Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Je montažna hiša res dražja od zidane hiše?

    Članek je koristil že 25364+ uporabnikom
    Vsak posameznik se pred procesom graditve lastnega objekta sooči z vprašanjem o gradnji klasične, zidane hiše ali montažne hiše. Za določeno vrsto hiše se odločimo na podlagi svojih potreb, želja in seveda razpoložljivega proračuna oz. finančnih sredstev, ki smo jih pripravljeni odšteti za bodočo hišo. V nadaljevanju članka so zajete poglavitne prednosti in slabosti vsakega od obeh tipov hiš z vidika cene, načina plačila, trajanja in načina gradnje, konstrukcije, energijske varčnosti, vplivov na okolje in življenjske dobe.
    Strokovni članek 25364
    montazne hise naslovka
    Imamo kar 171 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    1. Je montažna hiša res dražja od zidane hiše?

    Za primerjavo cene med klasično in montažno hišo je prvi pogoj za realno primerjavo ponudba enaka velikost obeh tipov hiš. Nadalje je cena montažne hiše odvisna od gradbene faze, v kateri prevzamemo hišo, zato je pomembno, da se naredi primerjava zidane hiše in montažne hiše na ključ. Navkljub vsemu pa je ceno med obema težko do potankosti določiti, saj sta oba tipa hiš grajena z različnimi materiali in tehnologijami. Uporabni podatek za bodoče kupce montažnih hiš je ta, da se najcenejše ponudbe montažnih hiš večinoma pojavljajo pozimi.

    2. Cena zidane hiše

    2.1 Postavitev konstrukcije zidane hiše

    Na splošno je cena zidane hiše srednje kakovosti v povprečju približno 1.300 - 1.700 €/m2, saj so cene v zadnjih letih precej poskočile. Navajamo podatek za leto 2022. Cene se nekoliko razlikujejo od lokacije hiše in velikosti hiše. Gradnja zidane hiše bo v Prekmurju zaradi cenejše delovne sile stala nekoliko manj kot gradnja zidane hiše v Ljubljani. Razlike so lahko tudi nekaj 100 €/m2. Velikost pa na ceno vpliva zgolj v primeru res velikih hiš (nad 300 m2 neto), saj je v tem primeru zaradi toliko večjih količin materiala in posameznih elementov mogoče dobiti ugodnejše cene oziroma manjše količinske popuste, kar na koncu vpliva na ceno hiše na kvadratni meter. Razlika v ceni zidane hiše v primeru 120 m2 ali 200 €/m2 pa je zanemarljiva in ni vredna omembe.
    Zaradi velike inflacije cen v zadnjih dveh letih se je cena zidanih hiš izenačila s ceno montažnih hiš. Če je še nedavno veljajo, da so montažne hiše nekoliko dražje od zidanih, danes prej velja obratno.

    2.2 Česa navedene cene ne vključujejo?

    Ko govorimo o ceni gradnje zidane hiše ali katere koli druge hiše na m2, se je treba zavedati, kaj ta cena sploh vključuje. Navedene cene zajemajo vse gradbene faze, vključno z vsemi slikopleskarskimi deli, notranjim stavbnim pohištvom, keramiko in sanitarno opremo, ne zajemajo pa cene vgradnega ali premičnega pohištva! Navedene cene prav tako ne zajemajo nakupa parcele in komunalnega prispevka občini, ki lahko v določenih območjih Slovenija (Ljubljana, Obala, Gorenjska) predstavlja zajeten dodaten strošek!

    2.3 Okvirni preračun cene zidane hiše

    Če za preračun vzamemo nekoliko višjo številko 1.500 €/m2, ki omogoča gradnjo zelo kakovostne hiše z nadstandardnimi materiali, bomo za 150 m2 veliko zidano hišo odšteli približno 225.000 €. To je realna  spodnja cena za območja v Sloveniji z višjim BDP-jem, kakršna je npr. Ljubljana ali Obala. Za druga območja bi bila minimalna cena nekoliko nižja in bi se gibala okrog 1.300 €/m2.
     
    Poglejmo si posamezne stroške, ki jih vključuje navedena cena.
     
    - Izvedba temeljne plošče z vsemi potrebnimi plastmi (toplotna izolacija, hidroizolacija ...) predstavlja približno 10 % vrednosti celotne gradnje objekta, v tem primeru okrog 22.500 €.
    - Delež zunanjih nosilnih zidov znaša okrog 15 % vrednosti celotne gradnje, kar je približno 34.000 €.
    - Streha je naslednji element hiše, ki predstavlja večji delež celotne gradnje. Ta znaša približno 11 % vrednosti, kar je 17.000 €. Ceno navajamo za klasično streho z lesenim ostrešjem, toplotno izolacijo debeline 25 - 30 cm in opečnato kritino.

    2.4 Fasada zidane hiše

    - Vrednost fasade zidane hiše se giba okrog 8 % celotne vrednosti investicije oz. 18.000 €. Pri tem je upoštevana kontaktna opečnata fasada, ki velja za najpogosteje uporabljen zaključni sloj zidanih slovenskih hiš.
    - Zunanje stavbno pohištvo je zadnji izmed elementov hiše, ki predstavlja večji delež celotne vrednosti gradnje in znaša približno 9 %, to je približno 20.000 €.

    2.5 Zaključna dela zidane hiše

    Ostalih 45 % stroškov nastane na račun finalizacije hiše: sem spadajo izvedba stopnic, tlakov, finalizacije tlakov, nenosilnih predelnih sten, ometov, električnih inštalacij, ogrevanja, kanalizacije, notranjega stavbnega pohištva in kopalnice. Pri izračunu sta seveda upoštevana objekta enake velikosti in enakih toplotnoizolacijskih sposobnosti zunanjega stavbnega ovoja.
    Zidane hiše
    Gradnja zidane hiše traja nekaj mesecev dlje od gradnje montažne, čas gradnje pa je odvisen od zahtevnosti zasnove zidane hiše. 

    3. Koliko stane montažna hiša?

    3.1 Povprečna cena montažne hiše

    Cene montažnih hiš se seveda razlikujejo od različnih ponudnikov, kljub temu pa na splošno ne prihaja do prevelikih odklonov. Glede na cene se montažne hiše delijo v dva cenovna razreda. Razred standardnih montažnih hiš zajema montažne hiše osnovnega razreda, katerih cena se v povprečju giblje od 1.250 €/m2 - 1.400. V drugi oz. višji cenovni razred pa spadajo montažne hiše, katerih cene se v povprečju gibljejo med 1.400 in 1.600 €/m2. Za montažno hišo srednjega razreda velikosti 150 m2 s povprečno ceno 1.400 €/m2 bomo tako odšteli okrog 210.000 €.

    3.2 Kaj ni všteto v ceno montažne hiše?

    Cene tako kot za gradnjo prej omenjene zidane hiše veljajo za gradnjo montažne hiše na ključ in zajemajo vse gradbene faze, tudi zaključne tlake, keramiko, slikopleskarska dela, notranje stavbno pohištvo in sanitarno opremo, ne zajemajo pa vgradnega in premičnega pohištva!
     
    Treba je omeniti tudi, da tako kot pri gradnji zidane hiše v ceno ni všteta parcela in plačilo komunalnega prispevka. Za razliko od zidane hiše pa v ceno ni vštet tudi izkop gradbene jame, potreben za morebitno izdelava kleti, saj ponudniki montažnih hiš izdelave kleti načeloma ne ponujajo. Strošek izkopa in priprave terena za gradnjo kleti je v prvi vrsti odvisen od geološke sestave tal. Če se odločimo za klet, je treba k investiciji prišteti dodatnih 20 - 25 % za poglobljen izkop globlje gradbene jame in izvedbo kleti. V primeru osnovne montažne hiše velikosti 150 m2, ki stane približno 1.300 €/m2 ali 200.000 €, boste za izvedbo kleti morali odšteti dodatnih 40.000 - 50.000 €.

    4. Razlike med montažno in zidano gradnjo

    Poglavitna razlika med standardnimi montažnimi hišami in montažnimi hišami višjega cenovnega razreda je v izbiri, dodelanosti in vgradnji materialov, obliki in zagotavljanju bivalnega ugodja. Pri montažnih hišah nikoli ne bomo imeli toliko oblikovalskih možnosti in izbire kot pri zidani hiši, ki jo lahko oblikujemo natanko v skladu s svojimi željami. Nekoliko več arhitekturne izbira ponujajo montažne hiše višjega razreda, kjer je možnih več modifikacij, vendar pa te stanejo isto kot zidane hiše. Montažne hiše višjega cenovnega razreda so zato nekoliko bolj stilsko in moderno oblikovane ter vsebujejo najboljše materiale.
    Največja prednost montažnih hiš je hitra in čista gradnja. Montažna hiša bo zgrajena in vseljiva v približno 6 mesecih, medtem ko gradnja zidane traja vsaj 12 - 18 mesecev, velikokrat tudi več kot dve leti.
    Kljub temu pa oba cenovna razreda montažnih hiš zagotavljata ugodno bivalno okolje in veliko razpoložljivega prostora. Cene montažnih hiš so prav tako odvisne tudi od tega, ali se odločimo za najdražjo izvedbo montažne hiše na ključ, delni ključ ali samo za najcenejšo, osnovno izvedbo montažne hiše do zaključka 3. gradbene faze. Več o posameznih fazah in izvedbah montažnih hiš bo govora v prihajajočih člankih.
     
    Razlike v posameznih kategorijah obeh tipov gradnje si bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju.

    5. Način plačila montažne in zidane hiše

    Način plačila zidane hiše se bistveno razlikuje od načina plačila pri montažni hiši. Medtem ko je pri montažna hiša zahteva plačilo vnaprej, pri zidani hiši ni potrebno vsega plačati takoj, saj se plačilo izvede glede na gradbene faze. Za večino uporabnikov je prav največja prednost zidane hiše v tem, da je taka hiša na začetku bistveno cenejša in da lahko počaka na nadaljnja gradbena dela oz. faze. Na ta način lastnik izvede plačilo po posameznih gradbenih fazah.
    Med prednosti zidane hiše se uvršča tudi dejstvo, da hiša te vrste velja za dobro naložbo v prihodnosti, če jo boste hoteli prodati. Vse zidane hiše dosegajo na nepremičninskem trgu višjo vrednost v primerjavi z montažnimi hišami.
    Montažna hiša
    Montažna hiša predstavlja t. i. suho gradnjo, saj razen temeljne plošče in potencialne kleti ne zahteva betoniranja.

    6. Montažna hiša se zgradi hitreje od zidane

    6.1 Zidane hiše - mokra gradnja

    Zidana gradnja se imenuje z drugo besedo tudi mokra gradnja, saj gradbena veziva vsebujejo vodo (malta, betoniranje ... ), ki sproti izhlapeva. Ravno zato je klasična gradnja zidane hiše sestavljena iz posameznih gradbenih faz, med katerimi je potreben določen čas, da voda popolnoma izhlapi iz konstrukcije.

    6.2 Montažna hiša - suha gradnja

    Po drugi strani pa montažna hiša s poenostavljeno besedo pomeni suho gradnjo, pri kateri gre za postavitev že gotove hiše, saj so sestavni deli montažne hiše predhodno izdelani v specializiranih proizvodnjah. Prednost izvedbe sestavnih delov montažne hiše je v tem, da je delo v proizvodnji neodvisno od zunanjih vremenskih vplivov in poteka nemoteno po zastavljenem planu. Prefabricirani elementi se v tem primeru dostavijo in sestavijo na gradbišču.
    Pri montažnem načinu gradnje ni t. i. mokrih faz, torej objekta ni potrebno skoraj nič betonirati. Montažna hiša zahteva betoniranje le za postavitev temeljne plošče in morebitne izvedbe kleti.
    Pri načinu gradnje montažne hiše je dobro omeniti dejstvo, da moraš vnaprej določiti vse pozicije instalacij, katerih sprememba je kasneje praktično nemogoča, saj so vsi razvodi instalacij že integrirani v konstrukcijske sklope montažnih sistemov.

    6.3 Čas izvedbe zidane hiše je bistveno daljši od montažne

    Ko je govora o časovni izvedbi, so v prednosti montažne hiše. Edini pogoj za hitro izvedbo gradnje montažne hiše je urejena, zazidljiva parcela in urejeni priključki na javno gospodarsko infrastrukturo. V primeru, da gre vse po predvidenem načrtu, se je v montažno hišo možno vseliti v roku 4 - 5 mesecev od pričetka gradnje montažne hiše na parceli. Hitrejša postavitev in z njo povezana vseljivost je ena izmed glavnih prednosti montažne hiše. Ravno zaradi tega se velika večina ljudi dandanes raje odloči za montažno kot pa za zidano hišo.
     
    Vendar pozor! Pozablja se podatek, ki vam ga ponudniki oz. proizvajalci montažnih hiš pred podpisom pogodbe najverjetneje ne bodo zaupali. To je čakalna vrsta za pričetek izdelave konstrukcijskih elementov montažne hiše v proizvodnji za vašo hišo, ki lahko traja tudi do 6 mesecev.
    Zidano oziroma klasično hišo lahko gradimo postopoma in se prilagajamo svojim finančnim zmožnostim ter času, kar vsekakor sodi med velike prednosti zidane hiše.
    V primerjavi z montažno hišo lahko gradnja klasične, zidane hiše minimalno dobro leto, lahko pa traja tudi do 2 leti in še več, odvisno od razpoložljivih sredstev pri nabavi gradbenega materiala v posameznih gradbenih fazah ter kompleksnosti zasnove hiše. Pri tem je potrebno omeniti, da plačilo po posameznih gradbenih fazah in daljše časovno trajanje gradnje zidane hiše ne pomeni tudi večje stroške gradnje, saj se pri gradnji montažnih hiš velikokrat uporabljajo posebni in novi materiali, ki so lahko dražji od materialov, uporabljenih pri zidanih hišah. Vsekakor pa je udobje pri izvedbi montažne hiše večje.

    7. Montažna hiša ima drugačno konstrukcijo od zidane hiše

    7.1 So zidane hiše stabilnejše od montažnih?

    Zmotno je še vedno prepričanje velikega števila ljudi, da so zidane hiše stabilnejše od montažnih, kar seveda ne velja. Montažna hiša se glede stabilnosti in nosilnosti lahko povsem primerja s klasično, zidano hišo. Ne glede na to, za kateri način gradnje se odločimo, mora že za pridobitev gradbenega dovoljenja vsako hišo preračunati statik, zato je njena stabilnost garantirana in vas ne sme skrbeti.
    Montažne hiše so prav tako primerno zaščitene in odporne proti požaru in potresu, obstajajo že nekatere vrste potresno varne izvedbe montažnih hiš.

    7.2 Sestava zidane in montažne hiše

    Pri klasični, zidani hiši je osnovna sestava približno takšna: podaljšana apnena malta, opeka, toplotna izolacija, cementna malta in fasadna malta (od znotraj navzven).
     
    Konstrukcijo montažne hiše pa v splošnem sestavljajo mavčno-vlaknena plošča, parna zapora, nosilna lesena konstrukcija s toplotno izolacijo, horizontalne letve, mavčno-vlaknena plošča, stiropor, armiran omet in fasadni oz. dekorativni omet. Zunanja stena gotove montažne hiše je glede parepropustnosti v določeni prednosti pred zunanjo steno zidane hiše.
    Zidana hiša
    Najpogostejša zidana hiša v Sloveniji je še vedno hiša, zidana iz opeke. 

    8. Energijska varčnost zidane hiše v primerjavi z montažno

    8.1 Zidane hiše so lahko isto energetsko učinkovite

    Velika večina ljudi še vedno dvomi v energijsko varčnost zidanih hiš. Naj vas opomnimo, da po novi zakonodaji enostavno ni več mogoče graditi energijsko potratnih hiš, kar pomeni, da so prav vse novogradnje, ne glede na to ali gre za zidani ali montažni objekt, energijsko varčnejše od tistih, ki so se gradile pred leti. Z energijskega stališča pa je pomembno, da se zidani objekt v najkrajšem možnem času prekrije s fasado in da se že med projektiranjem hiše (v fazi PZI - projekta za izvedbo) pravilno načrtuje detajle, zato da ne pride do nastanka toplotnih mostov.

    8.2 Montažna hiša in akumulativnost fasade

     Akumulativnost strokovno pomeni zmožnost materiala, da le-ta sprejme toploto in jo shrani vse do takrat, ko temperatura v okolici, nato pa jo ponovno odda v prostor. Zunanja stena zidane hiše se čez dan segreva bistveno bolj počasi v primerjavi z zunanjo steno montažne hiše, ponoči pa spet počasi oddaja svojo toploto v bivalne prostore. Montažne hiše te sposobnosti nimajo, saj se zunanje stene čez dan segrejejo v trenutku, ponoči, ko pade temperatura v okolici, pa naenkrat oddajo vso svojo toploto.
    Zunanja stena zidane hiše je zaradi akumulacije toplote v zidovih pozimi topla tudi, ko se prostori več ne segrevajo, v poletnem času pa je nasprotno hladna.
    Prednost montažne hiše glede konstrukcije pa se kaže v nekoliko boljši oz. nižji toplotni prehodnosti zunanje stene, kar se opazi pri mesečnih stroških ogrevanja oz. potrebne toplote za ogrevanje montažne hiše, ki je nižja v primerjavi z zidano hišo.

    8.3 Vpliv na okolje

    Glede vplivov na okolje so v prednosti montažne hiše. V primerjavi z zidanimi hišami imajo montažne hiše minimalno porabo energije že v samem procesu gradnje, bistveno manj odpadkov in drugih posegov v okolje, večina konstrukcije pa je zgrajena iz lesa, ki omogoča recikliranje in je ekološki material. Vse to je mogoče zaradi dejstva, da se montažne hiše sestavijo v proizvodnji, kjer se izvede prefabrikacija (predizdelava) posameznih elementov, kateri se dostavijo in sestavijo na gradbišču.
    Podatek, ki najavi prevlado montažnih hiš pri vplivih na okolje, je tudi ta, da je pri tej vrsti hiš mogoča popolna reciklaža na račun naravnih in ekološko neoporečnih materialov.

    9. Življenjska doba zidane hiše ni nujno daljša

    Življenjska doba montažne hiše je ob pravilni izvedbi, vgradnji materialov in ustreznem vzdrževanju povsem primerljiva s klasično, zidano izvedbo, saj v povprečju zagotavljajo 50-letno življenjsko dobo. Še več, določeni elementi montažne hiše, kjer se uporabljajo materiali, kot je recimo lepljen les za ostrešje, imajo ponekod tudi daljšo življenjsko dobo v primerjavi z elementi zidane hiše.
     
    Pomembno je omeniti tudi to, da so hiše dandanes že pravi visokotehnološki izdelki dovršenih, novo uporabljenih materialov in vgrajenih sistemov. Ravno zaradi tega bodo v prihodnosti hiše, predvsem montažne, zastarele veliko hitreje na račun hitrega razvoja materialov in sistemov. Ne glede na to, ali gre za zidano ali montažno hišo, so potrebni redni pregledi in sanacije strehe, žlebov, stavbnega pohištva, fasade in drugih elementov objekta, s pomočjo katerih sproti saniramo morebitne napake in s tem podaljšamo življenjsko dobo objekta.

    10. Montažna hiša ali zidana - katero torej izbrati?

    Odločitev glede zidane ali montažne hiše vsekakor ni lahka. Vsak od omenjenih objektov ima svoje prednosti in slabosti. Kratki nasvet, ki vam ga ponujamo je naslednji: če nimate časa in imate denar, je prava odločitev za vas montažna hiša. Če pa imate čas in želite netipsko, unikatno rešitev za vaš bodoči objekt, pa se raje odločite za klasično, zidano hišo.
     

    Kaj svetujejo Wienerberger strokovnjaki?

    1. Kaj so glavne prednosti opečne zidane gradnje?

    Zidana opečna hiša je hiša z masivnimi zidovi, ki ponuja edinstveno ugodje bivanja ter zdravo notranjo klimo; to je predvsem posledica faznih zamikov toplote, ki jih omogoča debelina zidu ter sposobnosti opeke, da na naraven način regulira vlago v prostoru. Hiša se tako poleti veliko počasneje segreje oz. se ne pregreva, pozimi pa tudi zidovi akumulirajo toploto iz bivalnih prostorov ter tako zagotavljajo prijetnejši občutek.

    Zagotovo je taka gradnja tudi bolj ugodna z vidika sanacije oz. kasnejše renovacije in sprememb, saj dopušča več možnosti kot npr. montažna gradnja.

    2. Kakšen je finančni vidik zidane masivne gradnje?

    Opečna zidana hiša je v našem prostoru še vedno najbolj tradicionalna izbira, saj je tudi ekonomsko precej upravičena opcija. Investitorjem omogoča večjo faznost gradnje, kar pomeni, da udarec po žepu ni nujno enkraten in je tako mogoče manj boleč. Če pa se seveda odločijo, lahko z novimi sistemi zgradijo in se vselijo opečno zidano hišo v skorajda enakem času, kot je to pri montažnih hišah. Odvisno je torej od izbire sistema ter načina gradnje, v vsakem primeru pa še vedno velja zidana hiša za cenovno ugodno varianto. 

    3. Kakšna je razlika med zidaki; ali je pri zidani hiši vseeno, kaj uporabimo, saj tako ali tako naredimo še ovoj iz toplotne izolacije?

    Na trgu obstaja že cela vrsta različnih zidakov – že dolgo konstrukcijska opeka ni več samo navaden »modularec«. Skozi zgodovino so se zidaki spreminjali najprej predvsem po geometriji – postajali so večji in višji, da je zidanje hitrejše, prav tako pa se je po vertikali pojavil sistem stikovanja utor-pero, da je potrebno maltanje samo po horizontali, kar prav tako pospeši izvedbo.

    Najbolj napreden način zidave pa je z brušenimi zidaki, ki jih lepimo s poliuretnaskim lepilom, ki je že predpripravljeno v pločevinki, tako da malte skorajda ne potrebujemo. Tak način gradnje je zelo hiter in primeren za energetsko učinkovite ter pasivne hiše, saj maltna rebra predstavljajo toplotne mostove. Resda pride na ovoju objekta še izolacija, a tudi tu je razlika med zidaki. Novejši zidaki so bolj porozirani ter s tem bolj izolativni, tako da potrebujemo manj zunanje izolacije.

    Posebni pa so brušeni zidaki, ki že imajo integrirano izolacijo – kameno volno. Tak objekt ne potrebuje zunanje obloge in je zgrajen izredno hitro, saj se zidaki prav tako lepijo.

    4. Kakšni so vplivi na okolje pri zidani gradnji?

    Zidana gradnja sama po sebi nima izrazito negativnega vpliva na okolje. Opečen zidak je naraven gradbeni material, ki za proces izdelave resda potrebuje nekaj vode in energije, a vseeno manj obremenjuje okolje kot npr. beton. Ne potrebuje premazov, velikih količin lepil ali impregnacijskih sredstev; lahko se pa nanj aplicirajo naravni ometi.

    Strokovni članek 25364
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Montažne hiše?

    Imamo kar 171 izvajalcev za področje Montažne hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 171 izvajalcev za področje Montažne hiše
    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    9.1
    0

    ALFA NATURA d.o.o.


    9.4
    0

    ENLES d.o.o.


    9.5
    0

    OBEN-AUF, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane