Za področje
    urejanje okolice, izkopi

    Zunanja ureditev

    Članek je koristil že 6196+ uporabnikom
    Kdo ni ponosen na urejeno okolico svojega doma? Zunanja ureditev je ena izmed zadnjih gradbenih faz pri gradnji objekta, ki pa vašemu domu dodat tisto zadnjo piko na i. Preverili smo, katera dela zajemajo urejanje okolice.
    6196
    ureditev okolice

    1. Tlakovanje dvorišč in poti

    Dvorišča so predpražnik vašega doma in prvi vtis vsakega obiskovalca. Za tlakovanje dvorišč je na voljo pestra izbira različnih materialov, so pojasnili v podjetju Ovijač Tomaž s.p.. Najcenejša izbira je asfaltiranje dvorišča. Z asfaltom lahko zelo hitro prekrijete večje površine, a z višjim estetskim videzom se črna površina žal ne more pohvaliti. Veliko bolj priljubljeni so tlakovci različnih vrst. Klasična izbira so betonski tlakovci zaradi ugodnega razmerja med ceno, trpežnostjo in videzom. Za polaganje tlakovcev je najprej potrebna priprava podlage. Ta obsega plitev izkop, nasutje gramoza, nasutje peska in utrjevanje. Možna izbira je tudi betonsko dvorišče. Videz lahko popestrite s pigmentiranim betonom ali tiskanim betonom. Na betonsko podlago pa je možno položiti tudi različne zunanje ploščice ali naravni kamen.

    2. Ureditev zelenic

    Urejanje okolice zajema tudi ureditev zelenic. Za občudovanja vredno trato je potrebno izbrati pravilno vrsto trave, kvalitetno zemljo in način setve. Za resnično lepo zelenico je potrebna tudi redna in natančna oskrba preko celega leta. Poleg košnje trave je za pravo angleško travco potrebno tudi zalivanje. Tega lahko opravljate ročno vsakih nekaj dni ali pa si omislite napeljavo namakalnega sistema. Prav tako so problem različni pleveli, katerih semena priletijo s sosednjih travnikov. Ključ do lepe trate je sprotno odstranjevanje plevelov. Če se razrastejo se jih lahko znebite le še s herbicidi. 

    3. Urejanje cest in dovozov

    Za urejanje cest veljajo podobna pravila kot za tlakovanje dvorišč, le da se upoštevajo večje obremenitve. Za tlakovanje cest se najpogosteje polaga enojna ali dvojna plast asfalta. Za lepše dovoze pa pridejo v poštev tudi betonski tlakovci. Pri urejanju cest je potrebno poskrbeti tudi za naklon dovoznih površin, mulde ali odvodnjavanje v kanalete ali kanale.

    4. Čiščenje in vzdrževanje dvorišč

    visokotlacno-ciscenje.jpg
    Čiščenje tlakovcev z vodnim curkom lahko osveži videz tlakovcev.

    Dvoriščni tlakovci se s časom umažejo s prahom, zemljo, lišaji, mahovi in plevelom. V resnici s takšnimi tlakovci ni čisto nič narobe, potrebna je le osvežitev videza. Čiščenje tlakovcev se izvaja z visokotlačnim vodnim čiščenjem. To učinkovito spere vso umazanijo, zagotavljajo v podjetju Ovijač Tomaž s.p.. Mahove in plevele v fugah pa je potrebno odstraniti ročno ali s herbicidi.

    6196
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane