Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Je boljša montažna ali zidana hiša? Hitra primerjava

    Članek je koristil že 1262+ uporabnikom
    Gradite pa se ne morete odločiti med montažno ali zidano hišo? Katere so prednosti, slabosti in razlike? Da bi stvari prišli do dna, smo za vas pripravili uporabno primerjavo montažne in zidane gradnje. Katera je boljša? Odgovor ni enostaven.
    Strokovni članek 1262
    priljubljen
    mojmojster infografika montazna ali zidana gradnja infographics
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Primerjava montažne in masivne hiše

    Primerjali smo 13 različnih gradbenih parametrov in pri vsakem določili, ali je v prednosti montažna ali zidana gradnja:

    mojmojster-infografika-montazna-ali-zidana-gradnja.jpg

    Zakaj bi izbrali montažno hišo?

    V tujini montažne hiše predstavljajo hitro in cenovno dostopno rešitev, pri nas pa je montaža hiša v očeh marsikoga sinonim za udobje in prestiž, kar do neke meri drži. Primerena je za ljudi, ki želijo svojo hišo s povprečno zasnovo zgraditi hitro in trajnostno ter so za to pripravljeni več plačati.

    "Montažna hiša omogoča izjemno hitro izvedbo," je v TV oddaji Inšpektor poudaril Martin Pelcl, ustanovitelj platforme Mojmojster. "Praktično od prvega zapika lopate traja od 6 do 8 mesecev ... pri zidani mokri gradnji to traja dlje, stvari se morajo sušiti, koordinacija se lahko zatakne in vse skupaj lahko traja dve leti ali več.”
    Prednosti Slabosti

    + Lesena gradnja je bistveno hitrejša. Od prvega izkopa do naše vselitve mine nekje okrog 6 mesecev. Les je prav tako ekološki material. S proizvodnjo montažne hiše bomo namreč proizvedli manj toplogrednih plinov.

    + Druga prednost je v procesu izgradnje. Ker večino konstrukcijskih elementov proizvedejo v tovarni, gradnja poteka brez zapletov, hitro in učinkovito.

    - Les je manj odporen proti vlagi in ima krajšo življenjsko dobo kot zidana gradnja. Montažna gradnja je prav tako manj primerna za kasnejše dodelave, prizidave ali zahtevnejše izvedbe.

    - Montažna hiša je finančno manj dostopna. Navadno je treba večino plačati vnaprej. Omejen nabor ponudnikov, veliko povpraševanje in stroški, ki jih prinaša prevzemanje koordinacije in tveganja, pa so razlogi za 15 % višjo ceno.

    montazna-hisa.jpg

    Zakaj bi izbrali zidano hišo?

    Zidana gradnja zgodovinsko velja za trajnejšo in stabilnejšo. Zaradi neurejenosti gradbenega trga pa je predvsem pri mlajših generacijah dobila negativno konotacijo. Zidana gradnja je še vedno trajnejša, tehnično manj omejena in finančno dostopnejša.

    Prednosti Slabosti

    + Masivna zidana gradnja ima precej tehničnih prednosti. Odpornejša je na vlago, dovoljuje večje razpone, shranjuje toploto v stenah in omogoča kasnejše predelave.

    + Zidana gradnja je za okrog 15 % cenejša od montažne. Financiranje zidane gradnje prav tako lahko izvajamo v fazah.

    - Zidana gradnja traja tudi do 100 % več časa, od začetka do vselitve običajno preteče 12 mesecev in več.

    - Organizacija izvedbe hiše se lahko zaplete, saj smo prepuščeni sebi ali pa moramo angažirati krovnega izvajalca, ki s kakovostjo storitve navadno ni primerljiv s proizvajalci montažnih hiš.

    Kaj pa cena montažne ali zidane hiše?

    Gradnja hiše je kompleksen projekt in vsaka hiša je drugačna, zato je cene težko primerjati med seboj.

    "V grobem velja, da je 150 m2 velika gradnja na ključ pri zidani hiši okrog 1500 €/m2, pri montažni pa 1700 €/m2," je povedal Martin Pelcl. "Pri tem je treba opozoriti, da smo vzeli neke res običajne, vzorčne materiale in nezahteven objekt.”

    Cena montažne hiše tudi ne vključuje izkopa in temejne plošče. Čeprav pa je montažna gradnja trenutno okoli 15% dražja od zidane, se razlika zmanjšuje, saj se les draži počasneje kot ostali gradbeni materiali.

    Kaj je bolje, montažna ali zidana hiša?

    Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Vsak tip gradnje ima svoje prednosti in slabosti in je predvsem odvisen od vaših želj, potreb, proračuna ter predvsem časa, ki ga želite nameniti ustvarjanju doma. Podrobnejše informacije lahko prebereta v članku "Je montažna hiša res dražja od zidane hiše?".

    Če nimate posebnih oblikovnih želj, se želite vseliti čim hitreje, skrb za gradnjo prepustiti drugim in če lahko plačate vnaprej, potem izberite montažno hišo. Če imate v glavi zelo poseben dom, se vam ne mudi, lahko veliko časa posvetite organizaciji gradnje in želite plačati po fazah, pa izberite zidano hišo.

    zidana-hisa.jpg

     

    Strokovni članek 1262
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 173 izvajalcev za področje Montažne hiše
    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    9.5
    0

    OBEN-AUF, d.o.o.


    8.9
    51

    ADRIALIN d.o.o.


    8.9
    0

    ENLES d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane