Za področje

  Urejanje okolice hiše: kako zasnovati ureditev okolice?

  Članek je koristil že 1674+ uporabnikom
  Ureditev okolice hiše mora biti smiselna in celovita in natančno izdelana skladno z zasnovo, če želite tukaj preživljati prijeten in udoben prosti čas. Dvorišče velja za prostor, ki se nenehno spreminja, saj se neprestano spreminjajo okolje, narava in ljudje. Dobro in celovito zasnovano dvorišče je opremljeno s ključnimi elementi, ki jih je mogoče premikati, spreminjati in dodajati. Pri tem je pomembno, da se funkcionalnost in estetika vrta ob menjavi elementov ne spremenita.
  Strokovni članek 1674
  urejanje okolice
  Imamo kar 1620 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

  1. Postopek urejanja okolice

  1.1 Pregled lokacije

  Urejanje okolice se začne s fotografskim posnetkom terena in idejnim projektom, zato vam svetujemo, da že na začetku sodelujete s krajinskim arhitektom ali strokovnjakom za zunanje oblikovanje, ki vam bo pomagal pri načrtovanju in urejanju okolice. Zelo pomembno je, da med ogledom razumete, kakšne potenciale ponuja parcela, torej kaj so prednosti in slabosti vaše lokacije. Krajinski arhitekt mora v svojem idejnem projektu upoštevati vaše želje in življenjski sti, saj boste lahko le tako resnično uživali v bivanju na svojem dvorišču. Pri snovanju idej za ureditev okolice hiše je treba upoštevati vse značilnosti same lokacije, kot so osončenost (tukaj ločimo med osončeni in senčni deli) in orientacija v prostoru.

  Če je hiša pravilno orientirana in nameščena, bo dvorišče na jugu, kjer je čez dan največ svetlobe.

  2. Ureditev okolice naj ima temo in stil

  Določitev teme in stila se nanaša na prej omenjene želje in življenjske navade vašega gospodinjstva. Priporočamo, da pred prvim sestankom zapišete vse svoje želje, namen, bodoče uporabnike in druge podrobnosti. Glede na namembnost dvorišča imamo več možnosti: lahko namenjeno počitku in sprostitvi, lahko pa se uporablja tudi za igre in različne športne aktivnosti. V urejanje okolice hiše je dobro vključiti tudi potrebe hišnih ljubljenčkov, če jih imate ali jih nameravate imeti.

  ureditev okolice hiše
  Ureditev okolice hiše večkrat obsega visoke grede in rastline v loncih, ki dopolnjuje rastje na vrtu. 

  3. Elementi ureditve okolice

  Kakovostna zasnova, ki ji sledi urejanje okolice, je sestavljena iz različnih elementov, kot so prostor za sedenje in počitek, vodni elementi, ozelenitev, sadovnjak in podobno. Izraz dvorišče pomeni celotno okolico hiše, vsi elementi dvorišča pa morajo biti funkcionalno in logično povezani.

  3.1 Prostor za sedenje in počitek

  Prostor za sedenje in počitek oziroma terasa na dvorišču je srce okolice hiše in bo najbolj v uporabi, še posebej, če je blizu hiše, torej blizu dnevne sobe ali jedilnice. Tako postavljena dvoriščna terasa omogoča stanovalcem neposredno komunikacijo med notranjostjo in zunanjostjo in deluje kot podaljšek notranjega prostora hiše. Če je dvorišče večje, se lahko terasa nekoliko odmakne od hiše.

  Da bi bilo bivanje zunaj čim bolj udobno, ne gre zanemariti zaščite pred vremenskimi vplivi. Priporočamo, da prostor za posedanje in počitek zasnujete kot del manjšega paviljona ali letne terase z nadstreškom v notranjosti hiše. Dvoriščno teraso lahko uredite tudi pod pergolo, poraslo z listnatimi, cvetočimi ali zimzelenimi rastlinami, ki zagotavljajo zaščito pred direktno sončno svetlobo ali pa si omislite platna za senčenje, marikze in podobno. 

  Nič manj pomembna ni lega mesta za počitek – zaradi obilo svetlobe skozi vse leto ga je najbolje umestiti na jug.

  3.2 Rastline, sadovnjak, vrt

  Za vrt ali sadovnjak je najpomembnejše, da se nahaja na sončni strani in nekoliko dlje od hiše. Vrtni del dvorišča je pogosto umeščen v bližino sedežne garniture, pri čemer lahko ambient popestrimo z visokimi gredicami, lonci ali cvetličnimi koriti. Priporočljivo je, da v neposredno bližino namestite pipo in korito. Kar zadeva sadilnike z rožami, jih je najbolje postaviti na dobro vidna mesta, kjer bodo balzam za oči in dušo.

  3.3 Projektiranje poti in dovozov

  Poti na dvorišču in dovozi do hiše so zelo pomembni, saj zagotavljajo povezave med hišo in elementi okolice. Poti in dovozi morajo biti umeščeni funkcionalno in oblikovno smiselno, zato so najpogosteje načrtovani ob robovih dvorišča ali tik ob hiši in tako predstavljajo mejo med urejenim in neurejenim zunanjim prostorom. Če gre za manjše dvorišče, se še posebej izogibajte potem, ki potekajo po sredini parcele, saj bo dvorišče tako delovalo še manjše, kot je v resnici.

  3.4 Kotiček za sprostitev

  Skladno s svojimi željami lahko na dvorišču oblikujemo več tematskih enot, ki bodo osvežile celoten zunanji prostor. Tematska enota je lahko kamin, ribnik, manjši bazen, paviljon za jogo, letna kuhinja in podobno. Kotiček za sprostitev lahko od drugega dela dvorišča ločuje že preprosta miza, stol, klop ali različne rastline. Tako boste ustvarili intimen kotiček za branje in meditacijo. Možnosti tematskih enot so številne in raznolike, vse pa je odvisno od velikosti dvorišča in financ.

  3.5 Dvoriščna razsvetljava

  Osvetlitev zunanjega prostora je vsaj tako pomembna kot dekoracija. Najpogosteje so osvetljene dovozne poti, poti, ki vodijo do vhodov v hišo, terase, balkoni, bazeni in dvoriščna ograja. Pri načrtovanju razsvetljave ni treba komplicirati; za posedanje in druženje pozno v noč zadostuje že ena lučka ob terasi. Priporočamo, da osvetlitev ni ne premočna in ne prešibka - premočna bi lahko motila vaš in sosedov miren spanec, prešibka pa ne omogoča vseh aktivnosti, ki bi si jih morda želeli početi v večernem času.

  4. Cena za urejanje okolice hiše

  Cena načrta za urejanje okolice je okoli 1500 EUR. Risbe vsebujejo načrt zasaditve z razporeditvijo rastlinskih vrst, seznam različnih rastlinskih in drevesnih vrst, različne elemente po vaših željah, poti in dovoze v merilu 1:100 in drugo. Izvedba okolice hiše skladno z načrti vas bo stala približno 200 EUR/m2.
   

  Strokovni članek 1674
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1620 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane