Za področje

  Brisolej, sodobno kompaktno zunanje senčilo

  Članek je koristil že 20631+ uporabnikom
  Terasa v bloku ali letna kuhinja kot podaljšek dnevne sobe pri individualni hiši, v vsakem primeru potrebujemo učinkovita senčila. Brisolej je moderna rešitev za potrebe senčenja zunanjih prostorov. Navedli smo osnove brisoleja in najpogostejše načine uporabe.
  Strokovni članek 20631
  brisolej
  Imamo kar 366 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  1. Kaj je brisolej

  Termin "brisolej" izhaja iz francoščine. Pomeni pa sodobno zasnovano zunanje senčilo, sestavljeno iz vrtljivih horizontalnih ali vertikalnih lamel. Brisolej si lahko predstavljamo kot veliko polkno, ki s svojo površino pokriva celo teraso. To zunanje senčilo ima številne prednosti. Najpomembnejša prednost brisoleja je, da so lamele vrtljive. Tako lahko pri tem zunanjem senčilu uravnavamo količino svetlobe, ki prodre med lamele. Taka rešitev je oblikovalsko dovršena, hkrati pa izjemno funkcionalna.
  Prostor med lamelami omogoča odvajanje vročega zraka, ki se nabira tik pod površino, hkrati pa preprečuje vdor vode ob dežju. Lamele lahko zapremo v nekaj sekundah in teraso ali letno kuhinjo obvarujemo pred dežjem.

  2. Vrste brisolejev

  2.1 Vertikalni brisolej s horizontalnimi lamelami

  Vertikalni brisoleji vam omogočajo, da zasenčite terase pred vdorom zgodnjega jutranjega ali poznega večernega sonca. Namesto, da bi jih zapirali z roletami, ki so neodporne ali zagrajevali celo s steno, imate na voljo senčilo, s katerim lahko regulirate osončenost terase. Njihova prednost je, da sončno svetlobo skoraj v celoti zadržijo na zunanji strani terase.

  2.2 Vertikalni brisolej navpičnimi lamelami

  Vertikalni birsolej je zanimiv oblikovalski element. Lamele, ki senčijo teraso, so obrnjene navpično. Take lamele so nekoliko širše, opravljajo pa enako funkcijo senčenja. Prostorski in svetlobni učinek, ki nastane v senčenih prostorih, so izjemno zanimivi.

  2.3 Horizontalni – vodoravni birsoleji

  Horizontalni brisolej je idealna rešitev za pokrivanje terase. Nadomešča pergolo, pri kateri ne morete uravnavati količine svetlobe ali je na hitro pokriti, kadar se obeta dež. Kakovostne izvedbe brisolejoev zadržijo popolnoma vso vodo, hkrati pa odbijajo sončno toploto. Z vodoravnimi brisoleji lahko zaščitite velike površine teras in letnih prostorov.
  Vertikalni brisoleji
  Vertikalni aluminijasti brisoleji so odlična oblikovna rešitev za senčenje terase. 

  3. Premični in nepremični brisoleji

  3.1 Premični birosleji

  Glede na možnosti premikanja lamel, poznamo dve vrsti brisolejev. Premični brisolej je pogosta izbira kupcev, saj omogoča prilagajanje položaja lamel in s tem uravnavanje sončne svetlobe ne glede na vpadni kot sončnih žarkov. Z uravnavanjem lamel lahko prepuščajo pomladansko ali jesensko sonce, poleti pa se ubranimo najmočnejših sončnih žarkov opoldne, ne da bi pri tem čisto zatemnili brisolej. S premičnim birsolejem lahko v zimskem času po drugi strani sončno svetlobo preusmerimo bolj proti hiši in omogočimo pasivno ogrevanje notranjih prostorov. Premični brisolej je prav tako odlična zaščita proti vetru, saj lahko lamele zavrtimo na pozicijo, ki najbolj uspešno preprečuje pihanje vetra.
  Premični brisoleji so prilagodljivi in omogočajo raznoliko uporabo ter uspešno prestrežejo sončne žarke v vseh delih dneva.

  3.2 Nepremični brisoleji

  Nepremični brisoleji so bili pogosti v prejšnjem stoletju, danes pa jih srečamo le redko. To so brisoleji, katerih lamele ne moremo uravnavati oz. premikati skladno z vpadnim kotom sončne svetlobe. Običajno so konstruirani tako, da prestrežejo direktno sončno svetlobo v najbolj vročih delih dneva, torej ko je sonce najvišje na nebu, slabše pa jo prestrežejo zjutraj in zvečer, ko je vpadni kot sončnih žarkov povsem drugačen. Prednost nepremičnih brisolejev je, da imamo več možnosti glede uporabe materiala: poleg lesenih in aluminijastih, ki se najpogosteje uporabljajo za izdelavo premičnih brisolejev, lahko uporabimo tudi betonske ali takšne, ki so izdelani iz masivnih lesenih nosilcev.

  Glede na material ločimo med lesenimi in aluminijastimi brisoleji.
  Glede na material ločimo med lesenimi in aluminijastimi brisoleji.

  4. Materiali brisolejev

  4.1 Leseni brisoleji

  Najbolj razširjeni so leseni in aluminijasti brisoleji. Leseni bodo na vaš vrt in fasado vnesli občutek domačnosti, prav tako pa se bodo odlično zlili s svojo okolico, saj gre za naraven material. Z izbiro lesenega boste zato avtomatsko polepšali videz vaše hiše. Po drugi strani pa so leseni brisoleji občutljivi na vremenske razmere, predvsem na vodo in vlago, zato se priporoča, da so zaščiteni z napuščem ali nadstreškom. To pa ne pomeni, da jih v nasprotnem primeru nikakor ne morete uporabiti; če je leseni brisolej izpostavljen vremenskim razmeram morate izbrati trpežnejše vrste lesa in poskrbeti za redno vzdrževanje.

  4.2 Aluminijasti brisoleji

  Aluminijasti brisoleji so izjemno trpežni in praktično neuničljivi. Odporni so proti vsem vremenskim razmeram in enostavni za čiščenje - očistimo jih lahko že z vlažno krpo. Prav tako praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Njihova slabost je nekoliko višja cena v primerjavi z lesenimi.

  5. Cena brisoleja

  Pri izbiri brisoleja lahko računate na ceno okrog 250 - 350 EUR/m2 za osnovne izvedbe, senčenje terase 5 x 5 m vas bo brez konstrukcije stalo 2000 - 2500 EUR. Cena variira glede na material (aluminij ali les), ali je mehanizem nastavljiv ali statičen (danes praktično vsi izberejo nastavljiv) in ponudnika.
   
   
   
   
  Strokovni članek 20631
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 366 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

  Imamo kar 366 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 366 izvajalcev za področje Zunanja senčila
  10
  84

  ELTRO D.O.O.


  10
  2

  PRONORM d.o.o.


  10
  3

  TERMOGLAS proizvodno, trgovsko in storitveno podjetje d.o.o.


  9.4
  0

  GLIN OKNA, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane