Za področje

    Gradnja montažne hiše

    Članek je koristil že 12579+ uporabnikom
    Po podpisu pogodbe, izdelavi projektne dokumentacije, odločitvi glede financiranja in možnosti uveljavljanja subvencij ter naročilu objekta, vas verjetno zanima, kateri koraki oz. faze gradnje vas ločijo do vselitve v vašo bodočo montažno hišo. Pri opisu postopka je upoštevana gradnja montažne hiše na polni ključ, kjer so poleg strojnih in električnih instalacij ter izdelavi strojnih tlakov (estrihov) vključena še vsa notranja slikopleskarska dela, keramika, sanitarna oprema, ostali podi, stopnice in notranja vrata.
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. GRADBENA DELA - ne pozabite na temeljno ploščo!
    Gradbena dela spadajo med prvi korak poteka gradnje montažne hiše. Z gradbenimi deli se začne prva gradbena faza, kjer se naredi priprava terena, priprava gradbišča, zakoličenje objekta, izkop za temelje ali klet in postavitev temeljev ali temeljne plošče. Za vsa gradbena dela ste zadolženi sami, podjetje pri katerem ste naročili montažno hišo vam lahko le pomaga pri izbiri izvajalca ali pa le-tega izberete sami.
     
    Stroški za izkop in izvedbo temeljne plošče se gibljejo okrog 12. 000€ (hiša 120 m2), za poglobljen izkop in pripravo kleti pa je potrebno odšteti približno 35. 000€. Poleg izkopa in izvedbe temeljne plošče, še morate zraven k stroškom prišteti vse komunalne priključke na javno omrežje. Strošek priključitve na javno kanalizacijsko omrežje je približno 1200€ (hiša 120 m2). Izvedba temeljne plošče se običajno naredi v enem dnevu, v primeru podkletene montažne hiše bo trajalo nekoliko dlje.
     
    2. PREFABRIKACIJA ELEMENTOV V PROIZVODNJI
    Izdelava elementov v proizvodnji spada pod drugo fazo celotnega poteka gradnje in lahko poteka sočasno z gradbenimi deli. V proizvodnji se naredijo vsi elementi montažne hiše: zunanje stene z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo ter dodatno izolacijsko fasado, na kateri je že nanos nosilnega sloja fasadne malte z vgrajeno armirno mrežico, notranje stene z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo, vsi elementi stropne (medetažne) konstrukcije z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo na pohodni strani, zaključeno s pohodno lesno ploščo ter na spodnji strani stropne konstrukcije z oblogo iz mavčno-kartonskih plošč in strešna konstrukcija z vgrajeno toplotno in zvočno izolacijo ter vsemi potrebnimi folijami in mavčno-kartonskimi ploščami na notranji strani.
     
    V proizvodnem procesu se običajno vgradi tudi vso stavbno pohištvo (okna, vrata), v nekaterih primerih pa se naredi tudi že fasada. Predizdelava oz. prefabrikacija elementov v proizvodnji velja za hiter proces, tako se recimo posamezni elementi montažne hiše, velikosti 120 m2, v povprečju naredijo v 7 dneh ali celo manj.
     
    Čakalna doba za pričetek izdelave elementov v proizvodnji
    Kljub temu, da je celotni omenjeni proces prefabrikacije elementov v proizvodnji hiter in se vse sliši enostavno, hitro in lepo, obstaja določena zanka s t.i. čakalno dobo pričetka izdelave elementov v proizvodnji, ki vam ga pred podpisom pogodbe v podjetju običajno ne povedo. Čakalna doba za pričetek izdelave montažnih elementov v proizvodnji je lahko do 6 mesecev, kar konkretno podaljša celotni proces gradnje montažne hiše.
     
    3. MONTAŽA MONTAŽNE HIŠE
    Tretji korak poteka gradnje montažnega objekta je transport vseh izdelanih elementov hiše na gradbišče in postavljanje montažne hiše. Na prej izdelani temeljni plošči se postavijo in sestavijo nosilni zunanji zidovi, notranje stene, elementi stropne (medetažne) konstrukcije in elementi strešne konstrukcije. Postavitev oz. montaža objekta je začetek 3. gradbene faze, saj so v njej zajeta vsa konstrukcijska dela v vseh etažah in postavitev strešne konstrukcije. Pod izrazom konstrukcijska dela razumemo dela, ki že nakazujejo bodočo podobo montažne hiše, torej prej omenjena postavitev zidov in strehe.
     
    Enako kot izdelava elementov v proizvodnji, velja postavitev montažnega objekta prav tako za hiter proces. V primeru ugodnih vremenskih pogojev je lahko pritličje montažne hiše, skupaj z medetažno konstrukcijo (stropom), postavljeno v roku enega dneva.
     
    Krovsko-kleparska dela in zaključni sloj fasade montažne hiše
    Po sestavi in postavitvi vseh elementov sledijo krovsko-kleparska dela ( strešna kritina, žlebovi) in zunanja slikopleskarska dela (zaključni sloj fasade). Streha se pripravi za polaganje kritine, na fasadi objekta pa se izvede zaključni sloj (morebitna dodatna obložitev s toplotno izolacijo, izdelava in nanos ometov). Zaključni sloj fasade se lahko naredi že prej, v proizvodnem procesu.
     
    Z zaključenimi krovsko-kleparskimi deli in zaključnim slojem fasade se konča 3. (podaljšana) gradbena faza. Montažna hiša je pod streho in zaprta ter definirana kot zunaj dokončan objekt. Montaža objekta, skupaj s krovsko-kleparskimi deli in zaključnim slojem fasade se izvede v roku 1-2 mesecev.
     
    Kot že prej omenjeno, se fasada in zaključni sloj lahko naredi že v proizvodnem procesu, razen v primeru drugačnega dogovora. V primeru, da se fasada naredi v proizvodnji, moramo na gradbišču poskrbeti le še za spodnji del fasade - cokl.
     
    gradnja montažne hiše2.jpg
     
    4. HIŠNA TEHNIKA
    Hišna tehnika zajema izvedbo strojnih instalacij (vodovodne instalacije, ogrevanje), električnih instalacij in strojnih tlakov (estrihov). S pričetkom izvedbe vseh razvodov strojnih in električnih instalacij ter strojnih tlakov, se prične četrta gradbena faza. Proces, ki vključuje vse potrebne instalacije in strojne tlake, je opisan kot izvedba montažne hiše na delni ključ.
     
    5. NOTRANJA ZAKLJUČNA DELA MONTAŽNE HIŠE
    Z notranjimi zaključnimi deli lahko pričnemo šele, ko se strojni tlaki (estrihi) ustrezno posušijo. Med notranja zaključna dela prištevamo slikopleskarska dela, polaganje keramike, vgradnja sanitarne opreme, polaganje ostalih podov (parket, laminat,...), stopnice in notranja vrata. Vselitev v montažno hišo, z zaključenimi notranjimi deli, je v nekaterih primerih mogoča po približno 4-5 mesecih od pričetka montaže objekta.
     
    6. ZUNANJA UREDITEV
    Z dokončanjem notranjosti objekta se lahko pričnejo zunanja dela in ureditev okolice hiše. Pri ureditvi okolice prav tako velja, da se je lotimo sistematično. Priporoča se izdelava načrta idejne zasnove zunanje ureditve, ki vam bo v veliko pomoč pri posameznih korakih. Ureditve okolice se lahko lotite sami, če pa niste najbolj vešči in spretni, pa vam bo dobrodošla pomoč strokovnjaka, krajinskega arhitekta. Urejena okolica bo nedvomno olepšala vašo montažno hišo. Stroške zunanje ureditve si prav tako krijete sami. Tako je recimo cena izkopov za kanale, cevi za vodo in kanalizacijo, tlakovanje, asfaltiranje in polaganje travne ruše približno 200€/m2.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Krovstvo Uroš Puhar s.p.

    Ste podjetje specializirano za področje krovstva in kleparstva, vaše storitve pa vključujejo tudi izvedbo montažnih hiš. Bi lahko na kratko opisali potek gradnje montažne hiše, so pri tem kakšne specifike?

    V osnovi lahko rečemo, da se sam potek gradnje montažne hiše ne razlikuje od gradnje zidane hiše (opeka), specifične razlike se seveda pojavljajo pri uporabi orodij, saj gre pri montažni hiši za suho gradnjo, medtem ko je gradnja zidane hiše, recimo z opeko, mokra gradnja.

    Pri postavitvi montažne hiše uporabljamo sistem skeletne gradnje, ki v začetni fazi vsebuje montažo spodnjega dela stenske konstrukcije na predpripravljeno temeljno ploščo, nadalje sledi sestava oz. Postavitev stenske konstrukcije vseh etaž, ki se zaključijo z izdelavo ostrešja. 3. gradbena faza se zaključi z montažo strešne kritine, podaljšana 3. gradbena faza pa vsebuje tudi vgradnjo celotnega stavbnega pohištva (okna, vrata).

    Kakšen les uporabljate ter kakšna je okvirna razlika v ceni gradnje zidane in montažne hiše?

    Pri postavljanju skeletne montažne hiše uporabljamo lepljen les z dolžinskim spajanjem elementov, princip gradnje pa je v osnovi podoben večjim podjetjem, kot so recimo Jelovica ali Lumar. Glede primerjave cene med zidano in montažno hišo lahko rečemo, da je montažna hiša za cca. 15% dražja od zidane hiše, grajene z opeko.
    g. Uroš, Krovstvo Uroš Puhar s.p.

    Strokovni članek 12579
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 172 izvajalcev za področje Montažne hiše
    10
    39

    Krovstvo in kleparstvo, Slobodan Milunović s.p.


    8.9
    0

    JAVUŠNIK, d.o.o.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    10
    51

    ADRIALIN d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane