Za področje

  Gotove zavese ali zavese po meri?

  Članek je koristil že 10783+ uporabnikom
  Primarna vloga zaves je, da nas te varujejo pred radovednimi pogledi, blokirajo prevelik vdor svetlobe v prostor, lahko pa so tudi dekorativni element, ki popestri naš prostor.
  Strokovni članek 10783
  dekorativne zavese
  Imamo kar 373 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  1. Izbira zaves

  Zavese so po navadi zadnji element, ki ga dodamo prostoru, zato moramo paziti, da se te skladajo s pohištvom in stenskimi oblogami v prostoru. Izbiramo lahko med različnimi barvami, teksturami, debelinami in vrstami zaves.

  Pri izboru zaves moramo biti poleg tega, da te pašejo v prostor, glede na barvo in teksturo, pozorni tudi na to, da bodo te izpolnjevale svojo funkcijo. Če jih bomo uporabili zgolj kot dekoracijo, njihova debelina nima velike vloge, če pa želimo z zavesami uravnavati tudi količino svetlobe, moramo izbiro prilagoditi funkciji.

  Z debelejšimi, temnimi zavesami lahko dosežemo, da je prostor povsem temen,  tanjše in svetlejše pa blokirajo zgolj nekaj odvečne svetlobe.
  zavese-po-meri.jpg
  Če želimo z zavesami uravnavati količino svetlobe v prostoru, moramo izbiro blaga prilagoditi funkciji.

  2. Vrste zaves

  Zavese se razlikujejo tudi po tem, kako jih pritrdimo na steno.

  2.1 Klasične zavese

  Poznamo klasične zavese na nabiralni trak, pa tudi zavese na drsnike, te imajo pritrjene drsnike, ki drsijo po tračnih vodilih (karnisah). Zavese pa lahko imajo vgrajene tudi obročke, skozi katere namestimo palico, na katero obesimo zavese.

  2.2 Dekorativne zavese

  Posežemo lahko tudi po dekorativnih zavesah, ki kot že ime pove, v prvi vrsti služijo dekoraciji, te so lahko montirane ob oknih ali ob stenah ali pa stojijo same zase v prostoru.

  2.3 Panelne zavese

  Na trgu obstajajo tudi panelne zavese, pri katerih je tkanina nameščena na panelih in ki se odmikajo levo in desno ter gubani roloji, ki imajo vgrajen poseben mehanizem na poteg, s pomočjo katerega se gubajo od spodaj navzgor.

  3. Kratke zavese ali dolge zavese? 

  3.1 Dolge zavese

  Najpogostejša napaka, ki jo naredimo pri odločanju o dolžini zavese, je, da upoštevamo le prostor med oknom in tlemi. Ne pozabite, da ima večina oken tudi med oknom in stropom veliko mrtvega prostora. Zavese, ki jih obesimo blizu stropa, ustvarijo vtis, da je prostor višji, kot je. 

  Pri merjenju zaves morate upoštevati končni videz, ki ga želite doseči. Ali želite, da se zavese usločijo in rahlo vlečejo po tleh? To deluje zelo romantično in elegantno. Če je tako, zavesam dodajte 10-15 cm centimetrov.  Sodoben, bolj minimalističen dizajn narekuje, da zavese visijo tik nad tlemi – kar daje videz, kot da so poravnane s tlemi.

  3.2 Kratke zavese

  Kratke zavese, ki pokrivajo le višino okenske odprtine, so za normalno rabo dokaj zastarele. Primerne so le v določenih primerih, ko je tako najbolj praktično. Stilsko se prilegajo predvsem rustikalnim ambientom, denimo gorskim kočam ali kmečkim izbam...

  4. Širina zaves

  Višina pa ni edina meritev, ki jo boste potrebovali. Pomembna je tudi širina zaves. Ne želite, da so zavese široke zgolj toliko kot okenski okvir. To ne bo omogočilo ustrezne količine zbranega blaga, ko se zavese odprejo. Paziti pa je treba tudi, da blaga ne bo preveč, saj bo okno tako zamašeno z njim tudi, ko se zavese zagrnejo.

  5. Gotove zavese ali zavese po meri?

  5.1 Zavese po meri

  Idealno je imeti zavese izdelane po vaših željah. Izberete lahko več kot le barvo, blago, dolžino in širino. Zavese po meri vam omogočajo, da izberete tudi druge oblikovne elemente,  kot so obrobe in slog obešanja. Zavese po meri so veliko dražje od tistih, ki jih lahko kupite na prodajnih policah.

  5.2 Gotove zavese

  Proračunske omejitve privedejo mnoge posameznike in arhitekte/ oblikovalce, da izberejo nekaj iz izbora vnaprej izdelanih zaves. Dobra novica je, da obstaja ogromno možnosti izbire za vse iste, ki morajo izbirati med standardnimi tovarniško izdelanimi možnostmi.

  6. Blago za zavese

  Zavese so lahko iz bolj naravnih materialov, kot npr. platna, bombaža, svile ali pa bolj umetnih ter mešanice različnih materialov. Material vpliva na težo zavese, na to, kako se bo zavesa mečkala, kako bo ta visela in kako hitro bo zbledela njena barva. Če želimo bolj prosojno in lahko zaveso, potem moramo izbrati svilo, če pa želimo debelejšo in manj prepustno za svetlobo, pa se lahko odločimo za platno ali pliš.

  gotove-zavese.jpg
  Ali želite, da se zavese usločijo in rahlo vlečejo po tleh? To deluje zelo romantično in elegantno.

  7. Barva zaves, vzorci

  Izbira barve vaših zaves je verjetno najtežja odločitev. Še večji izziv postane, če zasnova vašega prostora še ni dokončana.

  Načela notranjega oblikovanja narekujejo, da je izbira osrednje točke prosora bistvena za dobre oblikovalske odločitve. Je vaše okno v središču pozornosti v prostoru, ki ga opremljate? Če je tako, so lahko zavese tako drzne, kot lahko prenesete. Če je fokus na drugem elementu v prostoru, je bolj primerna zavesa, ki je manj izrazna.

  Osnovno pravilo pravi, da če je soba nevtralna, morajo zavese ustvarjati dramo. Če je soba že polna vzorcev in domiselnosti, izberite nevtralno zaveso.

  Pomembno si je zapomniti, da lahko barve zbledijo. Zavese ves dan zadržujejo močne sončne žarke in sčasoma spremenijo barvo ali zbledijo. To je manjša skrb za tiste, ki pogosto preurejajo svoj prostor. Če pa nameravate imeti zavese dlje, razmislite o svetlejših ali nevtralnih barvah.


  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 10783
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zunanja senčila?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 373 izvajalcev za področje Zunanja senčila:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane