Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Lovilec olja za delavnico in parkirišča

    Članek je koristil že 15223+ uporabnikom
    Lovilci olja preprečujejo onesnaženje podtalnice. Uporabljajo se pri ločevanju padavinskih voda od tekočin, kot so gorivo ali olje. Lovilci olj se vgrajujejo predvsem ob parkiriščih, potrebni so tudi ob parkirišču enodružinske hiše.
    Strokovni članek 15223
    lovilec olja
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    1. Lovilec olja v boju proti onesnaženju

    Podatek, da lahko že nekaj kapljic goriva onesnaži 1000 litrov vode, je presenetljiva in srhljiva. Ob vse pogostejših vročinskih valovih, ki jih spremlja suša, se mora vsaka odgovorna oseba zavedati svoje dolžnosti do narave in vodnih virov. Prav vodni viri so najpogosteje izpostavljeni tako namernemu kot nenamernemu onesnaževanju, kar za sabo pušča katastrofalne posledice, kot so pogin rib in drugih vodnih živali. Lovilci olja igrajo pri ohranjanju čistih vodnih virov pomembno vlogo. Namenjeni so preprečevanju nesreč razlitja olja in morajo montirani povsod, kjer se v bližini goriv in olja nahajajo vodni viri.

    Lovilec olja je preprosto, a zelo učinkovito sredstvo za preprečevanje onesnaženja voda.

    2. Lovilec olja - prednosti

    Lovilec olja poleg preprečevanja onesnaženja rek, jezer in morij preprečuje tudi onesnaženje prsti in podtalnice. Lovilci olja so po navadi narejeni iz polietilena, ki je okolju prijazen material, saj ga je mogoče reciklirati, poznamo pa tudi lovilce olja iz betona. Lovilec olja je enostaven za servisiranje in vzdrževanje, poleg tega pa doseže dolgo življenjsko dobo. Po navadi je zelo lahek in zato tudi enostaven za montažo in transport. Montiramo ga lahko sami, saj ne zahteva poglobljenega tehničnega zaznanja - slediti moramo navodilom v knjižici, ki jih prejmemo ob nakupu izdelka.

    3. Kako deluje lovilec olja?

    3.1 Lovilec olja s pametno tehnologijo

    Lovilec olja za svoje delovanje izkorišča osnovne fizikalne zakonitosti in deluje na sledeč način. Olja in druge snovi, kot so npr. bencin, kurilno olje in druge lažje tekočine, imajo nižjo specifično težko kot padavinska voda, ki odteka s tlakovanih povoznih površin. Lovilci olj delujejo tako, da zmanjšajo pretok padavinske vode, ostale lahke tekočine pa se ločijo od vode in dvignejo nad gladino. Čista meteorna voda preko izstopne odprtine lovilcev olj odteče v odvodni kanalizacijski sistem. Tako lovilci olj očistijo padavinsko vodo in preprečijo, da bi onesnažene tekočine pritekale v podtalnico.

    3.2 Dimenzije lovilcev olja

    Dimenzije lovilcev olj so zelo različne, saj je odvisno, kje jih bomo uporabili, za parkirišče enodružinske hiše, za javni objekt ali pri parkirišču bencinske črpalke. Volumni lovilcev olj se standardno gibljejo od 300 l do 10000 l. Pri enodružinskem objektu ponavadi potrebujemo lovilec olj z volumnom od 300 do nekje 5000 l.

    4. Zakonske zahteve

    Lovilec olja je nujen in po pravilniku zahtevan na tistih mestih in v tistih prostorih, kjer je možnost razlitja olja neprimerno večja. Zato se uporaba lovilca olja zahteva na bencinskih servisih, v avtopralnicah in drugih objektih za pranje vozil, na parkiriščih voznih parkov, v mehaničnih delavnicah, v skladiščnih rezervoarjih in prostorih za skladiščenje nevarnih snovi. Lovilec olja za domačo uporabo ni zahtevan, je pa priporočljiv, če se v prostem času zasebno ali profitno ukvarjate s katero izmed naštetih dejavnosti, torej če npr. v domači garaži ponujate avtoservis. Gre za osnovno odgovornost do okolja.

    lovilec-olja-filter
    Shema delovanja lovilcev olja.

    5. Lovilec olja iz betona ali polietilena?

    5.1 Lovilec olja iz polietilena

    Poznamo lovilce olja iz dveh različnih materialov: betonski lovilec olja ali lovilec olja iz polietilena. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Lovilec iz polietilena je v nasprotju s splošnim prepričanjem okolju bolj prijazen, prav tako neprimerno lažji in posledično enostavnejši za vgradnjo. Lovilec olja iz polietilena je narejen monolitno, zato je njegova posoda narejena v enem kosi brez spajanja posameznih elementov z lepljenjem, kot je to značilno za nekatere druge plastične lovilce olj. Spoj je najšibkejši člen posode, zato so monolitne izvedbe najzanesljivejše pri preprečevanju razlitja nevarnih tekočin v okolje.

    5.2 Betonski lovilec olj

    V primerjavi z lovilcem olja iz polietilena je betonski lovilec olja nekoliko cenejši. Prav tako je prednost betonskega več ponujenih različnih dimenzij in premerov ter večji maksimalni rezervoar. Vseeno pa ima tudi betonski rezervoar svoje slabosti. Prva je teža - betonski lovilec olja je več 10 x težji od polietilenskega, kar pomeni, da ga je praktično nemogoče montirati brez tehnične pomoči, saj ga z lastno fizično močjo ne more premakniti niti več ljudi hkrati.

    Betonski lovilec olja zaradi porozne sestave materiala nikoli ne bo imel tako gladke površine kot plastičen, posledično pa bo njegovo čiščenje zahtevnejše.

    6. Lovilec olja z razbremenilnim sistemom

    Poznamo pa tudi lovilce olj s t. i. razbremenilnim sistemom, ki se mu po angleško reče by-pass sistem. Gre za inteligentno zasnovan sistem, pri katerem se ob večji in nenadni količini meteorne vode, ki predstavlja problem v poletnih nalivih, prvih 10 % pretoka vode prečisti tako, da gre skozi koalescenčni filter, ostala voda pa odteče skozi razbremenilni sistem. Po teoriji začetnega vala padavin je bilo namreč ugotovljeno, da se velika večina onesnaženja, ki ga prejmemo z meteorno vodo, nahaja v prvem valu. S koalescenčno filtracijo tako odstranimo več kot 90 % onesnaževalcev vode.

    7. Koliko stane lovilec olja?

    Cene lovilcev olj so v prvi vrsti odvisne od materiala in velikosti rezervoarja. Lovilec olj z volumnom 5500 l premera 1750 mm za odvajanje meteornih voda s povoznih površin stane okrog 3000 EUR.

    Strokovni članek 15223
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Urejanje okolice?

    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1578 izvajalcev za področje Urejanje okolice
    9.5
    2

    Teo Mohorčič s.p.


    10
    13

    AGM ANŽUR, avtoprevozništvo, gradbeništvo in težka gradbena mehanizacija, d.o.o.


    10
    2

    Fasaderska in štukaterska dela Denis Kuduzović s.p.


    8.7
    2

    TOM JERŠE S.P., T&R KERAMIČARSTVO


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane