Za področje

    Vrste notranjih senčil

    Članek je koristil že 7000+ uporabnikom
    Senčila veljajo za praktičen in funkcionalen element okenskih odprtin in večjih steklenih fasad in streh, saj preprečujejo neposreden vdor sončnih žarkov in sevanja v prostor z namenom, da ne pride do pregrevanja, še posebej v poletnih mesecih. Na tržišču je na voljo ogromna izbira notranjih senčil, ki se razlikujejo po materialu, delovanju in ceni.
    Strokovni članek 7000
    notranja sencila zatemnitvene zavese
    Imamo kar 198 izvajalcev za področje Notranja senčila:

    1. Notranja senčila

    1.1 Notranje žaluzije

    Notranje žaluzije veljajo za praktično in predvsem ugodno senčilo, ki omogoča skoraj popolno ali le delno zatemnitev prostora. Ob delni zatemnitvi prostora omogočajo še vedno skoraj nemoten pogled iz prostora. Notranje žaluzije je mogoče izdelati tudi za okna nepravilnih oblik.

    Klasične notranje žaluzije

    Klasične veljajo za osnovni model notranjih žaluzij, pri različnih proizvajalcih pa obstajajo še drugi modeli notranjih žaluzij. Količina svetlobe, ki vstopi v prostor je odvisna od naklona lamel, ki ga uravnavamo s pregibno vrtljivo palico. Notranje žaluzije pa spuščamo in dvigamo z dvižno najlonsko vrvico. Možno jih je izdelati, poleg pravilnih pravokotnih oblik, tudi za okna nepravilnih oblik.

    Lamele notranjih žaluzij so večinoma iz barvanega aluminija širine 16 ali 25mm, posebej so lahko zasnovane za okna nepravilnih oblik, na voljo pa so obenem tudi različne barve in teksture, s katerimi vplivamo na videz notranjega prostora.

    ALU žaluzije sodijo med najpogostejšo izbiro notranjih senčil
    Žaluzije sodijo med najpogostejšo izbiro notranjih senčil

    1.2 Plise zavese

    Plise zavesa je senčilo iz fino gubanega platna. Na račun svoje zasnove je zelo prilagodljivo in se uporablja doma in v poslovnih prostorih za zatemnitev in dekoracijo. Sistem je zasnovan na način, primeren za velika, majhna in strešna okna pravilnih in nepravilnih oblik. Na voljo so različne vrste krmiljenja in upravljanja: ročno krmiljenje, krmiljenje z vrvico, verižico, krmiljenje na vzmet, krmiljenje s palico in avtomatsko krmiljenje s pomočjo motorčka. Izbirate lahko med velikim naborom tkanin, oblik in barv.

    Plise zavese
    Lamelne zavese se uporabljajo za zasenčevanje večjih okenskih odprtin.

    1.3 Notranji screen rolo

    Za notranje roloje je značilna tkanina (platno) in zaključna letev. Notranji screen rolo odlikuje sodobna izvedba in velika izbira negorljivih in obstojnih materialov. Screen roloji ne prepuščajo UV žarkov, omogočajo dodatno toplotno izolativnost in možnost namestitve zunaj prostora in v njem. Poleg osnovnega, ročnega krmiljenja z verižico ali krmilno palico, imajo možnost motornega – avtomatskega pogona.

    Notranji screen rolo je učinkovito senčilo
    Notranji screen rolo je učinkovito senčilo

    1.4 Screen roller – notranji sistem

    Montaža senčil za notranji sistem lahko poteka na različne načine, tako zunaj kot znotraj na steni ali stropu z uporabo vijakov ali podpornih kotnikov. Izvedba screen rollerja je primerna za večje steklene površine, krmili se ga lahko s pomočjo verižice, krmilne palice ali z motorjem.

    1.5 Screen mini kasetni sistem – notranji sistem

    Gre za izredno prilagodljiv, moderen in dovršeni sistem. Poleg tkanine (platna) in zaključne letve je prisotna še kaseta, ki je na voljo v različnih barvah. Sistem je prav tako primeren za večje steklene površine, krmiljenje je možno z verižico ali krmilno palico.

    1.6 Screen box kasetni sistem – notranji in zunanji sistem

    Tovrstni tip notranjih rolojev vsebuje omarico, sestavljeno iz dveh delov: fiksnega in premičnega dela. Fiksni del omarice ima nosilno funkcijo, nanj so pritrjene konzole, ki skrbijo za upravljanje, os in tkanina. Kaseto je možno namestiti neposredno na strop ali na steno z raznimi oporniki. Krmiljenje je mogoče z verižico, krmilno palico ali na avtomatski pogon.

    1.7 Screen solar sistem – notranji sistem

    Sistem strešnega okna (skylight) je posebej ustvarjen za največje steklene površine. Gre za sistem, katerega mehanizem temelji na kombinaciji 2 kaset. Na eni strani se nahaja motor, na drugi strani je vzmet. Vzmet in motor sta medsebojno povezana s pomočjo stranskega vodila. Mehanizem se krmili s pomočjo krmilne palice ali na elektromotor.

    1.8 Lamelne zavese

    Lamelne zavese se uporabljajo za zasenčevanje večjih okenskih odprtin. Na izbiro so trakovi različnih oblik in barvnih odtenkov. Za lamelne zavese se uporablja tudi izraz navpične žaluzije in so primerne za poslovne prostore in stanovanja. Veljajo za praktično zaščito pred soncem in nezaželenimi pogledi.

    Mehanizem premikanja je zelo preprost, namenjen odpiranju in zapiranju lamel, ki uravnavajo pretok svetlobe. Vodilo je narejeno iz aluminija, ki vašemu prostoru da dodatno estetsko podobo. Posebnost lamelnih zaves je tudi v tem, da se lahko obračajo za 180°. Njihovo vzdrževanje in zamenjava sta enostavni.

    1.9 Panelne zavese

    Na prvi pogled so panelne zavese zelo podobne lamelnim, le da so trakovi pri panelnih zavesah nekoliko širši. Namenjena so za srednje in večje steklene površine, lahko pa pregrajujejo tudi večje prostore. Z njimi lahko recimo prostor v trenutku pregradimo na dva dela, da dosežemo večjo intimnost in preprečimo nezaželene poglede. Poleg senčenja, predstavljajo panelne zavese tudi lep dekorativni dodatek prostoru.

    Med notranje senčilo prištevamo tudi panelne zavese
    Zatemnitvene zavese so odlične za spalnice, saj ustvarjajo popolno temo, kar lahko izboljša kakovost spanja.

    2. Zatemnitvene zavese

    Zatemnitvene zavese so postale nepogrešljiv dodatek v sodobnih domovih, saj združujejo funkcionalnost in estetiko. Njihova priljubljenost nenehno narašča zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo. 

    2.1 Kako delujejo zatemnitvene zavese?

    Zatemnitvene zavese popolnoma preprečijo prehod svetlobe skozi okna. To dosežejo z uporabo posebnih materialov, ki so običajno izdelani iz težkih in temnih tkanin. Ti materiali absorbirajo in blokirajo svetlobo, kar zagotavlja popolno temo v prostoru, tudi če je zunaj še tako svetlo.

    zatemnitvene-zavese-tkanina.jpg
    Zatemnitvene zavese so izdelane iz materialov, ki absorbirajo in blokirajo svetlobo, kar zagotavlja popolno temo v prostoru.

    2.2 Prednosti zatemnitvenih zaves

    Zatemnitvene zavese so odlične za spalnice, saj ustvarjajo popolno temo, kar lahko izboljša kakovost spanja. To je še posebej pomembno za tiste, ki živijo v mestih, kjer svetlobno onesnaženje lahko moti naravni cikel spanja. Zaradi svoje gostote in teže zatemnitvene zavese pomagajo tudi pri ohranjanju temperature v prostoru. Pozimi zadržujejo toploto, poleti pa preprečujejo prekomerno segrevanje prostora, s čimer zmanjšujejo potrebo po uporabi ogrevanja ali hlajenja.

    Zatemnitvene zavese tudi zagotavljajo večjo zasebnost v vašem domu. Tudi to je še posebej koristno v mestnih okoljih, kjer so sosednje stavbe blizu druga drugi. Zatemnitvene zavese zmanjšajo odsev svetlobe na zaslonih televizorjev in računalnikov, kar izboljšuje izkušnjo gledanja in zmanjšuje utrujenost oči.

    2.3 Zatemnitvene zavese doprinesejo k estetiki prostora

    Poleg svoje funkcionalnosti so zatemnitvene zavese na voljo v različnih barvah, vzorcih in teksturah, kar omogoča, da se popolnoma prilagodijo slogu vašega doma. Ne samo, da izboljšujejo prostor s svojo funkcionalnostjo, temveč tudi z estetsko privlačnostjo.

    3. Cene notranjih senčil

    Cene notranjih senčil se razlikujejo po vrsti senčila, materialu in dimenzijah posameznih lamel.

    Vrsta senčil   Okvirna cena
    Notranje žaluzije ALU širine 16mm od 32€/m2
      ALU širine 25mm od 26€/m2
    Plise zavese prosojne od 40€
      zatemnitvene od 45€
      za strešna okna od 50€
    Notranji screen rolo prosojni od 26,50€/m2
      z dodatnimi vzorci od 35,50€/m2
      zatemnitveni od 32€/m2
    Lamelne zavese širine 127mm od 18,50€/m2
      širine 89mm od 20,50€/m2
      zatemnitvene od 31€/m2
    Panelne zavese klasične od 32,50€/m2
    Zavese zatemnitvene od 5,00€/m2

    Opomba: pri cenah so upoštevani različni proizvajalci senčil, cene so podane v povprečni vrednosti na kvadratni meter površine (m2) in brez DDV!

    Strokovni članek 7000
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja senčila?

    Imamo kar 198 izvajalcev za področje Notranja senčila:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 198 izvajalcev za področje Notranja senčila
    8.9
    3

    SENČILA BP, montaža in prodaja senčil, d.o.o.


    9.8
    19

    AS PRO MONT, Alan Sinanović s.p.


    8.9
    4

    Montaža stavbnega pohištva, Matej Ivanušič, s.p.


    8.4
    79

    ISM d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane