z namenom čim večjega izkoristka prostora in pridobitve dodatnih površin. Najbolj pogosta izbira so vgradne omare z drsnimi vrati, za katere moramo imeti na razpolago dovolj globine. V te vrste garderobnih omar ponavadi ne moremo shranjevati velikih oblačil, minimalna globina vgradne omare pa mora biti 60 cm. Garderobna omara je lahko postavljena nasproti vzglavja postelje ali na eni izmed obeh stranic.

    V primeru postavitve garderobne omare na strani postelje pazimo na zadostni razmik med posteljo in omaro, še posebej v primerih s klasičnim krilnim odpiranjem garderobnih vrat. Minimalna širina prehoda naj bo 75 cm, ob zadostnem prostoru pa prehod na strani garderobne omare čim bolj povečamo. Iz tega vidika se vsekakor priporočajo drsna vrata garderobne omare, ki ne zavzemajo dodatnega prostora.

    Spalnice večjih velikosti
    Večje spalnice omogočajo zasnovo garderobne omare v ločenem prostoru, ki je funkcionalno povezan s spalnim prostorom. Drsna vrata, preko katerih stopamo v garderobno sobo, se priporočajo tudi v tem primeru. V garderobno sobo lahko v nekaterih primerih stopamo z obeh strani. Garderobna soba je lahko umeščena nasproti postelje, nekatere oblike in dimenzije spalnega prostora pa dopuščajo postavitev garderobne sobe ob stranski steni.
    Garderobne omare v stransko postavljenih garderobnih sobah običajno za dostop nimajo vmesnih vrat in se na tem mestu pusti prosti prehod. Po želji pa jih seveda lahko zapremo z drsnimi vrati ali zavesami, ki omogočajo lažji prehod v garderobno sobo.

    Mogoča postavitev garderobne sobe je tudi za posteljnim vzglavjem. Ta rešitev je dobrodošla predvsem za mansardna stanovanja, kjer z garderobno omaro pridobimo na stojni višini tik ob kolenčnem zidu, z dodatno steno pa lahko skrijemo poševnino.

    Slabost garderobnih sob
    Poglavitna slabost garderobnih sob je nedostopnost za svetlobo. Garderobne sobe so ločene od preostalega prostora spalnice s predelnimi stenami, kamor svetloba težko dostopa. Seveda obstajajo določene izjeme garderobnih sob, ki vsebujejo okensko odprtino, vendar je teh na splošno zelo malo.

    2. CENA NOTRANJE OPREME SPALNICE
    Cene notranje opreme spalnic so odvisne od velikosti, proizvajalca, materialov, načina vgradnje in podobno. Podane so približne cene za osnovno notranjo opremo spalnice, med katere spadajo postelja, nočna omarica in garderobna omara.

    Postelja
    Za zakonsko posteljo boste v povprečju odšteli od 200-700€, kar spada v srednji kakovostni razred. Za zakonsko posteljo višjega cenovnega razreda pa boste odšteli tudi do 2000€.

    Nočna omarica
    Za nočno omarico boste v povprečju odšteli okrog 50€, dražje različice nočnih omaric pa dosegajo ceno tudi do 350€.

    Klasična/prostostoječa garderobna omara
    Za klasično, prostostoječo garderobno omaro boste odšteli približno 300€, na splošno pa se cene gibljejo med 150 in 600€, obstajajo pa tudi dražje različice.

    Vgradna garderobna omara
    Za vgradno garderobno omaro, narejeno po meri, boste odšteli nekoliko več od navadne garderobne omare. Cene vgradnih garderobnih omar se v povprečju gibljejo med 400 in 800€, seveda pa obstajajo še dražje različice.

    Opomba: v ceno je vštet DDV. Cene so približne in odvisne od zgoraj naštetih dejavnikov.

    Primer postavitve garderobne omare ob strani postelje, kjer pazimo na zadostno širino prehoda
    Primer postavitve garderobne omare ob strani postelje, kjer pazimo na zadostno širino prehoda


    Strokovni članek 5981
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    10
    2

    ZUGELJ ERRATIC DESIGN, Kaja Žugelj s.p.


    9.8
    0

    ARK Arhitektura Krušec d.o.o.


    8.5
    5

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane