Za področje

    Dvig strehe: nadzidava hiše

    Članek je koristil že 15290+ uporabnikom
    Dvig strehe velja za zahteven postopek in izvedbo, ne glede na to za kakšno vrsto objekta gre. Kljub temu da gre, v primerjavi z gradnjo objekta od izvedbe temeljev naprej, za nekoliko manjši gradbeni poseg, se gradnje ne lotevamo sami, ampak izključno ob pomoči arhitekta, statika gradbenih konstrukcij ali druge vrste gradbenega inženirja. Potrebno se je zavedati, da je nadzidava hiše pravzaprav novogradnja, ki spremeni celotni volumen stavbe v vertikalni smeri. Kakšen je postopek nadzidave, ali za poseg potrebujemo gradbeno dovoljenje in kakšna je cena nadzidave, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 15290
    nadzidava hise
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    1. Dvig strehe

    Dvig strehe sodi med zahtevnješe gradbene posege. Dvig strehe je mogoč pri strehah, ki s svojo konstrukcijsko zasnovo to dopuščajo. Običajno je možen pri vseh hišah standardne gradnje (opečnih z armiranobetonskimi vezmi) in pri večini lesenih hiš, ni pa možen pri betonskih hišah, saj imajo te streho drugače povezano s preostalo vertikalno konstrukcijo. Dvig strehe pride v poštev, ko želimo hišo povišati za celo nadstropje, torej ko želimo, da se izvede nadzidava hiše.

    1.1 Kako se izvede dvig strehe

    Dvig strehe bo izvedel za to usposobljen gradbeni izvajalec, a je treba najprej  dvig in nov nadzidek hiše ustrezno statično prerčunati. Sodelovanje statika je zato za dvig strehe aboslutno nujno. Izvajalec bo dvig strehe izvedel tako, da bo z žerjavom primil in dvignil celotno streho, skupaj z zaključnimi sloji, in jo nato položil na začasno konstrukcijo, ki bo streho držala v zraku. Ko je dvig strehe izveden, se lahko prične nadzidava hiše, torej gradnja nove nosilne konstrukcije in okenskih odprtin, balkonov, teras... Ko je nadzidava hiše zaključena, se podporna nosilna konstrukcija za dvig strehe, na kateri začano leži streha, postopoma odstrani, žerjav pa streho spet poloi nazaj na hišo. 

    2. Nadzidava hiše zahteva previdnost

    Poleg prizidka, ki velja za bolj pogosto varianto vsaj na slovenskih tleh, se veliko ljudi odloča tudi za nadzidavo oz. nadgradnjo obstoječega objekta. Vzroki tičijo predvsem v financah in ostajanju mladih doma, kar posledično  vodi k pomanjkanju prostora v obstoječi hiši. Nadzidava hiše je kompleksen projekt, v katerega moramo vključiti vsaj arhitekta in statika gradbenih konstrukcij, če želimo da bo projekt uspešno izveden. Na podlagi želja in potreb investitorja se izdela idejna zasnova, ki kasneje vodi do PZI načrta, načrta gradbenih konstrukcij in popisa del.

    2.1 Kakšno konstrukcijo zahteva nadzidava hiše?

    Pred pričetkom gradnje nadzidave je potrebno preveriti material osnovne konstrukcije obstoječega objekta, na katerem se bo nadaljevala gradnja. Za nosilno konstrukcijo nadzidave se največkrat uporabi enak material , ni pa nujno. Za nadaljevanje gabaritov objekta je vsekakor potrebno določiti položaj komunikacij do mansarde in izvedbo medetažne (AB) plošče. Ne glede na vrsto uporabljenega materiala za nosilno konstrukcijo, morajo biti pred pričetkom gradnje narejeni vsi statični izračuni za stabilnost konstrukcije in PZI načrti arhitekture. V primeru, da objekt statično ni ustrezen za nadzidavo je potrebna priprava elaborata statične sanacije obstoječega objekta, kar investitorjem predstavlja še dodatne stroške.

    2.2 Materiali in barve nadzidka

    Poleg natančne zasnove nosilne konstrukcije nadzidave in statičnih izračunov je pomembna še izbira pravih materialov in barv, tako znotraj objekta kot tudi zunaj njega. Če želite, da je nadzidava hiše karseda nezazavna, predvsem zunaj na fasadi, se priporoča uporaba enakih materialov in barv. Naj je to lesena fasada, navadni beli omet ali omet katere druge barve, niansa barve in materiali naj obvezno sovpadajo s preostalim delom objekta.
     
    Želja nekaterih investitorjev pa je prav nasprotna. Nekateri bi radi še posebej izpostavili novo nadzidavo, zato je v teh primerih smiselno uporabiti drugačne materiale in barve nasprotnih odtenkov, s pomočjo katerih bo nova nadzidava hiše še posebej izstopala.

    2.3 Razlika med nadzidavo in prizidkom

    Še danes se velikokrat zamenjujeta pojma nadzidava in prizidava oz. prizidek. Kljub temu, da gre v obeh primerih za novogradnjo, pa prihaja do bistvene razlike v položaju oz. smeri zidave. Medtem, ko gre pri prizidku povečanje volumna oz. spremembe gabaritov obstoječe hiše v horizontalni smeri, se pri nadzidavi pojavi sprememba gabaritov objekta v vertikalni smeri.
     
    Dvig strehe in nadzidava hiše
    Dvig strehe in nadzidava hiše zahtevata statične preračune in izkušene gradbene izvajalce. 

    3. Nadzidava hiše in gradbeno dovoljenje

    Kot omenjeno že prej, spada nadzidava oz. nadgradnja hiše v sklop novogradenj, kjer prihaja do sprememb nosilne in ostalih gradbenih konstrukcij. Po zakonu je za vse vrste novogradenj, kamor spadajo tudi prizidki in nadzidave, potrebno pred pričetkom izvedbe del pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Nadzidava oz. nadgradnja se smatra kot novogradnja, s katero pride do spremembe gabaritov obstoječe stavbe, predvsem v vertikalni smeri.
     
    Za nadzidavo je potrebno pridobiti projekt za gradbeno dovoljenje (PGD), ki vsebuje vse načrte arhitekture, načrte gradbenih konstrukcij, strojnih instalacij in elektro instalacij. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja sledi izdelava projekta za izvedbo (PZI) in na koncu še pridobitev uporabnega dovoljenja z geodetskim posnetkom novega stanja in podpisano izjavo s strani projektanta in nadzornika, s katero se jamči skladnost zgrajenega objekta s projektno dokumentacijo.

    4. Cena za dvig strehe in nadzidek

    Cena nadzidave objekta je v prvi vrsti odvisna od velikosti nadzidave, uporabljenega materiala, izvajalca, lokacije objekta in drugih dejavnikov. Dvig strehe zardi zahtevnosti izvedbe in najeman žerjava terja precej denarja, a še vedno precej manj, kot če bi se odločili za gradnjo povsem novega objekta, ker nam je trenutni pretesen in premajhen.
     
    Opomba: podana je okvirna cena nadzidave hiše tlorisne velikosti cca. 120 m2.
     
    Nadzidava hiše, tlorisne velikosti cca. 120 m2, vas bo stala okrog 55.000 €, brez vštete dokumentacije PGD, PZI in uporabnega dovoljenja. V ceno je všteta izvedba medetažne plošče, nadzidava, izvedba ostrešja in vsa ostala zaključna dela. Za več informacij v zvezi z nadzidavo hiše, se obrnite na izvajalce na naši spletni strani.
     
    V kolikor nadzidava hiše zahteva dvig strehe, vas bo ta stal okrog 15.000 €
     
     
    Strokovni članek 15290
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    4

    DM GRADNJE, DRAGAN MARINKOVIĆ S.P.


    9.4
    0

    GPO D.O.O.


    8.8
    0

    ELMEGRA d.o.o.


    10
    10

    GP. PULAJ D.O.O.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane